Η αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Βουλής ανέβαλε χθες τη συζήτηση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, χωρίς να προσδιορίσει νέα ημερομηνία.
Είναι βέβαιο ότι η δρομολόγηση της έγκρισης της ένταξης δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη διαβεβαίωση του Λευκού Οίκου ότι δεν υπάρχει πλέον εμπόδιο για την αναβάθμιση παλαιών και αγορά νέων F-16 από την Τουρκία.
Το τοπίο της διαπραγμάτευσης για τα F-16 ξεκαθάρισε χθες, όταν έγινε γνωστό ότι η Τουρκία διερευνά την αγορά Eurofighter, με τη Γερμανία να είναι αρνητική και την τουρκική πλευρά να διαδίδει ότι έχει τη στήριξη της Βρετανίας και της Ισπανίας.
Εύλογα τίθεται το ερώτημα πώς θα μπορούσε να υπάρχει εντυπωσιακή πρόοδος στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας ταυτόχρονα με την εμπρηστική ρητορική του Ερντογαν κατά του Νετανιάχου και την εξύμνηση της Χαμάς;
Οι ομοβροντίες Ερντογάν αφορούν τον Νετανιάχου προσωπικά και όχι το Ισραήλ, μια επιλογή που δεν είναι τυχαία καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας διεκδικεί ταυτόχρονα και επιρροή στον αραβομουσουλμανικό κόσμο αλλά και ρόλο εγγυητή της σταθερότητας την επόμενη μέρα στη Γάζα.
Τα παραπάνω επαναξιολογούν την πρόσφατη επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αγκυρα ως διαπίστωση ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη συνολική προσπάθεια αποκατάστασης των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας.
Η αναβολή αιφνιδίασε καθώς, όπως σημειώνει η έγκυρή ιστοσελίδα Al Monitor, μέχρι χθες καλά πληροφορημένοι κύκλοι στην Αγκυρα δεν απέκλειαν εξομάλυνση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας που να οδηγήσει σε πρόσκληση του Ερντογάν από τον Μπάιντεν.
Η αποδοκιμασία της αδιαλλαξίας του Νετανιάχου από ολοένα και περισσότερους συμμάχους των ΗΠΑ είναι αυτονόητο ότι στην παρούσα φάση όχι μόνο δεν δυσαρεστεί τον Μπάιντεν, αλλά αντίθετα στηρίζει την προσπάθειά του να πιέσει το Ισραήλ για αποδοχή πολιτικής διευθέτησης στη Γάζα με παρουσία εγγυητριών δυνάμεων.
Ομως ο Ερντογάν δεν περιορίζεται στον Νετανιάχου και τη Γάζα, αλλά υιοθετεί ξανά τη ρητορική για τους «Σταυροφόρους της Δύσης» που απειλούν το Ισλάμ.
Τελευταία σχετική προσπάθεια, η πρόταση του καγκελαρίου Σολτς να τεθεί η Γάζα υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ, πρόταση που έσπευσε να απορρίψει χωρίς συζήτηση ο Νετανιάχου.
Η σημερινή συγκυρία στη Μέση Ανατολή οδήγησε τον Ερντογάν σε ακύρωση της κατά προτεραιότητα εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και σε επάνοδο στην εμπρηστική ρητορική, που ήταν η σταθερά του Ερντογάν μετά την κατάληψη του «Μαβί Μαρμαρά» από τις ισραηλινές δυνάμεις την άνοιξη του 2010.
