Αθήνα, 14°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
14°C
15.0° 12.1°
4 BF
46%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
6°C
7.7° 4.7°
1 BF
74%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
16°C
16.0° 13.8°
3 BF
42%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
4°C
3.9° 3.9°
0 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
8°C
10.7° 7.9°
2 BF
71%
Βέροια
Αίθριος καιρός
7°C
9.0° 4.6°
0 BF
76%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
5°C
5.4° 3.4°
0 BF
56%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
15°C
14.5° 14.5°
1 BF
47%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.7° 15.5°
3 BF
72%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
13°C
13.5° 12.7°
2 BF
57%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.4° 14.8°
5 BF
67%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.2° 10.7°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 14.2°
2 BF
59%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
6°C
7.4° 6.2°
1 BF
75%
Λαμία
Αίθριος καιρός
10°C
10.5° 8.4°
1 BF
62%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
16°C
18.1° 16.0°
2 BF
58%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
12°C
14.3° 11.1°
2 BF
84%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
9°C
9.3° 8.8°
0 BF
64%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
5°C
5.3° 3.7°
1 BF
77%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
5°C
5.2° 5.2°
0 BF
75%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κυριάκος, ο Καταλληλότερος Πρωθυπουργός μιας Ηγεμονευόμενης Χώρας

Μέχρι τις εκλογές της 21 Μάη θα εμφανιστούν πολλά γκάλοπ που θα παρουσιάζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σαν τον καταλληλότερο πρωθυπουργό της Χώρας μας. Πρέπει να επισημάνουμε ότι η καταλληλότητα δεν είναι συνώνυμο της αριστείας, συνεπώς καταλληλότερος δε σημαίνει και καλλίτερος. Θα επιχειρήσουμε λοιπόν να εξετάσουμε το σημείο αναφοράς βάσει του οποίου του προσδίδεται αυτός ο χαρακτηρισμός. Μετά και την επιλογή του στο διαφημιστικό σποτ της ΝΔ να προβάλλεται η ομιλία του στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πριν από έναν ακριβώς χρόνο, θεωρώ ότι σημείο αναφοράς για την «καταλληλότητά» του, αποτελούν οι διεθνείς επαφές του με αρχηγούς κρατών και αξιωματούχους, καθώς και με επιχειρηματίες και επιχειρηματικές δράσεις, όπως αυτές παρουσιάζονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας της Κυβέρνησης: https://www.primeminister.gr/en/home.

Οι απόψεις μου για την ομιλία του στο Κογκρέσο, έχουν παρουσιαστεί στις 30 Μάη 22 στην έντυπη έκδοση της ΕΦΣΥΝ Επισήμως η Ρωσία αποτελεί την εθνική μας απειλή | Η Εφημερίδα των Συντακτών (efsyn.gr) Ο Πρωθυπουργός της Χώρας μας χειροκροτήθηκε επτά φορές κατά την ομιλία του από τα μέλη του Κογκρέσου, που ήταν θεατές μιας συνειδησιακά καθησυχαστικής, γι’αυτούς, και τελικά ψυχαγωγικής παράστασης. Ήταν χαρακτηριστική η επισήμανσή του «θα πρέπει να πω στους συναδέλφους μου, ότι τόσο χειροκρότημα δεν παίρνω ούτε στην Ελληνική Βουλή». Η πολυδιαφημιζόμενη από αυτόν τηλεοπτική «επιτυχία» του, όμως, ήταν αποτέλεσμα σχεδιασμού και σκληρής δουλειάς από μέρους του όπως φαίνεται και από την δραστηριότητά του που περιγράφεται στην προαναφερόμενη ιστοσελίδα του γραφείου του.

Είκοσι δύο (22) επίσημα καταγεγραμμένες συναντήσεις με αξιωματούχους όλων των επιπέδων και στελέχη της Αμερικάνικης κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκαν από την ανάληψη των καθηκόντων του σαν πρωθυπουργός μέχρι σήμερα. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από τις αντίστοιχες συναντήσεις με τους Ισραηλινούς, που με έντεκα (11) συναντήσεις έρχονται δεύτεροι κατά σειρά.

Την τρίτη θέση σε πρωθυπουργική απασχόληση καταλαμβάνει η Ουκρανία με δέκα (10) επαφές από τις οποίες έξι (6) αφορούσαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι.

Η Κύπρος ακολουθεί με οκτώ (8) επαφές που σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι διάφορες «τριμερείς» Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ελλάδα Κύπρος, Αίγυπτος και Ελλάδα Κύπρος Ιορδανία. Οι τελευταίες χαρακτηρίζουν και τους λόγους πραγματοποίησής τους, που σχετίζονται με την ενέργεια και κυρίως με το φυσικό αέριο, στο οποίο η Αμερική είναι ο σημαντικότερος πάροχος και οι Ελληνικές εφοπλιστικές εταιρείες διαχειρίζονται τον μεγαλύτερο στόλο πλοίων μεταφοράς LNG.

Με αντικείμενο την διαχείριση του καυσίμου αερίου ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε έξι (6) επαφές, μία λιγότερη από επαφές με αξιωματούχους της Βουλγαρίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Έξι ήταν και ο αριθμός επαφών που αφορούσαν την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ειδικότερα για τη Σαουδική Αραβία και στη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έχω αναφερθεί στο άρθρο μου στην ΕΦΣΥΝ στις 5 Σεπτέμβρη του 22 O Κυριάκος και η αξία της αξιοπρέπειας των Ελλήνων | Η Εφημερίδα των Συντακτών (efsyn.gr) Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε λίγο μετά από αντίστοιχη το Μπάιντεν στην Τζέντα και επέτρεψε στον πρίγκιπα διάδοχο να αναρρώσει από μια τετράχρονη διπλωματική απομόνωση, που του επιβλήθηκε μετά την σύνδεσή του, με τη δολοφονία του συνεργάτη της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι.

Σαν αποτέλεσμα της συνάντησης Μπάιντεν, η Σαουδική Αραβία ορίζεται ως περιφερειακός παίκτης στην παγκόσμια διακίνηση ψηφιακών δεδομένων (data), αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας τεχνολογίες 5G και αργότερα 6G. Για τα στοιχεία που θα συλλέγονται εκεί ουσιαστικά ακυρώνεται οποιαδήποτε εθνική προσπάθεια κοινοβουλευτικού ελέγχου τυχόν παρακολουθήσεων της επικοινωνίας των πολιτών των συμβαλλόμενων χωρών, καθότι οι επικοινωνίες αυτές δύνανται να αναζητηθούν από τους «ενδιαφερόμενους» σε δεύτερο χρόνο από τα Κέντρα συλλογής δεδομένων των καθεστώτων αυτών, τα οποία δεν δεσμεύονται από κανέναν κανονισμό και φυσικά από τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων (GDPR), ο οποίος είναι γνωστό ότι δεν δεσμεύει ούτε τις Αμερικάνικες υπηρεσίες.

Σε αυτή τη Σαουδαραβική προσπάθεια έρχεται επικουρικά η Αμερικανοτροφοδοτούμενη «πρωτοβουλία» Μητσοτάκη για το EMC (East to Med data Corridor), δηλαδή της εγκατάστασης του υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων (broadband), που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και θα καταστήσει την Ελλάδα την Αμερικανοαποικιοκρατούμενη πύλη εισόδου δεδομένων προς την ΕΕ.

Σε συνάφεια με το παραπάνω ο Μητσοτάκης στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 εγκαινιάζει το Νέο Κέντρο Δεδομένων Athens-3. Αξιοσημείωτες και ενδεχόμενα σχετικές είναι οι πέντε (5) επαφές του με τον Πρόεδρο και στελέχη της Microsoft, οι τρεις (3) με την Google και η μία (1) με την Amazon, ενώ ήδη στις 17 Δεκεμβρίου 2020 είχε λάβει μέρος σε συνάντηση για τα δίκτυα 5G.

Ο σχετικός σχεδιασμός και η υποστηρίζουσα υποδομή αναμένεται να επιτρέψει στους «επισυνδεόμενους» και λοιπούς «ενδιαφερόμενους», οποιαδήποτε απόπειρα ανάδειξης και εξέτασης μιας υπόθεσης τύπου Ανδρουλάκη να θεωρείται ως ανέκδοτο.

Συνεχίζοντας στις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού που είχαν συχνότητα μεταξύ τεσσάρων και πέντε συναντήσεων, θα βρούμε την Αίγυπτο, την Ρωσία (πριν την εισβολή της στην Ουκρανία) την Κίνα, την Βόρεια Μακεδονία και την Ρουμανία. Επισημαίνεται ότι μετά τον Ζελένσκι ο επόμενος ηγέτης σε συχνότητα διαπροσωπικών επαφών (4) είναι ο πρόσφατα εστεμμένος Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, Κάρολος ο τρίτος.

Για την οικονομία του χρόνου δεν θα παραθέσω χώρες με συχνότητα επαφών λιγότερες από τρεις, αυτό που ίσως θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι η Λιθουανία, η Εσθονία και η Φινλανδία είναι μέσα σε αυτές, γεγονός που δημιουργεί σχετικούς συνειρμούς για τον ρόλο του ως «κηπουρό» των Αμερικανονατοϊκών ενδιαφερόντων, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σχέσεις με την Ρωσία.

Είναι σημαντικό επίσης να τονίσουμε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται χαμηλά στην λίστα επαφών Μητσοτάκη. Αυτό εξηγείται από την αντίληψη που έχει για τον Έλληνα ηγέτη που εκφράστηκε με το «Μητσοτάκης γιοκ» του Μάη του περασμένου χρόνου. Ο Ερντογάν έκτοτε αναφέρθηκε ονομαστικά στον Μητσοτάκη μόνο μία φορά μετά την συνέντευξη του τελευταίου στον, οικείο γι’ αυτόν, Φαρίντ Ζακάρια, στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός στις 19 Γενάρη 23, όπου έγινε μια εκτεταμένη αναφορά στο Ελληνοτουρκικό πρόβλημα και Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι πιστεύει πως «δεν μπορεί να βρεθεί λύση με τον Πρόεδρο Ερντογάν».

Από τον Μάη του περασμένου χρόνου η μοναδική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν έγινε τηλεφωνικά, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία του περασμένου Φλεβάρη. Η απαξίωση αυτή του Μητσοτάκη από τον Ερντογάν προφανώς δεν έχει μόνο διαπροσωπικές επιπτώσεις, αλλά επεκτείνεται στην αντίληψη που έχει ένα, αντίπαλο της Ελλάδας, απολυταρχικό και εμμονικό καθεστώς, για τον ηγέτη της χώρας μας. Ο Κυριάκος είχε πολλές φορές επιχειρήσει να προκαλέσει την προσοχή του Τούρκου Προέδρου/ Σουλτάνου, χωρίς επιτυχία, με απόγειο το περιστατικό στο δείπνο της Συνόδου της ΕΕ στην Πράγα τον Οκτώβρη του 22, όπου η Τουρκία ήταν φιλοξενούμενη, με την «δριμεία» και «αυθόρμητη» παρέμβασή του στην προγραμματισμένη ομιλία Ερντογάν. Επισημαίνεται ότι του περιστατικού αυτού είχε προηγηθεί ενθαρρυντική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Οικονόμου, για θετική αντίδραση της χώρας μας στην περίπτωση ενδεχόμενης συνάντησης των δύο ηγετών κατά την Σύνοδο, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Η παρέμβαση αυτή δεν είχε κάποια συνέχεια και «ξεφούσκωσε» σε μερικά σύντομα σχόλια στα ΜΜΕ και στα πηγαδάκια των συμμετεχόντων της Συνόδου, με τον Κυριάκο να «συλλαμβάνεται» από ξένους δημοσιογράφους σε έπαρση για την «επιτυχία» του.

Ο Ερντογάν φαίνεται να είναι κόκκινο πανί και για τον Αμερικάνικο παράγοντα, κάτι που πρόδηλα εμφανίζεται και στην πόλωση των Τουρκικών εκλογών, όπου ο Κιλιντσάρογλου κατηγορεί τους Ρώσους και ο Ερντογάν τους Αμερικάνους για παρέμβαση. Για τους τελευταίους όμως η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικότατος σύμμαχος, συνεπώς ο Έλληνας πολίτης αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί του «υπέρτατου αυτοσκοπού» του σε ότι αφορά στην άμυνα της Χώρας μας. Η προφανής σύμπλευσή του με τις επιλογές των υπερατλαντικών συμμάχων μας προκαλεί ερωτηματικά για το αν αντίπαλος της Ελλάδας είναι η Τουρκία ή η Ρωσία. Για τον λόγο αυτό τίθεται σε αμφισβήτηση ο εξοπλιστικός προγραμματισμός που έχει αναγγείλει ιδίως σε ότι αφορά στην απόκτηση των F-35, καθότι ο Ελληνικός λαός θα κληθεί να αγοράσει από το υστέρημά του οπλικά συστήματα που θα είναι πλήρως λειτουργικά μόνο υπό την εποπτεία του Αμερικανατοϊκού αμυντικού μηχανισμού, που θα έχει την δυνατότητα διευκρίνισης του εχθρού και του φίλου.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι οι προτεραιότητες Μητσοτάκη δεν βρίσκονται στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, την ανασύσταση του κράτους πρόνοιας, στο ΕΣΥ και την παιδεία, στην αμυντική θωράκισή της με γνώμονα το καθαρά Εθνικό συμφέρον και στην οικονομία. Για το τελευταίο ιδίως έχει επιδοθεί στην μετατροπή του Έλληνα πολίτη σε υποτακτικό και προβλέψιμο άτομο, που θα λειτουργεί αναξιοπρεπώς και σε διαρκή ενδοφλέβια σύνδεση με τον ορό των επιδομάτων. Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα της πολιτικής του δεν είναι ο εμπλουτισμός των πολιτών αλλά η χειραγώγησή τους. Βλέπε και σχετικό άρθρο μου στην ΕΦΣΥΝ Η Απόδοση του Δικαίου Διαφθείρει τους Υποταγμένους | Η Εφημερίδα των Συντακτών (efsyn.gr)

Βασικές προτεραιότητες του Μητσοτάκη από τις προαναφερόμενες επαφές του θα μπορούσε κάποιος να συνάγει ότι αποτελούν η, μέσω της δημιουργίας ενός εξωτερικά ελεγχόμενου ενεργειακού κόμβου, εξασφάλιση της προμήθειας της Ευρώπης σε Αμερικάνικο φυσικό αέριο σε αντικατάσταση του Ρωσικού, με ότι αυτό προκαλεί στην ενεργειακή και όχι μόνο, εξάρτηση της πρώτης, ο απρόσκοπτος επανεξοπλισμός της Ουκρανίας μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, με σκοπό την συνέχιση ενός πολέμου μεταξύ των Αμερικανονατοϊκών και της Ρωσίας δι’ αντιπροσώπου, η χωρίς θεσμικά κωλύματα και σε μεγάλη κλίμακα παροχή διευκολύνσεων στον έλεγχο της δραστηριότητας των πολιτών κατά την διαδικτυακή επικοινωνία τους, με ότι αυτό σημαίνει στον περιορισμό των ελευθεριών τους. Υπό την έννοια αυτή δεν μπορεί ο ίδιος να αποτιμήσει συνειδησιακά και την ενδεχόμενη εμπλοκή του στο Εθνικό σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η βεβαίωση Κυριάκου στον Τράμπ τον Γενάρη του 20 περί της αξιοπιστίας και της προβλεψιμότητάς του δεν ήταν σχήμα λόγου, αλλά υλοποιήθηκε στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ και καταγράφηκε ιστορικά από τις σχετικές επαφές του. Η αξιοπιστία και η συνέπεια/προβλέψιμότητα αποτελούν τα δύο από τα τρία αναγκαία στοιχεία για την λειτουργία της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας σήμερα με το τρίτο να είναι η απόκτηση υψηλού βαθμού εμπιστοσύνης (ΣΣ.από τις αγορές) στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο σε εθνικό ή υπερεθνικό επίπεδο(**). Το τελευταίο επιτυγχάνεται από την απρόσκοπτη επιβολή σχετικών νομοθετικών προβλέψεων από αυτοδύναμες κυβερνήσεις, όπως αυτή που ηγήθηκε και που εμμονικά και με κάθε τίμημα, αλλά και αναγκαστικά, για την επίτευξη των σκοπών του, προσπαθεί να επιτύχει στις επικείμενες εκλογές.

Σε ότι αφορά στις εκλογές αυτές ευχόμεθα ο Ελληνικός λαός να επιτρέψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να υλοποιήσει το όνειρό του και να αποτελέσει μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Αμερικάνικο Κογκρέσο, όπου τα μέλη της, όπως ο ίδιος παρατήρησε, θα τον χειροκροτούν περισσότερο από αυτά του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

(*) Υποπτέραρχος (Ι) ε.α.

(**) Μαριλένα Σημίτη – Δύο όψεις της κοινωνίας των πολιτών δοκίμιο σελ 76 στο βιβλίο “Στα Μονοπάτια του Αντόνιο Γκράμσι” εκδόσεις Θεμέλιο ISBN 978-960-310-345-5.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κυριάκος, ο Καταλληλότερος Πρωθυπουργός μιας Ηγεμονευόμενης Χώρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας