• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 18.5°C
  4 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 18.2°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 20.4°C
  4 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 18.3°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.2°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 18.0°C
  0 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.4°C
  3 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 19.9°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 18.8°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.1°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 15.3°C
  3 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.7°C / 17.8°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ανθρώπινη δουλεία υπάρχει και σήμερα

 • A-
 • A+
Ή προς γνώσιν των χρηστών των έξυπνων κινητών Apple 12, 13 και 14.

Φαίνεται απίστευτη και είναι ανατριχιαστική η διαπίστωση ότι ακόμη και σήμερα (2023) υπάρχουν 50 εκατομμύρια ανθρώπινοι σκλάβοι - όμως είναι απόλυτα τεκμηριωμένη (1). Αλλά ας πάρουμε μια περισσότερο εξειδικευμένη περίπτωση (2). Η εταιρεία Foxconn συναρμολογεί τα τελευταία μοντέλα έξυπνων κινητών (smartphones) της Apple, τα iPhone 12, 13 και 14, στην ειδική οικονομική ζώνη Chennai στην πολιτεία Tamil Nadu της Νότιας Ινδίας, όπου υπάρχουν και πολυάριθμες ινδικές εταιρείες ηλεκτρονικών, εφοδιάζοντας δυτικές εταιρείες αυτοκινήτων, όπως η BMW και η Ford, αλλά και ψηφιακές εταιρείες, όπως η Nokia, η Dell, η Hewlett Packard, η Microsoft και η Apple. Η Foxconn αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία της Ταϊβάν, που ιδρύθηκε εκεί επί δικτατορίας το 1974 (επί Τσανγκ Κάι Σεκ). Αυτά τα «έξυπνα κινητά» που παράγονται στη «μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο» (όπως χαρακτηρίζουν την Ινδία οι κυβερνήσεις της Δύσης) κοστίζουν, το καθένα, από 1.500 μέχρι 2.099 δολάρια ΗΠΑ. Το ιδιαίτερα χαμηλόμισθο (88 σεντ του ευρώ την ώρα) εργατικό δυναμικό της ταϊβανέζικης Foxconn αποτελείται από νεαρές γυναίκες που δουλεύουν οχτώ ώρες τη μέρα, για έξι μέρες τη βδομάδα, σε τρεις οκτάωρες βάρδιες συνεχώς. Τα δήθεν συμβόλαιά τους μπορούν να καταργηθούν οποτεδήποτε, πράγμα που αποτελεί στάνταρ πρακτική της Foxconn.

Οι εργάτριες κοιμούνται σε κουκέτες ανά δέκα σε κάθε «υπνοδωμάτιο», και όταν είναι περισσότερες τότε κοιμούνται στο πάτωμα. Οι εταιρείες «σεκιούριτι» αναλαμβάνουν τη φύλαξη των «υπνοδωματίων». Από τον μισθό τους κατακρατείται από τη Foxconn μέχρι το 50% για το κατάλυμα, τη διατροφή, ένα ελάχιστο ποσό για κοινωνική ασφάλιση και τα πανάκριβα μεταφορικά, μια που τα καταλύματα απέχουν από το εργοστάσιο έως 60 χιλιόμετρα, έτσι που να χρειάζονται -κάθε μέρα- δύο ώρες για να πάνε στο εργοστάσιο και δύο ώρες για να επιστρέψουν. Το φαγητό που τους δίνεται είναι άθλιο, προκαλώντας στομαχικά προβλήματα. Η Apple και οι συναφείς με αυτήν εταιρείες, ύστερα από λίγα χρόνια εντατικής εκμετάλλευσης των νεαρών γυναικών, μπορούν να τις αντικαταστήσουν με νέες, «φρέσκες» εργάτριες, συνεχίζοντας αενάως την εκμετάλλευσή τους.

Η Κίνα έχει περιορίσει κατά πολύ αυτές τις πρακτικές για τα υποκαταστήματα της Foxconn στην επικράτειά της, αυξάνοντας τους μισθούς, τα εργατικά δικαιώματά τους, καθώς και τα δικαιώματα για διαμαρτυρία. Και προφανέστατα, η Apple, η Microsoft καθώς και άλλες τέτοιες εταιρείες διαμαρτυρήθηκαν (τι κάνει η παραγωγή υπεραξίας) σφόδρα στο Πεκίνο, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από τέτοιες πληροφορίες, για όποιον/όποια θέλει να ψάξει.

Προσωπικό υστερόγραφο: Πριν από χρόνια, είχα δώσει ως θέμα τις εργασιακές συνθήκες στη Foxconn στη διπλωματική εργασία μιας μεταπτυχιακής φοιτήτριας στο Τμήμα ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Η παρουσίαση ήταν ιδιαίτερα αναλυτική και εκτεταμένη (οι παρευρισκόμενοι δεν πίστευαν αυτά που άκουγαν, ωστόσο αυτά που ελέχθησαν ήταν απολύτως τεκμηριωμένα), ενώ η εργασία αυτή βαθμολογήθηκε με άριστα.

(1): Βλέπε https://www.ilo.org/global/about-the-ilo/newsroom/news/WCMS_855019/lang.en/index.htm
(2): Οι πληροφορίες βασίζονται στο κείμενο https://strategic-culture.org/news/2023/01/10/apple-forced-labor-in-india-with-foxconn.

*Ομότιμος καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τακτική σύμπλευση
Μακροπρόθεσμα, η Κίνα αποτελεί πρόκληση για τη δυναμική γεωπολιτικής ανασύνταξης της Ρωσίας στον ίδιο βαθμό με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.
Τακτική σύμπλευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Μεγάλες δυνατότητες, μεγάλες σκοτούρες, μεγάλοι γρίφοι»
«Μη φοβάσαι αν προχωράς αργά. Να φοβάσαι αν μένεις ακίνητος» (κινεζική παροιμία) Στον ουρανό του παγκόσμιου συστήματος από το 2020 κι ύστερα...
«Μεγάλες δυνατότητες, μεγάλες σκοτούρες, μεγάλοι γρίφοι»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προειδοποιητική βολή
H αμερικανική πλευρά θέλει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που προκύπτει για να δημιουργήσει σήμερα ρωγμές και αύριο ρήγματα στις σχέσεις Ευρώπης-Κίνας.
Προειδοποιητική βολή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι βουβοί νομισματικοί πόλεμοι
Δημοσιεύματα κορυφαίων αναλυτών προβλέπουν ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για ένα διπολικό διεθνές νομισματικό σύστημα.
Οι βουβοί νομισματικοί πόλεμοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευκαιρίας δοθείσης…
Η επιβολή κυρώσεων στην Κίνα από το παράθυρο είναι μια έμμεση αλλά σαφής ομολογία των ΗΠΑ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της Δύσης δεν είναι πρόθυμη να χάσει έναν πολύτιμο εμπορικό εταίρο και επενδυτή.
Ευκαιρίας δοθείσης…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ουκρανία: η ώρα της Κίνας;
Σήμερα το ζητούμενο δεν είναι αν και κατά πόσον οι προτάσεις του Σι Τζινπίνγκ θα λειτουργήσουν σαν μαγικό ραβδί. Το ζητούμενο είναι αν η πρώτη εμπλοκή της Κίνας είναι συγκυριακή.
Ουκρανία: η ώρα της Κίνας;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας