• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 17.8°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 16.6°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  0 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  2 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 13.2°C
  2 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  0 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  1 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 16.7°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 16.2°C
  0 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 18.8°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.8°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα επιτόκια που μοιράζουν... πόνο

 • A-
 • A+

Η εικόνα που είχαν για χρόνια οι περισσότεροι άνθρωποι για τους κεντρικούς τραπεζίτες παρέπεμπε σε μονάρχη που δεν ήταν υποχρεωμένος να λογοδοτήσει και σε υπέρ-ήρωες που προστατεύουν τον κόσμο από τις καταστροφές. Superman, που παρέμβαιναν ανοιγοκλείνοντας την κάνουλα του χρήματος, για να αποκατασταθεί η διασαλευθείσα τάξη. Η εικόνα αυτή τους είχε τοποθετήσει ένα σκαλί πάνω από τους πολιτικούς καθώς δεν ήταν υποχρεωμένοι να κρίνονται και να δίνουν εξηγήσεις σε κανέναν. Δεν θα ήταν υπερβολή αν τους χαρακτήριζε κάποιος «δεσπότες» της Δημοκρατίας.

Τώρα όμως που ο πληθωρισμός επέστρεψε, η «χρυσόσκονη» που είχαν σκορπίσει γύρω τους αυτοί οι νομισματικοί «δεσπότες» φαίνεται ότι χάνεται. Η «διορατικότητά» τους αμφισβητείται, η αντικειμενικότητά τους κλονίζεται και το θάρρος τους τίθεται σε δοκιμασία καθώς κανένας τους δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί για την επιλογή να εγκαταλείψουν πολιτικές που για σχεδόν δεκαπέντε χρόνια είχαν υιοθετήσει.

Και εδώ αρχίζουν τα... ανεξήγητα. Παρά την εμφανώς μεροληπτική υπέρ των ισχυρών του πλούτου πολιτική τους, η δημόσια κριτική είναι άτονη, σχεδόν ανύπαρκτη. Ελάχιστα έχουν γραφεί για τον ξαφνικό έρωτα στις επώδυνες νομισματικές επιλογές του Βόλκερ. Ακόμα λιγότερα αναφέρονται στην ευκολία με την οποία εγκατέλειψαν τα αξιώματα της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από το 2008 μέχρι το 2022. Σχεδόν τίποτα δεν γράφεται για την επιλογή να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές θέρμες της περιορισμένης προσφοράς με «φαρμακευτική αγωγή» που συστήνεται για να αντιμετωπιστεί ο πληθωριστικός πυρετός που οφείλεται στην υπερβάλλουσα ζήτηση. Η κοινή γνώμη αλλά και οι περισσότεροι οικονομολόγοι αντιμετωπίζουν τη συρρίκνωση της ρευστότητας και την απότομη αύξηση των επιτοκίων, που οδηγεί σε μια βίαιη και μεγάλης έκτασης αναδιανομή εισοδήματος και περιουσίας σε βάρος των πιο ευάλωτων, με την συγκατάβαση στο αναπόφευκτο. Ακόμα και η Αριστερά με τη σιωπή της είναι σαν να δίνει το «πράσινο φως» στους «δεσπότες» να προχωρήσουν...

Το 2008 για τη σύγχρονη νομισματική ιστορία ήταν χρονιά-σταθμός. Στον πριν από το 2008 κόσμο, η αντίληψη που επικρατούσε ήταν ότι οι κυβερνήσεις που ξόδευαν περισσότερα από όσα εισέπρατταν, δημιουργούσαν κίνδυνο πληθωρισμού, ο οποίος συχνά ανάγκαζε τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια.

Στον μετά το 2008 κόσμο, το δόγμα αυτό εγκαταλείφθηκε. Με το επιχείρημα ότι οι μεγάλες οικονομικές τονώσεις που παρέχονται σε περιόδους κατάρρευσης της ζήτησης από τους κεντρικούς τραπεζίτες ή τις δημοσιονομικές αρχές δεν αποσταθεροποιούν απαραίτητα τις τιμές, ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου διοχέτευση ρευστότητας με χαμηλό κόστος (επιτόκια). Υποστήριζαν ότι η σταθερότητα των τιμών εξαρτάται από τη... δοσολογία. Δηλαδή τον όγκο των χρημάτων που θα διοχετεύονταν, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης. Περισσότερη ρευστότητα θα οδηγούσε σε υπερβάλλουσα ζήτηση και σε άνοδο του επιπέδου τιμών, ενώ λιγότερη σε αποπληθωρισμό και ύφεση. Μία προσέγγιση που θύμιζε το new deal, το οποίο για δεκαετίες είχε εγκαταλειφθεί για τα μάτια του... Φρίντμαν.

Η απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 αποτελεί παράδειγμα αυτής της διαδικασίας. Οι κεντρικές τράπεζες τύπωσαν τρισεκατομμύρια δολάρια και παρά τις προβλέψεις, ο βασικός πληθωρισμός παρέμεινε εντός των στόχων. Μέχρι το τέλος του 2008, η Fed είχε διοχετεύσει 1,3 τρισεκατομμύριο δολάρια στην οικονομία. Η παραδοσιακή εργαλειοθήκη της κεντρικής τράπεζας, που περιλαμβάνει τη χειραγώγηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, επεκτάθηκε δραματικά. Η Τράπεζα της Αγγλίας αγκάλιασε επίσης την ποσοτική χαλάρωση, αγοράζοντας ομόλογα στην ίδια κλίμακα με τη Fed (προσαρμοσμένη στο μέγεθος της βρετανικής οικονομίας). Η Τράπεζα της Ιαπωνίας είχε πειραματιστεί με την ποσοτική χαλάρωση από το 2001, αλλά μετά την οικονομική κρίση διπλασίασε αυτές τις προσπάθειες και μέχρι το 2013 έχει δημιουργήσει περισσότερα χρήματα σε σχέση με το ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη ώριμη οικονομία. Η ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λόγω της αντίστασης από τη Γερμανία ήταν περιορισμένη, αλλά το 2015 αναθεώρησε. Αθροιστικά οι τέσσερις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες έδωσαν περίπου 13 τρισεκατομμύρια δολάρια στις οικονομίες τους τη δεκαετία μετά την οικονομική κρίση, χωρίς να επηρεαστεί ο πληθωρισμός.

Η κρίση που προκλήθηκε από τον κορονοϊό αντιμετωπίστηκε από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις ακόμη πιο επιθετικά. Αδιαφόρησαν για τις ανησυχίες που διατύπωναν πριν από την πανδημία οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με τις οποίες η ποσοτική χαλάρωση σύντομα θα έπαυε να είναι αποτελεσματική ή πολιτικά αποδεκτή. Ενδεικτικό είναι ότι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, η Fed διοχέτευσε περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία, μια παρέμβαση σχεδόν διπλάσια από αυτήν που έγινε έξι εβδομάδες μετά την πτώχευση της Lehman Brothers. Στο ίδιο μονοπάτι βάδισαν και οι άλλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες προχώρησαν σε μια τεράστιας κλίμακας ποσοτική χαλάρωση. Πλέον οι αρχές απέδειξαν ότι είχαν μάθει το μάθημα της τελευταίας ύφεσης, όταν δεν διόγκωσαν τις δαπάνες τους όσο θα έπρεπε. Τους ενθάρρυνε επίσης το γεγονός ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ήταν χαμηλές, κάτι που μείωνε τον κίνδυνο η τόνωση να πυροδοτήσει μια ανοδική σπείρα τιμών. Αποτέλεσμα της επεκτατικής πολιτικής ήταν να αποφευχθεί η μεγάλης κλίμακας ύφεση, χωρίς κανένα σημάδι πληθωρισμού.

Τα σημάδια του πληθωρισμού άρχισαν να εμφανίζονται πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά σε έναν μεγάλο βαθμό υποτιμήθηκαν. Τότε ο Πολ Κρούγκμαν απέδωσε τον πληθωρισμό στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τον χαρακτήρισε «ένα δικαιολογημένο και διαχειρίσιμο πρόβλημα». Διαψεύστηκε. Οι χρηματιστηριακές φούσκες και οι επιπτώσεις τους αγνοήθηκαν. Υπό το πρίσμα αυτό, η έκρηξη των τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.

Και πώς αντέδρασαν οι κεντρικές τράπεζες; Αντί να παραδεχθούν τα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις αβλεψίες τους, ανέβασαν τα επιτόκια και περιόρισαν τη ρευστότητα, αδιαφορώντας για τον πόνο των πιο ευάλωτων (ιδιωτών, επιχειρήσεων και κρατών). Μήπως θα πρέπει να εξηγήσουν το γιατί;

*Δημοσιογράφος, συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το βάρος του δολαρίου και ο υπόλοιπος κόσμος
Η αύξηση των επιτοκίων από τη FED έχει καίριες επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη, καθώς αυξάνει το κόστος δανεισμού σε δολάρια στις διεθνείς αγορές, επηρεάζει τη ζήτηση για επενδυτικά αγαθά σε δολάρια σε σύγκριση...
Το βάρος του δολαρίου και ο υπόλοιπος κόσμος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δολάριο και ύφεση
Η πολιτική των επιτοκίων της FED επηρεάζει τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών των ισχυρών οικονομιών με τον πληθωρισμό να κυριαρχεί.
Δολάριο και ύφεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στο ίδιο έργο πάλι θεατές
Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι δυο μικρές παράγραφοι στο κείμενο που ακολουθεί είναι από ομιλία μου στη Βουλή και δημοσιευμένο άρθρο μου από την περίοδο 2008-2009 και το οποίο έχει δημοσιευτεί στο βιβλίο μου...
Στο ίδιο έργο πάλι θεατές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θανάσιμη παγίδα για τις λαϊκές τάξεις
Στάση και κίνηση – οι δύο βασικές καταστάσεις όλων των πραγμάτων ως προς τον χώρο και τον χρόνο. Στα ανθρώπινα πράγματα, τούτο μεταφράζεται ως εξής: η κατοίκηση και η συγκοινωνία είναι οι δύο θεμελιώδεις...
Θανάσιμη παγίδα για τις λαϊκές τάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας