• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 7.3°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 4.2°C
  7 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 3.0°C / 8.2°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 2.2°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 3.2°C
  3 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -0.5°C
  4 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.1°C
  4 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.5°C
  4 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  8 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  7 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.4°C / 5.9°C
  4 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 6.0°C
  3 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 7.1°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 3.9°C
  4 BF
  59%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  84%

Για τις αθλιότητες του Μίμη Ανδρουλάκη και του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο

 • A-
 • A+

Νέο πόνημα εξέδωσε ο γνωστός καιροσκόπος Μίμης Ανδρουλάκης, ο άλλοτε αστέρας του σύγχρονου ρεβιζιονισμού, για πολλά χρόνια μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ και από τη δεκαετία του 90 μέχρι σήμερα γυρολόγος των αστικών κομμάτων, Συνασπισμό,  ΠΑΣΟΚ, και των διαδρόμων της αστικής εξουσίας. Αυτή τη φορά το πόνημά του, που για την παρουσίασή του αφιέρωσε 2 σελίδες το «Βήμα» της προηγούμενης Κυριακής, έχει όπως γράφει «αυτοβιογραφικό» χαρακτήρα και αναφέρεται στα 49-50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, θέλοντας προφανώς να συνδέσει την υποταγμένη διαδρομή του με το μεγάλο λαϊκό ξεσηκωμό  του Νοέμβρη προκειμένου να πάρει κάτι από την αίγλη του. Το μεγάλο λαϊκό ξεσηκωμό που ο ίδιος και οι όμοιοι του, που εκπροσωπούν το ρεύμα του συμβιβασμού και της συνθηκολόγησης,  πασχίζουν 49 χρόνια να τον υπονομεύσουν, να τον συκοφαντήσουν και να τον θάψουν.  

Όλη η παρουσίαση στις 2 σελίδες περιστρέφεται γύρω από το περιβόητο «φύλλο 8 της Πανσπουδαστικής» και ποιος είναι ο συντάκτης του κατάπτυστου κειμένου που περιέχεται σε αυτό και  αναφέρει  ότι «η κατάληψη του Πολυτεχνείου είναι έργο των 350 προβοκατόρων του Ρουφογάλη».

Στο πόνημά του  ο  Ανδρουλάκης αναφέρει ότι ο συντάκτης του κειμένου ήταν ο Κώστας Τσιαντζής, γραμματέας της Σπουδάζουσας ΚΝΕ εκείνη την περίοδο και αργότερα, τη δεκαετία του 90 ηγετικό στέλεχος του ΝΑΡ μέχρι το θάνατό του.

Στην πραγματικότητα όμως  ποιον εξυπηρετεί αυτή η «αποκάλυψη» και ποια σημασία έχει για το κίνημα και την ιστορία ο συγκεκριμένος συντάκτης ενός κειμένου, όση βαρύτητα κι αν έχει;  Αν πρόκειται  δηλαδή για τον ένα ή τον άλλο συντάκτη;

Τι ενδιαφέρει πραγματικά τους αγωνιστές  σε συνθήκες μάλιστα παρανομίας τότε, να μάθουν ποιος έγραψε το τάδε κείμενο, ανακοίνωση, απόφαση, κ.λ.π. , αφού πρόκειται για κείμενα που εκφράζουν και εκπροσωπούν φορείς και οργανώσεις, συλλογικά όργανα που απηχούν την πολιτική κατεύθυνση και τον προσανατολισμό τους;

Αυτό που ενδιαφέρει πραγματικά τους αγωνιστές είναι να πληροφορηθούν ποιο ήταν το περιεχόμενο της αρθρογραφίας  της Πανσπουδαστικής Νο8 και ποια πολιτική γραμμή για την εξέγερση του Πολυτεχνείου πρόβαλε δια μέσου αυτών των κειμένων  η ΚΝΕ και το ΚΚΕ.

Στην πραγματικότητα η αναφορά που γίνεται στον συντάκτη του κειμένου με τέτοιο μονοδιάστατο τρόπο αποσκοπεί να μεταθέσει τις ευθύνες από το ΚΚΕ και να τις  φορτώσει σε ένα αγωνιστή, έτσι ώστε όλη αυτή η συκοφαντία και  αμαύρωση της εξέγερσης του Νοέμβρη να αφορά ένα πρόσωπο, απαλλάσσοντας και αποενοχοποιώντας το ΚΚΕ από το στίγμα του συκοφάντη της εξέγερσης.

Η ηγεσία του ΚΚΕ απάντησε σε όσα αναφέρει ο Ανδρουλάκης  με Ανακοίνωση  του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, την Τρίτη 15 Νοέμβρη, για να υποστηρίξει  με προκλητικό τρόπο ότι όσα έγραφε η Πανσπουδαστική Νο 8 απηχούσαν  τότε την πραγματικότητα σε ότι αφορά τη δράση των προβοκατόρων, δικαιώνοντας όλα όσα έγραφε το κατάπτυστο εκείνο φύλλο. Γράφει συγκεκριμένα στη χθεσινή του Ανακοίνωση το ΚΚΕ : «Η περιβόητη καταγγελία, που δημοσιεύεται στο εσωτερικό του συγκεκριμένου φύλλου, είναι ανακοίνωση της Επιτροπής Κατάληψης του Πολυτεχνείου, αναφέρεται σε δράση προβοκατόρων και απόπειρά τους να εισβάλουν στο Πολυτεχνείο και αποτελεί απάντηση στη συκοφαντική ανακοίνωση της δολοφονικής ΕΣΑ για το Πολυτεχνείο. Το ότι η χούντα επιχείρησε να χτυπήσει το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, εκτός από την άμεση καταστολή, στέλνοντας και προβοκάτορες - ασφαλίτες, δεν μπορεί να είναι κάτι που να αμφισβητείται».

 49 χρόνια μετά η ηγεσία του ΚΚΕ έρχεται, αναμασά και αναπαράγει  όλες τις αθλιότητες της Πανσπουδαστικής Νο 8,  σαν να μην πέρασε μια μέρα, όταν «αναφέρεται σε δράση προβοκατόρων και απόπειρά τους να εισβάλουν στο Πολυτεχνείο», όταν κάνει λόγο και σήμερα για « προβοκάτορες- ασφαλίτες που έστελνε η χούντα για να χτυπήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου».

 Το συμπέρασμα είναι πως παραμένουν ίδιοι, αδιόρθωτοι και αμετανόητοι, υπονομευτές και συκοφάντες των αγώνων του λαού και  της νεολαίας.

* Μέλη της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ​
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Τα γεγονότα αυτά συνιστούν αυτό που λέμε «ιστορικό χρόνο» και ο ιστορικός χρόνος διαστέλλεται και είναι τόσο μακρύς που δεν χωράει στις σύντομες ομιλίες, δεν χωράει ούτε καν στα παραμύθια.
Για την επέτειο του Πολυτεχνείου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φόβος για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και μίσος για τη Μεταπολίτευση
Λίγες ημέρες πριν από την επέτειο της κατάρρευσης της στρατιωτικής δικτατορίας, ο υφυπουργός Παιδείας, διατύπωσε μια σειρά από επιχειρήματα για την κυβερνητική πολιτική που συρρικνώνει ακόμη περισσότερο τον...
Φόβος για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και μίσος για τη Μεταπολίτευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το να είναι Τρίτη κάθε φορά που χρειάζεται
Yπό κανονικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούσαν μέχρι τον προηγούμενο Φλεβάρη, η όποια συζήτηση θα γινόταν αλλιώς για όλα. Επομένως, και για την εξέγερση στο Πολυτεχνείο και τον εορτασμό της.
Το να είναι Τρίτη κάθε φορά που χρειάζεται
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Συνιστώσες μιας πορείας
Η μαζικότητα της χθεσινής επετειακής πορείας του Πολυτεχνείου, έστειλαν χθες ένα απλό αλλά σαφές μήνυμα: η επιχειρούμενη μετάλλαξη του πολιτικού και κοινωνικού τοπίου με βάση τα ανατολικοευρωπαϊκά πρότυπα δεν...
Συνιστώσες μιας πορείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
46 χρόνια
Κι όμως, έχουν περάσει 46 χρόνια. 17 Νοεμβρίου του 1973. Θα γιορτάσουμε πάλι για το Πολυτεχνείο. Λέξεις, σύμβολα, εικόνες θα περισσέψουν. Φοβάμαι ότι αυτό που θα λείψει είναι η αυθεντική συγκίνηση. Και βέβαια...
46 χρόνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας