• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 10.7°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 8.0°C
  4 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 4.0°C / 11.6°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 0.9°C / 2.7°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 7.4°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 6.6°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C 0.4°C / 2.9°C
  3 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 15.2°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 9.9°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 13.4°C
  3 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  7 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 6.2°C
  3 BF
  75%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 9.5°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 11.0°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.1°C
  3 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 7.2°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  1 BF
  93%

Μοστενίτσα/Ορεινή της Ηλείας. Εδώ η Ελένη και ο Ελμάζ, ο αγάς ενός γειτονικού χωριού, αγαπήθηκαν, κλέφτηκαν και έγιναν τραγούδι

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πού πας, Λενάκι μ’, μοναχή;

 • A-
 • A+
Της «Αγιαλένης» Ψυχογιού.

Ο Δημήτρης Ινδαρές είναι πολύπλευρη προσωπικότητα. Παλιότερα, είχε έρθει στην επικαιρότητα για λόγους που δεν είχαν σχέση με το έργο του. Σκηνοθέτης, πρωτίστως, εξέδωσε τον περασμένο χρόνο ένα βιβλίο («Λενάκι», Εστία) που συνιστά προσωπική καταβύθιση -όχι μόνο- στην οικογενειακή ιστορία.

Επώδυνη ενδεχομένως αλλά και λυτρωτική, γιατί εντάσσεται σε μια γενεαλογική διαδοχή. Γίνεται κλωνάρι μιας ιστορικής κληρονομιάς, μια αίσθηση που πλουτίζει τον άνθρωπο, ή και τον αναγκάζει να συμφιλιωθεί με πλευρές που οι πρόγονοι είχαν κλειδαμπαρώσει στη λήθη. Κι αυτή η στάση των γονιών είναι διαχρονικά συνήθης. Σε περιόδους επισφαλείς λογοκρίνεται η οικογενειακή ιστορία, αν αυτό θα διευκόλυνε την ένταξη των νεότερων γενεών στην επιθυμητή από τους πολλούς εικόνα.

Στον τίτλο του άρθρου επιλέγεται ο μισός στίχος του τραγουδιού. Το Λενάκι, όπως απαντά αλλαχού, έχει ήδη πάρει το μονοπάτι για να συναντήσει τον έρωτά της, τον μουσουλμάνο Λιμάζαγα (Ελμάζ ή Λιμάζ), Τουρκαλβανό από το χωριό Μοστενίτσα/Ορεινή της Ηλείας.

Πρόκειται για ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός που τροφοδότησε τη λαϊκή μούσα. Ωστόσο, το δημοτικό τραγούδι δεν πολυενδιαφέρεται να γίνει ιστορική πηγή. Αφορμάται από τα γεγονότα, για να τραγουδήσει τον έρωτα, τον πόνο, τα πάθη, τον αγώνα για υπέρβαση. Στη διαχρονική τους διάσταση. Για τον λόγο αυτό το Λενάκι συναντιέται με όλες τις ανώνυμες και επώνυμες ηρωίδες που αναμετρήθηκαν με το περιβάλλον τους. Ακουσαν τους χτύπους της καρδιάς. Αδιαφορώντας για το κοινωνικά αρμόζον. Και το πλήρωσαν. Συχνά με το αίμα τους ή την αντιμετώπισή τους ως κηλίδας στην Ιστορία, το έθνος, την οικογένεια.

«Αντρα χρώσταγα, άντρα πήρα». Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε στο δικαστήριο, στις αρχές του 19ου αιώνα, η μακρινή συγγενής του Ινδαρέ. Ούτως ειπείν, ένας μ’ αναλογούσε, τον επήρα κι αφήστε με ήσυχη.

Την ίδια τόλμη επέδειξε και η Ελένη της μυθολογίας. Μόνο που αυτή έκανε ένα βήμα περισσότερο. Παράτησε και τον Μενέλαο και τα παιδιά της. Για να ζήσει τον έρωτά της με τον μορφονιό, τον Πάρη. Το πλήρωσε τοις μετρητοίς. Με πόνο. Την εκδικήθηκε η Ιστορία. Της φόρτωσαν τον πόλεμο και τις σφαγές. Οι ισχυροί εφευρίσκουν πάντα δικαιολογίες για περιτύλιγμα των προθέσεών τους.

Οι δημιουργοί, με τη σειρά τους, επιχειρούν να πλάσουν τη δική τους Ελένη. Να συνομιλήσουν με την Ιστορία και να της δώσουν το δικό τους σχήμα. Να χωρέσουν τη ρήξη της με τα κρατούντα στη δική τους πρόθεση. Να διατυπώσουν τη δική τους εκδοχή. Για όλες τις Ελένες, που χάνονται στην ομίχλη της Ιστορίας. Ακόμη και για την Αγία Ελένη, τη μάνα του αυτοκράτορα, που απαρνήθηκε την πίστη της για χάρη του γιου και της νέας θρησκείας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φως μονάχα η ζωή…
Ο Ακρίβος, για μια ακόμη φορά, φέρνει κοντά το παρελθόν, που γίνεται στήλη φωτός για όσα μετακινούνται υπόγεια στον χρόνο, ώσπου να αποκτήσουν τη μορφή του παρόντος. Εκπλήσσοντας εμάς που οι παρωπίδες μάς...
Φως μονάχα η ζωή…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Μάια του Ασπροποτάμου
Αυτό νιώθω σε όλα τα πανηγύρια. Τα ίδια νιώθω και στην Τζούρτζια Ασπροποτάμου. Κάτω από τον πλάτανο, που τα χοντρά του κλαδιά είναι ταξίδι στον χρόνο. Ο πλάτανος που κάθε καλοκαίρι γίνεται η ομπρέλα της...
Η Μάια του Ασπροποτάμου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μονή Αβάσσου
Αυτή την αίσθηση είχα ταξιδεύοντας στη Μονή Αβάσσου, που βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο της Μικρής Λάκκας Σουλίου, στον δρόμο προς τις πηγές του μυθικού Αχέροντα. Που μας θυμίζει, χιλιάδες χρόνια τώρα, το...
Μονή Αβάσσου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαλαματένια Γιάννινα
«Ζερβιά μεριά η λίμνη με τα λαμπροξάστερα νερά της, σαν απέραντος καθρέφτης που καθρεφτίζονταν μέσα του ο καταγάλαζος ουρανός». Πίστεψε πως η εικόνα που ατένιζε έβγαινε από έναν άλλο κόσμο.
Μαλαματένια Γιάννινα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κριτική στα νέα Προγράμματα Σπουδών Ιστορίας
Δεν μπορεί παρά να προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη η υποβάθμιση της σύγχρονης Ιστορίας και ειδικά εκείνης που συνδέεται με τους ολοκληρωτισμούς και τον κομμουνισμό.
Κριτική στα νέα Προγράμματα Σπουδών Ιστορίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας