Αλέξανδρος Φιλίππου και πάντες των Ελλήνων πλην Λακεδαιμονίων ήταν η επιγραφή που διέταξε ο Μέγας Αλέξανδρος να χαραχθεί στις ασπίδες-λάφυρα από την Περσία που έστειλε στην Αθήνα.
Οι ΗΠΑ του Μπάιντεν μαζί με την Ευρώπη και τη Δύση, πλην Λακεδαιμονίων, συνολικά έχουν απομονώσει τη Ρωσία του Πούτιν με την παραδοχή ότι είναι ζήτημα χρόνου πότε το Κρεμλίνο θα αποδεχθεί τους όρους για την άρση των κυρώσεων.
Το πλην Λακεδαιμονίων του Αλέξανδρου αφορούσε το κράτος-πόλη της Σπάρτης, που αρνήθηκε να συμμετάσχει στην πανελλήνια εκστρατεία κατά της Περσίας υπό την ηγεσία της Μακεδονίας.
Σήμερα οι Λακεδαιμόνιοι είναι οι πέντε ανερχόμενες οικονομικές μεγάλες δυνάμεις γνωστές ως ΒRICS, όπως πολύ εύστοχα μας θυμίζει ο Wolfgang Munchau στον ιστότοπο Eurointelligence.
Βραζιλία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, τέσσερις ανόμοιες χώρες με διαφορετικά καθεστώτα και κυβερνήσεις, δεν επέβαλαν ούτε πρόκειται να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία του Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία.
Καμία από τι παραπάνω χώρες δεν είναι στρατηγικός σύμμαχος της Ρωσίας ή έστω έχει διαμορφώσει ειδική διμερή σχέση όπως μέχρι πρόσφατα η Γερμανία.
Πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη στάση των BRICS η οποία υποτιμήθηκε από τα ΜΜΕ στη Δύση:
- Πρώτον, από την Μπραζίλια μέχρι το Πεκίνο υπάρχει έντονη ανησυχία για γενικευμένη ανεξέλεγκτη αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.
- Δεύτερον, το εν εξελίξει μπρα ντε φερ Δύσης-Ρωσίας θα δώσει μια πρώτη απάντηση στο αν είναι εφικτή η απομόνωση μιας μεγάλης δύναμης σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης.
Η ομοβροντία των σκληρών και χωρίς προηγούμενο κυρώσεων κατά της Ρωσίας βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο stress test που δεν θα κρίνει μόνον την αντοχή του Κρεμλίνου αλλά συνολικά τις σχέσεις των τεσσάρων BRICS με τις ΗΠΑ.
Οι Λακεδαιμόνιοι του 2022 δεν συγκρίνονται με τη Σπάρτη και προφανώς η εναντίωσή τους στην ηγεμονία των ΗΠΑ δεν συγκρίνεται με τη μάχη οπισθοφυλακής για την τιμή των όπλων που έδωσε η πόλη νικήτρια του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Ποιος σήμερα μπορεί να αποκλείσει ότι η απροθυμία των τεσσάρων να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία είναι μήνυμα ότι η πολιτική της απόλυτης απομόνωσης είναι ανέφικτη σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης;
Με τον ίδιο τρόπο που η κεϊνσιανή συνταγή αναθέρμανσης της οικονομίας μέσω αύξησης της ζήτησης δεν μπορεί σήμερα να αποδώσει χωρίς τον αδύνατο σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης οικονομικό προστατευτισμό.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας