• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.7°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.1°C / 22.2°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 22.0°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 15.0°C
  2 BF
  89%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 21.0°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 17.4°C
  0 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.3°C / 18.8°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  4 BF
  87%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 22.3°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 22.8°C
  1 BF
  43%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 20.4°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 20.5°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 23.9°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  87%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγαπητή Εισαγγελία του ΣΔΟΕ, ο πραγματογνώμων σου κάτι σε ρωτά

 • A-
 • A+
Το υπόλοιπο, το οποίο πρέπει να δώσει πίσω η Lamda αν ακολουθήσει την τακτική του «εγώ πουλάω οικόπεδα και δεσμεύομαι μόνο να κατασκευάσω τους δρόμους, τα της κοινής ωφελείας και το επιβαλλόμενο από τον Ν. 4062/2012 πάρκο των 2 km2», το ξέρεις καλά πόσο είναι ● Ο Μελάς βρήκε ότι το συμφωνηθέν τίμημα θα έπρεπε να είναι έτσι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τέσσερις φορές πάνω ● Ο Μελάς έκανε τον κακό μπάτσο, εγώ τον καλό. Θυμάσαι; 2,5 φορές ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ πάνω είχα βρει ότι θα έπρεπε να είναι το τίμημα στην περίπτωση που θα ολοκλήρωνε η Lamda το projectάκι της στην ώρα του

Αγαπητή Εισαγγελία του ΣΔΟΕ,

Δεν μπορεί να μην έφτασε αυτό στα αυτιά σου.

Τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε η Lamda Development ότι αλλάζει το επιχειρηματικό της πλάνο και ότι δεν θα κατασκευάσει πλέον τις βίλες του παρακτίου μετώπου του Ελληνικού, αλλά θα πουλήσει οικόπεδα με φως, νερό, τηλέφωνο. Η όποια ανεξάρτητη δημοσιογραφία της χώρας εστίασε (ορθώς) στο ότι μάλλον δεν πρόκειται πλέον να ακολουθηθεί μια πολεοδομικώς και αρχιτεκτονικώς ομοιόμορφη αισθητική στο όλο ακίνητο (που υποτίθεται ότι θα έφερνε τη σφραγίδα μιας αρχιτεκτονικής διασημότητος σαν τον sir Foster). Εγώ τώρα από την πλευρά μου λέω να εστιάσω σε αυτό στο οποίο έγινα ειδήμων χάρις σε εσένα: στο νέο μεγάλο «θέμα οικονομικής φύσεως» που απορρέει από την ως άνω αλλαγή.

Στις πραγματογνωμοσύνες που σου καταθέσαμε (κατά τα τέλη Αυγούστου / αρχές Σεπτεμβρίου του 2015) εγώ και ο Γιάννης Μελάς (ο έτερος πραγματογνώμων που είχες διορίσει εν όψει επελαύνοντος προμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ [Νοέμβριος του 2014]) κάνουμε ειδικές αναφορές στη σελ. 22 της από 18/3/2014 άκρως απορρήτου εκτιμήσεως της American Appraisal Hellas, βάσει της οποίας καθορίστηκε το τίμημα (την οποία εκτίμηση, σου υπενθυμίζω, κατάφερες και έπεισες το ΤΑΙΠΕΔ να μας τη δώσει μόνον όταν ειπώθηκε το «Είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος»):

«Ο Εκτιμητής (η American) επιθυμεί να επισημάνει ότι στο σενάριο ανάπτυξης που διαμόρφωσε, δεν προβλέπει την πώληση οικοπέδων σε τρίτους προκειμένου να τα αναπτύξουν οι ίδιοι με καθορισμένες χρήσεις και με δικές τους δαπάνες, σε χρόνους που οι ίδιοι θα επιλέξουν.

»Σημειώνεται ότι πώληση οικοπέδων για μελλοντική ανάπτυξη από τρίτους αποτελεί μια συνηθισμένη πρακτική σε μεγάλου μεγέθους αναπτύξεις στο εξωτερικό, κυρίως στις ΗΠΑ, προκειμένου αφ’ ενός ο Developer (η Lamda) να αποκτά νωρίτερα έσοδα (από την πώληση των οικοπέδων) και αφ’ ετέρου να μην υφίσταται το κόστος ανέγερσης των επιμέρους αναπτύξεων, το οποίο προϋποθέτει δέσμευση κεφαλαίων για την ανέγερσή του και επιπλέον ενσωματώνει τον κίνδυνο της εξεύρεσης τελικών χρηστών για τις επιμέρους χρήσεις.

»Επιπλέον ο Εκτιμητής επιθυμεί να επισημάνει ότι [...] η μεταφορά σε παρούσες αξίες μελλοντικών εσόδων σε μια περίοδο 25 ετών αποφέρει χαμηλότερη αξία από αυτή η οποία θα επιτυγχάνετο με την πώληση οικοπέδων νωρίτερα».

Να σ’ τα κάνω (και πάλι) λιανά;

Μια από τις δικαιολογίες για να δοθεί έναντι πινακίου φακής το ακίνητο του Ελληνικού ήταν ότι εν μέσω μερικής χρεοκοπίας της χώρας δεσμευόταν η Lamda με τις δικές της μπουλντόζες να μας δώσει ένα τελειωμένο έργο (έστω στην 25ετία!...). Και επειδή μας κλάφτηκε ότι για την κατασκευή δεν της φτάνανε τα ίδια κεφάλαια και ότι έπρεπε να παρθούν κυρίως δάνεια τραπεζικά (αναλογία τουλάχιστον 3 προς 1 τα δεύτερα προς τα πρώτα), την αμείψαμε και με μια ετήσια απόδοση 14,5% (επένδυση υψηλοτάτου ρίσκου).

Αρα. Εύλογες ερωτήσεις που φρονώ ότι θα έπρεπε εδώ και ένα μήνα να έχεις απευθύνει στο ΤΑΙΠΕΔ ή στον Σύμβουλο Υλοποιήσεως που ορίζεται στο άρθρο 15 της από 14/11/2014 Συμβάσεως:

 • α) Ποιος θα είναι τώρα υπόλογος απέναντι στο Κράτος αν το (όποιο) έργο δεν ολοκληρωθεί εντός των πρεπουσών προθεσμιών;
 • β) Αν δεν υπάρχουν πλέον προθεσμίες και απλώς επαφιέμεθα στον καλό τον νόμο της ελευθέρας αγοράς, μήπως υπάρχει κάποιο υπόλοιπο χρημάτων που πρέπει να πάρει πίσω το Δημόσιο;

Ναι. Το υπόλοιπο το οποίο πρέπει να δώσει πίσω η Lamda αν ακολουθήσει την τακτική του «εγώ πουλάω οικόπεδα και δεσμεύομαι μόνο να κατασκευάσω τους δρόμους, τα της κοινής ωφελείας και το επιβαλλόμενο από τον Ν. 4062/2012 πάρκο των 2 km2» το ξέρεις καλά πόσο είναι. Ο Μελάς, κατασκευαστής ο ίδιος και πολύ αλεπού στα της αγοράς, αυτό το σενάριο ακολούθησε στην εκτίμησή του και βρήκε ότι το συμφωνηθέν τίμημα θα έπρεπε να είναι έτσι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τέσσερις φορές πάνω.

Αλλά! Υπόλοιπο υπάρχει ακόμη και στη (μάλλον απίθανη πλέον) περίπτωση που σου απαντήσει το ΤΑΙΠΕΔ ή ο Σύμβουλος Υλοποιήσεως ότι συνεχίζουν και υπάρχουν δεσμεύσεις από πλευράς της Lamda... «Θέμα οικονομικής φύσεως», το ξέρεις καλά, υπήρχε και προ Δεκεμβρίου!...

Ο Μελάς έκανε τον κακό μπάτσο, εγώ τον καλό. Θυμάσαι;

2,5 φορές ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ πάνω είχα βρει ότι θα έπρεπε να είναι το τίμημα στην περίπτωση που θα ολοκλήρωνε η Lamda το projectάκι της στην ώρα του. Τι ωραία να συμφωνούσες μαζί μου ότι δεν αποτελεί και κάποιο μεγάλο ρίσκο το χρονοδιάγραμμα 25ετίας! Τι ωραία να συμφωνούσες μαζί μου ότι έκανα καλά που θεώρησα ότι όχι 14,5% ετησία απόδοση θα έπρεπε να του έχει δοθεί του επενδυτού από την American, αλλά το πολύ 10% (επένδυση μέσου ρίσκου)! (Το θυμάσαι κι αυτό; Ο «διεθνής εκτιμητικός οίκος» εδέησε να μας παραδώσει το αποκρυπτογραφικό του excelόφυλλο μόνον τον Μάιο του 2015...)

Στην αξία που βρήκα εγώ μην μπερδευτείς βεβαίως και νομίσεις ότι συμπεριλαμβάνεται το ΜΗ ρίσκο λόγω προστατευτικής (υπέρ Lamda) Συμβάσεως. Π.χ. το ποια ακριβώς αποζημίωση θα δικαιούται ο επενδυτής αν η συμφωνηθείσα δομηθησομένη επιφάνεια μειωθεί πέραν του 3% λόγω ευρέσεως αρχαίων (σε ένα ακίνητο με, ήδη, 9 αρχαιολογικούς τόπους...), σ’ το έγραψα με την παρότρυνση (βλ. κεφ. ΙΙΙ. γ της πραγματογνωμοσύνης μου) να το ψάξεις εσύ περαιτέρω. (Βεβαίως χμμ... τώρα που το σκέφτομαι, ίσως και να μην πληρώνουμε αποζημιώσεις. Ισως γίνει αυτοματοποιημένη διαδικασία το ΥΠΠΟ να πακετάρει τα ευρεθησόμενα αρχαία, κατά τα πρότυπα του μετρό της Θεσσαλονίκης [Δυο μήνες η προθεσμία στο Ελληνικό]).

Αγαπητή Εισαγγελία του ΣΔΟΕ,

Συγγνώμη που δεν έρχομαι να σ’ τα πω όλα τα παραπάνω κατ’ ιδίαν, αλλά το κάνω έτσι, δημοσίως. Η κίνησή σου κατά τη διακυβέρνηση του μεταμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ να διορίσεις δυο νέους πραγματογνώμονες στην υπόθεση (Φεβρουάριο του 2016), πιστοποιημένους, και καλά, του υπουργείου Οικονομικών (σε αντίθεση με τον Μελά και εμένα, τους κακομοίρηδες, που είμαστε απλώς στις λίστες των Δικαστηρίων...), με έχει κάνει, είναι η αλήθεια, να είμαι κάπως απογοητευμένος μαζί σου. Είναι, ξέρεις, και εκείνο το δημοσίευμα που διάβασα στην εφημερίδα Agora της 2/7/2016 με τίτλο: «Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ ο εκτιμητής που όρισε η Εισαγγελία» - αφορά τον έναν από τους δυο τούς πιστοποιημένους σου. Μπορείς να μου δώσεις κάποια εξήγηση γι’ αυτό; Συνέτεινε, ναι, κι αυτό στην απογοήτευσή μου.

* Πολιτικός μηχανικός του Πανεπιστημίου Λιέγης

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αγαπητή Εισαγγελία του ΣΔΟΕ, ο πραγματογνώμων σου κάτι σε (ξανα)ρωτά
Αυγουστιάτικα συμπανηγύρισαν η Lamda Dev. και ο υπουργός Αναπτύξεώς μας την έκδοση της πρώτης οικοδομικής αδείας για το Ελληνικό: αυτήν για το Marina Tower.
Αγαπητή Εισαγγελία του ΣΔΟΕ, ο πραγματογνώμων σου κάτι σε (ξανα)ρωτά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναπτύσσεται ή καταστρέφεται η Νότια Αττική;
Εχουν περάσει είκοσι τόσα χρόνια από τότε (2001) που οι εγκαταστάσεις του Ελληνικού, ως αεροδρομίου της Αθήνας, έχουν μεταφερθεί στην περιοχή των Σπάτων. Και μόλις μερικά χρόνια από τότε που οι εκτάσεις του...
Αναπτύσσεται ή καταστρέφεται η Νότια Αττική;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελλάς, Ελλήνων Μεσιτών
Μια κοινόχρηστη έκταση της Αθήνας, μεγαλύτερη και ομορφότερη του Central Park της Νέας Υόρκης, του Hyde Park του Λονδίνου, του Tivoli Gardens της Κοπεγχάγης παραδόθηκε στην real estate κερδοσκοπία.
Ελλάς, Ελλήνων Μεσιτών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δάκρυα για τις Καρυάτιδες
Η συζήτηση για τους έξι πύργους του Ελληνικού δεν αφορά μόνο την ορθότητα της ανέγερσης κτιρίων 150-200 μέτρων (μ.) ύψους και πληθώρας άλλων 50-70 μ. στην Ελλάδα και δη στο αττικό λεκανοπέδιο.
Δάκρυα για τις Καρυάτιδες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελληνικό: βιώσιμη ανάπτυξη ή ουρανοξύστες υποκουλτούρας;
Η αντιπαράθεση σχετικά με την πραγματοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό δεν πρέπει να αποτελεί το μείζον ζήτημα των ημερών. Αλλωστε η επένδυση αυτή έχει από καιρό εισέλθει σε μονόδρομο. Και μόνο η υπαναχώρηση...
Ελληνικό: βιώσιμη ανάπτυξη ή ουρανοξύστες υποκουλτούρας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τον κ. Πιτσιόρλα, το ΤΑΙΠΕΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ελληνικό
Παρά τις αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, από τους συνεργαζόμενους Οικολόγους – Πράσινους, από κοινωνικούς φορείς και πολίτες, οι αρμόδιοι παράγοντες της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με εκτελεστικό...
Για τον κ. Πιτσιόρλα, το ΤΑΙΠΕΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ελληνικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας