• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.5°C
  3 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 6.0°C
  5 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.1°C / -0.1°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.3°C
  4 BF
  74%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.1°C / 0.4°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.8°C
  5 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.9°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.4°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 0.7°C
  1 BF
  47%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.5°C / 1.6°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.6°C / 3.2°C
  4 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -2.7°C / 1.6°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.4°C / 1.1°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  61%
EUROKINISSI/ΓΤΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πραγματική διέξοδος ή δοκιμασμένες συνταγές;

 • A-
 • A+

Με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές στην Πορτογαλία επανήλθε στο προσκήνιο η συζήτηση περί «προοδευτικών» κυβερνήσεων. Μάλιστα, για τη νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Πορτογαλία ερίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ., σε έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό για τη σοσιαλδημοκρατική «μαρκίζα». Βεβαίως, «τα έργα και οι ημέρες» αυτής της κυβέρνησης, όσο και της έτερης σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας, πολύ λίγο ή επιλεκτικά απασχολούν.

Πρόκειται για μια κυβέρνηση που, με τη στήριξη του Πορτογαλικού Κ.Κ. και του «Μπλοκ της Αριστεράς», πρόβαλε ως «φιλεργατισμό» τις αυξήσεις-πενταροδεκάρες στον κατώτατο μισθό και τα πενιχρά επιδόματα για την ακραία φτώχεια, ενώ ταυτόχρονα τα ακύρωνε αυτοστιγμεί, όταν στα χρόνια της εκτίναξε τη φορολεηλασία, με αύξηση των άμεσων φόρων κατά 10,3% και των έμμεσων 27,6%. Απογείωσε επίσης την εργασία-λάστιχο, με 8 στις 10 νέες συμβάσεις να αφορούν «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις.

Το πόσο «προοδευτική» κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση Κόστα αποδεικνύεται και μόνο από το εξής: στη θητεία της, το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα της Πορτογαλίας ψήφισε περισσότερα νομοσχέδια αυτής της κυβέρνησης ακόμα κι από τους εταίρους της, το Πορτογαλικό Κ.Κ. και το «Μπλόκ της Αριστεράς», συνολικά το 62,7 %των νομοσχεδίων. Κατά τα άλλα, η κυβέρνησή τους συνάφθηκε για να… επιτευχθεί «ρήξη με τη δεξιά πολιτική». Τα παραπάνω θυμίζουν πολύ όσα συμβαίνουν και στη χώρα μας, με τη Ν.Δ. να ψηφίζει το 58% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τούμπαλιν, τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει ως αντιπολίτευση το 50% των νόμων που φέρνει η Ν.Δ.

Τα ίδια και στην Ισπανία, που η κυβέρνηση Σάντσεζ, «αριστερή» κι αυτή με τη στήριξη των Κ.Κ. Ισπανίας και Ποδέμος, επέκτεινε αυτές τις μέρες τον αντεργατικό νόμο του φιλελεύθερου Ραχόι, που κατά τα άλλα θα καταργούσε, νομιμοποιώντας αλλαγές συμβάσεων και αναστολές εργασίας αν επικαλεστεί η εργοδοσία «οικονομικές δυσχέρειες», με τους βιομηχάνους βέβαια να επικροτούν. Ακόμα κι η πολυδιαφημισμένη αύξηση στον κατώτατο μισθό όχι μόνο είναι κάτω από το επίπεδο αύξησης του καλπάζοντος πληθωρισμού, αλλά δεν είναι σε θέση να ξεπεράσει ούτε καν το επίσημο όριο της φτώχειας.

Η «προοδευτικότητα» αυτών των κυβερνήσεων φάνηκε, άλλωστε, και στην αγαστή συνεργασία τους με το ΝΑΤΟ. Η μεν κυβέρνηση Κόστα, με συμμετοχή σε ΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές αποστολές και αεροπορική επιτήρηση της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, με «επαυξημένη-προωθημένη παρουσία» στη Ρουμανία και εγκαθίδρυση ΝΑΤΟϊκής Ακαδημίας κυβερνοασφάλειας κ.ά.

Οσο για την κυβέρνηση Σάντσεζ, έχει ήδη αποστείλει τη φρεγάτα «Blas de Lezo» στη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκής αποστολής στην περιοχή και έχει εξαγγείλει την αποστολή αεροσκαφών Eurofighter, για την ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκων επιχειρήσεων που δρομολογούνται στη Βουλγαρία. Ταυτόχρονα, προετοιμάζει τη διοργάνωση στη Μαδρίτη της ΝΑΤΟϊκής συνόδου κορυφής, ως γνήσιος «προοδευτικός» οικοδεσπότης των μακελάρηδων του ΝΑΤΟ.

Από αυτά και μόνο τα στοιχεία κονιορτοποιείται το γνωστό παραμύθι «φως και σκότος» κι οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, καθώς αποκαλύπτεται η στρατηγική σύμπλευση φιλελεύθερων-δεξιών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, που το ένα συνεχίζει και εντείνει την πολιτική από εκεί που την αφήνει το άλλο. Φυσικά δεν είναι τα μόνα. Πλείστα όσα παραδείγματα «προοδευτικών» κυβερνήσεων σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα κ.λπ., με την ίδια πάντα κατάληξη.

Η πείρα από τη στήριξη του Πορτογαλικού Κ.Κ., του Κ.Κ. Ισπανίας, στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, απέδειξε τελικά ότι δεν οδήγησε ούτε στην ανακούφιση του λαού, ούτε στην ενίσχυσή τους, ούτε στη ριζοσπαστικοποίηση εργατικών-λαϊκών δυνάμεων. Το αντίθετο, αυτή η στήριξη συγκάλυψε τελικά τον «αμαρτωλό» ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας στη διαιώνιση της επίθεσης σε βάρος του λαού.

Να γιατί ο λαός δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από κυβερνήσεις διαχείρισης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Καμιά δεν του έδωσε δικαιώματα και κατακτήσεις, το αντίθετο του πήρε πίσω και μπήκε εμπόδιο και στην παραμικρή διεκδίκηση των εργαζομένων, εναλλάσσοντας το καρότο και κυρίως το μαστίγιο. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι εργάτες στο λιμάνι της COSCO, που με τον αγώνα τους κέρδισαν μέτρα ασφάλειας, για να μη θρηνήσουν άλλο νεκρό συνάδελφό τους, απεργώντας τώρα μαζικά για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, που παλεύουν για να έχουν δουλειά, κόντρα στις απολύσεις και το σχέδιο πώλησης σε ιδιώτες μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, που δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιείται από αυτή της Ν.Δ. Το ζουν, επίσης, στο πετσί τους οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας. Το ξέρουν καλά κι οι βιοπαλαιστές αγρότες, που με τα μπλόκα τους αγωνίζονται για να είναι σε θέση να συνεχίσουν να παράγουν στα χωράφια τους.

Οι «σωτήρες» τελειώσανε. Δεν θα χαρίσει τίποτε και κανένας στον λαό, μόνο νέα βάρη. Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για την οργάνωση της εργατικής-λαϊκής πάλης, για αξιοπρεπείς μισθούς, ΣΣΕ, κόντρα στην ακρίβεια, για υγεία, για σύγχρονα δικαιώματα, για να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος, οι κυβερνήσεις, το κράτος και το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετούν, για μια εξουσία και οικονομία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, τον σοσιαλισμό.

*Μέλος της Κ.Ε. & ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εξισορροπητικές δυνάμεις πρέπει να βγουν μπροστά
Έχει πραγματική αξία χρήσης το ευρύτερο αριστερό στρατόπεδο σε μία εποχή που όλοι και όλα λανσάρουν την ανταλλακτική τους αξία; Αν δεν έχει στο σήμερα, πότε θα έχει...
Οι εξισορροπητικές δυνάμεις πρέπει να βγουν μπροστά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί το ΜέΡΑ25 έχει δίκιο
Πριν από λίγες μέρες, το ΜέΡΑ25 απηύθυνε κάλεσμα προς τις δυνάμεις της κοινοβουλευτικής Αριστεράς για συστράτευση
Γιατί το ΜέΡΑ25 έχει δίκιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την ενότητα της Αριστεράς
Δύο κυρίως παράγοντες συμβάλλουν στη νέα αυτή συνθήκη. Ο πρώτος είναι η αίσθηση πως «δεν πάει άλλο» με την κυβέρνηση της Δεξιάς.
Για την ενότητα της Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακούει κανείς;
Πολλοί από μας νιώσαμε αρκετές φορές στην υπόθεση της Αριστεράς, που άδολα υπηρετήσαμε και υπηρετούμε, άστεγοι, μετέωροι, ανένταχτοι…
Ακούει κανείς;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Μυρσίνη Αθανασιάδου θα ζει μέσα από τους αγώνες μας
Μαύρο και πόνος προστέθηκαν στην ήδη καταθλιπτική ατμόσφαιρα των ημερών μας για όσους γνωρίζαμε τη Μυρσίνη Αθανασιάδου, η οποία τελείως ξαφνικά έφυγε χθες από τη ζωή.
Η Μυρσίνη Αθανασιάδου θα ζει μέσα από τους αγώνες μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ακαταμάχητη νοσταλγία του ΚΚΕ Εσωτερικού
Μέσα σ’ αυτό το γενικό πλαίσιο, σε τι συνίσταται η ιδιοτυπία του ΚΚΕ Εσωτερικού; Απαντήσεις κυκλοφορούν πολλές και διάφορες. Κάποιοι επαινούν το ύφος του και επικροτούν ορισμένες εμβληματικές αντιδράσεις του,...
Η ακαταμάχητη νοσταλγία του ΚΚΕ Εσωτερικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας