Η Ρωσία δεν έχει στόχο την Ουκρανία αλλά τον επαναπροσδιορισμό της συγκατοίκησής της με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., δήλωσε προχθές Κυριακή ο Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος επί της ουσίας είναι ο πρώτος Δυτικός ηγέτης που θέτει το θέμα κωδικοποίησης των κανόνων ασφαλείας στην Ευρώπη, ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και τριάντα και πλέον χρόνια.
Ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων της Μόσχας με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. σε μια λογική συνεργασίας και σταθεροποίησης θα θέσει, όπως είναι φυσικό, και την πρόκληση του επαναπροσδιορισμού της διατλαντικής σχέσης.
Στην περίπτωση αυτή το ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει υπαρξιακές προκλήσεις, καθώς μετά τις ανατροπές του 1989-1991 ύστερα από μια αρχική αμηχανία επέλεξε τη συνέχιση της αντιπαλότητας με τη Ρωσία ως μοναδικό ενοποιητικό αντίπαλο δέος.
Με δεδομένο ότι οι συζητήσεις για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς άρχισαν από το 1992 είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Κλίντον, σε αντίθεση με την πιο προσεκτική στάση του Μπους του πρεσβύτερου, αντιμετώπισε τη Ρωσία ως μια εκπεσούσα μεγάλη δύναμη στο περιθώριο της Ευρώπης.
Πρώτο πεδίο εφαρμογής της απομόνωσης της Ρωσίας υπήρξε η προσπάθεια αποκλεισμού της Μόσχας από τη διαχείριση της σύγκρουσης στη Γιουγκοσλαβία, με το ΝΑΤΟ να αυτοανακηρύσσεται υποκατάστατο και του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ.
Η Μόσχα παρενέβη δύο φορές αποφασιστικά διαμηνύοντας ότι οι προσπάθειες παράκαμψής της έχουν κόστος.
Τον Φεβρουάριο του 1994 η ρωσική διπλωματία απέσπασε τη συμφωνία των Σερβοβόσνιων για απόσυρση των βαρέων όπλων γύρω από το Σεράγεβο και έτσι ακυρώθηκε σχετικό τελεσίγραφο του ΝΑΤΟ που απειλούσε με βομβαρδισμούς.
Στις αρχές Ιουνίου του 1999 οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν την Πρίστινα και εξασφάλισαν την ομαλή αποχώρηση του σερβικού στρατού που επέτρεψε την είσοδο ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.
Τούτων λεχθέντων, η αμερικανική παρουσία και εμπλοκή στην εγγύηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας έχει λόγο ύπαρξης και χωρίς την ύπαρξη ρωσικής απειλής.
Πέραν των παραπάνω είναι σαφές ότι η σε σύντομο χρονικό διάστημα επαναδιατύπωση της ασφάλειας της Ευρώπης με τη συμμετοχή της Ρωσίας είναι προαπαιτούμενο για μια αξιόπιστη αμερικανική πολιτική ανάσχεσης της Κίνας στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, παρά τον πυρετό διαβουλεύσεων Δύσης-Ρωσίας αυτή τη βδομάδα, ο Μπλίνκεν αναχωρεί σήμερα για περιοδεία στον Ειρηνικό.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας