• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.2°C / 24.7°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 23.6°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 21.0°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 17.0°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.5°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 22.2°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.3°C / 23.4°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 19.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 23.3°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 24.9°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 22.2°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  78%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μ. Γ. Μερακλής: ο ποιητής της λαογραφίας

 • A-
 • A+

Μ. Γ. Μερακλής: ο ποιητής της λαογραφίας

Του Ευάγγελου Αυδίκου

«Αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις», γράφει ο Καβάφης. Ο ποιητής προτρέπει τον Αντώνιο μετά την ήττα του από τον Οκταβιανό στο Ακτιο. Η φράση πλέον έχει πλατύνει, απευθυνόμενη σε όλους εκείνους που χάνουν τον θώκο της εξουσίας και την εξ αυτού απορρέουσα δύναμη.

Πολλοί δεν αντέχουν αυτή τη διαπίστωση. Θεωρούν ότι η δύναμή τους και τα ευήκοα ώτα σε όσα λέγουν προέρχονται από τη δική τους αυτόφωτη προσωπικότητα. Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή, το διαπιστώνουν όταν εγκαταλείπουν τον θώκο της εξουσίας και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το ίδιο συμβαίνει με πολλούς πανεπιστημιακούς. Που βιώνουν τη μοναξιά και την αδιαφορία μετά την αφυπηρέτηση.

Το αντίθετο συμβαίνει με αρκετούς φωτισμένους δασκάλους που τίμησαν την επιστημονική τους ιδιότητα. Που τη ζύμωσαν με έγνοια για τους άλλους και με ανιδιοτελή προσφορά. Χωρίς ανταλλάγματα.

Ενας από αυτούς είναι ο καθηγητής Μερακλής. Που άνοιξε την πόρτα των διδακτορικών σπουδών σε πολλούς οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση στις κλειστές ομάδες εξουσίας που διάλεγαν τους ομοίους τους, συγγενείς, μέλη των κοινωνικών τους συναναστροφών ή πολιτικούς φίλους.

Ο Μερακλής το τόλμησε. Βαθιά δημοκρατικό άτομο, με πίστη στους νέους που ήταν εκτός των τειχών, άλλαξε το παράδειγμα των διδακτορικών. Διαμόρφωσε τη νέα γενιά επιστημόνων που πήραν τη σκυτάλη τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και αλλαχού. Για τον λόγο αυτόν απαξιώθηκε από μια μερίδα. Γιατί πλέον υπήρχε μέτρο σύγκρισης.

Η απομάκρυνση από την καθηγητική έδρα δεν απομείωσε το κύρος του στην επιστημονική κοινότητα. Απολαμβάνει τον ίδιο σεβασμό και αγάπη, μόλο που έχουν παρέλθει είκοσι και πλέον χρόνια από τη συνταξιοδότησή του. Παραμένει έντονο το αποτύπωμά του από όπου και αν πέρασε: από την Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, τις εφημερίδες με τις οποίες συνεργάστηκε - θεωρεί τους δημοσιογράφους κύριους συγγραφείς της ανεκτίμητης ιστορίας της καθημερινότητας.

Ο Μερακλής υπήρξε ποιητής με την ευρύτερη έννοια του όρου. Πρώτα απ’ όλα εποίησε, εδίδαξε ήθος με τον νηφάλιο λόγο και την ήπια συμπεριφορά του. Επίσης, υπήρξε -και είναι- ποιητής της λαογραφίας. Δανείζομαι τη λέξη από τα κείμενά του «Για την πόλη», που συγκεντρώθηκαν σε τόμο με πρωτοβουλία του Αρ. Δουλαβέρα (Εκδόσεις Σταμούλη 2021).

Είναι ποιητής της λαογραφίας, γιατί αυτός πρωτίστως σήκωσε στις πλάτες του την ανανέωσή της με τη συγκρότηση μιας νέας γενιάς επιστημόνων. Υπήρξε όμως ποιητής στον τρόπο που μελέτησε τα διάφορα θέματά του. Ανέδειξε την ποιητικότητα αλλά και την υπερρεαλιστική ατμόσφαιρα που υπάρχει σε κάποια δημοτικά τραγούδια αλλά και στις παροιμίες. Είναι ποιητής γιατί ο λόγος του αρδεύει από την ποίηση. Είναι ποιητής γιατί αναζητεί την ψυχή και δεν στέκει μόνο στη μορφή. Είναι ένας ολιστικός διανοούμενος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι καρκόντζες
Είμαστε στο κατώφλι του Δωδεκάμερου. Την περίοδο που φτάνει ώς τα Φώτα. Το διάστημα που έρχεται τούμπα ο κόσμος. Εμφανίζονται οι καλικάντζαροι. Παλιότερα τρομοκρατούσαν, στην καθ’ ημάς εποχή διασκεδάζουν με...
Οι καρκόντζες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κύκλοι
Ζούμε με ψευδαισθήσεις πιστεύοντας πως απαλλαγήκαμε από παραδοσιακές μορφές συμπεριφοράς. Αυτές επιστρέφουν, ενίοτε ως παραμόρφωση με εστίαση σε ανορθολογισμούς αχρείαστους. Αλλοτε, η επιστροφή γίνεται ως...
Κύκλοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι θα με φάει ο κάμπος
Και τούτο τον Απρίλη έχουμε ανάγκη από τον σταυραετό. Να αναπνεύσουμε. Να νιώσουμε το χάδι της ελευθερίας από τον καινούργιο δυνάστη.
Τι θα με φάει ο κάμπος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νερό
Το νερό ήταν πάντα αείζωον, πηγή ζωής και υλικό σύμβολο για την έκφραση μεταφυσικών αγωνιών, για να οριοθετήσει την έννοια της αμαρτίας και του ιερού, στον τρόπο που αναζωογονούνται και αναπαράγονται οι...
Το νερό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χορεύοντας με τον θάνατο
Ο Φλεβάρης μπορεί να μη γεμίζει το μάτι, να του βρήκαν διάφορα σουσούμια, όμως τη ζημιά την έκανε ο φετινός μήνας. «Σπίτι μείναμε μόνο δυο: ο Αγιος Φεβρουάριος κι εγώ», κατά πώς έγραφε ο ποιητής.
Χορεύοντας με τον θάνατο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιστορική λευχαιμία
Αν κάτι ζητάει από μας όσων το αίμα πότισε τα βουνά της ελληνοαλβανικής μεθορίου, τους δρόμους των πόλεων, τους τόπους των εκτελέσεων, είναι να μιλήσουμε ταπεινά γι’ αυτό που έκαναν.
Ιστορική λευχαιμία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας