• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.8°C / 7.3°C
  0 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.1°C / 6.6°C
  2 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 11.2°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 2.0°C
  0 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 1.3°C
  0 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.6°C / 5.7°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -0.5°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.7°C / 7.6°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 10.3°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 10.2°C
  3 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.5°C / 3.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C -0.5°C / 6.2°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  9°C 4.8°C / 9.9°C
  3 BF
  33%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 7.5°C
  1 BF
  90%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.0°C / 4.9°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.7°C / 6.7°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  53%
EUROKINISSIΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ακρίβεια καλπάζει και η κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει

 • A-
 • A+

Στην αυγή της νέας χρονιάς, οι προκλήσεις για την ελληνική και την παγκόσμια κοινότητα συνεχίζονται. Το μέτωπο της πανδημίας παραμένει ανοιχτό, η ενεργειακή κρίση κλιμακώνεται και γενικεύεται και ο πληθωρισμός υποβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Οι τιμές του πετρελαίου, του ρεύματος και του φυσικού αερίου διαγράφουν ανοδική τροχιά, χωρίς σημάδια σταθεροποίησης. Η ενεργειακή εξάρτηση καθιστά ευάλωτη την ευρωπαϊκή οικονομία σε κινδύνους όπως τα υπερβολικά κόστη και η ενδεχόμενη ανεπαρκής προσφορά σε έκτακτες συνθήκες και γεωπολιτικές συγκρούσεις.

Στη χώρα μας, όπως επισημαίνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, ο τομέας ενέργειας παρουσιάζει δομικές αλλαγές με απότομη μείωση των εξορύξεων και αύξηση της εισαγωγής φυσικού αερίου, που σε συνδυασμό με την άνοδο των διεθνών τιμών σε αέριο και πετρέλαιο, εκτινάσσουν το ενεργειακό κόστος. Η αλλαγή ενεργειακού μοντέλου, στο πλαίσιο της στρατηγικής μείωσης των εκπομπών άνθρακα, υπαγορεύει όχι μόνο μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ αλλά και επενδύσεις σε αποθηκευτικά συστήματα, ενεργειακή αναβάθμιση και διαχείριση της ζήτησης. Γι’ αυτά, ελάχιστα πράττει η κυβέρνηση. Η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ αποδείχθηκε φιάσκο, αποκαλύπτοντας την απουσία σχεδίου της κυβέρνησης για ομαλή και δίκαιη μετάβαση, όπως εξαρχής είχε επισημάνει το Κίνημα Αλλαγής.

Η Ελλάδα στις 3/1 είχε την ακριβότερη τιμή χονδρικής στην Ευρώπη στον ηλεκτρισμό (195 ευρώ/μεγαβατώρα), καταγράφοντας αύξηση 63% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, παρά τη μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ και των υδροηλεκτρικών στο μείγμα παραγωγής ενέργειας.

Τα παράδοξα και οι στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας δεν σταματούν εδώ. Οι παραγωγοί αγοράζουν έναν μήνα πριν το φυσικό αέριο που θα χρειαστούν για τον επόμενο μήνα, με τις τιμές που ισχύουν εκείνη τη στιγμή. Ετσι, παρά την πτώση της τιμής τις τελευταίες μέρες, το αέριο που χρησιμοποιείται τώρα έχει αγοραστεί με τις υψηλές τιμές του Δεκεμβρίου. Εξάλλου, η απουσία ουσιαστικού ανταγωνισμού προσδίδει στην αγορά ενέργειας μονοπωλιακά χαρακτηριστικά. Οι καθετοποιημένοι προμηθευτές ενέργειας μεταφέρουν ρίσκο και επιβαρύνσεις στους πελάτες τους, ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί αδρανής. Ταυτόχρονα, αδιαφορεί για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση και τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες.

Οι αυξημένες τιμές αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώνουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών και το μηνιαίο κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί δραματικά. Οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι και τα φειδωλά μέτρα της κυβέρνησης αδυνατούν να αντισταθμίσουν την επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι το 2022 ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,2%, από 2,6% το 2021.

Ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός πλήττονται σοβαρά από πανδημία και ακρίβεια. Το κύμα των ανατιμήσεων σε αγροτικά εφόδια και ενέργεια έχει εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής οδηγώντας αγρότες και κτηνοτρόφους σε απόγνωση. Στον τουρισμό, οι επιδημιολογικές εξελίξεις και τα περιοριστικά μέτρα φέρνουν ακυρώσεις και μηδαμινές πληρότητες στα καταλύματα, αμέσως μετά τις γιορτές. Η ακρίβεια επιβαρύνει τα λειτουργικά κόστη σε αερομεταφορές και επιχειρήσεις, ενώ η έλλειψη ρευστότητας κορυφώνεται. Καμία κυβερνητική δέσμευση για στήριξη του σφοδρά πληττόμενου κλάδου της εστίασης. Ο κατώτατος μισθός παραμένει καθηλωμένος και η συμβολική αύξηση του 2% αγγίζει τα όρια του εμπαιγμού.

Ανίκανη να διαχειριστεί την κατάσταση, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι η κρίση είναι παροδική. Ταυτόχρονα, επαίρεται σχεδόν εμμονικά για τους ρυθμούς ανάπτυξης, που δικαιολογούνται δυστυχώς από το γεγονός ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020 ήταν η δεύτερη βαθύτερη στην Ε.Ε.-27.

Τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη λάβει μέτρα για να στηρίξουν τα μικρομεσαία οικονομικά στρώματα και τις επιχειρήσεις, αντισταθμίζοντας τις πιέσεις από την επέλαση της ακρίβειας και τη δαπανηρή αλλά αναγκαία πράσινη μετάβαση, η κυβέρνηση της Ν.Δ. «περί άλλα τυρβάζει».

* βουλευτής Κιλκίς ΚΙΝ.ΑΛΛ. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι αντινομίες της αστικής ανασυγκρότησης και το αντίπαλο δέος
Η σταθερότητα της ηγεμονίας εξασφαλίζεται όσο δεν φαίνεται στον ορίζοντα επεξεργασμένος διαφορετικός τρόπος και πλαίσιο διακυβέρνησης, αναγνωρίσιμα στην κοινωνία.
Οι αντινομίες της αστικής ανασυγκρότησης και το αντίπαλο δέος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να σωθεί η Δυτική Μακεδονία από μια μεταλιγνιτική καταστροφή
Η επιχειρούμενη βίαιη, αυταρχική μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή είναι πλήρως απρογραμμάτιστη και χωρίς σχέδιο, με κίνδυνο η Δυτ. Μακεδονία να γνωρίσει την κοινωνική και οικονομική καταστροφή.
Να σωθεί η Δυτική Μακεδονία από μια μεταλιγνιτική καταστροφή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σύνδρομο του τζαμπατζή
Ο τόπος καίγεται και πνίγεται και η κυβέρνηση, αντί να προλάβει και να συντρέξει, επικαλείται το παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, πουλάει «πράσινη ανάπτυξη» και συνεχίζει τις εξορύξεις ορυκτών...
Το σύνδρομο του τζαμπατζή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μετοχοποίηση του 5% των φωτοβολταϊκών της ΔΕΗ και ο Μίλαν Κούντερα
Η απολιγνιτοποίηση και αυτό που βάφτισαν βιώσιμη ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των αγορών εργασίας κι ενέργειας δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τη χώρα και το λαό μας, ιδιαίτερα πλήττονται οι...
Η μετοχοποίηση του 5% των φωτοβολταϊκών της ΔΕΗ και ο Μίλαν Κούντερα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στο εδώλιο ο πολίτης που φώναζε «κατολίσθηση»
Το «έγκλημα» του κ. Στεφανή, ο οποίος εργάστηκε επί 25 χρόνια στα ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ, ήταν ότι τόλμησε να ζητήσει από την αρμόδια ανώτατη δικαστική αρχή να διερευνηθούν τα αίτια και οι τυχόν ευθύνες για...
Στο εδώλιο ο πολίτης που φώναζε «κατολίσθηση»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λιγνίτης και το τίμημα του υπερβάλλοντος ζήλου
Την πρόσβαση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ σε μερίδιο της λιγνιτικής παραγωγής της, η οποία βρίσκεται στην αποδρομή της βάσει του κυβερνητικού σχεδίου βίαιης απολιγνιτοποίησης, απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 7η...
Ο λιγνίτης και το τίμημα του υπερβάλλοντος ζήλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας