• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 30.8°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.1°C / 29.6°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 30.9°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 29.8°C
  0 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 29.2°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 24.4°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 24.6°C / 29.9°C
  1 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 27.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 25.5°C / 31.6°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.4°C / 31.0°C
  4 BF
  36%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 30.5°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  1 BF
  43%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρεις μέρες για τριάντα χρόνια;

 • A-
 • A+

Η χορογραφία της καθυστερημένης για τριάντα χρόνια διαπραγμάτευσης ΗΠΑ-Ρωσίας είναι έτοιμη:

● Στις 10.1 διμερείς συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας.
● Στις 12.1 σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες.
● Στις 13.1 το καθεστώς ασφάλειας της Ουκρανίας και της πρώην ΕΣΣΔ θα συζητηθεί στα θεσμικά αρμόδια όργανα του ΟΑΣΕ στη Βιέννη.

Μέσα σε τρεις μέρες Λευκός Οίκος και Κρεμλίνο θα επιχειρήσουν όχι μόνο να αποκλιμακώσουν την ένταση στην Ουκρανία, αλλά να πυροδοτήσουν μια συνολική στρατηγική διαπραγμάτευση με στόχο τη σταθερότητα, την προβλεψιμότητα στις διμερείς τους σχέσεις αλλά και τη συνεργασία μπροστά σε τρεις προκλήσεις που απειλούν ζωτικά τους συμφέροντα:

● Την αναγκαία συνδιαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας.
● Την αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.
● Τη μη περαιτέρω διασπορά των πυρηνικών όπλων αλλά και τη διατήρηση του στρατηγικού προβαδίσματος έναντι των υπόλοιπων μελών της πυρηνικής λέσχης -κατά κύριο λόγο της Κίνας δηλαδή- που θα διαιωνίζει το στάτους της υπερδύναμης και για τις δύο χώρες.

Είναι αυτονόητο ότι η χορογραφία των τριών διαβουλεύσεων του Ιανουαρίου προφανώς δεν θα είχε νόημα αν Πούτιν και Μπάιντεν δεν είχαν διασφαλίσει την έναρξη μιας συνολικής διαπραγμάτευσης ΗΠΑ-Ρωσίας.

Πρόκειται για μια δυναμική συνολικής ανατροπής στις παγκόσμιες στρατηγικές ισορροπίες που παραπέμπει σε μια παρόμοια ανατροπή των διεθνών συσχετισμών δυνάμεων στα τέλη του 19ου-αρχές του 20ού αιώνα.

Μέχρι τότε δύο αντιπαλότητες σφράγιζαν τις ισορροπίες στη διεθνή σκηνή:

● Πρώτον, η σύγκρουση Βρετανίας-Ρωσίας για την κυριαρχία στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά κυρίως στην Κεντρική Ασία, με το τελευταίο αυτό μέτωπο να αποκαλείται το μεγάλο παιχνίδι.

● Δεύτερον, η ψυχροπολεμική αντιπαράθεση Γαλλίας-Βρετανίας για την κυριαρχία στην Αφρική, αντιπαράθεση που μετά το θερμό επεισόδιο στη Φασόντα του Σουδάν παραλίγο να καταλήξει σε γενικευμένη σύγκρουση.

Οσο ήταν καγκελάριος της Γερμανίας ο Μπίσμαρκ μεσολαβούσε ανάμεσα στα δύο δίδυμα αντιπαλοτήτων και απέτρεπε τη συγκρότηση αντιγερμανικού μετώπου.

Αντίθετα οι διάδοχοί του ενθάρρυναν τη χειραφέτηση της παρακμασμένης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που είχε γίνει ντε φάκτο προτεκτοράτο της Βρετανίας, της οποίας επιχείρησαν να αμφισβητούσουν την κυριαρχία της στις θάλασσες, και υιοθέτησαν επεκτατική πολιτική προς Ανατολάς που ανησύχησε τη Ρωσία.

Μέσα σε λίγα χρόνια Ρωσία και Βρετανία, που ήταν έτοιμες να συγκρουστούν στο Αφγανιστάν για την κυριαρχία στην Κεντρική και τη Νοτιοδυτική Ασία, συμμάχησαν.

Το ίδιο συνέβη και με τον αποικιακό ανταγωνισμό Γαλλίας-Βρετανίας.

Οσο περίεργο και να ακούγεται σήμερα ότι ΗΠΑ και Ρωσία αναζητούν όχι μόνον εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων αλλά και στρατηγική συνεργασία, άλλο τόσο πρόβαλλε σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας στις αρχές του 20ού αιώνα η πιθανότητα συμμαχίας Ρωσίας, Βρετανίας και Γαλλίας ενάντια στις φιλοδοξίες τής τότε ανερχόμενης μεγάλης δύναμης της Γερμανίας των διαδόχων του Μπίσμαρκ.

Το αδιέξοδο της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με τη Ρωσία φάνηκε όταν λίγους μήνες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, έναν ρωσοαμερικανικό πόλεμο δι’ αντιπροσώπων, Ουάσινγκτον και Μόσχα πολεμούσαν πλάι πλάι στη Συρία τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού κράτους».

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι η στροφή της πολιτικής των ΗΠΑ του Μπάιντεν απέναντι στη Ρωσία κατεγράφη στη συνάντηση κορυφής στη Γενεύη στα μέσα Ιουνίου από τον Πούτιν.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα αν στις όχθες της λίμνης Λεμάν οι δύο ηγέτες συμφώνησαν από τότε να σχεδιάσουν μια χορογραφία προσέγγισης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμφίπλευρη ασάφεια
Οι ΗΠΑ αργά ή γρήγορα θα πρέπει να διαμορφώσουν τους στόχους τους απέναντι στη Μόσχα με ευκρίνεια, ώστε να γίνουν αντιληπτοί και από το Κρεμλίνο και από τους Ευρωπαίους συμμάχους.
Αμφίπλευρη ασάφεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σιωπηρή Γιάλτα με αστερίσκους
Ο πειρασμός να γίνει η Ουκρανία το Αφγανιστάν της Ευρώπης για τη Ρωσία είναι μεγάλος και πολύ ελκυστικός για κάποιους θερμοκέφαλους στην Ουάσινγκτον.
Σιωπηρή Γιάλτα με αστερίσκους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επικίνδυνη κρημνοβασία
Ρωσία και ΗΠΑ έχουν συνείδηση ότι το σκηνικό έντασης και πρόβας πολέμου που επικρατεί πλέον όχι μόνο γύρω από την Ουκρανία παραπέμπει σε κάποιον που ανάβει σπίρτα σε πυριτιδαποθήκη.
Επικίνδυνη κρημνοβασία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποσταθεροποιητική ασάφεια
Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν πρόκειται να αποσυρθούν αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις διμερείς διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας για την κατοχύρωση της Μόσχας.
Αποσταθεροποιητική ασάφεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τέλος εποχής
Μπάιντεν και Πούτιν αναζητούν, από τη συνάντησή τους στη Γενεύη τον περασμένο Ιούνιο, το πλαίσιο και τους κανόνες του παιχνιδιού μιας νέας εποχής στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας.
Τέλος εποχής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μπάλα στο Κρεμλίνο
Στο Κρεμλίνο και στον Λευκό Οίκο υψηλή προτεραιότητα έχει η φροντίδα αποφυγής θερμού επεισοδίου στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία.
Η μπάλα στο Κρεμλίνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας