• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.6°C
  4 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  4 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.0°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 18.0°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  3 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  3 BF
  98%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 20.8°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 19.9°C
  0 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 20.8°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.2°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  71%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Να και μια ελληνική πρωτιά

 • A-
 • A+

Συνήθως η Ελλάδα δεν χωράει σε σημαντικά άρθρα μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων και σε τίτλους ειδήσεων μεγάλων καναλιών, καμιά φορά δεν συμπεριλαμβάνεται καν -αυτό και αν είναι ενδεικτικό της σημασίας που της αποδίδεται- σε μεγάλες πανευρωπαϊκές έρευνες για τις στατιστικές λ.χ. της ακρίβειας, της απασχόλησης κ.α. που μεταδίδουν τα ξένα μέσα.

Αυτή τη φορά συμπεριλήφθηκε στην έρευνα και βρέθηκε στους τίτλους και εφημερίδων και καναλιών. Φυσικά για τους λάθος λόγους. Σε μεγάλη σχετική ευρωπαϊκή έρευνα στην οποία συμμετείχαν δεκαέξι χώρες η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις -αν όχι στην πρώτη- σε εχθρική στάση των πολιτών απέναντι στους Εβραίους. Από κοντά η Πολωνία και η Ουγγαρία, λίγο πιο πίσω η Λετονία και η Σλοβακία. Πολύ χαμηλά σε αντιεβραϊκά αισθήματα σήμερα είναι χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, οι σκανδιναβικές χώρες, η Ολλανδία.

Το 36% των Ελλήνων, το 27% των Ούγγρων και το 23% των Πολωνών τρέφουν «μάλλον αρνητικά συναισθήματα» για τους Εβραίους, έναντι 11% των Γερμανών, 8% των Γάλλων, 3% των Σουηδών και των Βρετανών, 2% των Ολλανδών.

Το 36% Ελλήνων και Πολωνών και το 30% των Ούγγρων πιστεύουν ότι «οι Εβραίοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να ενταχθούν πλήρως στην κοινωνία». Οσο για την πεποίθηση ότι υπάρχει «ένα μυστικό εβραϊκό δίκτυο που επηρεάζει τις πολιτικές και οικονομικές υποθέσεις στον κόσμο», εδώ τα ελληνικά ποσοστά εκτοξεύονται, καθώς τη συμμερίζεται το 58% του ελληνικού πληθυσμού έναντι του 39% του ουγγρικού και του 34% του σλοβακικού.

Αν θέλει κανείς να αναζητήσει κάτι θετικό σε αυτή τη θλιβερή εικόνα είναι ότι οι απόψεις αυτές σήμερα δεν συνοδεύονται από επιθέσεις κατά Εβραίων ούτε στην Ελλάδα ούτε και σε Ουγγαρία και Πολωνία. Αντίθετα, μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των επιθέσεων σε χώρες με μικρά ποσοστά πληθυσμού με εχθρική στάση απέναντι στους Εβραίους. Αυτό όμως θα πρέπει να συνδυαστεί με το γεγονός ότι εκεί που γίνονται λιγότερες επιθέσεις, οι εβραϊκές κοινότητες αριθμούν λίγα μέλη – εξαίρεση εδώ είναι η Ουγγαρία όπου η εβραϊκή κοινότητα αριθμεί 100.000 μέλη.

Την έρευνα διενήργησε η γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos για λογαριασμό της European Jewish Association. Είχε δεκάδες ερωτήματα και τα συμπεράσματά της δημοσιεύτηκαν εκτενώς σε γαλλικές και γερμανικές εφημερίδες. Ενα από αυτά είναι ότι ο αντισημιτισμός είναι και σήμερα βαθιά ριζωμένος στην Ευρώπη. Ενδεικτικό της ελληνικής στάσης πάνω στο θέμα είναι η καθολική αγνόηση της είδησης από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης - αν κάνει κανείς αναζήτηση στο διαδίκτυο, εμφανίζεται μόνο μία δημοσίευση, από τη «Ναυτεμπορική».

Ενδιαφέρουσα λοιπόν επιβεβαίωση όσων στην πραγματικότητα ήδη ξέραμε: στην Ελλάδα υπάρχει εβραιοφοβία χωρίς Εβραίους. Και τους λίγους συμπολίτες μας εβραϊκού θρησκεύματος, που ζουν ακόμα ανάμεσά μας, δυστυχώς καμία εταιρεία δημοσκοπήσεων δεν θα τους ρωτήσει πώς αισθάνονται για όλα αυτά...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιαγιά, σου έχω νέα, βγάλε το καλό τραπεζομάντηλο
Οι περισσότεροι από εμάς εδώ και χρόνια έχουμε "ευαισθητοποιηθεί" για το στίγμα του HiV, ή ακόμα και για τους μύθους, που θέλουν την ομοφυλοφιλία ή ακόμα και την εξάρτηση από τις ψυχοδραστικές ουσίες, και τον...
Γιαγιά, σου έχω νέα, βγάλε το καλό τραπεζομάντηλο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα μαύρα θύματα του Χίτλερ
Η 27η Ιανουαρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καθιερώθηκε για να τιμήσει την μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων, ανδρών, γυναικών και παιδιών, που δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό...
Τα μαύρα θύματα του Χίτλερ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Τραμπ και η κρίση της Δημοκρατίας
ΑΡΘΡΟ ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΓΟΥΟΛΙΝ: Η τρομακτική νίκη του Τραμπ φωτίζει αυτό που κάποιος θα χαρακτήριζε ως κρίση της πολιτικής αντιπροσώπευσης: μια κολοσσιαία έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα των επαγγελματιών...
Ο Τραμπ και η κρίση της Δημοκρατίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ισλαμοφοβία: ο νέος δυτικός ρατσισμός
Οι ρίζες της ισλαμοφοβίας βρίσκονται στη μνήμη του μακρού αποικιακού παρελθόντος της Ευρώπης και, στη Γαλλία, του Πολέμου της Αλγερίας. Η αποικιοκρατία διαμόρφωσε μια πολιτική ανθρωπολογία βασισμένη στη...
Ισλαμοφοβία: ο νέος δυτικός ρατσισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είμαι η Ηρώ
Βαρέθηκα να με ρωτάνε Γιατί. Γιατί έτσι θέλω. Δεν θα δώσω λογαριασμό σε κανέναν. Είμαι ελεύθερη. Οποιος δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει ελευθερία ας διαβάσει Σοπενχάουερ, Κιρκεγκαρντ, Ζαν Ζενέ.
Είμαι η Ηρώ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μία εβδομάδα επικοινωνιακών τρικ, δύο χρόνια απάνθρωπων πολιτικών
Με τις κλειστές πόρτες που δημιουργούν αποθήκες ψυχών και δεσμοφύλακες, καταδικάζονται οι πρόσφυγες, οι πολίτες και η χώρα, μέσα σε μια Ευρώπη διαρκώς κατώτερη των περιστάσεων.
Μία εβδομάδα επικοινωνιακών τρικ, δύο χρόνια απάνθρωπων πολιτικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας