• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.3°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.4°C / 11.3°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.0°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 5.8°C / 10.8°C
  2 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 7.2°C
  5 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 13.6°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 14.8°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.3°C
  6 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.8°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  3 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.1°C / 13.9°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 17.0°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.6°C
  3 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 6.5°C / 11.2°C
  3 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  93%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανεξάρτητη διαβίωση, συμπερίληψη και λευκό μπαστούνι

 • A-
 • A+

Εχοντας μόνο ως αφορμή τη 15η Οκτωβρίου, μια ημέρα αφιερωμένη στο λευκό μπαστούνι -γιατί, όσο «πολυφορεμένο» κι αν είναι, ισχύει το ότι όλοι μας ζούμε και τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου- ας ασχοληθούμε λίγο με το πώς περνάει την καθημερινότητά του ένας άνθρωπος με οπτική αναπηρία.

Τι είναι αυτό που του την κάνει πιο εύκολη και αντίστοιχα τι τον εξοργίζει σ’ αυτήν; Πώς αντεπεξέρχεται κάποιος στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως εργασία, βόλτες, άθληση κ.λπ. μη βλέποντας, όπως ο μέσος άνθρωπος; Δύο είναι με βεβαιότητα, λοιπόν, οι λέξεις-κλειδιά για κάποιον με αναπηρία στην όραση: ανεξαρτησία και συμπερίληψη.

Ας προβληματιστούμε αρχικά σχετικά με την ανεξαρτησία! Σίγουρα, αν δεν έχεις επαρκή οπτική απεικόνιση, τα πάντα, σχεδόν, είναι πολύ πιο δύσκολα και πιο χρονοβόρα. Ομως τα περισσότερα δεν είναι ακατόρθωτα. Οταν δεν βλέπεις, είναι δεδομένο πως δεν έχεις καλή αποτύπωση του περιβάλλοντος χώρου, ωστόσο με την κατάλληλη εκπαίδευση, τα απαραίτητα τεχνικά βοηθήματα και ασφαλώς μεγάλη επιμονή μπορείς να κινηθείς ανεξάρτητα.

Για αυτήν την πολυπόθητη ανεξάρτητη διαβίωση, λοιπόν, κάποτε εφευρέθηκε το σημαντικότερο βοήθημα για ανθρώπους με αναπηρία όρασης, το λευκό μπαστούνι. Ενα αντικείμενο-ταμπού για όποιον έχει μεγάλες δυσκολίες στην όραση, καθώς αυτόματα αυτό τον κάνει να ξεχωρίζει από το πλήθος, ενδεχομένως να αισθάνεται λίγο-πολύ και «δαχτυλοδειχτούμενος».

Το ταμπού ωστόσο (σύμφωνα και με την προσωπική εμπειρία του γράφοντος!) κονιορτοποιείται μετά από λίγες βόλτες (σε… μακρινές και άγνωστες γειτονιές, για… ευνόητους λόγους, από αυτές που μένει και κινείται) με τις πρώτες δειλές απόπειρες χρήσης του λευκού μπαστουνιού.

Τότε καταλαβαίνει κανείς πως ένα σκαλί ή μια τρύπα δέντρου στα «υπέροχα» πεζοδρόμιά μας δεν αποτελεί τόσο μεγάλη απειλή, καθώς δεν θα τα «πιάσει» το πόδι του με τα γνωστά αποτελέσματα, αλλά πριν από αυτόν θα τα «πιάσει» το μπαστούνι και όλα θα είναι πολύ πιο απλά, γρήγορα, εύκολα και… ανώδυνα.

Ας περάσουμε, όμως, και στο κομμάτι της συμπερίληψης. Μια έννοια σχετικά σύγχρονη, αλλά τόσο απαραίτητη! Τα άτομα με αναπηρία όρασης οφείλουν να απαιτούν συμπερίληψη σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, από τα πρώτα βήματα στο σχολικό περιβάλλον, ακολούθως στη φοιτητική ζωή, στη μετέπειτα εργασιακή αποκατάσταση και ούτω καθ’ εξής.

Ασφαλώς και απέχουμε πολύ από την επίτευξη της πλήρους και υγιούς συμπερίληψης, όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ισως το σημαντικότερο, παρμένο από τη σχολική ζωή, να είναι ο θεσμός της παράλληλης στήριξης.

Πλέον οι γονείς δεν είναι «υποχρεωμένοι» να στέλνουν τα παιδιά τους σε ειδικά σχολεία, αλλά με τη βοήθεια της/του εκπαιδευτικού της παράλληλης στήριξης μπορούν να τα πηγαίνουν στο σχολείο της γειτονιάς τους (είτε αυτό βρίσκεται σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό είτε στο κέντρο της Αθήνας) και εκεί τα παιδιά να εντάσσονται στο κοινωνικό σύνολο και να λαμβάνουν, προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους, την ίδια εκπαίδευση με τους συνομηλίκους τους.

Αλλωστε κανένας υγιής νους δεν επιθυμεί την ύπαρξη ενός «γκέτο» ατόμων με οπτική αναπηρία, τα οποία θα ζουν σε έναν μικρόκοσμο στον οποίο θα συναναστρέφονται μόνο μεταξύ τους. Για να το θέσουμε απλά λοιπόν, όπως η ανεξάρτητη διαβίωση έτσι και η συμπερίληψη αποτελούν αυτονόητους πυλώνες της ύπαρξης κάθε ανθρώπου, είτε έχει κάποια αναπηρία -εν προκειμένω οπτική- είτε όχι.

Και για να μιλήσω λίγο και με αφορμή την καθημερινή εμπειρία, αυτούς τους δύο πυλώνες προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να ενισχύσουμε και από μέρους μας, με την πολύτιμη αρωγή της διοίκησης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, στο 1ο ΚΔΑΠ για άτομα με οπτική αναπηρία.

Το σλόγκαν μας δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το «Σπάστε τη γυάλα!». Ετσι, παροτρύνουμε τόσο τα μικρά, όσο και τα μεγαλύτερα μέλη της δομής μας να μη στέκονται στα στενά περιοριστικά δεδομένα, αλλά να επιδιώκουν συνεχώς εκείνο, το εσφαλμένα αδύνατο και ουτοπικό, που το θεωρούν ακατόρθωτο! Αυτό το προσπαθούμε και θέλω να πιστεύω πως σε ικανοποιητικό βαθμό το καταφέρνουμε, μέσα από τις προσανατολισμένες υπηρεσίες που παρέχουμε.

Κλείνοντας, ίσως και με αφορμή την Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως αυτό αναμφίβολα αποτελεί το σύμβολο της ανεξάρτητης διαβίωσης κάθε ανθρώπου με οπτική αναπηρία, που είναι άμεσα συνυφασμένη με τη συμπερίληψη σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής.

*υπεύθυνος 1ου ΚΔΑΠ ΑμεΑ για άτομα με οπτική αναπηρία, μέλους διοικητικού συμβουλίου Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστολή προς τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ
Οι αριθμοί και οι υπολογισμοί που γίνονται για την αμοιβή των απογραφέων, προϋποθέτουν ότι θα ανοίξουν όλα τα σπίτια στους απογραφείς.
Επιστολή προς τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χριστούγεννα 1914
Η Δύση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει- τον Covid-19 όπως τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, με μια επικοινωνιακή διαχείριση εσωτερικής κατανάλωσης.
Χριστούγεννα 1914
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δέντρο, όχι χορτάρι
Στην προσπάθειά της να διαχειριστεί την πανδημία, η κυβέρνηση εδώ και καιρό καταφεύγει στην επίκληση του ορθολογισμού και της ατομικής ευθύνης.
Δέντρο, όχι χορτάρι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εμπιστοσύνη: το αποτέλεσμα της αξιοπιστίας των επιχειρημάτων και της αλήθειας των προθέσεων
Δυσπιστία καταγράφεται και απέναντι σε κρίσιμης σημασίας ζητήματα για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, όπως η προώθηση του εμβολιασμού.
Εμπιστοσύνη: το αποτέλεσμα της αξιοπιστίας των επιχειρημάτων και της αλήθειας των προθέσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας