• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 31.6°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.7°C / 32.5°C
  3 BF
  32%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 30.9°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 24.2°C / 28.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 26.0°C / 31.6°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.0°C / 27.7°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 22.9°C / 26.9°C
  1 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.1°C
  2 BF
  28%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 25.5°C / 31.6°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  5 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 25.4°C / 31.8°C
  2 BF
  18%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 29.7°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  53%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Φύγε, διώκτα, τύραννε, αιματοπότα, σκύλε»

 • A-
 • A+

Η τεράστια οικολογική καταστροφή στα Γεράνεια όρη, στην Εύβοια, το ξεπούλημα της ΔΕΗ, η ταΐστρα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από την κυβέρνηση του ανέμελου πρωθυπουργού εξόργισε τον Δία. Στέλνει τους αετούς του από τον Ολυμπο, απάγουν τον Μητσοτάκη και τους υπουργούς του, τους πηγαίνουν στην Εύβοια, να δουν τον οικολογικό όλεθρο. Στη συνέχεια τους μεταφέρουν στις Πρέσπες για να παρακολουθήσουν τη Συνέλευση των πουλιών, ν’ ακούσουν αριστοφανικώς την αλληγορική κριτική της Δημοκρατίας στην Εξουσία.

«Εκείνα ουκ εσίγησαν την όχλησιν την είχαν, και ο καπουκάνος ήρξατο εκείνος ο τριγέρων υβρίζειν οικοδέσποιναν, την ώτιδαν, την γραίαν: “… τσαμπουνομύτρια, ακρόκωλε και φουστανοφορούσα, σπασμένη και πανάτσαλη, με το πηλόν χρισμένη, …”. Στρέφεται, βλέπει η ώτιδα πάλιν τον καπουκάνον και λέγει τον: “Φουρνόστομε, τίναν τα συντυχαίνεις; Βρομόστομε, βρομόχνοτε, τι ’ν’ τα λαλείς προς τίναν. Ομοιάζουσιν οι σάρκες σου τρέμουλα της θαλάσσου, ομοιάζεις και το σφόνδυλον του φούρνου φουρνοκώπιν”.

Και ο γλάρος επεχείρησεν να υβρίζη το χηνάριν: “Χαρά εις την χήναν την καλήν, την χήναν την μουσούναν, οπού φορεί την τσαπερού την ανασκομπωμένην, και οπίσω προς τον κώλον της πουγγί και να βαστάζη”.

Γυρίζει η χήνα με θυμού και λέγει προς τον γλάρον: “Τζεφρέ, τζεφρίτα, μισθαργέ δελφίνου θαλασσίου… Ως ψωμοζήτης στον αιγιαλόν διαβαίνεις και γυρεύεις, πτώμαν να παρηγορηθής την πείναν σου την τόσην”.

Και πριν να παύσουν όχλησιν και γενεαλογίαν, καθώς το καταλόγιν τους γρικάς ότι οχλούνται, ο καρκατζάς απήρξατο να υβρίζη το ορνίθιν: “Ορνίθιν κουρνομύαλον και μυξοσκατοφάγον, πολιτική αδιάντροπε με το πολύ φουκάριν, οπού πορνεύεις πάντοτε μάλλον με τους υιούς σου, τσαννή, κοπελορίκτουσα, πόρνης θυγάτηρ, πόρνη, κύρην, υιόν να πολεμής, να σπαθοκαταλούνται, τα αίματα να τρέχουσιν, τα ομμάτια τους να βγαίνουν”.

Ευθύς λοιπόν η όρνιθα εντράπη και ’σηκώθη, εστάθη καταπρόσωπα τον καρκαρίνον λέγει: “Μωρέ, και σε ηξεύρουν σε και μέναν με κατέχουν, άτυχε, απιδοσφόνδυλε και γριζοφορεμένε, …. αλλ’ ουδέ βρώματα πολλά ποτέ σου να χορτάσης εξόν την άμμον και τα βρυά ποτέ και σκούληκας και βούρκαν”.

Και ταύτα ως ελέγασιν απάνω εις ετούτο και πριν να παύσουν όχλησιν και γενεαλογίαν, καθώς το καταλόγιν τους εκράτειεν ακόμη, και ο λούπος εξαρπήξατο το υβρίζειν το γεράκιν: “Ηλθες και συ, φονέα, ληστή, αιματοπότα λύκε, και συγγενοσαρόφαγε ιέραξ, εις τον γάμον. Φύγε, διώκτα, τύραννε, αιματοπότα, σκύλε”».

«Ο Πουλολόγος», κριτική έκδοση, Ισαβέλλα Τσαβαρή, Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καζαντζάκης: Ο οικουμενικός ρόλος της Ελλάδας μεταξύ Ανατολής - Δύσης
Σήμερα η αγωνία μεταδίδεται σαν πυρκαγιά, και καμιά πυρασφαλιστική εταιρεία δεν μπορεί να σε ασφαλίσει. Αγωνίζεσαι και καίγεσαι μαζί με όλη την ανθρωπότητα. Κι απάνω απ’ όλους αγωνίζεται και καίγεται η Ελλάδα,...
Καζαντζάκης: Ο οικουμενικός ρόλος της Ελλάδας μεταξύ Ανατολής - Δύσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λοιμωξιολόγοι - εργαλεία της πολιτικής εξουσίας
Το ακαταδίωκτο της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων και κυβερνητικών στελεχών, που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Βουλή, καταρρακώνει τη δημοκρατία και δημιουργεί θύλακες οργανωμένων προνομίων της εξουσίας, οι...
Λοιμωξιολόγοι - εργαλεία της πολιτικής εξουσίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιδανική σκεπή δικτατορίας
Η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή από την κυβέρνηση, με τις χουντικές διατάξεις που στραγγαλίζουν τις διαδηλώσεις από τα ζωτικά σημεία των ελληνικών πόλεων, δεν είναι κάτι απρόσμενο.
Ιδανική σκεπή δικτατορίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας
Την περίοδο της Αντίστασης, το ΕΑΜ δημιούργησε έναν πρωτοφανή δημόσιο χώρο σε περίοδο Κατοχής στον οποίο μετείχε το σύνολο σχεδόν του λαού. Οι πολιτικοί του θεσμοί υπήρξαν μια πρωτότυπη σύζευξη άμεσης...
Σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
«To Σύνταγμα της Ηδονής»
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης, με το ποίημα «Το Σύνταγμα της Ηδονής» (που έχει συμπεριλάβει ο Γ.Π. Σαββίδης στον τόμο με τίτλο «Κρυμμένα Ποιήματα 1877-1923», εκδόσεις Ικαρος), ίσως πριν από την ψυχανάλυση...
«To Σύνταγμα της Ηδονής»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ατμόπλοιον Αγγέλικα
Το αίτημα για ελευθερία και αξιοπρέπεια, που οδηγεί στην αυτονομία του ανθρώπινου προσώπου, ακόμα και στις πιο καταπιεστικές συνθήκες της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, διατυπώνεται εύστοχα στο...
Ατμόπλοιον Αγγέλικα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας