• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 18.2°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.0°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 18.0°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  0 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.5°C / 15.7°C
  4 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.5°C
  5 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 19.6°C
  5 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.6°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 13.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 16.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  18°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 18.4°C
  0 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 15.5°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 17.0°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  95%
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γράψτε εκατό φορές: «Δεν θα ξαναδιαμαρτυρηθώ»

 • A-
 • A+
Ο Ρήγας Βελεστινλής, ο Κολοκοτρώνης, ο Λένιν και άλλοι επαναστάτες αναθεωρούν τη στάση τους μετά τη δήλωση της Νίκης Κεραμέως ότι απαγορεύεται η απεργία εναντίον ψηφισμένου νόμου...

Συγκλονισμένη είναι η παγκόσμια ιστορία και επιστήμη από τη δήλωση της υπουργού Παιδείας, ότι απαγορεύεται η απεργία εναντίον ψηφισμένου νόμου. Οι δηλώσεις της τάραξαν ακόμη και μορφές του παρελθόντος, που αμελλητί σπεύδουν να διορθώσουν τα σφάλματά τους:

● Ο Ρήγας Βελεστινλής σκέφτηκε ότι είναι καλύτερο να σκίσει το πόνημα που ονομάζεται «Τα Δίκαια του ανθρώπου», καθώς εκεί μέσα γράφει ότι είναι χρέος των πολιτών να διαμαρτύρονται και να αντιδρούν, όταν αδικούνται.

Ειδικά εκείνο το άρθρο 33 «Το να αντιστέκεται ο κάθε πολίτης, όταν τον καταθλίβουν και τον αδικούν, είναι αποτέλεσμα των ανωτέρω αναφερθέντων δικαίων του, γιατί κανένας δεν αντιστέκεται όταν ξέρει πως θα δικαιωθεί με τη συνδρομή του νόμου» και κυρίως το άρθρο 35 «Οταν η διοίκηση βιάζει, αθετεί, καταφρονεί τα δίκαια του λαού και δεν εισακούει τα παράπονά του, το να κάμνει τότε ο λαός, ή κάθε μέρος του λαού, επανάσταση, ν’ αρπάξει τ’ άρματα και να τιμωρήσει τους τυράννους του, είναι το πλέον ιερόν απ’ όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητο απ’ όλα τα χρέη του», τι το ήθελε; «Κάτσε μη φάω καμιά μήνυση. Θα με απειλήσουν ότι δεν θα μπορώ να γίνω ηγεμόνας Μολδοβλαχίας», αναλογίστηκε ο Ρήγας…

● Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, από την άλλη, έστειλε παντού μηνύματα σε καπεταναίους, κλέφτες, αρματολούς και προκρίτους να μην κοτήσουν να κάνουν την τρέλα που σκέφτηκαν. Ακου επανάσταση! Αυτά είναι απαγορευμένα πράγματα από τον νόμο.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, στο μπουγιουρντί του έγραφε μεταξύ άλλων «Πού πάτε, ωρέ ζαγάρια; Δεν γνωρίζετε ότι το Συνέδριο της Βιέννης έχει κηρύξει τις επαναστάσεις παράνομες και καταχρηστικές από το 1815; Δεν πιστεύω να είστε τίποτα καρμπονάροι και να αμφισβητήσετε ψηφισμένο νόμο!».

● Ο Λένιν, από την άλλη, έσπευσε να συμμαζέψει αυτούς τους απαράδεκτους Μπολσεβίκους. Γι’ αυτό άλλωστε έφυγε από τη Γενεύη και πήγε στην Αγία Πετρούπολη. Σε πύρινο λόγο του στην Κ.Ε. του κόμματος φέρεται να δήλωσε: «Σύντροφοι, το ιστορικό προτσές των αλλαγών της ιστορίας έχει αποδειχτεί ότι περνά μέσα από την αδιάλλακτη πάλη στα δικαστήρια και από την πιστή εφαρμογή των νόμων. Ας μην κάνουμε το λάθος του 1905, που ωθήσαμε τον κόσμο σε εξέγερση. Πρέπει να καταθέσουμε έφεση στο Εφετείο για τη σφαγή εκείνης της Κυριακής και να ζητήσουμε διαβούλευση με τον Τσάρο».

● Λύθηκε επιτέλους το μυστήριο με τη μητέρα του απεργού του 1936, Τούση. Αθλιοι κομμουνιστές διέδιδαν ότι θρηνούσε πάνω από το πτώμα του γιου της. Στην πραγματικότητα, τον κατηγορούσε και του έλεγε: «Γιε μου, τι το ήθελες να κάνεις παρανομία; Δεν διάβασες ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε απεργία; Πάρε την τιμωρία σου, τη δίκαια κι αγία, κι άλλοι να το μάθετε, δεν παίζουν με την εξουσία».

Η μητέρα του Τούση αναμένεται να μηνύσει και τον Γιάννη Ρίτσο για προσβολή νεκρού, καθώς ο ατάλαντος αυτός ποιητής προτίθεται να γράψει ποίημα, γράφοντας ψέματα για τον γιο της και την ίδια. Πληροφορίες λένε ότι, λόγω του κατεπείγοντος και για να προληφθεί η έκδοση του βδελύγματος, την υπόθεση θα αναλάβει το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Μηνύσεων.

● Επίσης, το ΕΑΜ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονταν τα εξής: «Συναγωνιστές, όποιος γνωρίζει τα ονόματα των προβοκατόρων που κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, να τα καταθέσει στις γερμανικές Αρχές, αμέσως. Είναι φανερό ότι πρόκειται για δύο εξτρεμιστές που θέλουν να αμαυρώσουν τον νόμιμο αγώνα μας, παραβιάζοντας τον νόμο περί αρχαιοτήτων, αλλά και προσβάλλοντας εθνικό σύμβολο».

● Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή του Πολυτεχνείου κλυδωνίστηκε έντονα πάνω στο ζήτημα της κατάληψης, καθώς η Δικτατορία δεν εξέδωσε την απαραίτητη άδεια, προκειμένου οι φοιτητές να διαμαρτυρηθούν εναντίον της. Επίσης, η κατάληψη άρχισε να παραπαίει, καθώς τα περισσότερα μαθήματα συνεχίζονταν μέσω τηλεκπαίδευσης και οι φοιτητές άδειαζαν τη σχολή, προκειμένου να την παρακολουθήσουν. «Συνάδελφοι, πρέπει επιτέλους να παραδεχτούμε το λάθος μας και να βγούμε από το κτήριο. Επειδή, όμως, έχουν χαθεί τα κλειδιά της κεντρικής πόρτας, πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια απ’ έξω, προκειμένου να ανοίξει», ήταν η απόφαση της Σ.Ε.

● Και στο σήμερα, όμως, οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην απεργία/αποχή από την αξιολόγηση, τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου βγήκαν στους δρόμους, για να δηλώσουν τη μετάνοιά τους.

Το υπουργείο Παιδείας, ως μεγαλόψυχο που είναι, δεν θα επιβάλει τις ποινές που απειλούσε (στέρηση μισθού, μη μονιμοποίηση για νεοδιόριστους, μη πρόσληψη ξανά για αναπληρωτές, αποκλεισμό από θέση στελέχους, μη συνταξιοδότηση, οικονομικά πρόστιμα, απόλυση, ανασκολοπισμό, εξορία στη Μακρόνησο για αναμόρφωση, παρακολούθηση σεμιναρίων του ΙΕΠ και άλλα βασανιστήρια), αρκεί να γράψουν σε μια κόλλα χαρτί εκατό φορές «δεν θα διαμαρτυρηθώ ξανά, δεν θα απεργήσω ξανά, δεν θα στεναχωρήσω ξανά τη διοίκηση».

Και επειδή μερικά μαθήματα είναι γεμάτα ψεύδη και παραπληροφόρηση, διαδίδοντας τάχα ότι ο κόσμος προχώρησε μέσα και από κοινωνικές ανακατατάξεις, ζυμώσεις και συγκρούσεις, καλό είναι να εξοβελιστούν από την εκπαίδευση. Ως τέτοια κρίνονται αρχικά η Κοινωνιολογία και η Ιστορία, τουλάχιστον όσον αφορά τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Προτάσεις να καούν διάφορα τέτοια πονήματα και εγχειρίδια κοινωνικών σπουδών σε δημόσια τελετή, παραδόξως απορρίφθηκαν.

Είδατε τι μπορεί να κάνει μια βαρυσήμαντη δήλωση;

*Φιλόλογος-ιστορικός που έκανε την έρευνα για τις δηλώσεις μετανοίας των πρωταγωνιστών της ελληνικής ιστορίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι επέτειοι και η εκδίκηση της ιστορίας: «Ποτέ Ξανά» τι;
Το «Ποτέ ξανά» της υπουργού Παιδείας θα μπορούσε, βεβαίως, στις σημερινές συνθήκες, να προκαλέσει πικρό γέλιο, μιας και, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού ζει ακριβώς τη...
Οι επέτειοι και η εκδίκηση της ιστορίας: «Ποτέ Ξανά» τι;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ψηφιακή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και κατάταξη των σχολείων
Η «απόδοση» των μαθητών και τα «μαθησιακά αποτελέσματα» θα αποτελέσουν κριτήρια της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών.
Ψηφιακή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και κατάταξη των σχολείων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εθνική διγλωσσία
Οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας περί αναπροσανατολισμού του σχολικού μαθήματος της Ιστορίας με στόχευση στην ενίσχυση της εθνικής συνείδησης και όχι την κοινωνιολογική διάσταση της Ιστορίας, μοιάζουν σαν...
Εθνική διγλωσσία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κριτική στα νέα Προγράμματα Σπουδών Ιστορίας
Δεν μπορεί παρά να προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη η υποβάθμιση της σύγχρονης Ιστορίας και ειδικά εκείνης που συνδέεται με τους ολοκληρωτισμούς και τον κομμουνισμό.
Κριτική στα νέα Προγράμματα Σπουδών Ιστορίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας