• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 24.7°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.5°C / 25.5°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 22.1°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.9°C / 17.7°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 21.5°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.9°C / 17.9°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  2 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 24.8°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.5°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.8°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.4°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 22.7°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 23.9°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  71%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αδρές φαιές γραμμές ενός υγειονομικού καθεστώτος εξαίρεσης

 • A-
 • A+
Το μήνυμα που στέλνει η πολιτική ηγεσία με το υγειονομικό καθεστώς εξαίρεσης των ανηλίκων από τον πολιτισμό είναι ότι ο πολιτισμός δεν είναι για όλους.

Στην προ-κόβιντ ζωή, όταν τον Σεπτέμβριο λέγαμε ότι ανοίγουν τα θέατρα, άνοιγαν σίγουρα για κάποιους, αλλά πάντως όχι για όλους. Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες δεν συγκαταλέγονταν ουσιαστικά ποτέ στο κοινό στο οποίο οι πολιτιστικοί χώροι απευθύνονται. Σήμερα, στους ήδη υπάρχοντες κοινωνικούς αποκλεισμούς που αφορούν βεβαίως όλες τις ηλικίες, το υγειονομικό πρωτόκολλο με ισχύ από 13/9/2021 μέχρι 31/3/2022 προσθέτει άλλον έναν που πλήττει ειδικά τους ανήλικους.

Σύμφωνα με αυτό, ενώ τα παιδιά 4-11 ετών μπορούν να μπαίνουν στους κλειστούς χώρους πολιτισμού με ένα self-test, εκείνα των 12 ετών και πάνω για να πάνε στο θέατρο, στο σινεμά ή στο μουσείο θα πρέπει ή να είναι εμβολιασμένα ή να επιδείξουν rapid test 48ώρου το οποίο, ως γνωστόν, δεν είναι πλέον δωρεάν. Κι αν η προσφιλής σύγκριση «με τις άλλες χώρες» δείχνει ότι και αλλού τα ίδια ισχύoυν, εκεί που θεμελιωδώς διαφέρουν είναι στη δωρεάν και εύκολη διεξαγωγή των rapid tests στο φαρμακείο της γωνίας.

Δεν χρειάζεται να τοποθετηθεί κανείς στη διαμάχη μεταξύ εμβολιαστών και αντιεμβολιαστών όταν πρόκειται για παιδιά. Ούτε θα επιμείνουμε εδώ στις συνέπειες τις ιατρικοποίησης της ζωής των πιο ευαίσθητων ηλικιών. Χρειάζεται όμως να υπογραμμίσουμε ότι η πίεση που ασκείται στους ανήλικους πολίτες είναι απόρροια των πολλαπλών αποτυχιών της καταστροφικής αυτής κυβέρνησης.

Επειδή πατάει στη δομική ανασφάλεια του γονεϊκού ρόλου (ποιος είναι σίγουρος για τις αποφάσεις που καλείται εκ των πραγμάτων να πάρει για το παιδί του;), επειδή επικαλείται ξανά την ατομική ευθύνη αλλά αυτή τη φορά ως προς τη ζωή ενός νομικά ανίκανου να αυτοδιατεθεί, επειδή ενοχοποιεί τους γονείς και δαιμονοποιεί τεχνηέντως τα παιδιά, η πίεση αυτή είναι ανήθικη. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Και ενδεχομένως να είναι και το λιγότερο.

Ο μεγάλος όλεθρος είναι η επέκταση του μηχανισμού παραγωγής διαχωρισμών και στιγματιστικών συμπεριφορών που αφορούν προσωπικά δεδομένα υγείας στο εσωτερικό της παιδικής και εφηβικής κοινότητας. Στο πρωτόγνωρο αυτό κοινωνικό φαινόμενο, που ήδη προστίθεται σε όλες τις υπόλοιπες διακρίσεις, προστίθεται τώρα και ο έμμεσος αποκλεισμός των ανήλικων από την πολιτιστική ζωή.

Πλέον για να φτιαχτεί η παρέα εφήβων που θα θελήσει να πάει σινεμά, θα πρέπει πρώτα να επιδείξει ο ένας στον άλλο τα υγειονομικά του διαπιστευτήρια. Ενα είδος αλλόθρησκου πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων, μια διαρκής αλληλο-αστυνόμευση θα παρεισφρήσει ύπουλα στις σχέσεις των ανηλίκων αλλά και των γονιών μεταξύ τους. Ούτε όμως οι οικογένειες μπορούν να απολαύσουν μαζί μια παράσταση, αν δεν έχουν εμβολιάσει όλα τους τα τέκνα ή αν δεν τους ξετρελαίνει η ιδέα να τρέχουν στα νοσοκομεία για τεστ πριν κλείσουν θέσεις για μια παράσταση ή πάλι αν αποθαρρύνονται από τους σατανικούς υπολογισμούς (χρόνος διεξαγωγής τεστ - ραντεβού - κράτηση θέσεων) που πρέπει να κάνουν για να φτάσουν εξοπλισμένοι στην πόρτα του θεάτρου ή, τέλος, αν απλώς δεν έχουν χρήματα και για τεστ και για εισιτήρια. Η διάρρηξη των ανθρώπινων δεσμών και η καταρράκωση των κοινωνικά ασθενέστερων είναι εξάλλου η προφανής παράπλευρη απώλεια.

Το δε σχολείο παύει να παίζει τον ρόλο που του αντιστοιχεί στον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης στον πολιτισμό. Για την ώρα δεν υπάρχει ανακοίνωση σχετικά με τους υγειονομικούς όρους που θα ισχύουν για τις παραστάσεις για σχολεία, οι οποίες ωστόσο αφορούν κυρίως τους κάτω των 12 ετών θεατές. Οι σχολικές τάξεις των Γυμνασίων και των Λυκείων θα απέχουν λοιπόν και φέτος από την όποια έξοδο στο θέατρο ή στο μουσείο. Κι έτσι τα παιδιά των πιο απομακρυσμένων από τέτοιες δραστηριότητες οικογενειών, δηλαδή τα περισσότερα, θα περιορίζονται στην εξάσκηση των δαχτύλων τους στις διεπαφικές οθόνες των κινητών τους – μια άριστη προετοιμασία για αυριανά ουμπεροποιημένα αναλώσιμα.

Το μήνυμα που στέλνει η πολιτική ηγεσία με το υγειονομικό καθεστώς εξαίρεσης των ανηλίκων από τον πολιτισμό είναι ότι ο πολιτισμός δεν είναι για όλους. Είναι μόνο για τους πιστοποιημένους. Κοινωνικά και πλέον υγειονομικά.

Αφού η κυβέρνηση έχει το θράσος να αρνείται την παροχή δωρεάν rapid tests σε όλους, αφού αποδεικνύεται ανίκανη να διευρύνει τη διεξαγωγή τους σε κάθε φαρμακείο της κάθε γειτονιάς, τότε οφείλει να τροποποιήσει άμεσα το πρωτόκολλο για τους κλειστούς χώρους πολιτισμού και να επεκτείνει τη δυνατότητα των self-tests σε όλους τους ανήλικους. Οπως και στο σχολείο τους, τα παιδιά θα πρέπει αδιακρίτως να μπορούν να πηγαίνουν και στο θέατρο και στο σινεμά και στο μουσείο.

*Θεατρολόγος, διαμεσολαβήτρια τέχνης και κριτικός θεάτρου

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεγάλες διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμένων και διπλάσιες στη θετικότητα των τεστ*
Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε τις διαφορές στα ποσοστά του πληθυσμού 18 ετών που είναι εμβολιασμένοι με μία τουλάχιστον δόση σε 24 από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. και το σύνολό τους το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου
Μεγάλες διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμένων και διπλάσιες στη θετικότητα των τεστ*
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΕΜΠΡΟΣ να ανακαλύψουμε τον τροχό
Μέσα από τα πρόσφατα γεγονότα στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, ξεπροβάλει μια μοναδική ευκαιρία για την απελευθέρωση της τέχνης και της δημιουργίας, με άξονα το κτιριακό απόθεμα της πόλης της Αθήνας. Ας την αξιοποιήσουμε.
ΕΜΠΡΟΣ να ανακαλύψουμε τον τροχό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ιός με την κορόνα και η αντικοινωνικότητα
Ενας παραλλαγμένος μεσαιωνικός σκοταδισμός γίνεται όλο και πιο ορατός, αφού τεχνολογία και επιστήμη γίνονται μπούμερανγκ για τον αποξενωμένο από τη φύση και εαυτό του δημιουργό τους.
Ο ιός με την κορόνα και η αντικοινωνικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγκλεισμός
Η ζωή εν μέσω καραντίνας και οι καθημερινές δυσκολίες της που επηρεάζουν μικρούς και μεγάλους.
Εγκλεισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μπόχα
Ενας λαός αμήχανος, αγανακτισμένος, θυμωμένος από μέτρα εγκλεισμού χωρίς απόδοση, μια κοινωνία να οδεύει σωρηδόν στα ψυχιατρεία.
Η μπόχα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας