• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.2°C / 31.8°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 30.1°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.9°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 23.8°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 28.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 24.5°C
  0 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 29.4°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.9°C
  1 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 30.4°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  1 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 31.6°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 31.9°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.7°C / 28.9°C
  2 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  0 BF
  67%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλαγή του μοντέλου αντιπυρικής προστασίας

 • A-
 • A+
Ωρίμασαν οι συνθήκες για τη νέα κανονικότητα στην αντιπυρική προστασία και τη δασοπροστασία με τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, στη βάση των πορισμάτων της Βουλής των ετών 1993 και 2007 που αφορούσαν τη δασοπροστασία, καθώς επίσης και του πορίσματος της επιτροπής του καθηγητή Γιόχαν Γκόλνταμερ μετά την πυρκαγιά στο Μάτι

Κάθε χρόνο τη θερινή περίοδο η ελληνική κοινωνία γίνεται μάρτυρας της καταστροφής των δασικών οικοσυστημάτων από τις δασικές πυρκαγιές. Τα τελευταία χρόνια και φέτος οι καταστροφές είναι τεράστιες από τις δασικές πυρκαγιές με συνέπεια να έχουν επίπτωση περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική με τις ανθρώπινες απώλειες και πολιτισμική. Από άποψη του επιπέδου της εμφάνισής τους, οι επιδράσεις αυτές είναι δυνατόν να εμφανίζονται τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό αλλά και εθνικό επίπεδο.

Η πολυεπίπεδη επίδραση των πυρκαγιών στα δασικά οικοσυστήματα και οι επεκτάσεις στην κοινωνία και με το δεδομένο ότι η φωτιά είναι αναπόσπαστο μέρος του μεσογειακού οικοσυστήματος και συνυπάρχει με την εμφάνιση του ανθρώπου σε αυτό, η δε πλήρης εξάλειψή της από τα φυσικά οικοσυστήματα της χώρας μας είναι αδύνατη και ουτοπική, ακόμη και αν υπήρχε ο τέλειος και ιδανικός αντιπυρικός οργανισμός, είναι εκείνα που πρέπει να αποτελέσουν ρεαλιστικούς στόχους του σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού που δεν θα δίνει μονομερώς μεγάλη δύναμη στην κατάσβεση υποβαθμίζοντας την πρόληψη.

Με το μοντέλο της αντιπυρικής προστασίας που εφαρμόστηκε από το 1998 αγνοήθηκε η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και συγχρόνως υποβαθμίστηκε η Δασική Υπηρεσία, η οποία είναι η μόνη κρατική δομή που διαχειρίζεται την προστασία και ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος και του ν. 998/1979.

Με το εφαρμοζόμενο μοντέλο η Δασική Υπηρεσία έγινε παρατηρητής στην αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων με αποτέλεσμα τα τραγικά γεγονότα που ζούμε, καταστροφές, καταστροφές και μόνο καταστροφές, αφανίζονται εκατομμύρια στρέμματα με δασικά οικοσυστήματα, χιλιάδες περιουσίες καταστρέφονται και το τραγικότερο, θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες.

Τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες για τη νέα κανονικότητα στην αντιπυρική προστασία και τη δασοπροστασία με τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, στη βάση των πορισμάτων της Βουλής των ετών 1993 και 2007 που αφορούσαν τη δασοπροστασία, καθώς επίσης και του πορίσματος της επιτροπής του καθηγητή Γιόχαν Γκόλνταμερ μετά την πυρκαγιά στο Μάτι.

Επιτυγχάνοντας έτσι την ενότητα διοίκησης του έργου αυτού, ορθολογισμό της οργάνωσης, αποτροπή της στεγανοποίησης μεταξύ φορέων, αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ της πρόληψης και της καταστολής για καλύτερο συντονισμό αυτών. Τέλος, δε, με το ενιαίο στο έργο της δασοπροστασίας επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας, με συνέπεια την αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του συστήματος.

Βασική συνισταμένη των ανωτέρω πορισμάτων είναι η αναβαθμισμένη Δασική Υπηρεσία εφαρμόζοντας την ενεργή πρόληψη των δασικών πυρκαγιών που συνίσταται στα τοπικά σχέδια αντιπυρικής προστασίας σε επίπεδο δασαρχείου, στον καθαρισμό των δασικών οικοσυστημάτων και στην εν γένει αντιπυρική διαχείριση της βιομάζας, στη διάνοιξη και συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, στη διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, στην κατασκευή και συντήρηση υδατοδεξαμενών και κρουνών υδροληψίας, στην κατασκευή και συντήρηση πυροφυλάκιων.

* δρος δασολόγος, πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ)

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι Drs Jekyll του νεοφιλελευθερισμού...
Αφού καταφέραμε το ακατόρθωτο, να καεί η μισή Εύβοια, η μισή Ελλάδα, με ένταση ανέμων δύο Μποφόρ, περνούμε στο επόμενο στάδιο παράκρουσης. Δηλαδή σε αυτό της αποκατάστασης του χαμένου φυσικού πλούτου…
Οι Drs Jekyll του νεοφιλελευθερισμού...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οσο τα εγκαταλείπουμε στη μοίρα τους τόσο θα καίγονται
Αν δινόταν ένα μέρος από τον πακτωλό των χρημάτων που ξοδεύονται κάθε χρόνο για την καταστολή των πυρκαγιών στη Δασική Υπηρεσία για τη μελέτη και εφαρμογή των κατάλληλων αντιπυρικών μέτρων, τότε τα πράγματα θα...
Οσο τα εγκαταλείπουμε στη μοίρα τους τόσο θα καίγονται
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η φωτιά στα δάση δεν σβήνει με ευχολόγια, αλλά με βούληση και ιδέες
Οι πυρκαγιές θα συνεχίσουν να ξεφεύγουν και να θεριεύουν τα καλοκαίρια με τα μελτέμια, εάν δεν προετοιμαζόμαστε για να τις αποτρέψουμε, να τις εντοπίζουμε όσο είναι στο ξεκίνημά τους και φυσικά να τις...
Η φωτιά στα δάση δεν σβήνει με ευχολόγια, αλλά με βούληση και ιδέες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επαναφορά της ζωής στις καμένες περιοχές; Κι όμως γίνεται
Ολα τα μοντέλα, κρατικά και ιδιωτικά, έχουν αποτύχει ή δεν φέρουν τις προϋποθέσεις να επιτύχουν. Μια πιθανή λοιπόν απάντηση της κοινωνίας πολιτών μπορεί να είναι η δημιουργία ενός Φορέα σε μορφή πολυμετοχικής...
Επαναφορά της ζωής στις καμένες περιοχές; Κι όμως γίνεται
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενεργητική προστασία των δασών από τις πυρκαγιές
Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να υποστηρίξει ως μία από τις «εκ των ουκ άνευ» λύσεις στο πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών την επανεισαγωγή στα ορεινά και ημιορεινά της χώρας της σχετικά παραδοσιακής γεωργίας...
Ενεργητική προστασία των δασών από τις πυρκαγιές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας