• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 20.0°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.2°C / 19.9°C
  2 BF
  39%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 22.0°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.3°C / 17.9°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 19.3°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.7°C / 13.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 21.6°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.4°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.9°C / 18.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  5 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  1 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 16.5°C
  2 BF
  58%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 16.7°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  2 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 19.3°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.1°C
  0 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 20.0°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  39%
European Union, 2021 | Gent Shkullaku
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαλκανική ρεαλπολιτίκ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στην όπερα «Αρλεζιάνα» του Μπιζέ η κεντρική ηρωίδα στην οποία όλοι αναφέρονται δεν εμφανίζεται ποτέ.

Δίχως υπερβολή, η προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που υιοθετήθηκε σχεδόν πριν από είκοσι χρόνια στη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης, τον Ιούνιο του 2003, θυμίζει ολοένα και περισσότερο το λιμπρέτο της Αρλεζιάνας.

Πριν από μία βδομάδα ο πρόεδρος της Σερβίας και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας υπέγραψαν συμφωνία κατάργησης των συνοριακών ελέγχων με έναρξη ισχύος την 1.1.2023.

Πρόκειται για ένα στοίχημα περιφερειακής συνεργασίας που αν υλοποιηθεί θα έχει ευρύτερα σταθεροποιητικά αποτελέσματα:

Πρώτον, θα δρομολογήσει μια δυναμική πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων του Κοσόβου με τη Σερβία, όχι πλέον στη βάση επαναχάραξης των συνόρων, αλλά στην προοπτική περιφερειακής ολοκλήρωσης.

Δεύτερον, η επιτυχία του εγχειρήματος θα δημιουργήσει για πρώτη φορά μετά τις συμφωνίες του Ντέιτον, το 1995, ένα ευρύτερο σταθεροποιητικό πλαίσιο για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Τρίτον, ένα βαλκανικό μίνι Σένγκεν θα πυροδοτήσει τη δυναμική διαμόρφωσης μιας διευρυμένης ενιαίας αγοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την οποία θα επιδιώξουν να αποκτήσουν ειδική σχέση η Σλοβενία, η Κροατία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Δεν θα ήταν υπερβολή η διαπίστωση ότι η «ζώνη μίνι Σένγκεν» των Δυτικών Βαλκανίων όχι μόνο θα αποτελέσει υπέρβαση των εθνικιστικών φαντασμάτων του παρελθόντος, αλλά αφετηρία διαμόρφωσης μιας δεύτερης Ομάδας του Βίζεγκραντ, η οποία όμως θα περιλαμβάνει και εντός και εκτός Ε.Ε. χώρες.

Τούτων λεχθέντων, η βαλκανική ρεαλπολιτίκ των Τιράνων, των Σκοπίων και του Βελιγραδίου, που πέρασε σε δεύτερο αν όχι τρίτο πλάνο της επικαιρότητας, αποτυπώνει ανάγλυφα τη συρρίκνωση των προσδοκιών για πλήρη ένταξη αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνει την περιφερειακή πολυδιάσπαση της Ε.Ε.-ευρωζώνης.

Η περιφερειακή συνεργασία των τριών βαλκανικών χωρών –και αύριο πιθανώς περισσοτέρων– δεν προστίθεται δίπλα στους τέσσερις του Βίζεγκραντ ως ανατολικοευρωπαϊκή ιδιαιτερότητα.

Προστίθεται δίπλα στους Φειδωλούς του Βορρά και τον Ευρωπαϊκό Νότο, σε μια δυναμική πολυδιάσπασης και διαφοροποίησης ζωτικών συμφερόντων εντελώς διαφορετική του σεναρίου του σκληρού πυρήνα και της δεύτερης ταχύτητας που κυριαρχούσε στη Γηραιά Ηπειρο από την επομένη της υπογραφής της Συμφωνίας του Μάαστριχτ στα τέλη του 1991 μέχρι την ίδρυση της ευρωζώνης την 1.1.1999.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Μητσοτάκης «ξέχασε» τα Βαλκάνια
Θα τρίζουν τα κόκαλα του Ρήγα Φεραίου, βάρδου της ελληνικής ανεξαρτησίας και φλογερού κήρυκα της ενότητας των Βαλκανίων, για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ουδεμία αναφορά έκανε στα Βαλκάνια...
Ο Μητσοτάκης «ξέχασε» τα Βαλκάνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπάρχουν αποδεκτά εγκλήματα;
Η απάντηση στην τεθείσα στον τίτλο ερώτηση είναι «ναι». Αρκεί η δαιμονοποίηση ενός έθνους, όπως συνέβη με τον σερβικό λαό στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, και τότε όλα επιτρέπονται....
Υπάρχουν αποδεκτά εγκλήματα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η βαλκανική μας πολιτική υπό την ομηρία μακεδονομάχων
Τρία χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι εξόχως αποκαλυπτική μια σειρά γεγονότων, για τον τρόπο που κυβερνήσεις και πολίτες, ένθεν κακείθεν των συνόρων, αντιλαμβανόμαστε το εθνικό συμφέρον...
Η βαλκανική μας πολιτική υπό την ομηρία μακεδονομάχων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ξεχασμένα Βαλκάνια…
Η Ε.Ε. όχι μόνο δεν εγγυάται τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, αλλά εκπέμπει μια συνολική σύγχυση για την ευρωπαϊκή προοπτική των υποψήφιων προς ένταξη χωρών.
Ξεχασμένα Βαλκάνια…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στη δεύτερη ταχύτητα
Οι για περισσότερο από δύο μήνες καθημερινές διαδηλώσεις στη Βουλγαρία κατά της κυβερνητικής διαφθοράς είναι μια έμπρακτη και ηχηρή διάψευση των προσδοκιών από την πλήρη ένταξη στην Ε.Ε.
Στη δεύτερη ταχύτητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βαλκανικό βαρόμετρο
Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις δεκαετίες τα Βαλκάνια λειτουργούν ως βαρόμετρο της δυναμικής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με τη διεύρυνση να βρίσκεται σε σχέση συγκοινωνούντων δοχείων με την εμβάθυνση της...
Βαλκανικό βαρόμετρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας