Οι μέρες και οι εβδομάδες περνούν και ο ορίζοντας της φύλαξης του αεροδρομίου της Καμπούλ από τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις όχι μόνον δεν ξεκαθαρίζει αλλά αντίθετα γίνεται πιο θολός.
Ασάφεια για τον ρόλο και τους κανόνες εμπλοκής των Τούρκων στρατιωτών που θα παραμείνουν στο αεροδρόμιο αλλά και για τη στήριξη στην επιχείρηση που είναι διατεθειμένη να παράσχει η Ουάσινγκτον.
Οι μέρες περνούν και ο Ερντογάν έχει επικεντρώσει την προσοχή του στην αποδοχή ή έστω την ανοχή από την ηγεσία των Ταλιμπάν της τουρκικής παρουσίας στο αεροδρόμιο.
Ποιο είναι το περίγραμμα της τουρκικής εμπλοκής στον διεθνή αερολιμένα της Καμπούλ; Περιορίζεται στη φύλαξη των εγκαταστάσεων ή θα περιλάβει τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη μοναδική πύλη εξόδου από τη χώρα με τις συνοικίες της αφγανικής πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται οι ξένες διπλωματικές αποστολές;
Επί του παρόντος, ο Ερντογάν δηλώνει ότι οι Ταλιμπάν μπορούν να συνομιλήσουν πιο άνετα με την Τουρκία, που είναι μια μουσουλμανική χώρα.
Ομως, τον ρόλο της μουσουλμανικής χώρας, που υποτίθεται ότι οριοθετεί και ελέγχει τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, τον ασκεί από το 1996 και μετά το Πακιστάν.
Είναι φανερό ότι η προθυμία του Ερντογάν να αναζητήσει, μέσω της εμπλοκής στο Αφγανιστάν, ρόλο χρήσιμου εταίρου των ΗΠΑ, είναι μια κίνηση πανικού, με μοναδικό στόχο να εμποδίσει σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα περαιτέρω επιδείνωση των διμερών σχέσεων με την Ουάσινγκτον.
Τις παραπάνω εγγενείς αντιφάσεις της πολιτικής του Ερντογάν για το Αφγανιστάν αναδεικνύει σε πρόσφατη ανάρτησή του ο βετεράνος διπλωμάτης και πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Αλί Τουιγκάν.
Ολα δείχνουν ότι, αν τελικά η Τουρκία αναλάβει τη φρούρηση του αεροδρομίου της Καμπούλ, θα έλθει αργά ή γρήγορα σε αντιπαράθεση με όλες τις γειτονικές χώρες που θέλουν να μπορούν να οριοθετούν τις κινήσεις των Ταλιμπάν, μετά την επιστροφή τους στην εξουσία.
Από το Πακιστάν, την Ινδία και το Ιράν μέχρι τη Ρωσία και την Κίνα, δεν υπάρχει καμιά χώρα που να βλέπει θετικά τη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ από την Τουρκία, ενώ οι ΗΠΑ, πέραν μιας θετικής ρητορικής τοποθέτησης, δεν έχουν δεσμευθεί σε ποιο βαθμό είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν και να στηρίξουν τη συμμαχική προθυμία του Ερντογάν.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας