Πρόδρομος Θεοδουλίδης*
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το νέο σοβαρό πλήγμα στα ήδη επιβαρυμένα οικονομικά, ελληνικά νοικοκυριά από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που συντελέστηκαν με αμιγώς ταξικά κριτήρια είναι προ των πυλών. Όπως και η παράλληλη πυροδότηση των φορολογικών επιβαρύνσεων σε όλο το φάσμα των συνδεδεμένων φόρων, τελών και τεκμηρίων επί της ακίνητης περιουσίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της περαιτέρω συμπίεσης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ καλείται να εντατικοποιήσει τον διάλογο με την τοπική κοινωνία, να εξειδικεύσει τις θέσεις του και τον πολιτικό του λόγο, ενσωματώνοντάς τον στον ευρύτερο κοινωνικό προβληματισμό, αλλά και στο πλαίσιο των υπαρκτών επιλογών και των προτεινόμενων λύσεων.

Οι μεταβολές που υφίστανται είναι δυσανάλογες και ιδιαίτερα επαχθείς ως προς το αυξητικό τους πρόσημο που δεν αντιστοιχούν στην πραγματική αξία των ακινήτων και κατ’ επέκταση με την εισοδηματική κλάση των περιοχών της Ανατολικής Αττικής. Η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για τις νέες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών θα ισχύσουν από την 01/01/2022 και από τον Μάρτιο θα εκδίδονται νέα εκκαθαριστικά, έτσι ώστε η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ να αρχίσει από τον ίδιο μήνα.

Σε αυτό ακριβώς, που στοχεύει η κυβέρνηση μέσα από τη συντριπτική πλειονότητα των αυξήσεων με την κλιμακούμενη κινητικότητα στις μεταβιβάσεις, όπως και με άλλες ενέργειες διαχείρισης των ακινήτων για την είσπραξη μεγάλου μεγέθους εσόδων από φόρους και τέλη που θα τονώσει τα ταμειακά διαθέσιμα, είναι και που δικαιώνονται πλήρως τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. 

Την ίδια ώρα μάλιστα, η κυβέρνηση ρίχνει προπέτασμα καπνού με τη δήθεν μείωση της τιμής υπολογισμού του φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο, ο οποίος συνδέεται με την τιμή ζώνης του ακινήτου προκειμένου να γίνουν πιο εύπεπτες όλες, οι τελικές επιβαρύνσεις.

Στην Ανατολική Αττική, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο Δήμο Βουλιαγμένης όπου, η κατώτερη τιμή ζώνης αυξάνεται κατά 58,33%, από 2.400 σε 3.800 ευρώ το τ.μ., ενώ η ανώτερη τιμή σημειώνει άνοδο από τα 8.900 ευρώ στα 10.800 ευρώ το τ.μ., φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο πανελλαδικά. Υψηλά ποσοστά αυξήσεων εντοπίζονται επίσης στην Ανθούσα (38,89% έως 52,63%), στα Γλυκά Νερά (13,64% έως 43,48%), στις Αχαρνές (21,43% έως 36%), στο Γραμματικό (35,71%), στο Λαύριο (30,77% έως 32,14%), στο δήμο Σπάτων-Λούτσας (22,22% έως 31,82%), στο Συκάμινο (28,57%), στην Παλλήνη (27,59% έως 33,33%), στους Θρακομακεδόνες (24% έως 26,09%) και στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας (22,73% έως 26,32%).

Η περιοχή μας λοιπόν, τοποθετείται στον πυρήνα των συνεπειών που θα συμπαρασύρει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Η κυβερνητική προπαγάνδα πως η άνοδος των αντικειμενικών τιμών δεν σημαίνει αύξηση του ΕΝΦΙΑ πρέπει να ξεγυμνωθεί στα μάτια των πολιτών. Κι αν δεν πρόκειται περί προπαγάνδας, ας μας εξηγήσουν τα κυβερνητικά στελέχη πως μπορεί να συμβεί αυτό που υποστηρίζει δίχως, τη ριζική αναμόρφωση της νομοθεσίας για τον ΕΝΦΙΑ με παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου, προκειμένου οι χρεώσεις της μεγάλης μερίδας από τους 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες να μην αυξηθούν.

Ας μας αποδείξουν, ότι συνείδηση της κυβερνητικής σκέψης δεν είναι το αντιστάθμισμα των επιπτώσεων από τις αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών, αλλά η λελογισμένη φορολογική πολιτική που αφουγκράζεται την κόπωση των πολιτών από μία παρατεταμένη διάρκεια γενικών αυξήσεων.

Η φοροεπιδρομή της κυβέρνησης σημειώνεται εν μέσω πανδημίας και βαθιάς ύφεσης για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και μεσαία στρώματα. Για να ελαφρύνει η Ν.Δ. τις μεγάλες ιδιοκτησίες και τα υψηλά εισοδήματα, καλεί σε αναπλήρωση των χαμένων μεγεθών από τους πολλούς, αλλά οικονομικά αδύναμους. Το κακό που θα προκληθεί είναι διπλό. Στα παραπάνω, αθροίζεται και η απώλεια κοινωνικών επιδομάτων για τους δικαιούχους ιδιοκτήτες στις ευάλωτες οικονομικά περιοχές, όπως οι Αχαρνές και αλλού. Βέβαια, ελάχιστα απασχολεί αυτό μια κυβέρνηση που λογαριάζει ως βάρος της, το κοινωνικό κράτος, που ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση. Η χορήγησή τους συνδέεται άμεσα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας τους. Αυτό συμβαίνει με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με το στεγαστικό επίδομα και το επίδομα θέρμανσης. Κι όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση άφησε ελεύθερους τους πλειστηριασμούς της α’ κατοικίας.

Συνεπώς, η ανάγκη άμεσης διόρθωσης και απονομής περισσότερης φορολογικής δικαιοσύνης είναι απολύτως επιβεβλημένη. Οι Δήμοι, οι δημοτικές παρατάξεις και οι ενεργοί πολίτες οφείλουν να πρωτοστατήσουν αντιστεκόμενοι σε αυτή την υπέρμετρη ανατιμολόγηση. Είναι πραγματική ευκαιρία για μεγαλύτερη ενημέρωση, επικοινωνία, αλλά και ενεργοποίηση των πολιτών απέναντι σε μια φύσει αντιλαϊκή πολιτική που πλήττει όλους εν καιρώ υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Τελευταίο αλλά ιδιαίτερα φλέγον κοινωνικά ζήτημα είναι τι θα γίνει με τα νοικοκυριά της Ανατολικής Αττικής αλλά και ευρύτερα, που είναι ενταγμένα στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Εμείς, έχουμε το θάρρος να πούμε πως το ύψος της μηνιαίας δόσης τους θα αυξηθεί. Εμείς, λέμε πως η Ν.Δ. παραβλέπει εσκεμμένα ότι η αύξηση της αξίας της περιουσίας του οφειλέτη, τον υποχρεώνει να πληρώνει περισσότερα και ανεξάρτητα από το μέγεθος του διαθέσιμου εισοδήματος. Εσείς, είστε σε θέση να μας πείτε ότι κάνουμε λάθος; Όχι. Εσείς, τι έχετε να μας πείτε προς μια πιο δίκαιη κοινωνική κατεύθυνση; Τίποτα απολύτως!

Ξεκάθαρα, λοιπόν η κυβέρνηση οφείλει να επανατοποθετηθεί και να δείξει έμπρακτα πως οι μεταβολές των αντικειμενικών αξιών δεν θα αυξήσουν τη διαπραγματευτική ισχύ των οφειλετών, αλλά εκείνη των πιστωτών. Θα ήταν λιγότερο δυσάρεστο να μας αποδείξει πως πέραν των επικοινωνιακών τρικ, η πολιτική της έχει και μια ελάχιστη δόση κοινωνικού ρεαλισμού.

* Επικοινωνιολόγος – Πολιτικός Επιστήμονας, Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ