• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.9°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 27.1°C
  0 BF
  78%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 27.7°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 23.0°C / 27.0°C
  0 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 22.2°C / 28.4°C
  2 BF
  20%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 27.4°C
  0 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.1°C
  0 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.9°C / 27.9°C
  1 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 27.9°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.6°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.9°C
  2 BF
  69%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 26.2°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 28.2°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.2°C / 28.8°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 23.8°C
  0 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 27.8°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  2 BF
  39%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ε.Ε. αναζητεί το πακέτο Χατζηγάκη

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενα από τα ζητήματα που μας απασχόλησε ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον αγροτικό χώρο ήταν η διαχείριση του πακέτου Χατζηγάκη. Οπως είναι γνωστό, η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε το 2008 και το 2009 στη χορήγηση ενισχύσεων 421 εκατ. ευρώ σε 725.000 αγρότες, χωρίς να ενημερώσει την Ευρ. Επιτροπή, αλλά και ούτε να προβεί σε καμία εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ των ζημιών, που όντως υπήρχαν. Γι' αυτό και τόσο η Ευρ. Επιτροπή όσο και το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) ζήτησαν από τη χώρα μας να προχωρήσει άμεσα στην ανάκτηση των συγκεκριμένων ποσών.

Την υποχρέωση αυτή αγνόησαν όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις, τη βρήκε όμως μπροστά της, το 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με μια πρόσθετη δυσκολία. Συγκεκριμένα, η τότε κυβέρνηση είχε ψηφίσει τον νόμο 4002/2011, με τον οποίο υποχρέωνε να ανακτηθούν άμεσα οι συγκεκριμένες ενισχύσεις και μάλιστα με τη διαδικασία του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Η πρώτη μας κίνηση ως κυβέρνηση ήταν να επιλέξουμε τον δρόμο της συνεννόησης με την Ευρ. Επιτροπή. Στις πολλές συζητήσεις που κάναμε, ιδιαίτερα με τον επίτροπο Γεωργίας κ. Χόγκαν, τον πείσαμε να αποδεχθεί την εξαίρεση των ενισχυθέντων που είχαν αποβιώσει και τη μη αναζήτηση των ποσών από τους κληρονόμους. Επίσης, μας έδωσε και το «πράσινο φως» για χρήση του de minimis της περιόδου 2008 - 2010, που ήταν συνολικά για τη χώρα 109 εκατ. ευρώ. Ετσι διαμορφώθηκε μια πολύ πιο μικρή λίστα υπόχρεων αγροτών (95.815) και επιστρεφόμενου ποσού σημαντικά μικρότερου (320 εκατ. ευρώ).

Στον σχεδιασμό, βέβαια, τον δικό μας συμπεριλαμβανόταν και η χρήση του de minimis της περιόδου που κάναμε αυτές τις συζητήσεις, με το οποίο θα απαλλάσσαμε τους μικρούς αγρότες (640.000) από την υποχρέωση επιστροφής ποσών μέχρι 2.000, οπότε η συνολική ανάκτηση θα περιοριζόταν σε 85.000 αγρότες και στα 243 εκατ. ευρώ.

Στη φάση αυτή, επιλέξαμε μια νομοθέτηση που απαντούσε στην απαίτηση της Ευρ. Επιτροπής, αλλά ταυτόχρονα άφηνε ανοιχτές τις δυνατότητες περαιτέρω απομείωσης του σχετικού ποσού αλλά και καταβολής του σε βάθος χρόνου.

Προχωρήσαμε στην τροποποίηση του ν. 4002/2011, με το άρθρο 36 του ν. 4351/2016, στο οποίο οριζόταν ότι οι λεπτομέρειες της διαδικασίας ανάκτησης και ο προσδιορισμός των υπόχρεων προς επιστροφή ποσών θα γινόταν με ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μάλιστα, για την όλη διαδικασία ενημερώσαμε τη Βουλή σε σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στις 16/6/2016. Παραθέτω μερικές διαπιστώσεις από τις απόψεις των βουλευτών, ειδικά της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ν.Δ.: Δεν είχαν αντιληφθεί ή δεν ήθελαν να ομολογήσουν ότι οι καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήταν πρωτίστως καταλογισμός ευθυνών στην κυβέρνηση της χώρας για παράλειψη ενεργειών και κακούς χειρισμούς. Προσπερνώ τους ισχυρισμούς τους, στην προσπάθειά τους να απαλύνουν το γεγονός, ότι κάποιοι «κακοί» από την Ελλάδα «μαρτύρησαν» στους Ευρωπαίους ιθύνοντες ακριβώς το τι έγινε!

Η δική μας δουλειά είχε αποτυπωθεί σε σχέδιο ΚΥΑ που άφησα ανυπόγραφο το καλοκαίρι του 2018 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να γίνει ακόμη μια προσπάθεια τόσο για το υπόλοιπο de minimis της μνημονιακής περιόδου όσο και για τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε. στην ανάκτηση σε βάθος χρόνου.

Εκτοτε, δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συνεννόησης με την Ευρ. Επιτροπή για να κλείσει το συγκεκριμένο θέμα, με αποτέλεσμα πρόσφατα η Ευρ. Επιτροπή και το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) να ζητήσουν επιτακτικά από τη χώρα μας να προχωρήσει άμεσα στην ανάκτηση των συγκεκριμένων ποσών, αγνοώντας τις προσπάθειες που είχαν γίνει.

Εμείς, με τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίσαμε, ήμαστε συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Ευρ. Επιτροπή και ταυτόχρονα προσπαθούσαμε να αποσπάσουμε τη σύμφωνη γνώμη της στην ανάκτηση των συγκεκριμένων ποσών σε βάθος χρόνου.

Φοβάμαι ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια σήμερα για περαιτέρω χειρισμούς. Εύχομαι τουλάχιστον να επιτευχθεί το ευκολότερο, που είναι ο συμψηφισμός του de minimis.

*βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην υπουργός

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς αντιμετωπίσαμε τις αρνητικές συμφωνίες της Ε.Ε. για τη φέτα
Χρειάζεται επαγρύπνηση και ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε ο μεταβατικός χρόνος να αξιοποιηθεί για τη μετατροπή των συμφωνιών σε συμφωνίες πλήρους προστασίας των αγροτικών μας προϊόντων.
Πώς αντιμετωπίσαμε τις αρνητικές συμφωνίες της Ε.Ε. για τη φέτα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναγκαία η αναδιανομή των δικαιωμάτων της KAΠ
Η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) θα κινηθεί σε δύο άξονες, ο πρώτος για τις επιμέρους αλλαγές που προτείνουν τα κράτη-μέλη στον τρόπο εφαρμογής της...
Αναγκαία η αναδιανομή των δικαιωμάτων της KAΠ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κρίση ως ευκαιρία
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η Ε.Ε. διαψεύδει σταθερά την παραδοχή ότι η αντιμετώπιση των κρίσεων οδηγεί σε ντε φάκτο εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η κρίση ως ευκαιρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι μύθοι, οι ορδές και τα «καλά παιδιά» της Ευρώπης στο προσφυγικό
Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά φέρνει τη χώρα στη συντηρητική πρωτοπορία της Ευρώπης. Με το νομοσχέδιο για τις επιστροφές και τις απελάσεις συνεχίζει να ξηλώνει τις όποιες εγγυήσεις του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς...
Οι μύθοι, οι ορδές και τα «καλά παιδιά» της Ευρώπης στο προσφυγικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περιβαλλοντικό νομοθετικό πακέτο Fit for 55: Η επανάσταση απαιτεί συναίνεση
Fit for 55: Η πολυσέλιδη πρόταση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε στα μέσα Ιουλίου στη δημοσιότητα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να απαντήσουμε θεσμικά στην Ε.Ε. ώστε να αντιμετωπίσουμε στον πυρήνα...
Περιβαλλοντικό νομοθετικό πακέτο Fit for 55: Η επανάσταση απαιτεί συναίνεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκοτώνουν την απεργία μέσα στον Αύγουστο
Η εγκύκλιος συνολικά δημιουργεί έναν πολύπλοκο, δαπανηρό, χρονοβόρο και τρομερά γραφειοκρατικό μηχανισμό, που στερεί από τα συνδικάτα ένα σημαντικό «όπλο» σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση.
Σκοτώνουν την απεργία μέσα στον Αύγουστο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας