• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 10.1°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 3.0°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 10.7°C
  3 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 3.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 2.4°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 1.8°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.3°C / -3.6°C
  4 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 8.6°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.0°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 15.7°C
  4 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  5 BF
  94%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  5 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 2.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 5.6°C
  2 BF
  89%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 10.3°C
  3 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 2.1°C
  2 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.3°C / 3.2°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  2 BF
  81%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για έναν ισχυρό προοδευτικό μεταρρυθμισμό

 • A-
 • A+

Στη χώρα μας έχει πλέον εμπεδωθεί ένας νέος διπολισμός. Αυτό δεν είναι μια απλή διαπίστωση. Διαμορφώνει νέες συμμαχίες και αντιθέσεις, δημιουργεί νέα πολιτικά ήθη και -κυρίως- επιβάλλει συγκεκριμένες κινήσεις σε κάθε έναν από τους δύο πόλους. Σε κάθε διπολικό σύστημα, το παιχνίδι κερδίζεται από τους «ενδιάμεσους» ψηφοφόρους. Σε όσους ταλαντεύονται ανάμεσα στις δύο εν δυνάμει προτάσεις διακυβέρνησης.

Κάποιοι από αυτούς ανήκουν σε αυτό που ονομάζεται «κοινωνικό Κέντρο». Είναι συνήθως μετριοπαθείς αλλά και απαιτητικοί ψηφοφόροι, μεσαίας και ανώτερης μόρφωσης και οικονομικής δύναμης, με σημαντικό κοινωνικό status, που πρέπει να πεισθούν για την «ωριμότητα» των πολιτικών σχεδίων που τους προτείνονται και την «κυβερνησιμότητα» των κομμάτων που τα προτείνουν. Για να πετύχει τους στόχους του, μαζί με τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απαιτείται να προχωρήσει σε προγραμματική ανανέωση, καινοτομία και εμβάθυνση σε μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Και ταυτοχρόνως να αναλάβει πρωτοβουλίες προς όσους δεν συμπορεύτηκαν μαζί του έως σήμερα, δείχνοντας διαθεσιμότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο δημοκράτη πολίτη.

Ως η σημαντικότερη δύναμη στον προοδευτικό χώρο, στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επαφίεται η πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου προοδευτικού πόλου. Ενός «χώρου» στον οποίο να μπορούν να βρουν έκφραση οι προοδευτικοί δημοκράτες του Κέντρου, οι κεντροαριστεροί, οι σοσιαλδημοκράτες, οι σοσιαλιστές, οι αριστεροί ποικίλων αποχρώσεων και προελεύσεων, καθώς και όσοι εμπνέονται από τις αξίες της πολιτικής οικολογίας. Ετσι θα μπορέσει να συγκροτηθεί μια σύγχρονη παράταξη, η οποία θα διεκδικήσει τη λαϊκή πλειοψηφία για μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Η λαϊκή πλειοψηφία θα κερδηθεί μόνο μέσω της διαμόρφωσης μιας νέας κοινωνικής συμμαχίας. Αφ' ενός, με τα πιο αδύναμα στρώματα, που συμπιέζονται από τις συνέπειες της κρίσης. Αφ' ετέρου, με τα δυναμικά στρώματα της επιστήμης, της παραγωγής, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Ούτε μόνο με τα πρώτα ούτε μόνο με τα δεύτερα είναι δυνατόν να σχηματιστεί πλειοψηφία στην κοινωνία.

Μια τέτοια κοινωνική συμμαχία δεν μπορεί να διαμορφωθεί απλώς ως άθροισμα αιτημάτων, που η κάθε κοινωνική ομάδα προβάλλει κλαδικά, τοπικά και συντεχνιακά. Θα ηγεμονεύσει εκείνη η πολιτική δύναμη που θα μπορέσει να συνθέσει τα αιτήματα αυτά σε ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο διεξόδου της χώρας, πειστικό και τεκμηριωμένο.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. απαντά σε πραγματικά ζητήματα της κοινωνίας. Απαντά βέβαια με τη δική της οπτική, αυτήν ενός συντηρητικού κόμματος. Η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να αποδείξει ότι έχει εναλλακτικές λύσεις και υπευθυνότητα, αλλά και ότι μπορεί να πολιτευθεί αποτελεσματικά σε συνθήκες ομαλότητας. Με προτάσεις σοβαρές, εποικοδομητικές, ρεαλιστικές και κοστολογημένες, με την απαραίτητη επιστημονική και τεχνοκρατική επεξεργασία. Ετσι μόνο θα διεισδύσει σε ευρύτερα ακροατήρια.

Μια αντιπολίτευση ισοπεδωτική, «θυμωμένη», «βιαστική», του τύπου «έφοδος για επιστροφή στην εξουσία», δεν βοηθάει. Μια τακτική τού «όχι σε όλα», σε οτιδήποτε λέει ή προτείνει η κυβέρνηση, ικανοποιεί μόνο ένα φανατικό τμήμα του ακροατηρίου της. Η καταγγελία των πάντων δεν αποδίδει. Από τη μία πλευρά, η πόλωση περιχαρακώνει δυνάμεις και απωθεί τους ενδιάμεσους ψηφοφόρους. Από την άλλη, κινηματικές και ακτιβίστικες πρωτοβουλίες δεν αρκούν. Χρειάζεται σχεδιασμός και πολύ καλή προετοιμασία.

Ειδικά όταν η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση έχει θητεύσει στην κυβέρνηση, δεν μπορεί παρά να κατανοεί την πολυπλοκότητα των προβλημάτων, τις περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας. Οι σύγχρονες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις δεν αρκεί να «ευαγγελίζονται» τη δίκαιη κατανομή του πλούτου. Είναι απαραίτητο να έχουν συγκεκριμένη πρόταση και για το πώς μπορεί να παραχθεί ο πλούτος.

Πάντα, όμως, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και την ανάγκη να βελτιωθεί η θέση της χώρας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Αποτελεσματική απάντηση στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε διάφορα πεδία δεν είναι η υπεράσπιση της ήδη υπάρχουσας κατάστασης στη χώρα, στο όνομα μιας δήθεν μαχητικής ή ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης.

Σε πολλούς τομείς διαιωνίζονται αναχρονιστικές καταστάσεις. Δεν είναι θετικά και προοδευτικά όλα τα «κεκτημένα». Τόσο ιδεολογικές αγκυλώσεις και γενικολογίες όσο και υπερβολές, λαϊκισμοί και τακτικισμοί δεν συγχωρούνται. Η παράταξη οφείλει να προσπαθήσει, ώστε να μη φαίνεται ως υπερασπιστής του «παλιού» και του παρωχημένου. Δεν πρέπει να αφήσει στη σημερινή κυβέρνηση την πρωτοβουλία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

Είναι σημαντικό να αναδείξει έναν ισχυρό προοδευτικό μεταρρυθμισμό. Να προτείνει ένα συνολικό σχέδιο σύγχρονων αλλαγών, τομών και μεταρρυθμίσεων σε δημόσια διοίκηση, κοινωνικό κράτος και παραγωγικό μοντέλο. Με τα πόδια αταλάντευτα στην Ενωμένη Ευρώπη και παράλληλα με τον αγώνα για επιτάχυνση και εμβάθυνση της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης σε ομοσπονδιακή κατεύθυνση.

*Πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η προοδευτική διακυβέρνηση πλησιάζει
-Διάλογος για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία- Το σύνθημα με το οποίο πολιτεύεται η Ν.Δ., «Ευτυχώς που δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω πανδημίας», μαρτυρά τον πανικό της απέναντι σε ένα υπαρκτό και...
Η προοδευτική διακυβέρνηση πλησιάζει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Mεγάλο βήμα για την προοδευτική διακυβέρνηση το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Εμείς έχουμε μπροστά μας ένα συνέδριο μεγάλης, πολιτικής και δημόσιας προοπτικής, που παρά τις δυσκολίες της πανδημίας πρέπει να γίνει και θα γίνει. Να σηματοδοτήσουμε την ολική επαναφορά του...
Mεγάλο βήμα για την προοδευτική διακυβέρνηση το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο προοδευτικός κόσμος να ξαναγνωρίσει την Αριστερά χωρίς κομματικούς μπράβους και ιδεολογικό face control
Σε κρίσιμους τομείς κυβερνητικής ευθύνης και στον κρισιμότατο τομέα της Υγείας η κυβέρνηση Μητσοτάκη –και τα συμφέροντα που την έχουν για βιτρίνα– ακολουθεί πιστά τις ιστορικά, οικονομικά και πολιτικά...
Ο προοδευτικός κόσμος να ξαναγνωρίσει την Αριστερά χωρίς κομματικούς μπράβους και ιδεολογικό face control
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τον λαό, χωρίς προκαταλήψεις
Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εισέρχεται στην τελική φάση της προετοιμασίας του, με την έγκριση από το Πολιτικό Συμβούλιο των συνεδριακών κειμένων.
Για τον λαό, χωρίς προκαταλήψεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αν θέλουμε να κερδίσουμε το Κέντρο, πρέπει να στρίψουμε αριστερά
Αρχές Ιουλίου έγινε με εξαιρετική επιτυχία η Πανελλαδική Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Το κείμενο της απόφασης περιλαμβάνεται στα κείμενα βάσης του προσυνεδριακού διαλόγου.
Αν θέλουμε να κερδίσουμε το Κέντρο, πρέπει να στρίψουμε αριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνέδριο με λογισμό και όνειρο, γιατί αυτό σημαίνει Αριστερά
Η χώρα βρίσκεται σε δραματική κατάσταση από τους χειρισμούς της Ν.Δ. στην πανδημία, την οικονομία, την ακρίβεια, στα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, την ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα της ΔΕΗ.
Συνέδριο με λογισμό και όνειρο, γιατί αυτό σημαίνει Αριστερά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας