• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 23.6°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 21.6°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.0°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.9°C
  1 BF
  97%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.4°C / 20.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 19.4°C
  3 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 15.6°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 27.8°C
  4 BF
  34%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  4 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  4 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  84%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 21.2°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.0°C / 23.8°C
  4 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.7°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το οκτάωρο (Σικάγο, 1886)

 • A-
 • A+
8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ύπνο και 8 ώρες μόρφωση και αναψυχή

Ενας από τους αρχηγούς των απεργών εργατών του Σικάγου του 1886, που κρεμάστηκαν για το 8ωρο, ο Αύγουστος Σπις, είπε ανάμεσα στ’ άλλα μπροστά στο ταξικό δικαστήριο στην απολογία του:

«Κύριοι δικαστές,
Αν σας περνάει απ’ την ιδέα στα σοβαρά ότι με τις κρεμάλες σας μπορείτε να σταματήσετε το κίνημα που εξωθεί εκατομμύρια γονατισμένων από την καταπίεση εργατών στην εξέγερση, είστε, μα την αλήθεια, πτωχοί τω πνεύματι. Σε παρόμοια περίπτωση, μας κρεμάτε με το δίκιο σας. Επειτα, είναι το καλύτερο που έχετε να κάμετε. Κρεμάστε μας, μα περιμένετε το τέλος. Αν δεν το βλέπετε, εγώ σας το αγγέλλω. Γύρω σας, κάτω σας, πάνω σας, δίπλα σας, απ’ όλες τις μεριές, τεντώνεται ένα σκοινί, θεριεύει μια φωτιά. Μπορείτε να την αγνοείτε. Δεν θα την αποφύγετε».

Και:

«Παραβήκαμε τον νόμο για να δείξουμε στον λαό πως οι θεσμοί, αυτά τα τελευταία είκοσι χρόνια, τείνουν να δημιουργήσουν σε τούτη τη χώρα μια ολιγαρχία, παρόμοια της οποίας δε στάθηκε καμιά, πιο κτηνώδης, πιο δυνατή, ποτέ, πουθενά, μέσα στη Γη».

Αυτά είπε ο Αύγουστος Σπις το 1886, μπροστά στο ταξικό δικαστήριο, στο Σικάγο. Κι αυτό, ως απάντηση, τον καταδίκασε σε θάνατο, μαζί με άλλους επτά αρχηγούς της απεργίας, τους Λούι Λιγκ, Ακτολα Φίσερ, Σάμουελ Φίλντεν, Αλμπερ Πάρσον, Μίχαελ Σβαμπ, Οσκαρ Νίμπε και Λούσι Πάρσον. Απ’ αυτούς εκτελέστηκαν με απαγχονισμό οι 4, Σπις, Λιγκ, Φίσερ και Πάρσον.

Ενας αυτοκτόνησε με «τσιγάρο» από δυναμίτιδα. Η Λούσι Πάρσον βγήκε ύστερα από αρκετά χρόνια, γερασμένη από το κάτεργο. Γερασμένοι από το κάτεργο βγήκαν και οι άλλοι τρεις καταδικασθέντες ύστερα από 7 χρόνια.

Τρία χρόνια μετά το 1886, το 1889, το Παγκόσμιο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που έγινε στο Παρίσι, τιμώντας τη μνήμη των ηρώων και μαρτύρων της εργατικής τάξης του Σικάγου, καθιέρωσε την Πρωτομαγιά ως ημέρα διεθνούς πάλης και αλληλεγγύης των προλετάριων όλου του κόσμου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Οι ματοβαμμένες καταχτήσεις της παγκόσμιας εργατικής τάξης, παιχνιδάκι στα χέρια άσχετων Dilettanten, που αποφασίζουνε για ζωή και θάνατο για τον κόσμο της εργασίας.

Και μη χειρότερα.

ΥΓ.: Τότε ήταν το 8ωρο, που μέχρι σήμερα κάποιοι «ανθρωπιστές» το πολεμάνε. Σήμερα, με τα σημερινά δεδομένα της παραγωγικότητας της εργασίας, και για 30ωρο την εβδομάδα να μιλάμε και με αυξημένες αποδοχές, λίγο είναι.

*Συγγραφέας - Δημοσιογράφος

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οταν αρμενίζουμε στραβά, δεν μας φταίει ο γιαλός
Το πρόβλημα της έλλειψης μεγάλου αριθμού εργαζόμενων από τον τουρισμό έπεσε ιδιαίτερα για τους τουριστικούς επιχειρηματίες «ως κεραυνός εν αιθρία». Δεν είχαν κατανοήσει τον βαθμό σημασίας της επιδείνωσης των...
Οταν αρμενίζουμε στραβά, δεν μας φταίει ο γιαλός
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Τα συνδικάτα είναι ανθεκτικοί οργανισμοί διότι μπορούν και μετασχηματίζονται»
Το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα καλείται μέσα σε ένα ασφυκτικό-εχθρικό περιβάλλον να υπερασπιστεί τα εργασιακά δικαιώματα και τους ίδιους τους ανθρώπους της μισθωτής εργασίας.
«Τα συνδικάτα είναι ανθεκτικοί οργανισμοί διότι μπορούν και μετασχηματίζονται»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Jumbo: στον αστερισμό της αντεργατικής διολίσθησης
Η απαλλοτρίωση ακόμη και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, όπως το 8ωρο, οι άδειες και οι αργίες, μας οδηγεί σε έναν εργασιακό μεσαίωνα ο οποίος μπορεί εύκολα να γενικευτεί. Μια...
Jumbo: στον αστερισμό της αντεργατικής διολίσθησης
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Ηρωες
Μια από τις μεγαλύτερες μπαρούφες που ακούγονται τον τελευταίο καιρό είναι ότι τα συνδικάτα με τις απαιτήσεις τους για υψηλότερους μισθούς θα τροφοδοτήσουν πληθωριστικό σπιράλ.
Ηρωες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τοπίο της εργασίας στην οικονομία πλατφόρμας
Η ανάπτυξη μέρους της οικονομίας πλατφόρμας ως τμήματος της άτυπης και σκιώδους οικονομίας, σε συνδυασμό με το γενικότερα δυσμενές εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα, καθιστά τους εργαζόμενους σε αυτήν επισφαλείς και...
Το τοπίο της εργασίας στην οικονομία πλατφόρμας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσο απέχουμε από μια δίκαιη οικονομία;
Ενας χρήσιμος τρόπος αξιολόγησης της συμβολής της οικονομίας περιστασιακής απασχόλησης σε μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς αφορά τη διάκριση μεταξύ της δημιουργίας αξίας και της απόσπασης αξίας.
Πόσο απέχουμε από μια δίκαιη οικονομία;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας