• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 36.7°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 32.1°C
  0 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 28.0°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 28.6°C
  3 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.0°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 28.2°C / 31.5°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.9°C
  4 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.6°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.2°C / 33.8°C
  2 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  3 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 30.1°C
  0 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 31.6°C
  2 BF
  40%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 33.5°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.2°C / 33.5°C
  4 BF
  24%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 30.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  35°C 30.8°C / 36.9°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 28.9°C / 32.2°C
  2 BF
  21%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  5 BF
  33%
AP Photo/Majdi Mohammed

Παλαιστίνη, ένα λάθος 74 ετών;

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η ιστορία της Παλαιστίνης ξεκινά με μύθους, τους πιο διάσημους, τουλάχιστον για το Χόλιγουντ. Με μύθους μοιάζουν και τα 74 χρόνια από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1947, για τη δημιουργία δυο κρατών, ενός Ισραηλινού και ενός Αραβικού.

Οι περίπου 600.000 Εβραίοι θα οργάνωναν το δικό τους κράτος στο 55% της έκτασης της Παλαιστίνης, που από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, βρισκόταν υπό προσωρινή Βρετανική διοίκηση και, στο 45% της έκτασης θα οργάνωναν οι 1.200.000 Άραβες το δικό τους κράτος, με την Ιερουσαλήμ διεθνή πόλη για 10 χρόνια, και μετά με δημοψήφισμα θα κρινόταν η συνέχεια της.

Οι Ισραηλινοί αποδέχτηκαν την απόφαση και στις 15/5/1948, ίδρυσαν το κράτος του Ισραήλ. Οι Εβραίοι για πρώτη φορά μετά το 70 μ.Χ., όταν ο Ρωμαίος Τίτος καταλάμβανε την Ιερουσαλήμ και άρχισε η διασπορά τους, αποκτούσαν κράτος. Οι Άραβες δεν το δέχτηκαν και τα γειτονικά Αραβικά κράτη ξεκίνησαν την επόμενη ημέρα τον πόλεμο. Δυστυχώς, οι Παλαιστίνιοι δεν είχαν συγκροτημένους θεσμούς εκπροσώπησης, τους εκπροσωπούσαν τα Αραβικά απολυταρχικά καθεστώτα και τους χρησιμοποίησαν για τα δικά τους συμφέροντα.

Σήμερα, το κράτος του Ισραήλ, μετά από τέσσερις κηρυγμένους πολέμους και αμέτρητους ακήρυκτους, έχει 20.770 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου όση έκταση έχει η Κεντρική Μακεδονία, 9,2 εκατ. πληθυσμό, εκ των οποίων το 73% είναι Εβραίοι και το 20% Άραβες, και ΑΕΠ 353 δισ. $, ενώ το κράτος της Παλαιστίνης έχει 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 5,1 εκατ. πληθυσμό, εκ των οποίων τα 2 εκατ. στην Λωρίδα της Γάζας σε μια έκταση 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και ΑΕΠ 4 δισ. $.

Στην Μέση Ανατολή έχουμε, αν και αργές, θεαματικές αλλαγές συμμαχιών. Στον πρώτο Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948-1949, η Σοβιετική Ένωση και η Γαλλία ήταν με την πλευρά του Ισραήλ, ενώ οι ΗΠΑ, δεν είχαν ακόμη διαμορφώσει την δική τους στρατηγική.

Μετά την επανάσταση του Νάσερ στην Αίγυπτο και την επικράτηση των Μπααθικών καθεστώτων στις πιο σημαντικές Αραβικές χώρες, άλλαξαν οι συμμαχίες. Η Σοβιετική Ένωση υποστήριζε τους Άραβες και οι ΗΠΑ το Ισραήλ.

Αυτές οι συμμαχίες και πάλι αναδιατάχτηκαν στην συνέχεια. Στη θέση των Αραβικών χωρών είναι τώρα κυρίως το Ιράν και η Τουρκία, δυο μουσουλμανικές, αλλά όχι Αραβικές χώρες. Η Ρωσία σήμερα, ως διάδοχος γεωπολιτικός της Σοβιετικής Ένωσης μετά τη διάλυσή της, έχει πολύ καλές σχέσεις με το Ισραήλ, ειδικά στον οικονομικό τομέα, οι δε ΗΠΑ, στην εποχή των Ρεπουμπλικάνων σχεδόν ταυτίζεται με το Ισραήλ, ενώ οι Πρόεδροι του Δημοκρατικού κόμματος κρατούν μια σχετική ισορροπία μεταξύ των δυο πλευρών.

Δυστυχώς ο Τραμπ, έσωσε τρεις φορές τον Νετανιάχου με τις αποφάσεις του για την Ιερουσαλήμ, τους Ισραηλινούς εποικισμούς στηνΔυτική Όχθη και τα υψίπεδα του Γκολάν, κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δημιουργώντας τετελεσμένα που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος.

Ο πόλεμος των Έξι ημερών το 1967, με την καθολική επικράτηση του Ισραήλ απέναντι στις γειτονικές Αραβικές χώρες, άλλαξε την εδαφική και την πολιτική βάση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του προβλήματος.

Η συμφωνία του 1978, Αιγύπτου - Ισραήλ στο Καμπ Ντέιβιντ, με πρόεδρο των ΗΠΑ τον Δημοκρατικό Κάρτερ, άνοιξε τον δρόμο και για την επίλυση του Παλαιστινιακού. Πράγματι, στη συνέχεια η συμφωνία του Όσλο το 1993, μεταξύ Αραφάτ και Ράμπιν, επί προεδρίας Κλίντον, έδωσε διεθνή ταυτότητα στους Παλαιστίνιους και φάνηκε ότι είμαστε κοντά στη δημιουργία Παλαιστινιακής κρατικής οντότητας, με ταυτόχρονη αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από τους Παλαιστίνιους. Μάλιστα, η Ε.Ε. ανέλαβε και χρηματοδότησε την Παλαιστινιακή αρχή με 30 δισ. $ συνολικά για την οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία κρατικών δομών.

Η Παλαιστινιακή ηγεσία και οι νέες ομάδες συμφερόντων που δημιουργήθηκαν, όχι μόνο δεν αξιοποίησαν με διαφάνεια τους πόρους για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία  κρατικών δομών, αντιθέτως κατασπατάλησαν μεγάλο μέρος των πόρων για ίδιο πλουτισμό. Η φτώχεια και η ανεργία στην Παλαιστίνη και κυρίως στην Λωρίδα της Γάζας, έδωσε τη δυνατότητα στο Ιράν να χρηματοδοτήσει τον επισιτισμό των απελπισμένων κατοίκων της και να ελέγξει την ηγεσία της Χαμάς.

Η τελευταία αξιόλογη προσπάθεια έγινε από τη διεθνή κοινότητα, μέσα από το Κουαρτέτο (ΟΗΕ - Ε.Ε. - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ), την περίοδο 2002-2003, με τη Δανική και την Ελληνική προεδρία της Ε.Ε., όμως δεν είχε συνέχεια.

Δυστυχώς οι δολοφονικές συγκρούσεις που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, είναι μια επανάληψη προηγούμενων. Ο Νετανιάχου βλέποντας ότι είχαν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την συγκρότηση κυβέρνησης των Κεντρώων κομμάτων με την υποστήριξη των Αραβοϊσραηλινών κομμάτων, επιτάχυνε τις δικαστικές αποφάσεις για τις εξώσεις των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη για να εγκατασταθούν έποικοι. Το γεγονός αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε τη διαμαρτυρία των Παλαιστινίων που ζουν στο Ισραήλ.

Μετά, όλα ήταν εύκολα για τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, για να ξεκινήσουν τις επιθέσεις με ρουκέτες που τους προμηθεύει το Ιράν, σε Ισραηλινές πόλεις. Το Ισραήλ απάντησε ως συνήθως με σκληρότητα, η εκκολαπτόμενη κυβερνητική συμμαχία εις βάρος του Νετανιάχου διαλύθηκε και είναι βέβαιο ότι στις εκλογές που θα γίνουν σύντομ ο Νετανιάχου θα βγει ενισχυμένος και θα γλιτώσει την παραπομπή σε δίκες για οικονομικά σκάνδαλα.

Οι συγκρούσεις ευνοούν και τη Χαμάς, η οποία μπορεί να κερδίσει τις εκλογές για την Παλαιστινιακή Αρχή, από τη Φατάχ και τότε η Μέση Ανατολή θα βυθιστεί σε ακόμη μεγαλύτερα αδιέξοδα.

Όμως η σύγκρουση αυτή τη φορά έχει μια διαφορά, οι νέοι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ, όπως φάνηκε από τις συγκρούσεις στις μικτές Ισραηλινές πόλεις, έχουν χειραφετηθεί απέναντι τόσο στις Παλαιστινιακές ηγεσίες, όσο και απέναντι στην πολιτική καταστολής του Ισραήλ. Αυτοί αποτελούν μια ελπίδα για να δοθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό πρόβλημα.

Δυστυχώς όμως, όποια λύση και αν δοθεί, θα είναι πολύ μακριά από τη λύση που είχε δώσει ο ΟΗΕ το 1947.

Οι Παλαιστίνιοι ήταν και θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναστατώνει και τη Μέση Ανατολή
Περιδιαβαίνοντας την καυτή ζώνη ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να απομονώσει το Ιράν, χωρίς να δυσαρεστήσει τη Μόσχα, να κατευνάσει το Ισραήλ χωρίς να υλοποιεί, για την ώρα, τη δέσμευση μεταφοράς της...
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναστατώνει και τη Μέση Ανατολή
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο Μπενιαμίν... έμεινε μόνος του
Στριμωγμένος εντός κι εκτός Ισραήλ και ολοένα πιο απομονωμένος λόγω της λυσσαλέας αντίδρασής του στην ιστορική συμφωνία Δύσης - Ιράν και του γοργού ανοίγματος της Τεχεράνης στις διεθνείς αγορές μετά την άρση...
Ο Μπενιαμίν... έμεινε μόνος του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από την Κριμαία στις Βρυξέλλες
Η δυναμική εξομάλυνσης των σχέσεων των ΗΠΑ και της Ε.Ε. με τη Ρωσία λογικά θα πρέπει πολύ σύντομα να αποκλιμακώσει την ένταση στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.
Από την Κριμαία στις Βρυξέλλες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εσωτερική μεταβλητή
Σήμερα οι ΗΠΑ είναι μια βαθιά διχασμένη κοινωνία και, ανεξαρτήτως της δυνατότητας ολικής επαναφοράς του Τραμπ, ο τραμπισμός είναι πλειοψηφική, αν όχι κυρίαρχη, συνιστώσα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Η εσωτερική μεταβλητή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παλαιστινιακό: η επανάληψη της Ιστορίας ως εφιάλτης
Ποια είναι όμως η βαθύτερη αιτία για αυτή τη νέα έκρηξη βίας; Για αρκετούς αναλυτές πρόκειται για την εργαλειοποίηση του ανεπίλυτου παλαιστινιακού προβλήματος, τόσο από την πλευρά του Νετανιάχου όσο και από...
Παλαιστινιακό: η επανάληψη της Ιστορίας ως εφιάλτης
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Στο ίδιο έργο θεατές
Τα ονόματα μόνο αλλάζουν· αν και αυτά όχι πάντα. Ολα τ’ άλλα είναι πανομοιότυπα· πιστά αντίγραφα: ανάφλεξη - εκεχειρία - ανάφλεξη… και πάλι απ’ την αρχή. Βομβαρδισμοί εκατέρωθεν από ξηράς - αέρος. Δηλώσεις...
Στο ίδιο έργο θεατές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας