• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 21.8°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 18.8°C
  0 BF
  77%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 21.0°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.4°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.2°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 16.4°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 20.7°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 20.8°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.1°C / 22.8°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.3°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 17.8°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.8°C / 20.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 22.0°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.3°C / 17.0°C
  1 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 18.9°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαρμαρυγή

 • A-
 • A+

Διάβαζα την καινούργια ποιητική συλλογή του Γιώργου Βέη («Βράχια», Υψιλον) κι εκείνη την ώρα η τηλεοπτική συζήτηση άναψε με αφορμή τα όσα είπε ένας από αυτούς που συγκροτούν τον γαλαξία των ποικιλώνυμων συμβούλων της κυβέρνησης.

Να πω την αμαρτία μου, ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί χρειάζεται να συνωστίζονται τόσοι πολλοί σύμβουλοι. Μετακλητοί και σύμβουλοι δημιουργούν έναν ιδιωτικό στρατό στην υπηρεσία όσων τους φιλοξενεί. Ωρες ώρες, δίνεται η εντύπωση πως ο θεσμός αυτός μοιάζει με την κερκόπορτα. Ενα από τα βασικά προσόντα που απαιτούνται για τη διάβασή της είναι η γνώση της λατρευτικής γλώσσας και η αναπομπή δοξαστικών ευχών.

Είναι τεμπέληδες όσοι κάνουν διδακτορικό. Εχουν εθιστεί σε μια ζωή χωρίς φιλοδοξίες. Φυγόπονοι. Δική μου η μετάφραση των δηλώσεων. Στον Βέη ανήκει η λέξη «μαρμαρυγή», που την εμβαπτίζει στο ομώνυμο ποίημά του. Φαίνεται πως οι σύμβουλοι πάσχουν από την ίδια ασθένεια. Ζουν με αυτήν και την αύξηση των καρδιακών παλμών. Η ανάγκη να εντυπωσιάσουν και να ανακαλύψουν κοινοτοπίες που έχουν μακρόχρονη ιστορία.

Σαν τον σύμβουλο που νόμισε ότι είπε κάτι πρωτότυπο. Αν διάβαζε Ιστορία, θα διαπίστωνε με έκπληξη ότι πάντα έτσι γινόταν. Η γνώση θεωρήθηκε περίπου περιττή, ιδίως για ανθρώπους που δεν είχαν καμία τύχη να αποκτήσουν δημόσια αξιώματα. Που δεν βρίσκονταν στην αυλή κάποιου ηγεμόνα. Τους αρκούσαν η σωματική ρώμη και η κατοχή κάποιας τεχνικής δεξιότητας. Η γνώση είχε αριστοκρατικό άρωμα, συνεπώς αφορούσε τους λίγους. Οσον αφορά τις γυναίκες, δεν χρειαζόταν καν να μάθουν γράμματα. Τους αρκούσε το κορμί τους για την αναπαραγωγή αλλά και για τη συντήρηση του οίκου.

Προφανώς, ο σύμβουλος δεν γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα. Διαφορετικά, θα ήξερε πως τα διδακτορικά πολλαπλασιάστηκαν γιατί η ίδια η πολιτεία υποχρέωσε τα νέα παιδιά να μαζεύουν χαρτιά. Να κάνουν φάκελο για να αρχίσουν να χτυπάνε πόρτες. Για δουλειά. Εχουν κλείσει πολλές στράτες πια. Εμεινε μόνο η στράτα της μετανάστευσης. Ο μπρέιν-ντρεϊνισμός. Θα ήξερε ακόμη πως οι πιο πολλοί από όσους εκπονούν διατριβή καθυστερούν να τελειώσουν. Εργάζονται, συχνά σε δυο δουλειές, υποαμειβόμενες καμιά φορά.

Τα λόγια του συμβούλου ήταν ύβρις για όσους/ες αγωνιούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους. Ξενυχτώντας σε εργαστήρια. Προσδοκώντας στην επαλήθευση των υποθέσεών τους. Να πετύχει το πείραμα. Να επιστρέψουν τη γνώση στην κοινωνία, σ’ αυτούς που την έχουν ανάγκη.

Κι όταν τελειώνουν, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τον τόπο. Ομως, η πολιτεία τούς αγνοεί. Η χαρά που τα κατάφεραν γίνεται απογοήτευση. Οι γνώσεις τους σκουριάζουν. Γιατί αυτό που δεν τους έμαθε η ενασχόληση με το διδακτορικό ήταν ένα: το μονοπάτι που οδηγεί στην κερκόπορτα. Φαίνεται ότι αυτό είναι το πρώτο που διδάσκεται σε κάποια πανεπιστήμια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάντειο: 475 φοιτητές, 10 φορές ανοιχτό με δια ζώσης μαθήματα και ένα βροντερό ΟΧΙ στην Παν. Αστυνομία
Το άρθρο 16 του Συντάγματος, το Αυτοδιοίκητο κι η έννοια της δωρεάν Παιδείας, αμφισβητούνται ανοιχτά και μόνοι υπερασπιστές τους είμαστε εμείς. Το Πάντειο έκανε την αρχή.
Πάντειο: 475 φοιτητές, 10 φορές ανοιχτό με δια ζώσης μαθήματα και ένα βροντερό ΟΧΙ στην Παν. Αστυνομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «Αριστεία» και ο σκύλος του γυμνασιάρχη
Αν οι «υπαίτιοι» αντιδράσουν ή αν παραμείνουν απαθείς είναι ένα ζήτημα. Το άλλο –και σημαντικό- είναι αν ο ακραίος ατομικισμός και η στρεβλή αντίληψη για τα δικαιώματα της «Αριστείας» θα υπερισχύσουν της...
Η «Αριστεία» και ο σκύλος του γυμνασιάρχη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δίκη των 27
Αρχές Ιουλίου 1974. Λίγες ημέρες μετά, η στρατιωτική δικτατορία θα κατέρρεε πνιγμένη στο αίμα των ανομημάτων της. Μαρτυρία ζώσα, η πυορροούσα πληγή της διχοτομημένης Κύπρου.
Η δίκη των 27
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δάσκαλοι θα ακούσουμε τους φοιτητές μας
Η γλώσσα του φόβου, της ευθύνης και της ενοχής στη δημόσια σφαίρα, αλλά και ο φόβος ως εργαλείο πειθάρχησης του πλήθους θα είναι από τα θέματα αιχμής τα οποία θα απασχολήσουν τις εργασίες του 2ου Μικρού...
Οι δάσκαλοι θα ακούσουμε τους φοιτητές μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διδακτορικό, ένας μακρύς δρόμος
Η συζήτηση περί εργατικότητας των διδακτόρων περιττεύει. Είναι όμως αφορμή να εξετάσουμε πώς η έρευνά τους μπορεί να γίνει περισσότερο βιώσιμη και αξιοποιήσιμη, ώστε αφενός να εξελίσσεται, αφετέρου να...
Διδακτορικό, ένας μακρύς δρόμος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φάκελος «Ιάσονας»
Δυσκολεύομαι, πίστεψέ με, πώς να σε προσφωνήσω. Μάθαμε το όνομά σου με τρόπο που πόνεσε. Να σε πω Ιάσονα. Θα προτιμούσα να σε αποκαλέσω «παιδί μου». Εγινες ο γιος όλης της χώρας που μάτωσε με τον χαμό σου.
Φάκελος «Ιάσονας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας