• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.4°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.8°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 16.0°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 12.9°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.2°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 16.0°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.4°C
  0 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 15.6°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 16.1°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.6°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  71%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 13.9°C
  1 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 17.0°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 14.9°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.2°C / 16.7°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  0 BF
  62%
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι αθέατες όψεις της Γενεύης

 • A-
 • A+
Ο Ν. Αναστασιάδης προσπαθεί ελέω Κυπριακού να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την προσωπική εμπλοκή του στη βιομηχανία διαβατηρίων. Πιστεύει ότι όσο γεμίζουν τα τηλεοπτικά δελτία των «8» με ανούσιο διπλωματικό «ρεπορτάζ» τόσο λιγότερο οι Κύπριοι μαθαίνουν για τη διαφθορά που τον αγγίζει. Η προσπάθεια του Προεδρικού, αν και καλοστημένη, έχει περιορισμένη επιτυχία. Η δημοτικότητα Αναστασιάδη παραμένει στο ναδίρ.

ΑΝΑΛΥΣΗ*

Ως μάννα εξ ουρανού εξέλαβε το ταξίδι στη Γενεύη για την άτυπη διάσκεψη ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης. Με καθημερινές παρεμβάσεις στα εγχώρια ΜΜΕ για το «εθνικό θέμα», ο Ν. Αναστασιάδης προσπαθεί να ανακάμψει στη συνείδηση της κοινής γνώμης ύστερα από πολύμηνη φθορά λόγω του σκανδάλου των «χρυσών» διαβατηρίων. Η διάσκεψη ναυάγησε αλλά ο ίδιος αισθάνεται… κερδισμένος. Ανενόχλητος από την αντιπολίτευση τις ημέρες που ακολούθησαν, καταγγέλλει την τουρκική αδιαλλαξία και εξαγγέλλει «διεθνή εκστρατεία διαφώτισης» – μια ανιαρή πρακτική της κυπριακής διπλωματίας την εποχή του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Στη Γενεύη ο Ν. Αναστασιάδης ήταν πρόθυμος να τα κάνει όλα! Πρότεινε κάθε μορφή διαλόγου, φτάνει να υπάρχει διαδικασία: διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, νέα διάσκεψη στη Νέα Υόρκη, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ασχέτως αν πέταξε προηγουμένως 4 πολύτιμα χρόνια χωρίς διαπραγματεύσεις. Ασχέτως αν απέρριψε (2/5/2018) την πρόταση Ακιντζί να σφραγίσουν στρατηγική συμφωνία βασισμένη στο πλαίσιο Γκουτέρες. Ολα σαν φτηνή προπαγάνδα έγιναν «ειδήσεις» στη Γενεύη υποκύπτοντας στις επικοινωνιακές ανάγκες του Ν. Αναστασιάδη, που διανύει το 9ο έτος της προεδρίας του έχοντας βυθίσει το Κυπριακό στην πιο παράξενη φάση του και το νησί στον πάτο της διαφθοράς.

Τα παράνομα διαβατήρια

Τι έκρυβε, λοιπόν, η Γενεύη; Την προσπάθεια του Ν. Αναστασιάδη ελέω Κυπριακού να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την προσωπική εμπλοκή του στη βιομηχανία διαβατηρίων. Πιστεύει ότι όσο γεμίζουν τα τηλεοπτικά δελτία των «8» με ανούσιο διπλωματικό «ρεπορτάζ» τόσο λιγότερο οι Κύπριοι μαθαίνουν για τη διαφθορά που τον αγγίζει. Η προσπάθεια του Προεδρικού, αν και καλοστημένη, έχει περιορισμένη επιτυχία. Η δημοτικότητα Αναστασιάδη παραμένει στο ναδίρ. Η κρίση εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, μη αναστρέψιμη: το 80% δεν τον πιστεύει!

Η ενδιάμεση έκθεση της Διερευνητικής Επιτροπής κατονομάζει τον πρόεδρο για σύγκρουση συμφέροντος – την αναφέρει ως «παραβίαση της αρχής της αμεροληψίας». Ενέκρινε «χρυσά» διαβατήρια που προωθούσε το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης», των δύο θυγατέρων του. Με τον ίδιο τρόπο η Διερευνητική διαπιστώνει τη θεσμική παράκαμψη της Γενικής Εισαγγελίας που γνωμάτευσε δύο φορές (2015 και 2016) ότι είναι παράνομη η χορήγηση διαβατηρίων στο 52% των πολιτογραφήσεων (συγγενείς πρώτου αιτητή). Το σκάνδαλο φυσικά συμπληρώνεται με τις συνεχείς αποκαλύψεις πολιτογραφήσεων (Ρώσων και άλλων ολιγαρχών, καταζητούμενων, διεθνών απατεώνων κ.ο.κ.) που τώρα θα πρέπει να ανακληθούν.

Στις αθέατες όψεις της Γενεύης περιλαμβάνεται η πλήρως ελεγχόμενη πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα την οποία επέβαλε ο Ν. Αναστασιάδης. Κανένας δεν γνωρίζει τι συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων. Οπως και στο Κραν Μοντανά, ο Ν. Αναστασιάδης είναι μόνος… μάρτυρας των γεγονότων. Πήρε συνοδεία 68 ατόμων από πολιτικούς αρχηγούς, τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας και πλειάδα συμβούλων και δημοσιογράφων. Πλην όμως, όλοι χωρίς καμία πρόσβαση στα γεγονότα. Οι δημοσιογράφοι κρέμονταν από τα χείλη ενός κυβερνητικού στελέχους να μάθουν τα στοιχειώδη. Καμία διασταύρωση πληροφοριών.

Στον χώρο των συναντήσεων και εντός της διάσκεψης ο Ν. Αναστασιάδης έδωσε προνομιακή πρόσβαση στον ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη. Ποτέ στο παρελθόν Κύπριος ΥΠΕΞ δεν ήταν παρών όταν διεξάγονταν διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ. Μέσα στις συναντήσεις συμμετείχαν πρόσωπα που ποτέ δεν θα αμφισβητήσουν το κύριο αφήγημα του προέδρου, όπως ο πρέσβης Α. Μαυρογιάννης και υπηρεσιακοί.

Ολοι κρατήθηκαν στην απομόνωση, σαν τουρίστες «all inclusive». Ακόμα και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, που το τελευταίο διάστημα έθεσε έντονα το θέμα της πολιτικής ισότητας. Εκτός έμεινε και ο πρώην ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης που έριξε προσωπικό βάρος για ειλικρινή διαπραγμάτευση. Στο απόλυτο σκοτάδι έμεινε βέβαια και η αντιπολίτευση, ιδίως το ΑΚΕΛ. Ο Α. Κυπριανού και ο διεθνολόγος Τουμάζος Τσελεπής είχαν κάθε λόγο να αποκτήσουν σαφή εικόνα μετά από όσα προηγήθηκαν (Μον Πελεράν, Κραν Μοντανά) – τότε ακόμα και με ψέματα εγκατέλειψε το τραπέζι ο Ν. Αναστασιάδης. Αρκετοί υποψιάζονται ότι λέχθηκαν πολλά και σε άγριους τόνους. Ο Γκουτέρες έκανε λόγο για «δύσκολη συζήτηση».

Ο νέος ρόλος Χριστοδουλίδη

Οσο λιγότερα ξέρουν για τα τεκταινόμενα οι πολιτικοί τόσο περισσότερη αίγλη διεκδικεί ο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης για τους χειρισμούς της Γενεύης, εμφανιζόμενος ως πρωταγωνιστής της «διπλωματίας των τηλεφωνημάτων». Ενημέρωνε δημοσιογράφους και έκανε tweets για τηλεφωνικές συνομιλίες με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ίδιο πράττει τώρα υλοποιώντας τη διεθνή εκστρατεία «διαφώτισης».

Ο Ν. Χριστοδουλίδης ακολουθεί κατά βήμα τις επιλογές του προέδρου Αναστασιάδη και τις συνδυάζει με τις προεδρικές φιλοδοξίες του το 2023. Στην πρώτη φάση, όταν γίνονταν οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί ενεργούσε διαλυτικά μέχρι το τραγικό δείπνο του Κραν Μοντανά. Στη δεύτερη φάση πήρε αναβάθμιση –από κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ΥΠΕΞ– αναλαμβάνοντας τον ρόλο του αγγελιοφόρου των τριμερών συμμαχιών για να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού στην ανατολική Μεσόγειο. Στη συνέχεια ο Ν. Χριστοδουλίδης ακολούθησε την πολιτική των κυρώσεων στην Τουρκία. Αποτέλεσμα μηδέν! Η Κύπρος πήγε πιο χαμηλά, με την κυπριακή ΑΟΖ σαβούρα και με το Βαρώσι ανοιχτό για εποικισμό. Τώρα ετοιμάζει την τρίτη φάση που ονομάζεται «διαφώτιση».

Ο Ν. Χριστοδουλίδης φαντάζει ιδανικός για τον Ν. Αναστασιάδη προτού αποχωρήσει σε δύο χρόνια. Στη Γενεύη τού έδωσε… μπόνους, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τον ισχυρό στο κόμμα Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο τελευταίος φρόντισε να απαντήσει στον παραγκωνισμό του, πραγματοποιώντας επίσκεψη στην Αθήνα (5/5) και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Η αθέατη αυτή όψη θα γίνει πιο καθαρή υπό το πρίσμα των βουλευτικών εκλογών. Το δίδυμο Αναστασιάδης - Χριστοδουλίδης παίζει από καιρό το χαρτί της εθνικιστικής ρητορείας. Μια συρρίκνωση του ΔΗΣΥ με ήδη καταγεγραμμένες απώλειες προς το φασιστικό ΕΛΑΜ (μέχρι και 3 ποσοστιαίες μονάδες) αποδυναμώνει τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά δεν ενοχλεί καθόλου. Η τελευταία όξυνση της φραστικής αντιπαράθεσης Αναστασιάδη - Τατάρ μοιάζει το απαραίτητο συμπλήρωμα.

Η επόμενη πράξη

Η τελευταία αθέατη όψη της Γενεύης είναι ο αντίκτυπός της στη συζήτηση για τη θετική ατζέντα της Τουρκίας τον Ιούνιο. Ο Γκουτέρες συγκάλεσε την καταδικασμένη σε αποτυχία διάσκεψη για να ενισχύσει τη γραμμή των Βρυξελλών για αποκλιμάκωση: «Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να ενθαρρύνει την Τουρκία και βεβαίως τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Ελλάδα και Κύπρο, να βρουν λύσεις», δήλωσε (6/5) ο Χάικο Μάας, Γερμανός ΥΠΕΞ, υποδεχόμενος τον Μ. Τσαβούσογλου στο Βερολίνο. Η τουρκική διπλωματία βρίσκεται σε πλήρη διάταξη: «Είναι λυπηρό οι σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε. να τίθενται σε ομηρία από τις παράλογες και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων. Αυτό θέτει σε κίνδυνο το τεράστιο δυναμικό μας για συνεργασία» (6/5), δήλωσε ο Μ. Τσαβούσογλου. Την προηγούμενη ημέρα (Τετάρτη, 5/5) ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο Μέρκελ.

Στη βαριά διπλωματία ο Ν. Χριστοδουλίδης αντέταξε τη «διαφώτιση» της Βαλτικής (Λετονία, Λιθουανία): «Βασιζόμαστε στους εταίρους μας από την Ε.Ε. να καταστήσουν σαφή στην Αγκυρα την ανάγκη να ακολουθήσει τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ» (6/5). Στην ουρά των δηλώσεών του η αναφορά «η Τουρκία να ενεργεί σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε.». Κανείς δεν ξέρει ποια βαρύτητα θα έχει στις Βρυξέλλες. Μέχρι τώρα η Λευκωσία ανεμίζει τα βέτο, αλλά συνεχώς οπισθοχωρεί.

*Το άρθρο αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γενεύη, όπως... Αγκυρα
Ως οιωνός για το Κυπριακό, οι διαξιφισμοί στην Αγκυρα ανάμεσα στους Νίκο Δένδια και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προμηνύουν τι θα συμβεί στη Γενεύη. Το περιβάλλον της άτυπης διάσκεψης που συγκάλεσε ο...
Γενεύη, όπως... Αγκυρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στη μέγκενη των νέων τετελεσμένων
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται πλέον μπροστά σε ένα σοβαρό δίλημμα: είτε να επιστρέψει ταχέως σε συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ, είτε να διολισθαίνει η Κύπρος σε νέα τετελεσμένα με ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης.
Στη μέγκενη των νέων τετελεσμένων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θεατές στη σιωπηρή διχοτόμηση
Με το «άνοιγμα» των Βαρωσίων η Τουρκία δημιουργεί ακόμη ένα «ανέκκλητο τετελεσμένο», καθιστώντας όλο και πιο απίθανη την όποια επιστροφή εδαφών εάν αποτύχει και η τελευταία πρωτοβουλία του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο...
Θεατές στη σιωπηρή διχοτόμηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
East Med: μύθοι και πραγματικότητες
​Η πληροφορία του Hadashot TV του Ισραήλ στις 24 Νοεμβρίου σκόρπισε ευφορία στην Κύπρο και μεταδόθηκε από όλα τα ελλαδικά ΜΜΕ ως είδηση «μεγατόνων»: Η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι έτοιμες να υπογράψουν...
East Med: μύθοι και πραγματικότητες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυπριακό: τρεις ζημιωμένοι, ένας κερδισμένος
Η αποτυχία της ύστατης προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού που έλαβε χώρα στην πενταμερή Διάσκεψη του Κραν Μοντανά, με την ενεργή συμμετοχή και του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, πολύ φοβάμαι ότι ίσως...
Κυπριακό: τρεις ζημιωμένοι, ένας κερδισμένος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσο πιο απλά και ξεκάθαρα;
Η εμφανής κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία στο δροσερό θέρετρο του Crans Montana της Ελβετίας, αλλά και αφανώς και σε μεγαλύτερη, χωρίς αμφιβολία, έκταση στα αόρατα μετόπισθεν, ουσιαστικά μονοπωλεί το...
Πόσο πιο απλά και ξεκάθαρα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας