• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.2°C / 4.0°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 3.0°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.5°C / 5.7°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.9°C / 2.3°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.6°C / -2.1°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.0°C / 3.6°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.2°C / 5.3°C
  5 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C -2.1°C / 3.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  5 BF
  51%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 1.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.1°C / 1.2°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 5.4°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.6°C / 4.2°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 0.3°C / 2.1°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 3.1°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  62%
EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πολιτική ένταξη σήμερα

 • A-
 • A+

Η περίπτωση Πελώνη –ένθερμη υποστηρίκτρια του ΣΥΡΙΖΑ και φανατική αντι-νεοδημοκράτισσα που ύστερα από λίγα χρόνια γίνεται κυβερνητική εκπρόσωπος της Ν.Δ.– είναι ένα ακραίο ιδεολογικο-πολιτικό φαινόμενο που προξενεί προβληματισμό. Σε τρία διακριτά επίπεδα.

 1. Πώς είναι δυνατόν να επέλεξε η Ν.Δ. τέτοιο άτομο για αυτήν την τόσο σημαντική θέση; Ποιο ήταν το σκεπτικό πίσω από την απόφαση; Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι απλώς δεν γνώριζαν το –πολύ πρόσφατο– πολιτικό παρελθόν της.
 2. Είναι δυνατόν κάποιο άτομο να διακατέχεται από τέτοιον ασυγκράτητο αριβισμό, ούτως ώστε να αδιαφορεί για το ότι μοιραία κάποτε θα αποκαλυφθούν οι πρόσφατες πολιτικές της συμπάθειες και αντιπάθειες και θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα; Αν ισχύει, τότε δεν είναι ζήτημα χαρακτηρολογικής ευθύνης του συγκεκριμένου ατόμου, αλλά ένδειξη ότι πλέον η κοινωνία μας έχει φτάσει σε τέτοια «μεταμοντέρνα» κατάσταση που πράγματι «anything goes».
 3. Τέλος, κάτι πιο επώδυνο ειδικά για την Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τόοοσο συνεπείς φανατικούς οπαδούς; Μήπως αυτό κάτι μας λέει για την αξιοπιστία του ως αριστερού κόμματος; Αραγε δεν ισχύει και στην πολιτική αυτό που λένε «Δείξε μου τους “φίλους” σου να σου πω ποιος είσαι»;

Αδιαμφισβήτητα η κ. Πελώνη δεν είναι ούτε η πρώτη τέτοια περίπτωση στη σύγχρονη πολιτική ζωή ούτε η τελευταία. Ισως είναι η πιο κραυγαλέα, αν και αυτό είναι συζητήσιμο. Ακριβώς εκεί όμως είναι το ζήτημα. Αν επρόκειτο για κάποιο μεμονωμένο φαινόμενο, οσοδήποτε ακραίο, δεν θα έτρεχε δα και τίποτα.

Το ευρύτερο φαινόμενο των περιπτώσεων ακραίου πολιτικού προσωπικού καιροσκοπισμού αναπόφευκτα μας προκαλεί να σκεφτούμε εκ νέου για τους όρους της πολιτικής ένταξης στη σύγχρονη εποχή. Ποια είναι τα κίνητρα που οδηγούν τους ανθρώπους να συντάσσονται με ένα πολιτικό κόμμα, από το επίπεδο του απλού ψηφοφόρου ή οπαδού έως εκείνο του υψηλά ιστάμενου και προβεβλημένου στελέχους;

Εστω και αν κάποιες (αρκετές) περιπτώσεις δικαίως κρίνονται ως καιροσκοπικές ή τυχοδιωκτικές, η ιστορικο-υλιστική προσέγγιση των κοινωνικο-πολιτικών ζητημάτων δεν μας επιτρέπει από την άλλη να παρασυρθούμε σε μια ηθικολογικού τύπου κανονιστική άποψη ότι τα κίνητρα της συμπόρευσης με τη μια ή την άλλη πολιτική δύναμη θα έπρεπε να είναι «αγνά ιδεολογικά» και μόνον. Τα κόμματα (δεξιά, αριστερά, κεντρώα) είναι εκφραστές συμφερόντων – ταξικών και ευρύτερα κοινωνικών. Μέχρι και οι ίδιες οι ιδεολογίες που καθοδηγούν την πολιτική πρακτική των κομμάτων συνδέονται κατά λιγότερο ή περισσότερο σύνθετο τρόπο με τα συμφέροντα των τάξεων ή κοινωνικών ομάδων που εκπροσωπούνται από το εκάστοτε κόμμα.

Για να μην κατηγορηθώ για «χυδαίο οικονομισμό», σπεύδω να επισημάνω ότι μεταξύ ιδεολογίας και συμφερόντων υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση. Για παράδειγμα, τα συμφέροντα της αστικής τάξης και του μεγάλου κεφαλαίου εδώ και κάμποσες δεκαετίες έχουν αναπροσδιοριστεί από την ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού που ακολουθούν τα δεξιά και κεντρώα κόμματα σε διεθνές επίπεδο κατά το ίδιο αυτό διάστημα. Επιπλέον, στον βαθμό που μια ιδεολογία καθίσταται κυρίαρχη, ακολουθείται από τάξεις και ομάδες χωρίς αληθινά να εκφράζει τα συμφέροντά τους.

Ακόμα πιο «αντι-οικονομιστικά». Οπως δεν υπάρχει «αγνή ιδεολογία», δηλαδή ιδεολογία που δεν σχετίζεται με κάποια συμφέροντα έστω κατά περίπλοκο τρόπο, δεν υπάρχει και «αγνό συμφέρον». Κάθε συμφέρον, στον βαθμό που υπερβαίνει τον σκοπό της ικανοποίησης κάποιων στοιχειωδών βιολογικών αναγκών, προσδιορίζεται και από ιδεολογικούς παράγοντες.

Το γεγονός ότι το ίδιο το άτομο ενδέχεται να το αντιλαμβάνεται ως προσωπικό συμφέρον και όχι ως συνέπεια κάποιας ιδεολογικής επιρροής που έχει υποστεί συνίσταται στο ότι σε μεγάλο βαθμό η ιδεολογία επενεργεί ασυνείδητα επί των ατόμων. Συγκροτεί τις επιλογές τους και καθοδηγεί τις πράξεις τους, συχνά χωρίς τα ίδια να το συνειδητοποιούν.

Τούτο ισχύει και για τις προσωπικές αποφάσεις της πολιτικής ένταξης. Κατά έναν ειρωνικά αναπάντεχο τρόπο, η (νυν) κυβερνητική εκπρόσωπος, κατά τη στιγμή ακριβώς που έλαβε την εντελώς κυνική απόφαση να γράψει το αριστερό και αντι-νεοδημοκρατικό της πρόσφατο παρελθόν στα παλαιότερα των υποδημάτων της, προκειμένου να ενταχθεί στο κόμμα που κατά την κρίση της θα της εξασφάλιζε επιτυχημένη πολιτική σταδιοδρομία, ακολουθούσε κατά συνεπέστατο τρόπο, χωρίς η ίδια να το συνειδητοποιεί, τα βαθύτερα ιδεολογικά κελεύσματα του κόμματος στο οποίο προσχωρούσε.

Ητοι, τον άνευ όρων ατομοκεντρισμό της νεοφιλελεύθερης «ανταγωνιστικότητας». Ο οποίος στις μέρες μας είναι επαρκώς κυρίαρχος ώστε τόσο στη Δεξιά –βλέπε σημείο 1 στην αρχή του άρθρου μου– όσο και στο ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον –βλέπε σημείο 2– παρόμοιες συμπεριφορές να καθίστανται αποδεκτές χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Το πρόβλημα βέβαια είναι τι γίνεται με το σημείο 3.

 * καθηγητής της Κοινωνικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί «ιδεολογικής καθαρότητας»
Για τις καθεστωτικές δυνάμεις, το πρόβλημα δεν είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει δημοσκοπικά τη φθορά που υφίσταται η Ν.Δ. τον τελευταίο καιρό. Αλλά περίπου το αντίστροφο.
Περί «ιδεολογικής καθαρότητας»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο μαρξισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ
Στις μελέτες μου για τον νεοφιλελευθερισμό, κάτι που μου προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν πως η θεωρία του νεοφιλελευθερισμού είχε έναν συγκεκριμένο αρνητικό στόχο: τον μαρξισμό.
Ο μαρξισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το plan B της Αριστεράς
Για να έρθουμε και «στα δικά μας», το γεγονός ότι ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς κυβέρνησε μια ευρωπαϊκή χώρα επί τεσσεράμισι έτη αποτέλεσε όντως μια «αριστερή παρένθεση» στην κυρίαρχη αφήγηση. Απομένει...
Το plan B της Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εσωκομματική κριτική και Αριστερά
Αν η εσωκομματική κριτική είναι ιστορικά και πολιτικά καταξιωμένη προϋπόθεση για την ύπαρξη της Αριστεράς, δεν είμαστε αριστεροί/ές μόνο για να ασκούμε εσωκομματική κριτική. Υποθέτω πως όλοι/ες συμφωνούμε σε...
Εσωκομματική κριτική και Αριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την ενότητα της Αριστεράς
Δύο κυρίως παράγοντες συμβάλλουν στη νέα αυτή συνθήκη. Ο πρώτος είναι η αίσθηση πως «δεν πάει άλλο» με την κυβέρνηση της Δεξιάς.
Για την ενότητα της Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νέο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ
Δημοκρατία. Η δημοκρατία είναι το κύριο όπλο της στρατηγικής της Αριστεράς αλλά και ο τελικός στρατηγικός της στόχος. Η αληθινή δημοκρατία και ο...
Το νέο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας