• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.7°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.3°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 22.0°C
  5 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 19.9°C
  1 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.6°C / 17.6°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 13.4°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 21.6°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 19.8°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.7°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  5 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  2 BF
  37%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 16.9°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 19.9°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.3°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.4°C / 18.3°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  46%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εν ουρανώ ίσως…

 • A-
 • A+

Μια συζήτηση με τους φίλους σας θα σας πείσει πως δεν είναι μόνο δική σας αίσθηση. Το νιώθουμε όλοι. Πέρα από τον εγκλεισμό. Η πολιτεία, όπως πιστεύαμε κατά βάθος πως υπάρχει, δεν υφίσταται. Φαίνεται πως υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στο δημοκρατικό υποστύλωμά της. Η μόνη ελπίδα και το μέλλον μοιάζει να είναι η συνείδηση του καθενός μας για το δίκαιο και την αλληλεγγύη. Κάτι σαν το πολιτειακό ιδεώδες του Πλάτωνα. Μια αίσθηση κοινής πολιτείας -ιδεατής ίσως- πέρα από τον χώρο και τον χρόνο. Μια «διάσταση» για να ανατρέχουμε όλοι όσοι προσπαθούμε να εγκαθιδρύσουμε τη δικαιοσύνη στην ψυχή μας.

Σε τούτη τη ζωή φαίνεται πως το πρακτικό εγχείρημα θα είναι πάντα σε σύγκρουση με ό,τι θεωρούμε ουσιαστική δημοκρατία. Θυμήθηκα, αξιολογώντας κι εγώ όπως ο καθένας μας τα μέτρα για την πανδημία, εκείνο το περίφημο χωρίο της Πολιτείας του Πλάτωνα: Αλλ’, ην δ’ εγώ, εν ουρανώ ίσως…

Ισως υπάρχει η πολιτεία που φανταστήκαμε στον ουρανό. Σαν ένα υπόδειγμα για όποιον θέλει να βλέπει και βλέποντας να χτίζει μια πολιτεία μέσα του. Δεν έχει και τόσο σημασία αν υπάρχει. Σημασία έχει πως ο καθένας μας μπορεί να λειτουργεί και να συμπεριφέρεται σαν άτομο καλύτερα σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους. Δεν μιλά για μια πόλη των άριστων. Η ύπαρξη μιας τέτοιας πόλης στον κόσμο είναι τελικά κάτι τελείως αδιάφορο, γιατί ίσως αυτό αμφισβητεί την ηθική εγκυρότητά της.

Ο δίκαιος άνθρωπος, ο κάτοικος της πολιτείας του Πλάτωνα, δεν είναι ο ιδανικός πολίτης κάποιου υπαρκτού κράτους, αλλά ένας «πολίτης» εκείνου του «κράτους» που υπάρχει μέσα στην ψυχή του και καθορίζει και την πράξη του. Συνεπώς, τα μέτρα για την πανδημία, όσα μέτρα κι αν παρθούν, άδικα και πρόχειρα για πολλούς κλάδους που πλήττονται, δεν πρόκειται να βελτιώσουν την κατάσταση όσο περνά ο καιρός και ο ιός δεν φαίνεται να υποχωρεί.

Δεν βελτιώνουν την κατάσταση γιατί τα επικοινωνιακά ενημερωτικά σποτ δεν φτάνουν για να πείσουν τον καθένα και την καθεμία από μας, τους νέους, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους πως είναι «πολίτες». Δόθηκε μια τεράστια ευκαιρία, μέσα από την τραγική συγκυρία του κορονοϊού, αλλά χάθηκε από επικοινωνιολόγους που λειτούργησαν ως διαφημιστές. Λαμπερά πρόσωπα που διαφήμιζαν κάτι. Τι; Συνείδηση; Δεν πωλείται απ’ όσο γνωρίζω. Ο κόσμος σε αυτή την περίπτωση ήθελε περισσότερη σοβαρότητα, ουσιαστική ενημέρωση. Πώς να αλλάξει τη συμπεριφορά του όταν οι ιθύνοντες δεν το έπεισαν; Και όχι μόνο αυτό, αλλά προκαλούν το κοινό αίσθημα. Εν ουρανώ ίσως… σκέφτομαι. Αλλά είναι πάντα μια αποτυχία του ανθρώπου να εναποθέτει τις ελπίδες του στους ουρανούς. Ειδικά όταν στον ουρανό έβλεπε ανοιχτούς ορίζοντες και ελεύθερες πτήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο έλεγχος της κοινωνίας
Η πολιτική ευθύνη για την κατάσταση που θα έρθει αναλαμβάνεται μόνο όταν το άτομο έχει υποστεί τόση ψυχική ταλαιπωρία που έχει παραλύσει πλήρως και είναι άμεσα ελεγχόμενος.
Ο έλεγχος της κοινωνίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα τραπεζάκια του Σεπτέμβρη
Πάνω στα φύλλα του φθινοπώρου πατούν τα τραπεζάκια του Σεπτέμβρη. Σε πλατείες, σε πεζόδρομους και σε δρόμους. Γύρω τους παρέες που ξανάσμιξαν, αλλά και μοναχικοί, προσπαθούν να συντονιστούν στην αλλαγή της...
Τα τραπεζάκια του Σεπτέμβρη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάτι δεν πήγε καλά, πρέπει να ξαναρχίσουμε
Ενώ η χώρα καίγεται, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, και το «επιτελικό» κράτος έφτασε στην κατάρρευσή του, αποκαλύπτεται η μεγάλη σύγχυση στην οποία βρίσκεται το πολιτικό σύστημα.
Κάτι δεν πήγε καλά, πρέπει να ξαναρχίσουμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοινωνική επανεκκίνηση
Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι. Καλούμαστε να επιλέξουμε αν θα κατευθυνθούμε συντηρητικά ή προοδευτικά. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή της πρόσκαιρης μη επιλογής∙ αυτή της αδράνειας - που μακροπρόθεσμα οδηγεί σε...
Κοινωνική επανεκκίνηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αγάπη μου, συρρικνώσαμε τα παιδιά
Θυμάστε εκείνη την παλιά αμερικάνικη ταινία όπου πρωταγωνιστεί ένας εκκεντρικός επιστήμονας που καταφέρνει με την καινούργια του εφεύρεση, μια ηλεκτρομαγνητική μηχανή, να συρρικνώσει τα ίδια του τα παιδιά;...
Αγάπη μου, συρρικνώσαμε τα παιδιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απο-ουμανισμός προ των πυλών
Το πρόβλημα είναι ότι η κοινωνία μας έχει πάει πολύ πιο πίσω και σε μια κατάσταση που αμφισβητείται και το κίνημα που έθεσε τις βάσεις για το τέλος της φεουδαρχικής κοινωνίας, ο ουμανισμός.
Απο-ουμανισμός προ των πυλών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας