• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 22.0°C
  2 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 21.7°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.9°C / 19.4°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 18.9°C
  3 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.6°C / 19.4°C
  3 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 20.6°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  41%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  52%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 10.6°C / 21.0°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.1°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 20.0°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.3°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  42%
Κούβα: τα εύσημα της Αμερικής

Κουβανοί γιατροί στην Ιταλία για να συνδράμουν τους συναδέλφους τους στον αγώνα κατά της πανδημίας

AP Photo/Ismael Francisco
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κούβα: τα εύσημα της Αμερικής

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενώ παγκόσμιως η πανδημία έχει αποτελέσει αφορμή για να παγιωθεί «ένα νέο θεραπευτικό ήθος» που αναζητά την υγεία αποκομμένη από τις κοινωνικές συνθήκες αναίρεσής της και προβάλλει τον «πολυέξοδο» Covid-19 ως χτύπημα για τις οικονομίες των χωρών, υπάρχει και μια άλλη προσέγγιση που έρχεται από την Κούβα. «Δεν είμαστε μια πολυεθνική όπου η απόδοση των επενδύσεων είναι η πρώτη προτεραιότητά μας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής του κουβανέζικου εμβολίου F. Vérez. «Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία υγείας και η απόδοση των επενδύσεων είναι συνέπεια αυτού».

Σε μία με έντονες κοινωνικές αναφορές οικονομία, που δεν θεωρεί την επένδυση στην υγεία «δυσβάστακτο έξοδο», η επένδυση στη δημόσια υγεία έχει οδηγήσει σε δεκάδες ιατρικά ερευνητικά ινστιτούτα και πλεόνασμα γιατρών, και η Κούβα στέλνει ιατρικές αποστολές «που προσέφεραν στο εισόδημα της χώρας 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, διπλάσιο από τον τουρισμό, ένας από τους κύριους κινητήρες της οικονομίας», σημειώνεται σε πρόσφατο δημοσίευμα των Νew Υork Times. Η χώρα «είναι ένας γίγαντας βιοτεχνολογίας», λέει η Gail Reed.

Η Κούβα ξεκίνησε να επενδύει χρήματα στη βιοτεχνολογία τη δεκαετία του ’80 ως μέρος της προσπάθειας να γίνει το έθνος αύταρκες μπροστά στον αποκλεισμό των ΗΠΑ που δυσκόλευε την αγορά φαρμάκων από το εξωτερικό. Σήμερα παράγει οκτώ από τα 12 παιδικά εμβόλια και τα εξάγει σε περισσότερες από 30 χώρες.

Κουβανέζοι επιστήμονες έχουν αναπτύξει επίσης καινοτόμες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου ενός εμβολίου κατά του καρκίνου του πνεύμονα, το οποίο δοκιμάζεται από το Roswell Park, το Κέντρο Καρκίνου στη Νέα Υόρκη.

«Μερικές φορές οι άνθρωποι πιστεύουν ότι στην Κούβα παράγουν τα φάρμακα στο γκαράζ τους και τα δίνουν σε ανθρώπους, και αυτό δεν είναι αλήθεια», λέει στους Times η C. Johnson, πρόεδρος του Roswell Park. «Εξασκούνται ακριβώς με τις ίδιες υψηλές προδιαγραφές με κάθε άλλη χώρα που παράγει υψηλής τεχνολογίας φάρμακα».

Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης της υγείας των πολλών έχει οδηγήσει στην παραγωγή ενός εμβολίου «ελκυστικού για τις φτωχότερες χώρες που συχνά στερούνται εξοπλισμού και χρημάτων για να κρατήσουν χιλιάδες παγωμένες δόσεις», σημειώνουν οι Times στην αξιολόγησή τους.

Βέβαια η παραγωγή του εμβολίου του κορονοϊού δυσκόλεψε μετά την επανενεργοποίηση του εμπάργκο από την προεδρία Τραμπ. «Οι επιστήμονες… δεν ήταν σε θέση να αγοράσουν όλο τον εξοπλισμό και τις πρώτες ύλες…». Κι όμως, ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες η κατασυκοφαντημένη Κούβα, που με την Ταξιαρχία «Henry Reeve» καταπολεμά τον Covid-19 σε 38 χώρες, αποτελεί το παράδειγμα σε κράτη με επικοινωνιακή, παθητική και κυνική διαχείριση, όπως το δικό μας, κάνοντας επίκαιρο για ακόμη μία φορά το αίτημα για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ στους γιατρούς της.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Νοσηλευτική, η αδικημένη συνιστώσα του υγειονομικού συστήματος
Οι νοσηλευτές, σύμφωνα με μελέτες, είναι συστηματικά εκτεθειμένοι σε ποικιλία κινδύνων: φυσικών, χημικών, βιολογικών, μηχανικών εργονομικών και ψυχοκοινωνικών.
Νοσηλευτική, η αδικημένη συνιστώσα του υγειονομικού συστήματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ρεαλπολιτίκ… αλληλεγγύης!
Από την αποφασιστική στροφή των ΗΠΑ μέχρι την προσωρινή κατάργηση της «πατέντας» των εμβολίων για τον Covid-19 θα χρειαστούν πολύμηνες σκληρές διαπραγματεύσεις.
Ρεαλπολιτίκ… αλληλεγγύης!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι γιατροί της Κούβας – γέννημα θρέμμα μιας άλλης κοινωνίας
Αξίζει να ακούσουμε την ιστορία των Κουβανών γιατρών, να εκτιμήσουμε και να επιβραβεύσουμε το θάρρος και η ανθρωπιά τους. Είναι η ανθρωπιά των ταπεινών ανθρώπων της Κούβας που πασχίζουν να οικοδομήσουν μια...
Οι γιατροί της Κούβας – γέννημα θρέμμα μιας άλλης κοινωνίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγραφο ειδικευόμενων ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»
Με έγγραφο τους οι ειδικευόμενοι γιατροί του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» γνωστοποιούν την κατάσταση του νοσοκομείου εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Εγγραφο ειδικευόμενων ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανοσία πολλών ταχυτήτων;
O κίνδυνος διεύρυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων του πλανήτη δεν εντοπίζεται ως αποσταθεροποιητική παρενέργεια που θα καταγραφεί την επομένη της πανδημίας, αλλά ως σημερινή σκληρή πραγματικότητα.
Ανοσία πολλών ταχυτήτων;
ΑΠΟΨΕΙΣ
O ιός με την κορόνα
Παρά τις δήθεν ηρωικές μάχες, με νυστέρια κι ενέσεις, οι αρρώστιες πληθαίνουν κι έρχονται με καλπασμό, ενώ το βήμα της ίασης είναι συχνά σημειωτόν.
O ιός με την κορόνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας