Tο πανελλήνιο είδε με τα μάτια του πριν από μερικές μέρες την απαράδεκτη συμπεριφορά των αστυνομικών, που χωρίς λόγο χτύπησαν άσχημα με πτυσσόμενο σιδερένιο κλομπ έναν νεαρό στη Νέα Σμύρνη, όπως επίσης και το δυστύχημα με τον νεαρό μοτοσικλετιστή που ενώ πέρασε με το «πράσινο», σκοτώθηκε από αυτοκίνητο της ασφάλειας πολιτικού, που έστριψε παράνομα αριστερά στη Βασιλίσσης Σοφίας για να μπει στη Βουλή.
Τα δύο αυτά γεγονότα θα παρέμεναν άγνωστα στον πολύ κόσμο, αποσιωπημένα από την εξουσία. Θα συνέβαιναν δηλαδή ερήμην της κοινής γνώμης, εάν δεν υπήρχαν στα χέρια των απλών ανθρώπων τα κινητά και σε διάφορα σημεία της πόλης κάποιες κάμερες ασφαλείας που είναι αποτέλεσμα των σύγχρονων τεχνολογικών δυνατοτήτων.
Ο αυταρχισμός των παλαιότερων εποχών σήμερα δεν μπορεί να βρει το έδαφος για να εδραιώσει τις πρακτικές του και να συγκαλύπτει, όπως γινόταν παλαιότερα, τις απάνθρωπες συμπεριφορές των σωμάτων ασφαλείας που εφαρμόζονται από την εξουσία για τον έλεγχο των αντιδράσεων του λαού με αντιλαϊκές πολιτικές μεθοδεύσεις. Αυτό είναι εφικτό γιατί οι εξουσίες έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο πολιτιστικό επίπεδο των λαών, οι οποίοι σήμερα, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογικών και των επιστημονικών δυνατοτήτων, αντιμετωπίζουν με πολύ αποτελεσματικότερη διαχειριστική ικανότητα την αυταρχική συμπεριφορά της εξουσίας.
Η παρουσία του διαδικτύου που πληροφορεί σε βάθος, αναιρεί σε μεγάλο ποσοστό την παραπλανητική επίδραση των αργυρώνητων «επίσημων» μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η παρουσία των κινητών τηλεφώνων τα οποία βιντεοσκοπούν και μαγνητοφωνούν εικόνες και συζητήσεις, που η εξουσία τις εξαφάνιζε και τις αποσιωπούσε, σήμερα αποτελεί σημαντικότατο εργαλείο που οδηγεί πολύ πιο αποτελεσματικά από χθες στη διαλεύκανση των «μυστηρίων» τα οποία οι εξουσίες μπορούσαν να αφήνουν να πλανώνται, χωρίς τη δυνατότητα της αποκάλυψής τους.
Σε παλαιότερες ακόμη εποχές, τα σκάνδαλα και οι αθλιότητες της εξουσίας ήταν πολύ καλά κρυμμένα πίσω από τις κουρτίνες και τους τοίχους των ανακτόρων και των κυβερνητικών κτιρίων.
Είναι όμως πολύ πιο εύκολο σήμερα να οργανωθεί μια διαδήλωση, μια διαμαρτυρία, με τη βοήθεια των σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των μηνυμάτων μέσω κινητής τηλεφωνίας κ.λπ. Οι εφευρέσεις, οι ανακαλύψεις και η δημιουργικότητα των συνανθρώπων μας είναι οι σημαντικοί και ουσιαστικοί σύμβουλοι και βοηθοί όλων των λαών, ώστε αυτοί να μπορούν να αντιδρούν πιο αποτελεσματικά στις επιταγές, τα απαράδεκτα και απάνθρωπα σχέδια των κάθε λογής εξουσιών.
Ο φασισμός, που πριν από 80 χρόνια με ύπουλο τρόπο κατάφερε να δηλητηριάσει ολόκληρο τον πλανήτη, αποτέλεσε την αιτία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με φοβερές καταστροφές και φρικτούς θανάτους, από τις πολεμικές επιχειρήσεις, τους βομβαρδισμούς, τις εκτελέσεις αμάχων, τις εκατόμβες και τα Ολοκαυτώματα των Εβραίων. Και η φασιστική κόλαση κορυφώθηκε από τη φρίκη και τον αποτρόπαιο μαζικό θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων με τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.
Σήμερα, ο αυταρχισμός έχει απέναντί του την πολιτιστική, την επιστημονική πρόοδο και τη δημιουργικότητα των νέων, συνειδητοποιημένων και δραστήριων ανθρώπων, που αμφισβητούν τις αποφάσεις των εξουσιών και που μπορούν να αποκαλύπτουν με τις σύγχρονες τεχνικές δυνατότητες αλλά και με τη δημιουργική ευφυΐα τους τις ύπουλες πρακτικές που κάποτε οι εξουσίες μπορούσαν να τις κρατούν μυστικές και να τις εφαρμόζουν για να μασκαρεύουν και να καλύπτουν τα άνομα και απάνθρωπα σχέδιά τους.
Οι εξουσίες και οι «δυνατοί» του κεφαλαίου πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πλέον δεν είναι παντοδύναμοι. Η επιστημονική πρόοδος αλλά και η σύγχρονη τεχνολογία, έργα των δημιουργικών ανθρώπων, παρακολουθούν τον συμφεροντολογικό και οπορτουνιστικό τρόπο της σκέψης και των μεθοδεύσεών τους και δεν θα τους αφήσουν πλέον να κάνουν ό,τι αυτοί επιθυμούν. Ηρθε πια η εποχή που η πολιτιστική εξέλιξη θα αμυνθεί αποτελεσματικά στον αυταρχισμό, στην πνευματική υστέρηση, αλλά και στα ύπουλα σχέδια αυτών που ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους.
* αρχιτέκτονας, βιομηχανικός σχεδιαστής
