• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.2°C / 35.8°C
  1 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.2°C / 34.8°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 31.0°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  58%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 29.6°C / 36.0°C
  2 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.7°C / 32.4°C
  2 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 31.3°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  4 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.9°C / 32.9°C
  0 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.9°C / 33.4°C
  2 BF
  29%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.6°C / 33.5°C
  1 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 32.9°C
  4 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.5°C / 33.9°C
  2 BF
  36%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.1°C / 32.3°C
  1 BF
  19%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 30.8°C / 34.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.4°C / 36.0°C
  0 BF
  29%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.3°C / 34.8°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 32.8°C
  2 BF
  23%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ιδεολογία (;) της Καλιφόρνιας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η σύγκλιση(*) των ΜΜΕ, των υπολογιστών και των τηλεπικοινωνιών πήρε τελικά σάρκα και οστά κατά τα τέλη του 20ού αιώνα. Με την ενσωμάτωση διαφορετικών τεχνολογιών σε κοινά πρωτόκολλα, δημιουργείται κάτι που είναι πολύ περισσότερο από το άθροισμα των συνιστωσών του. Και αυτό παρέχει τη δυνατότητα να παράγει και να δέχεται, να δίνει και να παίρνει απεριόριστα ποσά πληροφοριών, και σε συνδυασμό με το παγκόσμιο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο μεταβάλλει ριζικά τις υφιστάμενες μορφές εργασίας και του ελεύθερου χρόνου.

Για άλλη μια φορά, η διαρκής τάση ανανέωσης, διαφοροποίησης και έντασης που χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό και τις δημιουργικές δυνάμεις της ανθρώπινης εργασίας να μετασχηματίζουν ποιοτικά (βέβαια μέχρις αποδείξεως του εναντίου) τους τρόπους με τους οποίους διαμοργώνουμε κοινωνίες, που εργαζόμαστε και που συνυπάρχουμε, το συλλογικό ΕΜΕΙΣ και όχι το ατομικό ΕΓΩ.

Σε αυτή τη συγκεκριμένη κρίσιμη φάση, μια χαλαρή ένωση συγγραφέων, χάκερ, καλλιτεχνών και επιχειρηματιών από τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ πέτυχαν να διαμορφώσουν μια ετερογενή ορθοδοξία για την εποχή της πληροφόρησης - την ιδεολογία (;) της Καλιφόρνιας. Αυτή η νέα πίστη (;) αποτελεί μια σύντηξη των κουλτουριάρικων μποέμ του Σαν Φρανσίσκο και των βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας της Σίλικον Βάλεϊ, συνδυάζοντας δηλαδή τα πνεύματα των χίπις και των γιάπις, και σχηματίζοντας μια υπερβολικά αισιόδοξη εικόνα του μέλλοντος.

Οι οπαδοί αυτής της ιδεολογίας (;) είναι παθιασμένοι υπέρ μιας φιλελεύθερης άποψης για την πολιτική και πρεσβεύουν ότι οι τεχνολογίες των πληροφοριών θα διαμορφώσουν έναν νέο τύπο δημοκρατίας, όπου όλα τα άτομα θα μπορούν να εκφράζονται όπως θέλουν μέσω του κυβερνοχώρου. [Αυτό το είδαμε στη χώρα μας, με τα ακόμη άλυτα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης.] Ωστόσο, για να επιστρέψουμε στην πραγματική πραγματικότητα, αυτός ο ιδεαλισμός κρύβει κάτω από το χαλί αρκετά κεντρικά χαρακτηριστικά της αμερικανικής κοινωνίας, όπως είναι η δουλεία, η διαφθορά, τα διογκούμενα ποσοστά φτώχειας, ο ρατσισμός και η συνεχής υποβάθμιση του περιβάλλοντος, που είναι ιδιαίτερα εμφανή στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.

Ο ιδεαλισμός αυτός συνάντησε τις θεωρίες του ΜακΛούαν με τους τεχνόφιλους που υποστήριζαν ότι η σύγκλιση που περιγράψαμε πιο πάνω θα δημιουργούσε την ηλεκτρονική αγορά (αγορά με την έννοια της Αθηναϊκής Δημοκρατίας), όπου όλοι θα έλεγαν τη γνώμη τους χωρίς τον φόβο της λογοκρισίας. Ο ΜακΛούαν, συνεχίζοντας αυτή την μπαρούφα, κήρυττε ότι η πλουτοκρατία των επιχειρήσεων και οι κυβερνήσεις θα κατέρρεαν από τα (θετικά) αποτελέσματα που θα επέφεραν οι νέες τεχνολογίας σε όλους.

Ωστόσο αυτή η ιδεολογία (;) παραμένει λαοφιλής ακριβώς εξαιτίας της αμφισημίας των αρχών της, των άλυτων αντιφάσεών της, συνδυάζοντας τις αρχές των χίπις και της οικονομίας της αγοράς με μια ακλόνητη πίστη (;) στον τεχνολογικό ντετερμινισμό - παραβλέποντας συστηματικά τις γιγαντιαίες ανισότητες μέσα στην ίδια την κοινωνία των ΗΠΑ σήμερα. Βλέποντας τις μεγάλες ιδιωτικές πλατφόρμες (φατσοβιβλία κ.λπ.) στις μέρες μας, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν διαμορφώθηκε απολύτως καμία αθηναϊκή αγορά (το ιδανικό), αλλά ενισχύθηκε απεριόριστα το «ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ» (η πραγματικότητα).

(*) Βλέπε https://en.wikipedia.org/wiki/The_Californian_Ideology και https://www.wired.com/beyond-the-beyond/2015/10/the-californian-ideology-after-twenty-years/

** oμότιμος καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παιδαγωγία ως ιδεολογία
Στην εποχή της πανδημίας, το ιδεολόγημα περί απαραίτητης παιδαγωγίας των ανεύθυνων και ανώριμων μαζών εκφράζεται πλέον ρητά.
Η παιδαγωγία ως ιδεολογία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Click away: μέτρο που μας τελειώνει...
Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου βιώνει ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές εξαιτίας της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, των ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών της, της έλλειψης σχεδιασμού, δημιουργώντας...
Click away: μέτρο που μας τελειώνει...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δημόσια συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Επιτέλους, διεξάγεται και στη χώρα μας ένας ανοιχτός και ανεξουσίαστος δημόσιος διάλογος για τη χρησιμότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία.
Η δημόσια συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοινωνική επανεκκίνηση
Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι. Καλούμαστε να επιλέξουμε αν θα κατευθυνθούμε συντηρητικά ή προοδευτικά. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή της πρόσκαιρης μη επιλογής∙ αυτή της αδράνειας - που μακροπρόθεσμα οδηγεί σε...
Κοινωνική επανεκκίνηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτική της αμηχανίας
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί άνθρωποι, ενδεχομένως οι περισσότεροι, δεν ξέρουν ή δεν έχουν τον τρόπο να αντιμετωπίσουν καταστάσεις που απρόβλεπτα και απροειδοποίητα εισβάλλουν στη ζωή τους.
Η πολιτική της αμηχανίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποχρεωτικός εμβολιασμός και εργασιακές σχέσεις
Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων λόγω της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα», καθώς και μια επιβράδυνση στους εμβολιασμούς ώθησαν την κυβέρνηση να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους εργαζόμενους...
Υποχρεωτικός εμβολιασμός και εργασιακές σχέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας