• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 29.6°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.4°C / 31.0°C
  2 BF
  29%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 28.3°C
  1 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  3 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 31.0°C
  0 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  2 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  3 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.9°C
  1 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  3 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 25.1°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 29.9°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.3°C
  2 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  3 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 31.1°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  28%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Μήπως λέμε τις μισές αλήθειες για την πανδημία;

 • A-
 • A+

Ο ιός πρέπει να υπάρχει σε μια κοινότητα για να μεταδοθεί.

Αν δεχθούμε ως αληθή την άποψη ότι: ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, και σε αυτό συμφωνούν όλοι, τότε μεταδόθηκε από την Κίνα περίπου την περίοδο Νοέμβριος 2019 - Φλεβάρης 2020, παίρνοντας υπ' όψιν τις επικρατούσες εκτιμήσεις για τον χρόνο της εμφάνισής του, μέχρι το κλείσιμο των συνόρων της Κίνας.

Τον ιό λογικά μετέφεραν οι Κινέζοι φορείς που βρέθηκαν στις χώρες και τις περιοχές με τις οποίες είχαν τις κάθε είδους συναλλαγές εκείνη την περίοδο. Επίσης πρέπει να έγιναν φορείς του ιού και πολίτες των χωρών με τις οποίες η Κίνα έχει τις ίδιες συναλλαγές και ήταν εκείνη την περίοδο στην Κίνα, ειδικά στην περιφέρεια της Γουχάν. Την περίοδο αυτή η παγκόσμια υγειονομική κοινότητα, ο ΠΟΥ, και οι κρατικές αρχές είχαν άγνοια της πραγματικής φύσης του ιού και των πολύ αρνητικών συνεπειών του, με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις από και προς την Κίνα να είναι συνεχείς.

Όλοι θυμόμαστε ότι, τα πρώτα κρούσματα ήρθαν στη χώρα μας από Έλληνες που βρέθηκαν για δουλειές στη Βόρεια Ιταλία, και για θρησκευτικό τουρισμό στο Ισραήλ, στα τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη. Η χώρα μας δεν έχει εξωστρεφή οικονομική δραστηριότητα και αυτό μας προφύλαξε. Φαντάζεστε να ξέσπαγε στις αρχές του καλοκαιριού η επιδημία, και να βρισκόταν στην χώρα μας έστω 1000 τουρίστες Κινέζοι φορείς του ιού;

Στις 11/3/20 ο ΠΟΥ αναβάθμισε την επιδημία του κορονοιού σε πανδημία, και λίγες ημέρες μετά όλες οι χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους και επέβαλαν περιοριστικά μέτρα στο εσωτερικό τους.

Την ίδια περίοδο η χώρα έκλεισε και αυτή τα σύνορα και υιοθέτησε ιδιαίτερα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ξέροντας το χάλι του ΕΣΥ.

Δηλαδή, την ίδια εποχή που στην Βόρεια Ιταλία, όπως και σε άλλες χώρες όπου υπήρχε μαζική παρουσία Κινέζων, είχαμε χιλιάδες κρούσματα και πολλούς περισσότερους φορείς του ιού, στη χώρα μας είχαμε λίγα κρούσματα, που μας ήρθαν από τους λίγους Έλληνες πολίτες που ήταν σε χώρες που είχαν πολλούς Κινέζους και Νοτιοκορεάτες.

Συνεπώς στις χώρες αυτές ο έλεγχος είχε ήδη χαθεί και η εκατόμβη των θυμάτων ήταν η δραματική συνέπεια.

Στη χώρα μας με τα λίγα κρούσματα, με ασθενές ιικό φορτίο από τριτογενείς μεταδόσεις μόνο, με αυστηρά περιοριστικά μέτρα και τον φόβο του θανάτου στα ύψη, ήταν αναμενόμενο να ελεγχθεί η μετάδοση του ιού.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, που προηγείται των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, βοήθησε να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι συγχρωτισμοί και η επέκταση της διάρκειας ζωής του ιού.

Μέχρι το τέλος των περιοριστικών μέτρων, στις παρυφές του καλοκαιριού, η χώρα μας είχε τα καλύτερα υγειονομικά αποτελέσματα στην ΕΕ, και η εξήγηση είναι απλή.

Εάν δεχθούμε την επίσημη εκτίμηση της πολιτείας ότι, το καλοκαίρι με το άνοιγμα του τουρισμού, είχαμε λίγα εισαγόμενα κρούσματα και αυτά κυρίως στα χερσαία σύνορα της Βόρειας Ελλάδας, λόγω έλλειψης σοβαρών ελέγχων στην πρώτη περίοδο του καλοκαιριού, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι: Μπήκαμε στο φθινόπωρο και πάλι με το χαμηλότερο ιικό φορτίο στη χώρα μας και τις υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τις βορειότερες χώρες της ΕΕ, με σχετικά βελτιωμένες τις υγειονομικές υποδομές και το υγειονομικό δυναμικό, και αρκετή γνώση της συμπεριφοράς του ιού και των τρόπων αντιμετώπισής του.

Τι έφταιξε και η χώρα μας, από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχει τα καλύτερα υγειονομικά αποτελέσματα μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αλλά για το διάστημα αυτό είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο;

Μάλιστα τον Νοέμβριο είχαμε τα χειρότερα υγειονομικά αποτελέσματα στον κόσμο, λόγω της ανεξέλεγκτης μετάδοσης στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Εδώ οι ευθύνες της κυβέρνησης των αρμοδίων κρατικών παραγόντων είναι μεγάλες.

Εάν η κυβέρνηση θέλει να πιστώνεται ολοκληρωτικά τα θετικά υγειονομικά αποτελέσματα της άνοιξης, πρέπει, αν έχει την στοιχειώδη ευθιξία, να αποδεχθεί και να χρεωθεί τις ευθύνες της, για την αρνητική εξέλιξη.

Η δικαιολογία ότι χαλάρωσε ο κόσμος, ειδικά οι νέοι κάνουν πάρτι, και η αντιπολίτευση κάνει διαδηλώσεις, έχει την σημασία της, όμως στις άλλες χώρες της ΕΕ, όλα αυτά συμβαίνουν πολύ περισσότερο.

Ακόμη χειρότερα, το ποσοστό των πολιτών που αρνούνται τον εμβολιασμό είναι πολύ πιο υψηλό από αυτό της χώρας μας.

Πως είναι δυνατόν στη χώρα μας με το λιγότερο ιικό φορτίο, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, την χαμηλότερη υγρασία, τους λιγότερους συγχρωτισμούς, και λόγω του ότι είμαστε από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες της ΕΕ, με τα αυστηρότητα περιοριστικά μέτρα και μεγαλύτερης διάρκειας, να είμαστε η πέμπτη καλύτερη χώρα ως αναφορά τα υγειονομικά αποτελέσματα, όταν αναφερόμαστε σε όλο το χρόνο της πανδημίας, στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, όταν μετράμε από το φθινόπωρο μέχρι σήμερα, και στη χειρότερη θέση στον κόσμο τον Νοέμβριο, και πως η κυβέρνηση μπορεί να θεωρεί την δουλειά της καλή έως άριστη;

*Ο Γιάννης Μαγκριώτης έχει διατελέσει υπουργός Μακεδονίας – Θράκης και υφυπουργός Εξωτερικών επί ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για μια νέα ηθική της επιστημονικής συμβουλής
Πολλοί ειδικοί σπεύδουν να προσφέρουν βεβαιότητες που γρήγορα διαψεύδονται και ανατρέπονται λόγω του σύνθετου και δυναμικού χαρακτήρα της πανδημικής κρίσης.
Για μια νέα ηθική της επιστημονικής συμβουλής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπεραξίες θανάτου
Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με σαφήνεια ποιο ακριβώς μέτρο θνησιμότητας είναι «κανονικό» ή «φυσιολογικό», όλες οι στατιστικές υπηρεσίες μετρούν με ζήλο τις υπεραξίες θανάτου που αποδίδει η ίδια η Covid-19.
Υπεραξίες θανάτου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα καλύτερά μας χρόνια τη χειρότερη εποχή
Aυξημένο άγχος, σημαντική κατάθλιψη, έντονη δυσφορία και αυτοκτονικές σκέψεις έδειξε έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε φοιτητές κατά την περίοδο του πρώτου lockdown.
Τα καλύτερά μας χρόνια τη χειρότερη εποχή
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ενός λεπτού σιγή για τους απεγνωσμένους»*
Φέτος δεν παίρνω μέρος στη γιορτή. Ο δικός μου Άη Βασίλης πέθανε το 2020 κι ο χρόνος δεν έχει πια δώρα για μένα. Αυτό το παράδοξα όμορφο βράδυ του νέου χρόνου θέλω μόνο να κρατήσω, σαν τον ποιητή, ενός λεπτού...
«Ενός λεπτού σιγή για τους απεγνωσμένους»*

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας