• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 30.3°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.7°C / 29.8°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 30.4°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 23.1°C / 27.9°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  44%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 24.0°C / 30.0°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 26.4°C
  0 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.2°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.5°C / 30.5°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 25.8°C
  4 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 30.5°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 29.4°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  1 BF
  44%
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αλλαγή, σταθερό γνώρισμα των διεθνών σχέσεων

 • A-
 • A+
Η ειρήνη δεν επιτυγχάνεται στη βάση συμφωνιών στρατιωτικής ή οικονομικής εξομάλυνσης μεταξύ καθεστώτων που κυβερνούν εδώ κι εκεί και δεν στηρίζουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των λαών τους.

Πλανάται όποιος πιστεύει ότι οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της ανατολικής Μεσογείου και σε άλλες περιοχές του κόσμου κατά την περίοδο της κυριαρχίας του Τραμπ είναι βιώσιμες.

Τις προκάλεσε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ακροδεξιάς λαϊκιστικής ιδεολογίας και τους άγριους καπιταλιστικούς και νεοφιλελεύθερους στόχους στις διεθνείς σχέσεις, με επακόλουθο την ενίσχυση των διαδικασιών και των συμφωνιών που υπογράφηκαν από ορισμένα καθεστώτα υπό μορφήν ομαλοποίησης των σχέσεων με το κατοχικό αποικιοκρατικό κράτος του απαρτχάιντ μέσα από τις λεγόμενες συμφωνίες «Αβραάμ».

Και δεν ξέρει επίσης τη σημασία και τη δυναμική της αλλαγής στη διεθνή πολιτική και ότι το διεθνές σύστημα δεν θα παραμείνει σε ηρεμία. Τα θέματα της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των λαών είναι θέματα που θα επικρατήσουν, για να επέλθουν τελικά η δικαιοσύνη και η παγκόσμια ειρήνη.

Η ιστορία θα εξοστρακίσει τον Νετανιάχου και τους ομοίους του, καθώς και όσους στέκονται εμπόδιο στην ανθρώπινη πρόοδο, προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της εφαρμογής των διεθνών αποφάσεων και της νομιμότητας αυτών, όπως εξοστρακίστηκαν ο Τραμπ και οι όμοιοί του της λαϊκίστικης Δεξιάς, που οδήγησαν στην επιδείνωση των ανταγωνισμών και των συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου, εις βάρος του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των λαών, της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της διεθνούς ειρήνης.

Η ειρήνη δεν επιτυγχάνεται στη βάση συμφωνιών στρατιωτικής ή οικονομικής εξομάλυνσης μεταξύ καθεστώτων που κυβερνούν εδώ κι εκεί και δεν στηρίζουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των λαών τους.

Δεν πραγματοποιείται επίσης η ειρήνη, όπως νομίζουν αυτά τα καθεστώτα, χωρίς δικαιοσύνη και δημοκρατία και χωρίς να συμβαδίζουν με τους κανόνες της νομιμότητας. Δεν μπορεί να συνυπάρξει ο νόμος της ζούγκλας, τον οποίο μερικά καθεστώτα προσπαθούν να εξαπλώσουν διά της βίας, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα μιας μερίδας που κυβερνά τυραννικά.

Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ήρθε με καθυστέρηση δεκαετιών, στη διάρκεια των οποίων υπήρξαν δεκάδες χιλιάδες νεκροί και η εδραίωση του κατοχικού κράτους του «Ισραήλ» στα παλαιστινιακά εδάφη μας, που προκάλεσε τρομακτική εθνοκάθαρση, από την οποία υπέφεραν οι Παλαιστίνιοι έγκλειστοι στις φυλακές των κατοχικών δυνάμεων με τις πιο ελεεινές μορφές καταπίεσης και βασανιστήρια από τους Ισραηλινούς δεσμοφύλακες.

Είναι όμως η αρχή ενός δρόμου, που ίσως είναι μακρύς, αλλά στο τέλος θα οδηγήσει στη νίκη της ανθρωπότητας, της δικαιοσύνης και των αρχών του δικαίου και της ελευθερίας.

Για να βρει δικαίωση το αίμα των μαρτύρων του λαού μας και των μαρτύρων της Ελευθερίας του κόσμου και να τεθούν οριστικά οι βάσεις για τη διαδικασία ανάκρισης και απολογισμού του Ισραήλ. Αυτής της κατοχικής δύναμης η οποία διέπραξε και συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα, όχι μόνο εις βάρος των Παλαιστινίων, αλλά και εις βάρος της ανθρωπότητας και του διεθνούς δικαίου. Αυτή η δύναμη εξακολουθεί να θεωρεί ότι οποιαδήποτε κλήση σε απολογία για τα εγκλήματά της ή ακόμα και οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αποτελούν πράξη αντισημιτισμού!

Η απόφαση είναι ένα μήνυμα προς ορισμένες χώρες που στηρίζονται στο Ισραήλ σαν να είναι ο άξονας συμμαχιών της περιοχής, αλλά και προς τους εγκληματίες τους ίδιους, οι οποίοι συνεχίζουν να διαπράττουν τέτοια εγκλήματα, ότι δεν θα ξεφύγουν από την τιμωρία.

Η συνεργασία με τους εγκληματίες πολέμου, ιδιαίτερα η συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο, αποτελεί, επίσης, βάσει του διεθνή νόμου έγκλημα. Η ελευθερία του παλαιστινιακού λαού φαίνεται ότι πλησιάζει προς την πραγμάτωσή της πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Τα κινήματα των λαών στον κόσμο δεν θα αποδεχθούν παρά μόνο ένα καλύτερο μέλλον, όπου κι αν βρίσκεται αυτό, ενώ η αποικιακή κατοχή θα εξαλειφθεί, δεδομένου ότι η εποχή απαρτχάιντ και αποικιοκρατίας έχει προ πολλού περάσει.

* πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης

Ακολουθήστε μας στο Google news
Το συρματόπλεγμα που χωρίζει στα δυο τον αυτοκινητόδρομο στη Δυτική Οχθη: από τη μια πλευρά οδηγούν οι Παλαιστίνιοι και από την άλλοι οι Ισραηλινοί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το απαρτχάιντ δεν είναι ειρήνη
Οι αμερικανικές και ισραηλινές κυβερνήσεις μπορεί πραγματικά να πιστεύουν ότι εκπληρώνουν μια θεϊκή προφητεία αρνούμενοι στον παλαιστινιακό λαό τα δικαιώματά του ή απλώς να εκτονώνουν τους εξτρεμιστές μεταξύ...
Το απαρτχάιντ δεν είναι ειρήνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα ελληνικό λιμάνι για την Παλαιστίνη
Ταξιδεύουμε ξανά, τέλος Ιούνη, για τη Γάζα. Διεθνής και πάλι η αποστολή, η χώρα μας το ύστατο, μείζον ωστόσο, προγεφύρωμα. Σκοπός, ένα λιμάνι ανθρωπισμού και γεωπολιτικής σταθερότητας. Ενα λιμάνι για την...
Ενα ελληνικό λιμάνι για την Παλαιστίνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου
Τα χρονογραφήματα αναφέρονται σε κάτι το πρόσκαιρο, το εφήμερο, συνήθως με χαρίεν ύφος. Υπάρχουν όμως αρκετά με ιστορική θεματολογία και στα γραφόμενά τους εντοπίζουμε πραγματικά στοιχεία, τα οποία...
Το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκκληση 80 διανοουμένων υπέρ της ουκρανικής αντίστασης
Πάνω από 80 διανοούμενοι από όλο τον κόσμο –μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι, η Ινδή συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι, ο Νιγηριανός νομπελίστας συγγραφέας Ουόλε Σογίνγκα, ο Γαλλομαροκινός...
Εκκληση 80 διανοουμένων υπέρ της ουκρανικής αντίστασης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάθη μονιστικών ψευδαισθήσεων
Αν υπάρχει κάποια κατεύθυνση για τον κόσμο, τότε θα πρέπει να βαδίζει στον δρόμο του δεσμού, της αλληλεγγύης και της παγκόσμιας ειρήνης.
Πάθη μονιστικών ψευδαισθήσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαθήματα από τις ενεργειακές κρίσεις
Για τις ΗΠΑ, που εκείνη την εποχή δεν αγόραζαν παρά το 6% της κατανάλωσής τους σε καύσιμα από την Εγγύς Ανατολή, δεν υπήρχε αρχικά κανένας κίνδυνος. Αλλά η Ευρώπη και η Ιαπωνία που εξαρτιόνταν από τον «μαύρο...
Μαθήματα από τις ενεργειακές κρίσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας