• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 4.2°C
  3 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.4°C / 1.2°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.0°C
  4 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / -1.2°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 3.8°C / 8.8°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.4°C
  6 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  6 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  3 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.0°C / 1.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 1.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  1°C 0.8°C / 3.6°C
  1 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -0.8°C / 0.7°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.5°C / -4.5°C
  2 BF
  68%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προς την ακροδεξιά δυστοπία

 • A-
 • A+

Τα αντιπροσωπευτικά πολιτεύματα σε όλο τον κόσμο έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την άσκηση της εξουσίας από ένα κόμμα, από τους ολίγους και όχι από το σύνολο των ενηλίκων που έχουν αστικά διακαιώματα. Είναι προφανώς ολιγαρχικά πολιτεύματα. Η ολιγαρχική δομή και λειτουργία είναι εξόφθαλμες στην ελληνική περίπτωση, στην οποία η μειοψηφία ασκεί την εξουσία, καταστρατηγώντας την αρχή της πλειοψηφίας, που ήταν έμβλημα του κοινοβουλευτισμού.

Πράγματι, «νομίμως» εδώ και πολλά χρόνια το 39% των ψηφισάντων λαμβάνει αποφάσεις, ψηφίζει νόμους και κυρίως εκδίδει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου αυθαιρέτως και αλαζονικώς, χωρίς το υπόλοιπο 61% και εναντίον του. Εάν αναγάγει κανείς το ποσοστό αυτό στο σύνολο των ενηλίκων εγγεγραμμένων, συνυπολογίζοντας το ποσοστό της αποχής, τότε αυτό το ποσοστό κατέρχεται περίπου στο 20%. Δηλαδή μία οικτρά μειοψηφία κυβερνά και αποφασίζει. Την ίδια αρχή της μειοψηφίας εισάγει τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην τοπική διοίκηση, ώστε και εδώ η μειοψηφία του 40% να ασκεί τη διοίκηση, χωρίς συναίνεση της πλειοψηφίας.

Ο πρωθυπουργός επιπλέον ασκεί χωρίς έλεγχο την κυβερνητική εξουσία, ελέγχει επίσης τη νομοθετική, τη δικαστική (ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας), την εκτελεστική (στρατό, αστυνομία, κρατικό μηχανισμό). Είναι δηλαδή στην ουσία ένας μονάρχης, και το πολίτευμα οιονεί αιρετή μοναρχία. Πότε επιτέλους δημοσιογράφοι, πολιτικοί, διανοούμενοι, πανεπιστημιακοί, κεντρώοι, αριστεροί και αναρχικοί θα σταματήσουν να αποκαλούν δημοκρατία αυτήν την αιρετή μοναρχία ή έστω την άκρατη ολιγαρχία; Είναι συνένοχοι στην ιδεολογική διαστρέβλωση. Οσοι αποκαλούν αυτό το πολίτευμα δημοκρατία, απατούν ή απατώνται. Tertium non datur.

Επιπλέον με την κυβέρνηση Δεξιάς - Ακροδεξιάς του Μητσοτάκη πραγματοποιείται μια σημαντική αρνητική μετάλλαξη του δεξιού κόμματος και του πολιτικού συστήματος με ολέθριες επιπτώσεις στην κοινωνία. Η μετάλλαξη αυτή ολοκληρώνει την ακροδεξιά κατεύθυνση που είχε ξεκινήσει με την προεδρία του Α. Σαμαρά, ο οποίος εισήγαγε την ακραία εθνικιστική και θρησκευτική ιδεολογία, συνεργαζόμενος αρχικώς με το φιλοχουντικό ΛΑΟΣ και ενσωματώνοντας στη συνέχεια μέλη του στη Ν.Δ. και στην κυβέρνησή του. Ο σκληρός νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης ολοκληρώνει την αυταρχική στροφή, δίνοντας σημαντικά πόστα στα πρόσωπα της Ακροδεξιάς και στην ιδεολογία τους. Τα λίγα υπολείμματα αστικού φιλελευθερισμού που υπήρχαν στη Ν.Δ. εξωθήθηκαν στο περιθώριο χωρίς να έχουν ουσιαστική παρέμβαση και δύναμη.

Τελευταία δείγματα των προθέσεων του Μητσοτάκη είναι η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και στις ατομικές ελευθερίες, η απαγόρευση των συγκεντρώσεων, η αστυνομική και η όλη κρατική τρομοκρατία, η φαλκίδευση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, η περιφρόνηση της αντιπολίτευσης, η χειραγώγηση της πληροφόρησης, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Τελευταίο αντιδημοκρατικό μέτρο είναι η εγκατάσταση αστυνομίας στα πανεπιστήμια, πράγμα απαράδεκτο για τις δυτικές χώρες.

Ούτε η χούντα δεν τόλμησε να πράξει κάτι τέτοιο. Ομως το Πανεπιστήμιο είναι ένας δημόσιος ελεύθερος χώρος και η αστυνόμευσή του είναι όχι μόνο μεγάλο πλήγμα στην ακαδημαϊκή ελευθερία, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνική και πολιτική ελευθερία. Εάν η ελευθερία καταργηθεί στα Πανεπιστήμια, τότε θα καταργηθεί σε όλη την κοινωνία. Οπως σωστά έγραψε ένας πανεπιστημιακός: «Τα Πανεπιστήμια αποτελούν έναν από τους λίγους εναπομείναντες χώρους ελευθερίας, κριτικής, αμφισβήτησης, κινητοποίησης, διαμαρτυρίας». Αυτά σημαίνουν καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων του συναθροίζεσθαι, της διαμαρτυρίας και της ελεύθερης έκφρασης που αποκτήθηκαν μετά το 1974 στη Μεταπολίτευση, χάρη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και τους μετέπειτα κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πλέον εμφανείς. Οργάνωση και θωράκιση ενός αυταρχικού συστήματος, το οποίο στην πιο μικρή διαμαρτυρία θα επεμβαίνει άμεσα για καταστολή με σκοπό την κατασκευή ελεγχόμενου και υπάκουου πληθυσμού. Από την αρχή έδειξε τις προθέσεις της με την ικανοποίηση όλων των προτάσεων της Εκκλησίας, της Αστυνομίας και του Στρατού. Οργανώνει βάσει σχεδίου ένα βαθύ κράτος, μιλιταριστικό, αστυνομικό, κληρικοκρατούμενο, το οποίο, σε συνδυασμό με την ποδηγέτηση της δικαστικής εξουσίας, με τον έλεγχο όλων των τηλεοπτικών καναλιών και των περισσότερων εφημερίδων δεν θα επιτρέπει καμία νησίδα ελευθερίας.

Είναι εμφανές πως η ανίκανη κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται για το γενικό συμφέρον και το κοινό καλό, αλλά για την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού αλαζονικού κράτους που θα φροντίζει για την επικράτηση του ακροδεξιού χώρου και θα προστατεύει τα συμφέροντα της ανώτατης οικονομικής, κομματικής, μιντιακής και εκκλησιαστικής ελίτ. Μετασχηματίζει την ελληνική ολιγαρχία σε ανελεύθερο αστυνομικό καθεστώς, σε έκφραση της Ακροδεξιάς, σε μια δυστοπική πολιτεία.

Επομένως, η κυβέρνηση είναι άκρως επικίνδυνη. Η αντίσταση είναι μονόδρομος πριν να είναι πολύ αργά. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει, αλλά ότι πρέπει να γίνουν επιπλέον σημαντικές θεσμικές και συνταγματικές αλλαγές.

* διδάκτορας Φιλοσοφίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το κακόγουστο "γιάνκα" της ΝΔ με τη μοναρχία δείχνει ότι το Πολιτειακό έχει λήξει, το πολιτικό όχι
Σε μια δύσκολη για την κυβέρνηση περίοδο, ο θάνατος του Κωνσταντίνου, έγινε ευκαιρία να ανανεωθούν οι δεσμοί συνύπαρξης των διαφόρων φατριών της Δεξιάς.
Το κακόγουστο "γιάνκα" της ΝΔ με τη μοναρχία δείχνει ότι το Πολιτειακό έχει λήξει, το πολιτικό όχι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Σύνταγμα έχει καταστρατηγηθεί πολλαπλά
Είναι νομικά αδιανόητο, σύμφωνα με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ, να θεωρείται νόμιμη η παρακολούθηση ευρωβουλευτή και υποψήφιου αρχηγού κόμματος, χωρίς να συνοδεύεται από ειδική τεκμηρίωση και από πρόσβαση σε...
Το Σύνταγμα έχει καταστρατηγηθεί πολλαπλά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προσοχή στην Ακροδεξιά
Είναι σαφές –όλοι το προβλέπουν εδώ και αλλού– ότι μας απειλεί μια μεγάλη κοινωνική κρίση, λόγω της αύξησης των τιμών, ενώ κάποιοι λίγοι διεθνώς και εδώ θησαυρίζουν, οι πολλοί φτωχαίνουν και το αποδίδουν στους...
Προσοχή στην Ακροδεξιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακραία φαινόμενα εξωραϊσμών της αποτυχίας
Για όσο διάστημα από εδώ και στο εξής αυτή η κυβέρνηση θα διεκδικεί το προνόμιο του πλασιέ, δηλαδή να πουλάει πανάκριβα την πολιτική αθλιότητα ως επιτυχία, η χώρα θα εισέρχεται επιτυχώς σε κατάσταση ομηρείας...
Ακραία φαινόμενα εξωραϊσμών της αποτυχίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετά είκοσι έτη
Μετά είκοσι έτη η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη προώθησε και δημοσίευσε εν ριπή οφθαλμού νέο νόμο, μεταξύ άλλων για τον «εκσυγχρονισμό» της νομοθεσίας για το περιβάλλον με ελάχιστους συμμετέχοντες βουλευτές.
Μετά είκοσι έτη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακροδεξιό ξέσπασμα
Η ακροδεξιά «σέχτα» της Νέας Δημοκρατίας δεν άντεξε. Τρεις μήνες τώρα δαγκώνουν τα χείλη τους, σκίζουν τα μάγουλά τους, φορούν το προσωπείο του ήρεμου και διαλλακτικού ηγέτη.
Ακροδεξιό ξέσπασμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας