• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.0°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.9°C
  3 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 36.5°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 34.0°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.1°C / 32.6°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  3 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 31.0°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 31.2°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.5°C / 35.5°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.4°C / 35.4°C
  4 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.3°C / 30.3°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 34.4°C
  3 BF
  45%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  0 BF
  29%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προς την ακροδεξιά δυστοπία

 • A-
 • A+

Τα αντιπροσωπευτικά πολιτεύματα σε όλο τον κόσμο έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την άσκηση της εξουσίας από ένα κόμμα, από τους ολίγους και όχι από το σύνολο των ενηλίκων που έχουν αστικά διακαιώματα. Είναι προφανώς ολιγαρχικά πολιτεύματα. Η ολιγαρχική δομή και λειτουργία είναι εξόφθαλμες στην ελληνική περίπτωση, στην οποία η μειοψηφία ασκεί την εξουσία, καταστρατηγώντας την αρχή της πλειοψηφίας, που ήταν έμβλημα του κοινοβουλευτισμού.

Πράγματι, «νομίμως» εδώ και πολλά χρόνια το 39% των ψηφισάντων λαμβάνει αποφάσεις, ψηφίζει νόμους και κυρίως εκδίδει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου αυθαιρέτως και αλαζονικώς, χωρίς το υπόλοιπο 61% και εναντίον του. Εάν αναγάγει κανείς το ποσοστό αυτό στο σύνολο των ενηλίκων εγγεγραμμένων, συνυπολογίζοντας το ποσοστό της αποχής, τότε αυτό το ποσοστό κατέρχεται περίπου στο 20%. Δηλαδή μία οικτρά μειοψηφία κυβερνά και αποφασίζει. Την ίδια αρχή της μειοψηφίας εισάγει τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην τοπική διοίκηση, ώστε και εδώ η μειοψηφία του 40% να ασκεί τη διοίκηση, χωρίς συναίνεση της πλειοψηφίας.

Ο πρωθυπουργός επιπλέον ασκεί χωρίς έλεγχο την κυβερνητική εξουσία, ελέγχει επίσης τη νομοθετική, τη δικαστική (ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας), την εκτελεστική (στρατό, αστυνομία, κρατικό μηχανισμό). Είναι δηλαδή στην ουσία ένας μονάρχης, και το πολίτευμα οιονεί αιρετή μοναρχία. Πότε επιτέλους δημοσιογράφοι, πολιτικοί, διανοούμενοι, πανεπιστημιακοί, κεντρώοι, αριστεροί και αναρχικοί θα σταματήσουν να αποκαλούν δημοκρατία αυτήν την αιρετή μοναρχία ή έστω την άκρατη ολιγαρχία; Είναι συνένοχοι στην ιδεολογική διαστρέβλωση. Οσοι αποκαλούν αυτό το πολίτευμα δημοκρατία, απατούν ή απατώνται. Tertium non datur.

Επιπλέον με την κυβέρνηση Δεξιάς - Ακροδεξιάς του Μητσοτάκη πραγματοποιείται μια σημαντική αρνητική μετάλλαξη του δεξιού κόμματος και του πολιτικού συστήματος με ολέθριες επιπτώσεις στην κοινωνία. Η μετάλλαξη αυτή ολοκληρώνει την ακροδεξιά κατεύθυνση που είχε ξεκινήσει με την προεδρία του Α. Σαμαρά, ο οποίος εισήγαγε την ακραία εθνικιστική και θρησκευτική ιδεολογία, συνεργαζόμενος αρχικώς με το φιλοχουντικό ΛΑΟΣ και ενσωματώνοντας στη συνέχεια μέλη του στη Ν.Δ. και στην κυβέρνησή του. Ο σκληρός νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης ολοκληρώνει την αυταρχική στροφή, δίνοντας σημαντικά πόστα στα πρόσωπα της Ακροδεξιάς και στην ιδεολογία τους. Τα λίγα υπολείμματα αστικού φιλελευθερισμού που υπήρχαν στη Ν.Δ. εξωθήθηκαν στο περιθώριο χωρίς να έχουν ουσιαστική παρέμβαση και δύναμη.

Τελευταία δείγματα των προθέσεων του Μητσοτάκη είναι η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και στις ατομικές ελευθερίες, η απαγόρευση των συγκεντρώσεων, η αστυνομική και η όλη κρατική τρομοκρατία, η φαλκίδευση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, η περιφρόνηση της αντιπολίτευσης, η χειραγώγηση της πληροφόρησης, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Τελευταίο αντιδημοκρατικό μέτρο είναι η εγκατάσταση αστυνομίας στα πανεπιστήμια, πράγμα απαράδεκτο για τις δυτικές χώρες.

Ούτε η χούντα δεν τόλμησε να πράξει κάτι τέτοιο. Ομως το Πανεπιστήμιο είναι ένας δημόσιος ελεύθερος χώρος και η αστυνόμευσή του είναι όχι μόνο μεγάλο πλήγμα στην ακαδημαϊκή ελευθερία, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνική και πολιτική ελευθερία. Εάν η ελευθερία καταργηθεί στα Πανεπιστήμια, τότε θα καταργηθεί σε όλη την κοινωνία. Οπως σωστά έγραψε ένας πανεπιστημιακός: «Τα Πανεπιστήμια αποτελούν έναν από τους λίγους εναπομείναντες χώρους ελευθερίας, κριτικής, αμφισβήτησης, κινητοποίησης, διαμαρτυρίας». Αυτά σημαίνουν καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων του συναθροίζεσθαι, της διαμαρτυρίας και της ελεύθερης έκφρασης που αποκτήθηκαν μετά το 1974 στη Μεταπολίτευση, χάρη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και τους μετέπειτα κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πλέον εμφανείς. Οργάνωση και θωράκιση ενός αυταρχικού συστήματος, το οποίο στην πιο μικρή διαμαρτυρία θα επεμβαίνει άμεσα για καταστολή με σκοπό την κατασκευή ελεγχόμενου και υπάκουου πληθυσμού. Από την αρχή έδειξε τις προθέσεις της με την ικανοποίηση όλων των προτάσεων της Εκκλησίας, της Αστυνομίας και του Στρατού. Οργανώνει βάσει σχεδίου ένα βαθύ κράτος, μιλιταριστικό, αστυνομικό, κληρικοκρατούμενο, το οποίο, σε συνδυασμό με την ποδηγέτηση της δικαστικής εξουσίας, με τον έλεγχο όλων των τηλεοπτικών καναλιών και των περισσότερων εφημερίδων δεν θα επιτρέπει καμία νησίδα ελευθερίας.

Είναι εμφανές πως η ανίκανη κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται για το γενικό συμφέρον και το κοινό καλό, αλλά για την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού αλαζονικού κράτους που θα φροντίζει για την επικράτηση του ακροδεξιού χώρου και θα προστατεύει τα συμφέροντα της ανώτατης οικονομικής, κομματικής, μιντιακής και εκκλησιαστικής ελίτ. Μετασχηματίζει την ελληνική ολιγαρχία σε ανελεύθερο αστυνομικό καθεστώς, σε έκφραση της Ακροδεξιάς, σε μια δυστοπική πολιτεία.

Επομένως, η κυβέρνηση είναι άκρως επικίνδυνη. Η αντίσταση είναι μονόδρομος πριν να είναι πολύ αργά. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει, αλλά ότι πρέπει να γίνουν επιπλέον σημαντικές θεσμικές και συνταγματικές αλλαγές.

* διδάκτορας Φιλοσοφίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προσοχή στην Ακροδεξιά
Είναι σαφές –όλοι το προβλέπουν εδώ και αλλού– ότι μας απειλεί μια μεγάλη κοινωνική κρίση, λόγω της αύξησης των τιμών, ενώ κάποιοι λίγοι διεθνώς και εδώ θησαυρίζουν, οι πολλοί φτωχαίνουν και το αποδίδουν στους...
Προσοχή στην Ακροδεξιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακραία φαινόμενα εξωραϊσμών της αποτυχίας
Για όσο διάστημα από εδώ και στο εξής αυτή η κυβέρνηση θα διεκδικεί το προνόμιο του πλασιέ, δηλαδή να πουλάει πανάκριβα την πολιτική αθλιότητα ως επιτυχία, η χώρα θα εισέρχεται επιτυχώς σε κατάσταση ομηρείας...
Ακραία φαινόμενα εξωραϊσμών της αποτυχίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετά είκοσι έτη
Μετά είκοσι έτη η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη προώθησε και δημοσίευσε εν ριπή οφθαλμού νέο νόμο, μεταξύ άλλων για τον «εκσυγχρονισμό» της νομοθεσίας για το περιβάλλον με ελάχιστους συμμετέχοντες βουλευτές.
Μετά είκοσι έτη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακροδεξιό ξέσπασμα
Η ακροδεξιά «σέχτα» της Νέας Δημοκρατίας δεν άντεξε. Τρεις μήνες τώρα δαγκώνουν τα χείλη τους, σκίζουν τα μάγουλά τους, φορούν το προσωπείο του ήρεμου και διαλλακτικού ηγέτη.
Ακροδεξιό ξέσπασμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μέλλον της Ακροδεξιάς
Οσον αφορά την Ελλάδα, η Ακροδεξιά είναι παλαιά ιστορία και έχει τις ρίζες της σε ένα σύνολο παραγόντων: στον θεσμό της βασιλείας, στη δικτατορία του Μεταξά, στον δεσπόζοντα ρόλο του Στρατού, στην κυριαρχία...
Το μέλλον της Ακροδεξιάς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το κίνημα των πλατειών το 2011
Οι πλατείες στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες έθεσαν τα προτάγματά τους για πρώτη φορά μαζικά και με ριζοσπαστικό τρόπο, με ανοικτές λαϊκές συνελεύσεις. Ηταν ένα μαζικό κοινωνικό και πολιτικό γεγονός, μη...
Το κίνημα των πλατειών το 2011

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας