• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 28.9°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 28.9°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 16.7°C / 26.0°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.6°C / 16.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 26.1°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 25.6°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.0°C / 26.0°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.0°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  1 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  88%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 21.1°C / 26.7°C
  3 BF
  47%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.6°C
  5 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 22.8°C / 26.7°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.0°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 26.1°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 25.6°C
  2 BF
  43%
e-λιανικό: Δεν διδαχτήκαμε από το σκόιλ ελικικού;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

e-λιανικό: Δεν διδαχτήκαμε από το σκόιλ ελικικού;

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, ειδικά οι πολύ μικρές, έχουν νιώσει στο πετσί τους τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας εδώ κι έναν χρόνο. Locκdown, άνοιγμα, κλείσιμο, click away, κλείσιμο, άνοιγμα ξανά και πάει λέγοντας. Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι βέβαιο ότι οι όποιες πωλήσεις έγιναν είχαν σημείο αναφοράς το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ομως στην ελληνική πραγματικότητα οι ηλεκτρονικές πωλήσεις δεν είναι για όλους (επιχειρήσεις και καταναλωτές), όπως δεν είναι και εξοικειωμένοι πολλοί με αυτές. Από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη οι εμπορικές επιχειρήσεις ακούνε πρόγραμμα για e-shop και πρόγραμμα δεν βλέπουν.

Στην αρχή φημολογίες, στη συνέχεια ήρθε στις 11 Ιανουαρίου η προδημοσίευση με κενά και αποκλεισμούς. Η δράση έχει την ονομασία «e-λιανικό» του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 και στόχο «την επιχορήγηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορονοϊού (Covid-19)». Από την προδημοσίευση ακόμη ανακύπτουν ζητήματα.

Πρώτον, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υλοποιήσουν και να εξοφλήσουν το σύνολο των δαπανών προκειμένου να μπορούν να υποβάλουν πρόταση, χωρίς να σημαίνει ότι η υποβολή εξασφαλίζει την έγκριση! Δεύτερον, αποκλείονται επιχειρήσεις που έχουν ως δευτερεύοντα ΚΑΔ λιανικού! Too little too late, που λέμε και ελληνιστί.

Η λογική στήριξης του λιανικού εμπορίου για μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μπορεί να φαντάζει πρωταρχικά ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά σε συνθήκες «πολέμου» όπου οι επιχειρήσεις μάχονται για την επιβίωσή τους, οι προτεραιότητες τους είναι άλλες και όχι η εξεύρεση πελατών εξ αποστάσεως.

Εφόσον αποτελεί στρατηγική επιλογή ο ψηφιακός μετασχηματισμός, και ορθώς μάλιστα, αυτό έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και καιρό με στόχευση και μεθόδευση, σε συνέχεια των πετυχημένων δράσεων της προ Covid εποχής, όπως το «Ψηφιακό Αλμα», το «Ψηφιακό Βήμα», η «Εργαλειοθήκη» κ.ά. Δεν μπορεί να βιαστεί μια επιχείρηση να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικά αυτή τη χρονική στιγμή.

Ενα e-shop είναι μια επένδυση που αφ’ ενός απαιτεί έναν σχεδιασμό και αλλαγή του τρόπου λειτουργίας μιας επιχείρησης. Αφ’ ετέρου θα πρέπει να εξευρεθούν πόροι για να στηριχθεί το εγχείρημα τόσο σε ειδικευμένο προσωπικό όσο και προώθησης του e-shop. Πόροι που η πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων στερούνται τη δεδομένη χρονική στιγμή, αφού μετά βίας παραμένουν εν λειτουργία.

Είναι φανερό ότι επιχειρείται μέσω του προγράμματος να δοθεί μια έμμεση ενίσχυση στις εμπορικές επιχειρήσεις που πλήττονται. Είναι όμως ο σωστός τρόπος τη δεδομένη στιγμή ή θα οδηγήσουμε τις επιχειρήσεις στη δημιουργία e-shops τα οποία τα περισσότερα θα είναι «για τα μάτια του κόσμου», μόνο και μόνο για να εισπραχθεί το όποιο ποσό της επιδότησης χωρίς τελικά ουσιαστική προοπτική;

Μήπως το σκόιλ ελικικού θα έπρεπε να έχει διδάξει κάτι στην κυβέρνηση; Το #σκοιλελικικου απέδειξε ότι διαθέτουμε πλέον την ευελιξία να χρησιμοποιήσουμε χρήματα του ΕΣΠΑ για μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Η ανάγκη για ολοκληρωμένα προγράμματα και δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου στήριξης των επιχειρήσεων στη λογική της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης πλέον έχει διαπιστωθεί από το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου. Μήπως εδώ και έναν χρόνο θα έπρεπε να είχαμε ήδη έναν κεντρικό ολοκληρωμένο σχεδιασμό προγραμμάτων μη επιστρεπτέας ενίσχυσης αξιοποιώντας και πόρους του ΕΣΠΑ;

Μήπως θα ήταν σκόπιμο έστω αυτά τα 80.000.000 ευρώ να δοθούν στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αυτόν τον τρόπο; Για παράδειγμα, μια κατ’ αποκοπή ενίσχυση από 2.000 έως 5.000 ευρώ ανά επιχείρηση με κριτήρια τη μείωση τζίρου και το προσωπικό και ταυτόχρονα εξαιρώντας επιχειρήσεις που έχουν εγκριθεί από αντίστοιχα προγράμματα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των περιφερειών. Ας αφήσουν τις επιχειρήσεις, όποιες έχουν την «πολυτέλεια» να χρησιμοποιήσουν το ποσό της επιδότησης για να δημιουργήσουν e-shop.

Πρέπει επιτέλους να ξεκινήσουμε τη δημιουργία κλαδικών προγραμμάτων άμεσης ενίσχυσης επιχειρήσεων που παλεύουν για την επιβίωση, όντας κλειστές για περισσότερους από έξι μήνες, όπως π.χ. της εστίασης.

Εναν χρόνο μέσα στην πανδημία, δυστυχώς ελλείψει κεντρικού σχεδιασμού, οδηγούμαστε για μια ακόμη φορά σε αποσπασματικά μέτρα και «λύσεις» που οδηγούν σε στρεβλώσεις και δεν αντιμετωπίζουν τις σημερινές ανάγκες επιβίωσης των πληττόμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.

*Οικονομολόγος-σύμβουλος επιχειρήσεων, μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

ΑΠΟΨΕΙΣ
Σχέδιο «Ελλάδα 2.0»: Είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουν οι Έλληνες;
Αν δεν χαλαρώσουν τα κριτήρια οι Ευρωπαίοι, πάνω από τα μισά κονδύλια θα χαθούν ή θα μοιράζονται από το παράθυρο, όπως έγινε με το τρέχον δημοσιονομικό ΕΣΠΑ.
Σχέδιο «Ελλάδα 2.0»: Είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουν οι Έλληνες;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η διανόηση σε lockdown;
Η πανδημία στη χώρα μας δεν ενέσκηψε απλά ως υγειονομική κρίση. Είναι μια κρίση μέσα στην παρατεταμένη οικονομική κρίση που δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας την τελευταία δεκαετία.
Η διανόηση σε lockdown;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θεμέλια αριστερής και προοδευτικής πολιτικής στην οικονομία
Οσοι παρακολούθησαν τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό έγιναν μάρτυρες της επιτηδευμένης θριαμβολογίας των υπουργών και των βουλευτών της Ν.Δ. Είναι προφανές ότι η Ν.Δ. συνεχίζει εφησυχασμένη, ξαφνιασμένη,...
Θεμέλια αριστερής και προοδευτικής πολιτικής στην οικονομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενίσχυση μικρομεσαίων με στεγανά κι αποκλεισμούς;
Ενώ οι περιφέρειες ορθώς κινούν διαδικασίες για την άμεση μη επιστρεπτέα ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η μέθοδος αξιολόγησης των αιτήσεων που εφαρμόζουν προκαλεί αδικίες και ανισοβαρή στήριξη μεταξύ...
Ενίσχυση μικρομεσαίων με στεγανά κι αποκλεισμούς;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δομική αλλαγή του πολιτικού στην εποχή της πανδημίας
Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Τσουκαλά, που μόλις κυκλοφόρησε, είναι η επιτομή και η συμπερίληψη του δημιουργικού επιστημονικού έργου του συγγραφέα του.
Η δομική αλλαγή του πολιτικού στην εποχή της πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρόστιμα σε όλους
Ζητήστε με επιμονή και συνεχώς να πληρώσουν τα πρόστιμα, μέχρι να τα πληρώσουν οι πολιτικοί - θα είναι προς το καλό τους, για τη χώρα, για τη δημοκρατία, για το πολιτικό σύστημα.
Πρόστιμα σε όλους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας