• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.0°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.6°C / 36.0°C
  4 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.4°C / 35.0°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 33.5°C
  6 BF
  29%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.0°C / 36.2°C
  0 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.4°C / 32.6°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  4 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 30.4°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  29%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  4 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 31.5°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.5°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.8°C
  3 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 35.0°C
  3 BF
  31%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  29%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΜΜΕ και Δημοκρατία

 • A-
 • A+

Μετά το 1974 ουδέποτε υπήρξε κυβέρνηση με τόσο σκανδαλώδη εύνοια και αξιωματική αντιπολίτευση με τόσο κραυγαλέα κακομεταχείριση από τα συστημικά ΜΜΕ. Ολοι οι πολιτικοί ηγέτες και πρωθυπουργοί μεταπολιτευτικά αντιμετωπίστηκαν και θετικά και αρνητικά από τα ΜΜΕ, όπου επικρατούσε ισορροπία δυνάμεων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προστατεύεται από αδιαπέραστο τείχος και εξωραΐζεται με αμετροέπεια στα συστημικά ΜΜΕ.

Αυτή η προνομιακή ασυλία οφείλεται εν πολλοίς στην αφειδώλευτη οικονομική ενίσχυση με τις λίστες Πέτσα, που με αδιαφανή και ανεξέλεγκτα κριτήρια διανέμουν κρατικό χρήμα μάλιστα με απροκάλυπτο αποκλεισμό αντικυβερνητικών ΜΜΕ, εν μέρει στις συνθήκες υγειονομικής, οικονομικής και εθνικής κρίσης, αλλά κυρίως στη σχέση εντολέα και εντολοδόχου μεταξύ ολιγαρχών και κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, καθώς και στην αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αξιοποιήσει τους ανταγωνισμούς ιδιοκτητών ΜΜΕ. Αλλωστε δεν είναι αμελητέα η αντιπαλότητα αξιωματικής αντιπολίτευσης και μιντιακού κατεστημένου και η δηλωμένη πρόθεση κατάργησης προνομίων της μιντιακής και οικονομικής ολιγαρχίας.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του τοπίου στα ΜΜΕ είναι:

α) παντελής απουσία σατιρικών εκπομπών, αφού αντικείμενό τους είναι ο σατιρικός σχολιασμός κυβερνητικών επιλογών και προσώπων,
β) εξαφάνιση ή υποβάθμιση του αντιπολιτευτικού λόγου με συντομότατες αναφορές, συνήθως μάλιστα σε χρόνο και θέση «ενταφιασμού» του,
γ) εξόφθαλμη ανισοκατανομή προβολής θέσεων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης,
δ) σπανιότητα και περιοδικός αποκλεισμός του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και «κακομεταχείριση» έως χυδαιότητας επώνυμων στελεχών της από τα συστημικά ΜΜΕ,
ε) παραγωγή και διακίνηση fake news, με τελευταίο κρούσμα την εξοχική κατοικία που ο Αλέξης Τσίπρας νοικιάζει στο Σούνιο.

Η λαϊκή κυριαρχία είναι θεμέλιο του πολιτεύματος (άρθρο 1 §2 Συντάγματος), όταν διασφαλίζονται προϋποθέσεις αποτελεσματικής και συνειδητής άσκησης αυτής, όπως ελευθερία έκφρασης και διάδοσης γνώμης και ιδεών και ελεύθερη ανάπτυξη προσωπικότητας (άρθρα 14 §1 και 5 §1 Συντάγματος), οι οποίες είναι ανέφικτες χωρίς γνώση και αντικειμενική πληροφόρηση από έγκυρες ειδήσεις, που υποχρεούνται να παρέχουν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ (άρθρο 15 §§1 και 2 Συντάγματος). Και αυτό γιατί οι πολίτες αδυνατούν να εκφράσουν και διαδώσουν οτιδήποτε, όταν είτε αγνοούν τι συμβαίνει στον δημόσιο βίο, είτε πληροφορούνται μονόπλευρα και γνωρίζουν όσα η κυβέρνηση επιτρέπει και τα καθεστωτικά ΜΜΕ κρίνουν επιδεκτικά δημοσιοποίησης.

Αναμφίβολα η άσκηση της λαϊκής κυριαρχίας εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως εκλογικό σύστημα, χρηματοδότηση κομμάτων, κομματική ουδετερότητα δημόσιων αρχών και υπαλλήλων κ.ά. Παρ’ όλα αυτά όμως πρωταρχική προϋπόθεση της λαϊκής κυριαρχίας είναι η γνώση του πολίτη, που προκύπτει από αντικειμενική πληροφόρηση.

Λαϊκή κυριαρχία δεν είναι μόνο η ελεύθερη εκδήλωση της βούλησης των πολιτών αλλά και η ελεύθερη διαμόρφωση της πολιτικής βούλησης, που προαπαιτεί γνώση από έγκυρες πληροφορίες όσων συμβαίνουν στον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Οταν οι εκλογείς αποφασίζουν, προηγουμένως πρέπει να έχουν ολοκληρωμένη και όχι μερική γνώση των γεγονότων που συγκροτούν τη δημόσια σφαίρα, διαφορετικά δεν έχουν δυνατότητες πολιτικών επιλογών και τότε η λαϊκή κυριαρχία στερείται περιεχομένου.

Εδώ η είδηση γίνεται πολιτικό εργαλείο, αφού καίριο ζήτημα είναι αν οι επιλογές των πολιτών καθορίζονται με βάση τη γνώση των γεγονότων ή με τροφοδότηση διαστρεβλωμένων από ΜΜΕ ειδήσεων.

Η είδηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ιδιοκτησία όποιου την έχει, δηλαδή ούτε κράτους, ούτε μιντιάρχη, ούτε δημοσιογράφου. Αναγνώστες, ακροατές και τηλεθεατές είναι οι κατ’ εξοχήν δικαιούχοι ειδησεογραφικής πληροφόρησης. Η είδηση δεν διακρίνεται σε δεξιά, κεντρώα και αριστερή. Οταν η είδηση κατασκευάζεται, παραποιείται και αποσιωπάται, γίνεται όργανο φαλκίδευσης της ελευθερίας διαμόρφωσης της βούλησης των πολιτών και τελικά νόθευσης της λαϊκής κυριαρχίας, παύει να είναι είδηση. Γι’ αυτό το δικαίωμα πληροφόρησης αναγνωρίζεται ως θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη.

Ο σκληρός μηχανισμός απόκρυψης μέρους της δημόσιας ζωής αργά αλλά σταθερά αποκαλύπτεται και γι’ αυτό καθημερινά μειώνεται η αξιοπιστία των ΜΜΕ, που με στρατευμένη λειτουργία εμποδίζουν την ελεύθερη διαμόρφωση και εκδήλωση της βούλησης των πολιτών και άρα αναιρούν την ουσία της λαϊκής κυριαρχίας.

Ο στραγγαλισμός του δικαιώματος των πολιτών για αντικειμενική και καθολική πληροφόρηση ως δολιοφθορά της δημοκρατίας γίνεται κοινή συνείδηση. Οσοι θέλουν πολίτες ικανούς να αποφασίζουν, οφείλουν να αναδείξουν τη στρεβλή λειτουργία των ΜΜΕ ως μείζον ζήτημα σεβασμού της δημοκρατικής συνταγματικής νομιμότητας με κάθε νόμιμο μέσο, όπως λ.χ. το Διαδίκτυο. Και αυτό γιατί το δημόσιο όργανο που έχει ως αποστολή τη φροντίδα για εύρυθμη λειτουργία του πιο επιδραστικού μέσου ενημέρωσης, δηλαδή της τηλεόρασης, αδρανεί.

Προφανώς στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ούτε διαβάζουν, ούτε βλέπουν, ούτε ακούν τα δυσοίωνα για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος μηνύματα.

 *δικηγόρος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διαχρονικές αρχές δημοσιογραφίας
Ο κάθε πολίτης, κι όχι μόνο οι δημοσιογράφοι, που χειρίζεται πένα πρέπει να αποκαλεί κάποιους «κυρίους» με το πραγματικό τους όνομα· «ασυνειδήτους, κλέπτας, ληστάς και κακούργους». Ενέχει βέβαια ο κίνδυνος να...
Διαχρονικές αρχές δημοσιογραφίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η (ανταλλακτική) αξία της σιωπής
Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι αυτό που λένε «Ο ελέφαντας στο δωμάτιο». Δηλαδή, το καναρίνι βαθιά στο ορυχείο, που το κελάηδημά του προηγείται του θανάτου του. Η πορεία του Ασάνζ και ο προβλεπόμενος θάνατός του, εάν...
Η (ανταλλακτική) αξία της σιωπής
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΜΜΕ και δημοκρατία
Τα ΜΜΕ αποτελούν έναν από τους πυλώνες της δημοκρατίας. Η πληροφορία, η είδηση που προέρχονται από έγκυρες πηγές ή διασταύρωση στοιχείων, ο σχολιασμός και η ανάλυση γεγονότων για τα πολιτικά, οικονομικά και...
ΜΜΕ και δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μιντιακό καρτέλ και ο ελέφαντας στο δωμάτιο
Αφελείς όσοι, έχοντας σήμερα στενές σχέσεις με το τέρας, θεωρούν ότι θα ελέγξουν τη δύναμή του. Δεν μιλάμε πια για εκδότες. Δεν μιλάμε για Λαμπράκη, Βλάχου ή Τεγόπουλο. Μιλάμε για εισβολή σκοτεινών συμφερόντων...
Το μιντιακό καρτέλ και ο ελέφαντας στο δωμάτιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Ορμπαν στην Αθήνα;
Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου –σύνδεσμος ανώτατων στελεχών ΜΜΕ και κορυφαίων δημοσιογράφων– αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μέσω της «λίστας Πέτσα» η κυβέρνηση έδωσε αναλογικά περισσότερα χρήματα σε φιλικά προς αυτήν...
Ο Ορμπαν στην Αθήνα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πρόεδρος Ντομινίκ Πρανταλιέ
Σοσιαλίστρια, εκπρόσωπος της SNJ, της μιας από τις τέσσερις γαλλικές δημοσιογραφικές Ενώσεις, οι οποίες, προσκείμενες σε διαφορετικά πολιτικά κόμματα, στους συνδικαλιστικούς αγώνες γίνονται μια γροθιά.
Η πρόεδρος Ντομινίκ Πρανταλιέ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας