Ελάχιστοι ηθοποιοί έχουν τόσο πολύ ταυτιστεί με την κινηματογραφική τους περσόνα όσο ο Σον Κόνερι που για πολλούς είναι ο αρχετυπικός Τζέιμς Μποντ. Ο Τζέιμς Μποντ λοιπόν, και κατά κόσμον Σον Κόνερι, δεν πέθανε σε μια τιτάνια αναμέτρηση με τις δυνάμεις του κακού στα κινηματογραφικά μαρμαρένια αλώνια αλλά έσβησε ήρεμα στον ύπνο του σε ηλικία 90 ετών.
Γι’ αρκετές δεκαετίες, ο Κόνερι/Μποντ ήταν μια εμβληματική φιγούρα, ένα σύμβολο του αισιόδοξου, ακατάβλητου καπιταλισμού και της λάμψης της πάλαι ποτέ κραταιάς βρετανικής αυτοκρατορίας. Γέννημα θρέμμα του Ψυχρού Πολέμου, όπως τα μυθιστορήματα του Ιαν Φλέμινγκ, στο φαντασιακό του κοινού ήταν κάτι παραπάνω από ένας πράκτορας με «άδεια να σκοτώνει» χωρίς να δίνει σε κανέναν λογαριασμό. Στα μάτια των θαυμαστών του δεν ήταν ένας άριστα εκπαιδευμένος και ψυχρός φονιάς, αλλά ένας ήρωας του ελεύθερου κόσμου, η δυναμική ενσάρκωση της «βρετανικότητας».
Και μάλιστα ένας προψηφιακός ήρωας αφού εξουδετέρωνε τις παγκόσμιες απειλές χάρη στην παλιά τεχνολογία: χωρίς παγκόσμια δίκτυα παρακολούθησης, χωρίς ίντερνετ και κινητά τηλέφωνα, χωρίς φονικά drones. Τα γκατζετάκια που του ετοίμαζε ο Κιου περισσότερο έμοιαζαν με κουρδτιστά παιχνιδάκια, με ηλεκτρικά τρενάκια και όχι με περίτεχνα ηλεκτρονικά games, σαν κι αυτά που σήμερα συνεπαίρνουν μεγάλους και μικρούς.
Ήταν ετοιμοπόλεμος, γυμνασμένος αλλά όχι Ράμπο. Δεν ήταν ο χολιγουντιανός υπερήρωας. Ήταν ο άσος των αποδράσεων και των διεισδύσεων στα απόρθητα κάστρα των κακών, κάπνιζε, έπινε, μάγευε τις γυναίκες που συναντούσε, ακόμα κι αυτές που έρχονταν από το Παραπέτασμα. Ακόμα και σήμερα μιλάμε για «τζεϊμποντίστικα κόλπα», εννοώντας «σονκονερίστικα». Ο κινηματογραφικός Τζέιμς Μποντ δεν έχει τροφοδοτήσει μόνο τις φαντασιώσεις εκατομμυρίων εφήβων κι ενηλίκων από την Ινδονησία μέχρι τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, αλλά αποτέλεσε και το αντικείμενο πάμπολλων βιβλίων και ακαδημαϊκών μελετών που εξέτασαν (τι εξέτασαν, ξετίναξαν!) το φαινόμενο.
Ο Τζέιμς Μποντ εξακολούθησε να υπάρχει στη μεγάλη οθόνη ακόμα και όταν ο Κόνερι έπαψε να τον υποδύεται. Δεν γέρασε, απλώς αντικαταστάθηκε από άλλους, νεότερους ηθοποιούς, πάντα παραμένοντας στην υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητας, πάντα ένα δυνατό, κερδοφόρο χαρτί της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ζει όπως ζει και η βασίλισσα Ελισάβετ. Μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει, παρέμεινε μια σταθερά.
Ασφαλώς ο Σον Κόνερι δεν ήταν μόνο ο Τζέιμς Μποντ, έχει κι άλλου είδους κινηματογραφικές περγαμηνές για τις οποίες άλλοι είναι πιο αρμόδιοι να μιλήσουν. Γέρασε γλυκά όπως γλυκά πέθανε σε μια περίοδο που εκατομμύρια άνθρωποι βασανιστικά πεθαίνουν ή βρίσκονται παγιδευμένοι στον βαρύ ίσκιο του κορονοϊού.
Τα φώτα σβήσανε και βγαίνει… Λάθος. Τα φώτα σβήσανε και φεύγει ο Τζέιμς Μποντ με τα κορίτσια του χωρίς κομπινεζόν.
