• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 24.5°C
  1 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.7°C / 22.1°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.9°C / 17.2°C
  1 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.0°C / 22.6°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 19.0°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 25.5°C
  0 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 22.5°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 23.6°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.3°C / 23.3°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  76%

Αντόνιο Γκουτέρες

AP Photo/Mary Altaffer
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι όροι Γκουτέρες για νέα διάσκεψη

 • A-
 • A+
Η ελληνοκυπριακή πλευρά προέβη σε ολική αναδίπλωση σε σχέση με τη στάση της τα 3 τελευταία χρόνια. Τώρα εμφανίζεται δεσμευμένη και έτοιμη, δεν θέτει καμία προϋπόθεση –ούτε καν τις τουρκικές γεωτρήσεις ή το Βαρώσι– αλλά εξακολουθεί να έχει μόνο ένα σημείο διαφωνίας με τον ΟΗΕ: τον καταληκτικό χαρακτήρα της διαδικασίας

Με συγκρατημένα βήματα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επαναξιολoγεί τον φάκελο «Κυπριακό» μαζί με τους συνεργάτες του στη Νέα Υόρκη και βολιδοσκοπεί τις προθέσεις των πρωταγωνιστών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει δημόσια μια ισχυρή ένδειξη ότι μια Διάσκεψη για την Κύπρο θα είχε πιθανότητες αίσιας έκβασης. Το σκηνικό πίσω από τις κλειστές πόρτες δεν είναι το ίδιο. Την Τρίτη (3/11) στην κατοικία της εκπροσώπου του, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στη Λευκωσία, θα συναντηθούν για πρώτη φορά οι ηγέτες των δύο Κοινοτήτων, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο νεοεκλεγείς ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Για διαφορετικούς λόγους, οι δυο θα συνοδεύσουν την πρώτη συνάντησή τους με το άνοιγμα της οδού Λήδρας, που εδώ και 8 μήνες θυμίζει τα πέτρινα χρόνια του Κυπριακού.

Η ατζέντα για το Κυπριακό είναι τυπικά ανοιχτή, αλλά στην πράξη τα περιθώρια στενά και ο χρόνος ελάχιστος. Ο Γκουτέρες είναι αυτός που καθορίζει το πλαίσιο, τους όρους και τις προϋποθέσεις, αν θα γίνει η αποφασιστική κίνηση προς τα εμπρός. Εξετάζει τη σύγκληση μιας άτυπης Διάσκεψης «5+1» με απεσταλμένους των μερών για να καθοριστεί η διαδικασία (modalities) σε μια καταληκτική για το Κυπριακό διαπραγμάτευση σε κανονική διάσκεψη πλήρους πολιτικής σύνθεσης. Πρόσωπα – κλειδιά στις διαβουλεύσεις του γενικού γραμματέα είναι η Αμερικανίδα βοηθός γενικός γραμματέας Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αρμόδια για τα θέματα ασφάλειας και ειρήνης, η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ με μόνιμη παρουσία στο νησί. Συμπληρωματικός είναι ο ρόλος της Τζέιν Χολ Λουτ που ίσως ταξιδέψει στην περιοχή.

Το κεντρικό μήνυμα Γκουτέρες προς όλους είναι: «Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά» (από το παρελθόν). Στην πράξη σημαίνει ότι η νέα πρωτοβουλία του θα έχει πλήρη χαρακτηριστικά και δεσμεύσεις από τα μέρη για αίσια κατάληξη σε συμφωνία. Διαφορετικά, η αποτυχία θα συνοδεύεται από μια σειρά από αποφάσεις, τις οποίες θα δρομολογήσει ο ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη στάση των πλευρών και τη θεμελιωμένη πια διαπίστωση ότι το στάτους κβο στην Κύπρο «δεν είναι βιώσιμο».

«Προϋπάρχουσα εργασία…»

Ο Γκουτέρες προσδιορίζει με σαφήνεια τον δρόμο προς τα εμπρός «στη βάση της κοινής αντίληψης που έχει επιτευχθεί στις 25 Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο και οικοδομώντας πάνω στην εργασία που έχει ήδη επιτευχθεί (existing body of work)» - απαντητική επιστολή προς Ν. Αναστασιάδη 29/10. Η προϋπάρχουσα εργασία αφορά την κοινή διακήρυξη Αναστασιάδη – Ερογλου (11/2/2014), τις προηγούμενες συγκλίσεις από το 2008 (Χριστόφιας – Ταλάτ, Αναστασιάδης – Ακιντζί) και το πλαίσιο 6 σημείων όπως κατατέθηκε από τον γενικό γραμματέα στο Κραν Μοντάνα στις 30/6/2017 «για να υπογραφεί στρατηγική συμφωνία στο Κυπριακό που θα ανοίξει τον δρόμο για συνολική διευθέτηση» - δήλωση Γκουτέρες 25/11/19.

Το «πακέτο βάσης» είναι προσδιορισμένο και όλα τα στοιχεία για ιστορική συμφωνία είναι εκεί! Τι είναι εκείνο που εμποδίζει τόσο καιρό την κατάληξη; O OHE υποστηρίζει ότι για να πετύχει η πρωτοβουλία θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι «οι διαπραγματεύσεις «θα έχουν νόημα και θα είναι προσανατολισμένες στο τελικό αποτέλεσμα». Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία που απαιτεί ο Γκουτέρες να συμφωνηθεί δεν θα τους επιτρέπει ξανά να σαμποτάρουν τη διαπραγμάτευση, ανοίγοντας τον σκληρό πυρήνα των όσων συμφωνήθηκαν. Διαμήνυσε ήδη προς όλους ότι όποιος επιθυμεί να καταθέσει νέες ιδέες θα πρέπει να τις υποβάλει στον ίδιο, μαζί με ανάλογου χαρακτήρα αντιστάθμισμα προς την άλλη πλευρά, που να έχει μάλιστα πιθανότητα να γίνει αποδεκτό. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση θα ισχύουν τα συμφωνηθέντα.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά προέβη σε ολική αναδίπλωση σε σχέση με τη στάση της τα 3 τελευταία χρόνια. Τώρα εμφανίζεται δεσμευμένη και έτοιμη, δεν θέτει καμία προϋπόθεση –ούτε καν τις τουρκικές γεωτρήσεις ή το Βαρώσι– αλλά εξακολουθεί να έχει μόνο ένα σημείο διαφωνίας με τον ΟΗΕ: τον καταληκτικό χαρακτήρα της διαδικασίας. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επιμένει σε διαδικασία που να μην περιορίζει την ευχέρεια για διαπραγμάτευση, αλλά δεν διαθέτει άλλα επιχειρήματα εκτός από την ανομολόγητη ελπίδα η «άλλη πλευρά» να τα τινάξει στον αέρα με τις απαιτήσεις για «κυριαρχική ισότητα». Μια τέτοια πρόβλεψη, όμως, είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη για να ανακουφίζει το Προεδρικό. H Αγκυρα δεν μπλοφάρει, έχει «διαβάσει» πολλές φορές τον Ν. Αναστασιάδη και μπορεί να ελίσσεται και να καθοδηγεί τον Ερσίν Τατάρ, μεταφέροντας στην ελληνοκυπριακή πλευρά το βάρος της ευθύνης για μια νέα αποτυχία. Ο βασικός διαπραγματευτικός στόχος της Τουρκίας στη συγκυρία αυτή είναι να εκτεθεί τελεσίδικα η ελληνοκυπριακή πλευρά ως η αδιάλλακτη στο ζήτημα «διαμοιρασμού της εξουσίας» (εκ περιτροπής προεδρία, η «μία τουρκοκυπριακή ψήφος», η αποτελεσματική συμμετοχή) – ένα από τα 6 σημεία Γκουτέρες.

Η Τουρκία εμφανίζεται επίσης βιαστική να ενισχύσει τον Ερσίν Τατάρ, μεθοδεύοντας τη συγκρότηση ενός «μεγάλου συνασπισμού» στα κατεχόμενα, μεταξύ του Εθνικιστικού Κόμματος UBP και του αριστερού μετριοπαθούς Ρεπουπλικανικού Κόμματος CTP του Τουφάν Ερχουρμάν. Δεν είναι εύκολο να ευδοκιμήσει τέτοια συνεργασία, αλλά μόνο η μεθόδευση δείχνει ότι η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να... καθαρίσει το τραπέζι της. Στο CTP θα προσφερθεί μια πιο συστημική σχέση με την Τουρκία εν απουσία προοπτικής επίλυσης και θα εξοντωθεί οριστικά η προοπτική ομοσπονδίας, διασπώντας το 48% του Μουσταφά Ακιντζί. Μια νέα αποτυχία στο Κυπριακό, θα συνοδευτεί επίσης με το σταδιακό άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου, μια εξέλιξη που οι Ελληνοκύπριοι παρακολουθούν να συντελείται, επί των ημερών Ν. Αναστασιάδη, ως η χειρότερη εκδοχή διχοτόμησης.

Θα λείψει ο Ακιντζί

Ο Γκουτέρες δεν έκρυψε τη βαθιά εκτίμησή του προς το πρόσωπο του μετριοπαθούς Τουρκοκυπρίου ηγέτη, που κράτησε μόνος ζωντανή την ελπίδα για επανένωση τα τελευταία 5 χρόνια, τη στιγμή που ο ομόλογός του Ελληνοκύπριος ηγέτης, Ν. Αναστασιάδης, είχε άλλες προτεραιότητες. Του έστειλε επιστολή γραμμένη σε ασυνήθιστη διπλωματική γλώσσα, επαινώντας την «εποικοδομητική του συνεργασία, την ειλικρίνεια και τη δέσμευσή του για μια συνολική λύση στην Κύπρο για να φτάσει το νησί σε ένα καλύτερο και πιο ειρηνικό μέλλον». Ο Γκουτέρες κάνει λόγο για «την άνευ προηγουμένου πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ 2015-2017 που οδήγησε στη Διάσκεψη για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο του 2017», όταν ο Ακιντζί ήταν ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Στο τέλος ο Γκουτέρες παροτρύνει τον Ακιντζί «να συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

* Το άρθρο αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στη μέγκενη των νέων τετελεσμένων
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται πλέον μπροστά σε ένα σοβαρό δίλημμα: είτε να επιστρέψει ταχέως σε συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ, είτε να διολισθαίνει η Κύπρος σε νέα τετελεσμένα με ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης.
Στη μέγκενη των νέων τετελεσμένων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θεατές στη σιωπηρή διχοτόμηση
Με το «άνοιγμα» των Βαρωσίων η Τουρκία δημιουργεί ακόμη ένα «ανέκκλητο τετελεσμένο», καθιστώντας όλο και πιο απίθανη την όποια επιστροφή εδαφών εάν αποτύχει και η τελευταία πρωτοβουλία του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο...
Θεατές στη σιωπηρή διχοτόμηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «καυτό» καλοκαίρι της Κύπρου
Την ώρα που ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης ενός σοβαρού περιστατικού στη θάλασσα με την Τουρκία, το Κυπριακό είναι ουσιαστικά «νεκρό» και οι μαρτυρίες από τις Βρυξέλλες διαψεύδουν τη φημολογία για «υπόγειες»...
Το «καυτό» καλοκαίρι της Κύπρου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το Κραν Μοντανά στο… πουθενά;
Τι σχεδιάζει ο ΟΗΕ για το Κυπριακό στον εναπομείναντα ελάχιστο χρόνο; Η απεσταλμένη του γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες μεταβαίνει για δεύτερη φορά στην Κύπρο σε μια αποστολή με ημερομηνία λήξης. Υστατη προθεσμία...
Από το Κραν Μοντανά στο… πουθενά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αγνωστη Κύπρος
Μιλάμε για την τραγωδία της Κύπρου το 1974, αλλά συχνά αποσιωπούμε ότι οι πράσινες γραμμές της διαίρεσης δημιουργήθηκαν στην Κύπρο μετά τις διακοινοτικές συγκρούσεις που ξέσπασαν τα Χριστούγεννα του 1963,...
Η Αγνωστη Κύπρος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυπριακό: ώρα μηδέν
Τις ημέρες αυτές ταξιδεύει στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Η εντολή που έχει από τον γενικό γραμματέα είναι να αξιοποιήσει το μικρό χρονικό διάστημα μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, καθώς...
Κυπριακό: ώρα μηδέν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας