Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανεμογεννήτριες, περιβάλλον και η έκκληση ενός δήμου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανεμογεννήτριες, περιβάλλον και η έκκληση ενός δήμου

  • A-
  • A+

Πολλές μελέτες, πραγματείες και έρευνες έχουν γίνει και γίνονται ακόμη κατά καιρούς για τα οφέλη ή τις δυσκολίες που γεννούν οι ανεμογεννήτριες, όταν εγκαθίστανται και ξεκινούν να δουλεύουν σε έναν τόπο. Ισοφαρίζεται όμως το κέρδος της κατανάλωσης της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας από τα παρεπόμενα προβλήματα που τυχόν δημιουργηθούν; Το ερώτημα δεν είναι πρόοδος και ανάπτυξη ή οπισθοδρόμηση και στασιμότητα. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί να συνδυαστεί άρτια η τεχνολογία με τις ζωές των ανθρώπων, τις οποίες εξυπηρετεί.

Συνοπτικά το πρωτογενές νομοθετικό πλαίσιο περί των ανεμογεννητριών προβλέπεται στην ενσωματωμένη και στο ελληνικό Δίκαιο της από 21.12.2018 Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τον Ν. 4685/2020, όπως τροποποίησε τον Ν. 4014/2011. Η ανωτέρω Οδηγία αναφέρει ότι τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν συλλογικά πως το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ακαθόριστη τελική κατανάλωση ενέργειας της Ενωσης θα ανέρχεται το 2030 σε τουλάχιστον 32%. Υπάρχει, δε, περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυξήσει το ποσοστό αυτό το 2023 με νέα ρύθμιση.

Τα αιολικά πάρκα υπάγονται στα έργα και στις δραστηριότητες τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και για τα οποία απαιτείται η διεξαγωγή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) προκειμένου να επιβάλλονται ειδικοί όροι και περιορισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος. Σε κάθε περίπτωση, οι όροι θα πρέπει να είναι:

α) Συμβατοί με την ισχύουσα περιβαλλοντική ή άλλη νομοθεσία και τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. β) Επαρκείς για την περιβαλλοντική προστασία. γ) Αμεσα συσχετιζόμενοι με το συγκεκριμένο έργο ή δραστηριότητα και τις επιπτώσεις του. δ) Δίκαιοι και αναλογικοί με το μέγεθος και το είδος του έργου ή της δραστηριότητας. ε) Ακριβείς, εφικτοί, δεσμευτικοί και ελέγξιμοι.

Η αρμόδια περιβαλλοντική αρχή, σε περίπτωση τήρησης των ως άνω όρων, οφείλει να εκδώσει Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων στον φορέα που την αιτείται.

«Για να είναι πλέον ανταγωνιστική μια χώρα, θα πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική για την πράσινη ανάπτυξη. Η οικονομική ανάπτυξη ταυτίζεται στο εξής απόλυτα με αυτό που σήμερα αποκαλούμε πράσινη ανάπτυξη», τόνισε τις προάλλες ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, προσθέτοντας ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση του νέου μοντέλου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Επομένως, να ποιοι θα ευνοηθούν πρώτοι από την πράσινη ανάπτυξη. Οι πολίτες; Σαφώς και όχι… Η ανακύκλωση και διοχέτευση του χρήματος αποτελεί τον νο1 μοχλό πίεσης σε όλες τις αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Επομένως, το περιβάλλον έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αραγε πόσο πράσινη είναι τελικά η «πράσινη» ανάπτυξη;

Μιλώντας με στατιστικά για την ενέργεια, η Ελλάδα έχει τιμή κιλοβατώρας 0,19 ευρώ/kWh, βρίσκεται δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με την Ελβετία. Η μέση τιμή της κιλοβατώρας παγκοσμίως για τα νοικοκυριά είναι 0,12 ευρώ, δηλαδή η Ελλάδα έχει 36,8% πιο ακριβή ηλεκτρική ενέργεια. Αντιθέτως, η Ελλάδα έχει τιμή κιλοβατώρας για τις επιχειρήσεις ίση με τον παγκόσμιο μέσο όρο (0,11 ευρώ).

Η Κεφαλονιά, ως ενιαίος δήμος, δεν αντιστάθηκε στην αρχή όσο θα έπρεπε ή όσο θα ήθελε, με αποτέλεσμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και με παρεπόμενες συνέπειες την μπαζοποίηση των φερτών υλικών και το σφράγισμα των υδάτων απορροής.

Πλέον είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση, συνονθύλευμα αιτιών, μία εκ των οποίων αποτελεί σίγουρα η μη απόλυτη τήρηση των περιβαλλοντικών μελετών ή τέλος πάντων η μη αφοσιωμένη εφαρμογή τους. Αντίκτυπος όλου αυτού, ο κίνδυνος ζωών και περιουσιών κάθε φορά που βρέχει λίγο παραπάνω, πόσο μάλλον σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο «Ιανός».

Στον Δήμο Σάμης τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει μάρτυρες του εμποδισμού ενός εμπορικού πλοίου να εκφορτώσει ανεμογεννήτριες και μάλιστα αμέσως μετά την ισοπεδωτική καταστροφή του νεοσύστατου δήμου. Ακρως προκλητικό γεγονός, που ώθησε την τοπική αρχή και τους πολίτες να οδηγηθούν στην προάσπιση του τόπου τους με τα σώματά τους και με ό,τι άλλο μέσο μπορούν, ώστε να μη φτάσουν οι ανεμογεννήτριες στον προορισμό τους (Διλινάτα Αργοστολίου). Προς αποφυγή, λοιπόν, απώλειας ζωών και περαιτέρω καταστροφής των όποιων περιουσιών έχουν απομείνει, η εγκατάσταση και η αδειοδότηση νέων ανεμογεννητριών στο αιολικό πάρκο πρέπει να γίνουν με απόλυτη προσήλωση και αυστηρότητα στη διαδικασία και την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, άλλως οι ασυγκράτητες ροές των φερτών υλικών θα πνίξουν ξανά την περιοχή των Πουλάτων και του Καραβόμυλου του Δήμου Σάμης.

Εκφράζω δημοσίως ύστατη έκκληση προς τα αρμόδια όργανα της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης να δώσουν την αμέριστη προσοχή τους στο νησί και στην όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιπλημμυρική του θωράκιση, με κύριο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών. Αν σεβόμαστε το πρώτο, θα προστατευτούν και οι δεύτεροι.

*δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, επικεφαλής δημοτικού συμβούλου Δήμου Σάμης στην παράταξη «Δημοτική Συνείδηση»

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής»
Οσο παράδοξο φαίνεται στους ανυποψίαστους, τόσο φυσιολογικό προβάλλει για την Ε.Ε. Αρχικά η κατάργηση του Πολιτισμού και της Παιδείας ως ανεξάρτητων χαρτοφυλακίων, που δικαιολογούσαν και θέση επιτρόπου, και η...
«Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αριστερά στην Εποχή των Τεράτων
Πόσο «φιλοευρωπαίοι» είναι αυτοί που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, ώς εκεί που βολεύει τα συμφέροντά τους, όπως το τραπεζικό τους σύστημα ή τις επενδύσεις τους και μόνο; Πόσο «αντιευρωπαίοι» είναι αυτοί...
Η Αριστερά στην Εποχή των Τεράτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για το τέλος των μνημονίων
Η ζημιά που υπέστη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο η χώρα κατά την πρώτη φάση της μνημονιακής οκταετίας (2010-2015) μπορεί να συγκριθεί μόνο με ανάλογες καταστροφές πολεμικής κλίμακας, χωρίς να αναφερθούμε...
Για το τέλος των μνημονίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ξηλώνεται το μοντέλο της Ευρώπης που ξέρουμε
Η οικονομική κρίση ανέδειξε προβλήματα και στρεβλώσεις καλά κρυμμένες κάτω από το ευρωπαϊκό χαλί. Φώτισε ιδεοληψίες μίας Ευρώπης που σέρνεται και θα σέρνεται για αρκετά χρόνια ακόμη πίσω από το άρμα του...
Ξηλώνεται το μοντέλο της Ευρώπης που ξέρουμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευρωπαϊκή κοινωνία
Το έθνος δεν είναι μόνο τόπος. Είναι κυρίως τρόπος που συναποφασίσαμε να ζούμε. Αν θέλουμε να υπερασπιστούμε τη γη του πατρός (πατρίδα), ας γίνουμε τουλάχιστον μαθητές των προγόνων που τόσο εύκολα...
Ευρωπαϊκή κοινωνία
ΑΠΟΨΕΙΣ
H Ε.Ε. και η «κοινωνική» της πυξίδα
«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να προχωρήσει μετά το Brexit σε ένα είναι πιο αποτελεσματικό και ισχυρό σώμα», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτός ο πολιτικός που, ενώ δεν είναι φανατικός...
H Ε.Ε. και η «κοινωνική» της πυξίδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας