• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.1°C / 16.9°C
  0 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 16.2°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 17.3°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.1°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.3°C / 15.5°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.6°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 16.6°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 19.6°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  1 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 9.5°C / 11.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.5°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 20.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.5°C / 17.1°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.5°C
  0 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.1°C / 16.3°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  85%
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ανεξαρτησία της ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης

 • A-
 • A+

Στις 3 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) Robert Spano πραγματοποίησε τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Το γεγονός θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο εάν στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης δεν είχαν συμβεί ορισμένα παράδοξα. Τα συνοψίζει η διακεκριμένη Τουρκάλα νομικός Dilek Kurban: «Mε τόσο πολλά ηθικά ατοπήματα κρίσεως στη διάρκεια μιας μόνο επίσκεψης και τόσο πολλές περιπτώσεις όπου ο Spano ήρθε σε επίσημη επαφή με θεσμούς και πολιτικούς που έχουν άμεση εμπλοκή σε υποθέσεις που βρίσκονται ήδη ή πρόκειται να εκδικαστούν ενώπιον του ΕΔΔΑ υπό την προεδρία του, κατέστησε τη θέση του μη συμβατή.

Δεν μπορεί κάποιος να είναι πρόεδρος του ΕΔΔΑ και να αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας ενός Πανεπιστημίου που έχει απολύσει ακαδημαϊκούς, προσφυγές των οποίων εκκρεμούν ενώπιον αυτού του δικαστηρίου, ούτε να προσφέρει ευκαιρίες κοινής φωτογράφησης σε κυβερνητικούς εντολοδόχους που αντικατέστησαν δημοκρατικά εκλεγμένους δημάρχους, προσφυγές των οποίων εκκρεμούν στο πινάκιο του ΕΔΔΑ, ούτε μπορεί να κάνει προσωπικές χάρες στη δικαστή της Τουρκίας στο ΕΔΔΑ επισκεπτόμενος σχολείο που χρηματοδοτείται από τους γονείς της, ούτε να πραγματοποιεί συναντήσεις με πολιτικούς του κυβερνώντος AKP χωρίς αντίστοιχη συνάντηση με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης».

Ειδικά όσον αφορά το ζήτημα των δημοτικών αρχών στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας, ο κ. Spano είχε στη διάθεσή του, από τον Ιούνιο (19.6.2020), γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου, συμβουλευτικού οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εκδόθηκε ύστερα από αίτημα του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειαρχών Αρχών και έκρινε παράνομες αποφάσεις σχετικές με αρχές εκλεγμένες μετά τις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου 2019 στη ΝΑ Τουρκία.

Οι αποφάσεις αυτές απαγόρευαν σε έναν αριθμό εκλεγμένων υποψηφίων να αναλάβουν καθήκοντα δημάρχου, ενώ εξεδίωκαν δημάρχους που ασκούσαν ήδη καθήκοντα στις πόλεις Ντιγιαρμπακίρ, Μαρντίν και Βαν και τους αντικαθιστούσαν με τους διορισμένους κυβερνήτες κάθε περιοχής ως «εντολοδόχους».

Από τις 15 Ιουλίου 2016, ημερομηνία του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, έχουν συλληφθεί ή φυλακιστεί 4.400 δικαστές και εισαγγελείς, περιλαμβανομένων δύο μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, γεγονός που, συνδυαζόμενο με τις αυξημένες αρμοδιότητες του Ερντογάν να διορίζει υψηλόβαθμους δικαστές, περιλαμβανομένων εκείνων των ανωτάτων δικαστηρίων, έχει αυξήσει τις πιέσεις προς το ΕΔΔΑ να δέχεται προσφυγές από την Τουρκία χωρίς την εξάντληση των εσωτερικών ενδίκων μέσων.

Ο σημερινός πρόεδρος του ΕΔΔΑ γνωρίζει καλά αυτή την κατάσταση αφού μέχρι πέρσι συμμετείχε στο Δεύτερο Τμήμα του Δικαστηρίου με αρμοδιότητα εκδίκασης (και) των τουρκικών υποθέσεων. Σύμφωνα με απόφαση που εκδόθηκε επί δικής του προεδρίας σε αυτό ακριβώς το τμήμα, περίπου 3.000 από αυτούς τους δικαστές και εισαγγελείς απολύθηκαν την επόμενη ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, πράγμα αδύνατο χωρίς την απόλυτη συνεργασία των τουρκικών δικαστικών αρχών.

Πάντως η κλωστή που συνδέει το ΕΔΔΑ με την Αγκυρα είναι μεν λεπτή, αλλά έχει αποδειχτεί ανθεκτική ακόμη και όταν χρειάστηκε, όπως συνέβη στην Απόφαση Λοϊζίδου, να δεχτεί ότι η επέμβασή της στην Κύπρο και η στέρηση της περιουσίας των Ελληνοκυπρίων ήταν παράνομη και να συμμορφωθεί εν μέρει με αυτήν.

Γενικά η Τουρκία όπως και άλλες χώρες με παρεμφερή καθεστώτα, όπως η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, ακολουθούν πολιτική ελάχιστης δυνατής συμμόρφωσης καταβάλλοντας άμεσα χρηματικές αποζημιώσεις στους παθόντες, αλλά καθυστερώντας με διάφορα προσχήματα την αναθεώρηση της δικαστικής απόφασης και του εσωτερικού τους δικαίου ώστε να συμμορφωθούν με την ερμηνεία του δικαστηρίου.

Η δυνατότητα παρέμβασης του δικαστηρίου σε τέτοιες περιπτώσεις είναι περιορισμένη εφόσον η εναλλακτική λύση, δηλαδή να μην εξαντληθούν τα εσωτερικά ένδικα μέσα αλλά να εκδικαστεί η υπόθεση απευθείας από το ίδιο, είναι πρακτικά αδύνατη όταν το ΕΔΔΑ κυριολεκτικά κατακλύζεται από υποθέσεις και οι πολυετείς καθυστερήσεις ακυρώνουν τον θεσμικό του ρόλο.

Οπου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η νομολογία του δεν επιδρούν προληπτικά αλλά μόνο κατασταλτικά, οι θετικές επιδράσεις στη χώρα-παραβάτη θα εξασθενούν. Γι’ αυτό η δημόσια εικόνα του προέδρου του να συναγελάζεται με τον Ερντογάν και να περιβάλλεται με ακαδημαϊκές τηβέννους, εικόνα που προβλήθηκε κατά κόρον από τα ΜΜΕ, ενθαρρύνει τους Τούρκους δικαστές να αγνοούν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στέλνει στους Τούρκους πολίτες μήνυμα εγκατάλειψης. Δεν είναι αυτό το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπει ο πρόεδρος του ΕΔΔΑ.

* πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή της Βενετίας (2002-2005) και εκλεγμένος πρόεδρος της Υποεπιτροπής Διεθνούς Δικαίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και αμετροέπειες
Η δικαστική ανεξαρτησία συνιστά γενικώς μεν συστατικό και εκ των ων ουκ άνευ στοιχείο αυτής ταύτης της έννοιας της Δικαιοσύνης, ειδικώτερον δε αυτονόητο και αναμφισβήτητο δεδομένο της ελληνικής θεσμικής...
Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και αμετροέπειες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αριστερά μπορεί να νικήσει το φασισμό;
Βγήκαν από τα λαγούμια τους, κρυμμένοι επί χρόνια. Οι συνθήκες κρίνονται ώριμες, εν απουσία συγκροτημένου αριστερού πόλου, τόσο στην Ευρώπη, όσο και παγκόσμια. Ο λόγος για τα ακροδεξιά και τα νεοναζιστικά...
Η Αριστερά μπορεί να νικήσει το φασισμό;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τραγωδία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και οι ευθύνες μας
Σε λίγο συμπληρώνονται τρεις μήνες «προφυλάκισης» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και η πραγματικότητα έχει ακυρώσει κάθε καλή κυβερνητική και μη προσπάθεια. Οι καλές προθέσεις ή/και προσπάθειες μπορεί να...
Η τραγωδία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και οι ευθύνες μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Oνειρο χειμωνιάτικου μεσημεριού
Καλή χρήση της δικαστικής ανεξαρτησίας προφανώς γίνεται κατά κανόνα από τους δικαστές παρά τον φόρτο εργασίας και τους κάθε λογής πειρασμούς ή πιέσεις. Συχνές όμως είναι και οι περιπτώσεις κακής χρήσης της...
Oνειρο χειμωνιάτικου μεσημεριού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ιδεολογικό πείσμα της Ευρώπης
Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελούμενο από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε., αποφάσισε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, πρώτη φορά στην ιστορία του, να επιβάλει κυρώσεις εναντίον μιας λατινοαμερικανικής...
Το ιδεολογικό πείσμα της Ευρώπης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Και μετά το κουρδικό δημοψήφισμα, τι;
Μετά τις 25 Σεπτεμβρίου και το δημοψήφισμα των Κούρδων για την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους, το οποίο προσπάθησαν άλλοι να το ακυρώσουν και άλλοι να το αναβάλουν (αν και ήταν συντριπτικά περισσότεροι...
Και μετά το κουρδικό δημοψήφισμα, τι;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας