Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Περί επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΑΘ
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περί επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΑΘ

  • A-
  • A+

Σημαντικά έργα για την ομαλή λειτουργία της υδροδότησης του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης τα οποία είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το Γραφείο Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης και το ΥΜΑΘ παρουσιάστηκαν ως νέα σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΑΘ.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Καράογλου εμφανίστηκε μάλιστα να επαίρεται ουσιαστικά για ένα επενδυτικό σχέδιο της προηγούμενης Διοίκησης, που όμως τόσο αυτός, ως πρώην ΥΜΑΘ, όσο και η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ., έχοντας αποφασίσει την πώληση των μετοχών της ΕΥΑΘ, της είχαν επιβάλει τη μη υλοποίηση επενδύσεων και την αποστελέχωσή της. Σε πείσμα αυτών των πολιτικών, η ΕΥΑΘ σήμερα διαθέτει επάρκεια κεφαλαίων ώστε να πραγματοποιεί τις απαραίτητες επενδύσεις για τη βελτίωση και επέκταση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Κάτι που δεν έκανε για πολλά χρόνια, διότι οι κυβερνήσεις πριν από το 2015 είχαν επιλέξει την πώληση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας σε ιδιώτες και ως εκ τούτου ούτε επενδύσεις έγιναν από την ΕΥΑΘ, ούτε το στελεχιακό της δυναμικό ανανεώθηκε ή ενισχύθηκε. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 150 νέων μόνιμων υπαλλήλων της εταιρείας, ενώ η τότε Διοίκηση της εταιρείας επεξεργάστηκε το επενδυτικό σχέδιο για την κάλυψη υπαρχόντων κενών, έργων υποδομής της ΕΥΑΘ και υλοποίηση νέων.

Στο σχέδιο αυτό βασική προτεραιότητα αποτέλεσε το έργο της επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα, που με συστηματική προσπάθεια πέτυχαμε την ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Ενα έργο ωστόσο που -να σημειωθεί- θα έπρεπε να είχε γίνει πάρα πολλά χρόνια πριν. Δεν υλοποιήθηκε όμως, με υπαιτιότητα των προ του ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσεων, χάνοντας εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και πολύτιμο χρόνο. Τα περισσότερα δε από τα έργα που ανακοινώθηκαν για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων προβλέπονταν στην εργολαβία που βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής αναδόχου, από διαγωνισμό που είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο 2016, και σίγουρα δεν πρόκειται για νέα έργα που σχεδιάστηκαν τώρα.

Παράλληλα, μετά τη θραύση του αγωγού της Αραβησσού, δρομολογήσαμε την άμεση επισκευή τμήματος του αγωγού που εμφάνιζε τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα σε αστοχία, με την επικαιροποίηση μελέτης εξωτερικής επισκευής αγωγού. Ενα ιδιόμορφο επισκευαστικό έργο, που επίσης θα έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν, καθώς είχαν προηγηθεί αρκετές ολικές θραύσεις του αγωγού της Αραβησσού. Είχε «ξεχαστεί» όμως και αυτό, λόγω της περιόδου απο-επένδυσης της ΕΥΑΘ, απόρροια των κυβερνητικών προθέσεων για την πώληση της εταιρείας...

Είναι πράγματι πολύ θετικό ότι προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η μελέτη του κτιρίου της ΕΥΑΘ, που αποτελεί και τοπόσημο της πόλης, μια επένδυση η οποία, αν και συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας της ΕΥΑΘ, πολύ λίγο συμμετέχει στη συνολική βελτίωση των παρεχόμενων στους πολίτες υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Τα παραπάνω, μαζί με μια σειρά μικρότερων αλλά εξίσου σημαντικών παρεμβάσεων, αποτέλεσαν μια σημαντική παρακαταθήκη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της τότε διοίκησης της εταιρείας και ως τέτοια θα έπρεπε να παρουσιαστούν.

Εκτός όμως από το καθαρά επενδυτικό σκέλος του προγράμματος της εταιρείας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΥΑΘ Α.Ε. αποτελεί μια εταιρεία κοινής ωφέλειας και διαχειρίζεται μονοπωλιακά ένα κοινό αγαθό, το νερό, και την αποχέτευση των πολιτών της Θεσσαλονίκης και πολλών όμορων δήμων. Είναι οικονομικά εύρωστη και δεν έχει ανάγκη να αποδεικνύει την ανταγωνιστικότητά της, αλλά να επενδύει στην καθημερινή βελτίωση των υπηρεσιών της προς όφελος όλων των πολιτών και των οικονομικών τους δραστηριοτήτων, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτους. Διαθέτει επάρκεια κεφαλαίων να πραγματοποιεί τις απαραίτητες επενδύσεις. Δεν έχει ανάγκη εκποίησης των μετοχών της και μπορεί να είναι κερδοφόρα προς όφελος του βασικού μετόχου, που είναι το ελληνικό Δημόσιο.

Τούτο, διότι η παρούσα Διοίκηση και προφανώς σε συμφωνία με την ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) αποφάσισε από τα κέρδη της περιόδου 2019 να διανείμει στους μετόχους το 70%, όταν η Διοίκηση της περιόδου 2016-2019 πρότεινε και πέτυχε να διανεμηθεί στους μετόχους το 35% των κερδών της περιόδου 2018. Η διανομή μεγαλύτερου μερίσματος στους μετόχους αποστερεί από την ΕΥΑΘ ίδια κεφάλαια που μπορεί να χρησιμοποιεί η εταιρεία για την υλοποίηση επενδύσεων στην ύδρευση και αποχέτευση και στη βελτίωση των παρεχόμενων στους πολίτες υπηρεσιών.

Εν κατακλείδι, η Διοίκηση της εταιρείας και ο πολιτικός της προϊστάμενος δεν παρουσίασαν κάποια ουσιαστική επέκταση του επενδυτικού σχεδίου. Το επενδυτικό πρόγραμμα προχωρά γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ -και μετά το δημοψήφισμα για το νερό- χαράχθηκε μια νέα πολιτική επενδύσεων της εταιρείας, αντίθετη με το δόγμα της απο-επένδυσης των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι χαράχθηκε μια πολιτική ισχυροποίησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ, με ενίσχυση του δυναμικού της, ανάληψη πρωτοβουλιών επενδύσεων στην ύδρευση και την αποχέτευση και παράλληλη μείωση του τιμολογίου, ώστε η ΕΥΑΘ να ενισχύει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης της περιοχής, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τους οικονομικά και κοινωνικά αδύνατους.

* Βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης, ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Eπενδυτική καταιγίδα» για λίγους ή για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης; 
Χρειαζόμαστε επενδύσεις που θα είναι πραγματικά πράσινες και θα ωφελούν και τους πολίτες και το περιβάλλον και όχι μόνο μια μικρή ελίτ, όπως προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 
«Eπενδυτική καταιγίδα» για λίγους ή για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης; 
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μήπως κρύβει μυστικά η επένδυση Microsoft;
Φυσικά είμαι υπέρ της επένδυσης και δεν υπαινίσσομαι ότι θα γίνουμε αποικία της Microsoft, όμως έχω κάποια ερωτήματα. Νομίζω ότι κάποτε στη χώρα μας οι κυβερνήσεις, πριν από τους πανηγυρισμούς, πρέπει να λένε...
Μήπως κρύβει μυστικά η επένδυση Microsoft;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Θεσσαλονίκη και η Διεθνής Εκθεση
Μια ρεαλιστική πρόταση για τη ΔΕΘ στις νέες συνθήκες και με την οπτική της οικολογικής ισορροπίας είναι στον χώρο της σημερινής ΔΕΘ να μείνει ένα μικρό τμήμα της έκθεσης για λόγους κυρίως πολιτικής και για τη...
Η Θεσσαλονίκη και η Διεθνής Εκθεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απάντηση Βλαζάκη στην Μενδώνη για τα αρχαία του Μετρό Βενιζέλου
Η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη επιλέγει να διαστρεβλώσει την αλήθεια, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφαση απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου.
Απάντηση Βλαζάκη στην Μενδώνη για τα αρχαία του Μετρό Βενιζέλου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «τουρίστας» και ο «πρόσφυγας»
Το κυβερνητικό αφήγημα ήταν και παραμένει ακλόνητο: θέλουμε ξένους επενδυτές, χρυσοφόρες βίζες, θέλουμε εμπορευάμενους, θέλουμε τουρίστες αλλά δεν θέλουμε πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο «τουρίστας» και ο «πρόσφυγας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας