• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 8.0°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.5°C / 10.1°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 0.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 4.6°C
  2 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.3°C / 4.6°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 1.8°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.0°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 4.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 9.1°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  35%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 4.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 4.5°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.1°C
  3 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 8.1°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 4.4°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 6.1°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  1 BF
  41%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε κυβερνητική «καραντίνα» 200.000 συνταξιούχοι

 • A-
 • A+

Οι συνταξιούχοι, μετά τους ανέργους, έχουν υποστεί τις δραματικότερες περικοπές τα τελευταία 10 χρόνια. Ομως τα βάσανα δεν σταματούν εδώ. Καθημερινά πιέζονται όλο και περισσότερο: Οι φήμες για αλλαγές στο ασφαλιστικό και για στην επικουρική σύνταξη μοιάζουν με απειλές κατά της επιβίωσής τους.

Δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά στους κινδύνους που ενέχει η συγκεκριμένη (ασκούμενη) πολιτική. Τι κρύβει, για παράδειγμα, η δήλωση του συμβούλου του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλη, ο οποίος πυροδότησε έναν ιδιότυπο κοινωνικό αυτοματισμό περί δήθεν πόρων των νέων τους οποίους τρώνε (μάλλον σαδιστικά…) οι… γέροντες.

Πέραν φυσικά των παράπλευρων απωλειών από τη σκοπούμενη επίθεση αναφορικά με: α) την εμπιστοσύνη στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, β) τη διάλυση της αλληλεγγύη των γενεών, γ) την κατάρρευση της αποταμίευσης, δ) την καταρράκωση του κράτους δικαίου και ε) την ανατροπή των συνταξιοδοτικών προσδοκιών.

Ορισμένα από τα παραπάνω προβλήματα μπορεί να μην είναι άμεσα ορατά και για ορισμένα ο πολίτης έχει χάσει την υπομονή (και την προοπτική του). Αρα δεν νιώθει μια άμεση απειλή. Ακόμη! Ομως, υπάρχουν πιο… καθημερινά πράγματα που αποκαλύπτουν την τραγικότητα της Κοινωνικής Ασφάλισης και την αθλιότητα της κυβέρνησης.

Η Ν.Δ. παρέλαβε τον Ιούλιο του 2019 τον απαράδεκτο αριθμό των 125.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης (μόνο κύρια παροχή). Και αντί να αποδώσει, με μια κανονικότητα, αυτές τις αποδοχές όπως υποσχόταν, ανέβασε ήδη την «ουρά» για σύνταξη στις 200.000! Αύξηση των καθυστερήσεων κατά 70% μέσα σε 13 μήνες, τη στιγμή που η κυβέρνηση έταζε συντάξεις μέσα σε 2-3 μήνες, ενώ ο αρμόδιος (;) υπουργός Γ. Βρούτσης έλεγε ότι «το 34% των συντάξεων θα δίνεται μέσα σε μία ημέρα», αρχής γενομένης από τον περασμένο Ιούνιο…

Ο ΕΦΚΑ δεν εκπληρώνει τον σκοπό του. Δεν δίνει νέες συντάξεις με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να ζουν παρασιτικά και σαν παρίες. Με τον συνολικό αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ, μερίσματα) να ξεπερνά τα 300.000 δικαιώματα. Κάτι που καταγράφεται και από τον συνολικό αριθμό συνταξιούχων ο οποίος συνεχώς φθίνει: από 2.526.725 συνταξιούχους τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με το σύστημα «Ηλιος», οι συνταξιούχοι περιορίστηκαν στα 2.487.657 άτομα τον περασμένο Αύγουστο. Ούτε λίγο ούτε πολύ «χάθηκαν» 40.000 συνταξιούχοι (και περίπου 50.000 δικαιώματα-συντάξεις καθώς υπάρχουν και διπλοασφαλισμένοι).

Ενώ θα έπρεπε να αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων, με βάση τα αρνητικά δημογραφικά στοιχεία, ο ΕΦΚΑ της Ν.Δ. τούς μειώνει, αποκλείοντάς τους από δικαιώματα τα οποία έχουν πληρώσει. Αυτούς τους περιθωριοποιημένους ασφαλισμένους θα πρέπει να τους αναζητήσει κανείς στα κοινωνικά συσσίτια των δήμων ή τ’ απομεσήμερα στους δρόμους με τις λαϊκές αγορές…

Αυτή η εξέλιξη δεν είναι απλά αρνητική. Είναι απάνθρωπη και τραγική. Οχι μόνο για τους ανθρώπους που έχουν πληρώσει εισφορές και δεν έχουν πια τους πόρους να ζήσουν, αλλά για τη σκληρότητα του συστήματός μας (το οποίο ανεχόμαστε) και για τον ανθρωπισμό όλων ημών που ένα τέτοιο σκάνδαλο δεν δείχνει να μας συγκινεί…

Η Ν.Δ. εξελέγη με το σύνθημα της «αποτελεσματικότητας» και έχουσα πρώτο στόχο την αποκατάσταση της «κανονικότητας». Και μέσα σε έναν χρόνο:

1. Από τα θηριώδη, είναι αλήθεια, πλεονάσματα περάσαμε στα τεράστια ελλείμματα (έχει με το μέρος της την πανδημία).
2. Τα δημόσια έσοδα έχουν καταρρεύσει (βρίσκει συμμαχία στο lockdown).
3. Για την κατάρρευση της δημόσιας διοίκησης δεν έχει καμία δικαιολογία.
4. Για την απαξίωση του δημόσιου κοινωνικού-ασφαλιστικού συστήματος όμως είναι υπόλογη. Μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο θα «περάσει» η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής.

*Δημοσιογράφος, γραμματέας του Τομέα Εργασίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σε ιδιώτες και η έκδοση συντάξεων, η ασφάλιση και οι οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη γιγάντωση του αριθμού των εκκρεμών συντάξεων, για να επιφέρει μόνιμες αλλαγές και τη διάβρωση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Σε ιδιώτες και η έκδοση συντάξεων, η ασφάλιση και οι οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μείωση συντάξεων για παλιούς, εξαπάτηση για νέους ασφαλισμένους
Κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης ● Οι νεοεισερχόμενοι στην εργασία –και όσοι ήδη εργαζόμενοι επιθυμούν– θα καταθέτουν τι εισφορές σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, ιδιωτικές ασφαλιστικές...
Μείωση συντάξεων για παλιούς, εξαπάτηση για νέους ασφαλισμένους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σύνταξη = Διαθεσιμότητα;
Oι εκπαιδευτικοί τα τελευταία χρόνια περιμένουν γύρω στα 2,5 χρόνια για να λάβουν την κύρια σύνταξη και γύρω στα 3 χρόνια για ένα εφάπαξ.
Σύνταξη = Διαθεσιμότητα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσο χρόνο χρειάζεται μια υπογραφή αναπηρικής σύνταξης;
Αναγνώστης της «Εφ.Συν.» μας ενημέρωσε ότι κάθε φορά που λήγει η απόφαση ΚΕΠΑ περί συνέχισης της αναπηρίας, ο ΕΦΚΑ διακόπτει την καταβολή της σύνταξης μέχρι την «υπογραφή του διευθυντή».
Πόσο χρόνο χρειάζεται μια υπογραφή αναπηρικής σύνταξης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκέψεις και προτάσεις για τις εκκρεμείς συντάξεις
Σίγουρα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ με την ψηφιακή απονομή σύνταξης είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση. Ομως, δεν είναι η λύση του ζητήματος των εκκρεμών συντάξεων.
Σκέψεις και προτάσεις για τις εκκρεμείς συντάξεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κατάρρευση του ΕΦΚΑ και οι κυβερνητικές ευθύνες - Μια οφειλόμενη απάντηση
Η έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ υλοποιήθηκε σύμφωνα με βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό. Το κακό είναι ότι πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του, συνεχίζει να λειτουργεί σε γενικές γραμμές σύμφωνα με το ίδιο...
Η κατάρρευση του ΕΦΚΑ και οι κυβερνητικές ευθύνες - Μια οφειλόμενη απάντηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας