• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.2°C / 25.1°C
  0 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.9°C / 23.0°C
  1 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 19.0°C
  0 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 18.0°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.2°C / 21.3°C
  1 BF
  22%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.4°C
  0 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 18.6°C
  1 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.9°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 12.9°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 22.4°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.6°C / 22.9°C
  0 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 18.5°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 22.7°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.4°C / 25.3°C
  1 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.3°C / 19.4°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.7°C / 23.0°C
  1 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  2 BF
  37%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ο Υμηττός σε διαβούλευση...

 • A-
 • A+
Παρατηρήσεις σχετικά με την ΣΜΠΕ – Υμηττού και την «χρήση γεωργικής γης».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εδώ και 45 τουλάχιστον χρόνια, ο δασικός χώρος του Υμηττού συρρικνώνεται. Επανειλημμένες πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές του βουνού αλλοίωσαν τα δασικά χαρακτηριστικά του και το μετέτρεψαν σε φαλακρό βουνό. Μετά τις πυρκαγιές ακολουθούσαν οι συνήθεις πρακτικές: Το δασαρχείο έσπευδε (;) να οριοθετήσει την εκάστοτε καμμένη περιοχή ενώ παράλληλα διάφοροι επιτήδιοι έσπευδαν να εξαφανίσουν τα απομεινάρια της πυρκαγιάς, να καθαρίσουν και να εκχερσώσουν τμήμα της καμμένης περιοχής. Στην συνέχεια φρόντιζαν να την περιφράξουν και να φυτέψουν μερικά δεντράκια, συνήθως ελίτσες, δηλώνοντας ότι την περιοχή αυτή την καλλιεργούσε ο παππούς τους και συνεπώς, είναι ιδιοκτησία τους. Αν χρειαζόταν, έβρισκαν και δυό μάρτυρες που το βεβαίωναν αυτό. Οπότε, ως ιδιοκτήτες πλέον, μοίραζαν την πρώην δασική γη σε οικόπεδα, και τα πουλούσαν σε τιμή ευκαιρίας.

Αυτός ήταν ένας συνήθης τρόπος μετατροπής της δασικής γης σε «γεωργική», σε μια πρώτη φάση, και σε οικόπεδα στην συνέχεια, στα οποία χτίστηκαν αυθαίρετα κτίσματα, που διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα, παράλληλα με τις αυθαίρετες κατοικίες που χτίστηκαν σε νόμιμα οικόπεδα.

H επιλογή της παρούσας ΣΜΠΕ-Υμηττού να επιτρέψει χρήσεις γεωργικής γής σε εκτεταμένες εκτάσεις των Ζωνών Α2, Β και Γ, δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

Συμπερασματικά, για την ΣΜΠΕ:

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) αποτελεί σε γενικές γραμμές μια επιδίωξη συγκάλυψης και «νομιμοποίησης» των κάθε είδους αυθαιρεσιών και παρανομιών στον Υμηττό, που προέρχονται από ιδιώτες, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κοινωφελείς Οργανισμούς όπως η ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ, η εκκλησία κλπ. (αυθαιρετα κτίσματα και οικισμοί, νεκροταφεία, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, Σ.Μ.Α, ΚΥΤ κλπ)

Επί της ουσίας, όσον αφορά την προστασία του Υμηττού η παρούσα ΣΜΠΕ αποτελεί μια οπισθοδρόμιση τόσο σε σχέση με το καταργηθέν Π.Δ του 2011, όσο και με το Π.Δ του 1978.

Η Α’ Ζώνη «απόλυτης προστασίας» του καταργηθέντος Π.Δ. του 2011, μετονομάζεται στην παρούσα μελέτη σε «Ζώνη υψηλής προστασίας της φύσης και των μνημείων» και διαχωρίζεται σε Ζώνη Α1 και Ζώνη Α2, στην οποία επιτρέπονται γεωργικές χρήσεις και προστίθεται η χρήση μελισσοκομίας

Χρήσεις γεωργικής γης επιτρέπονται επίσης σε εκτεταμένες εκτάσεις του Υμηττού, (Ζωνες Β,Γ) κάτι που ευνοεί τα κερδοσκοπικά σχέδια των πραγματικών ή φερόμενων ως ιδιοκτητών τους.

Με άλλα λόγια με την παρούσα ΣΜΠΕ, επιβραβεύονται οι εικονικοί καλλιεργητες γεωργικής γής, οι οποίοι επιδιώκουν ουσιαστικά την αλλαγή χρησεων στις ζώνες αυτές.

Η παρούσα ΣΜΠΕ αποτελεί εν κατακλείδι μια «κατάκτηση» εκείνων των συνασπισμένων κοινωνικών και πολιτικών συμφερόντων που κατάφεραν, μέσα από νομότυπες διαδικασίες και ανέτρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε στο καταργηθέν Π.Δ του 2011.

Επισημαίνεται ακόμη ότι, οι πρώην λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις» και νυν «οικιστικές συσπειρώσεις» στον Υμηττό, δηλαδή η δόμηση αυθαίρετων κατοικιών σε δασικούς χώρους, δεν έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα (ούτε με την παρούσα ΣΜΠΕ). Όπως δεν έχει καταγραφεί και ο συνολικός αριθμός αυθαίρετων κτισμάτων στον ορεινό όγκο του Υμηττού, παρά τη σαφή πρόβλεψη του καταργηθέντος ΠΔ του 2011.

*Μέλος της «Διαδημοτικής Επιτροπής για την προστσία του Υμηττού»

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ομορφο ερώτημα, όμορφη απάντηση
Ποιο ονομάζω όμορφο ερώτημα και ποια όμορφη απάντηση; Οταν είναι ερώτημα πολύ απλό και δεν το σκεφτόμαστε εύκολα, αλλά έχει νόημα και αξία όταν η απάντηση αποκαλύπτει μια σοφία είτε της φύσης είτε του...
Ομορφο ερώτημα, όμορφη απάντηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η ανάγκη για επιστήμονες του περιβάλλοντος είναι μεγαλύτερη από ποτέ»
O σχεδιασμός του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να γίνει βάσει των αναγκών της κοινωνίας. Πρέπει να γίνει συστηματική μελέτη και ανάλυση για το ποιες ειδικότητες θα υπάρχει η αναγκαιότητα να...
«Η ανάγκη για επιστήμονες του περιβάλλοντος είναι μεγαλύτερη από ποτέ»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενεργητική προστασία των δασών από τις πυρκαγιές
Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να υποστηρίξει ως μία από τις «εκ των ουκ άνευ» λύσεις στο πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών την επανεισαγωγή στα ορεινά και ημιορεινά της χώρας της σχετικά παραδοσιακής γεωργίας...
Ενεργητική προστασία των δασών από τις πυρκαγιές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περιβαλλοντικό νομοθετικό πακέτο Fit for 55: Η επανάσταση απαιτεί συναίνεση
Fit for 55: Η πολυσέλιδη πρόταση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε στα μέσα Ιουλίου στη δημοσιότητα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να απαντήσουμε θεσμικά στην Ε.Ε. ώστε να αντιμετωπίσουμε στον πυρήνα...
Περιβαλλοντικό νομοθετικό πακέτο Fit for 55: Η επανάσταση απαιτεί συναίνεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα στη χώρα με και για το περιβάλλον
Για την Ελλάδα το περιβάλλον αποτελεί καθοριστικό στοιχείο της ταυτότητας του τόπου και βασικό στοιχείο ευημερίας του τόπου και προσφέρεται ελεύθερα στους πολίτες χωρίς κόστος, σε αντίθεση με το υπέρογκο...
Σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα στη χώρα με και για το περιβάλλον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας