• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 23.5°C
  1 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.5°C / 22.2°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.3°C
  1 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.4°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 20.1°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 21.1°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 20.9°C
  0 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 17.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 16.5°C / 21.6°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 22.2°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 21.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  88%

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι κάνουν κοινές δηλώσεις αφού υπέγραψαν τη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΞ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από τους μακεδονομάχους στους δωρητές ΑΟΖ

 • A-
 • A+

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Ελλάδα οφείλει να επιλύει τις διεθνείς διαφορές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και συγκεκριμένα τη Σύμβαση UNCLOS, η οποία την υποχρεώνει να οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες της με τα γειτονικά κράτη με τα οποία έχει αντικείμενες ακτές σε περίπτωση που η απόσταση των ακτών αυτών είναι μικρότερη των 400 ν.μ. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση της γείτονος Αιγύπτου.

Η Ελλάδα, λοιπόν, ορθώς είχε τη στόχευση να οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες της με την Αίγυπτο. Ωστόσο, πρέπει σίγουρα να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καταβλήθηκε μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια για να υπογραφεί η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία.

Παρ’ όλα αυτά όμως η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε, όχι λόγω αδυναμίας ή έλλειψης διαπραγματευτικών τεχνικών, αλλά γιατί η αιγυπτιακή πλευρά δεν δεχόταν να κάνει καμία ουσιαστική υποχώρηση. Οπότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ορθώς έκρινε ότι ήταν προς το συμφέρον του ελληνικού λαού να μην προχωρήσει σε μια βιαστική υπογραφή συμφωνίας απλά και μόνο για να δείξει ότι δήθεν επιλύει το πρόβλημα.

Αντιθέτως η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε στην υπογραφή της συμφωνίας βιαστικά προκειμένου να εμφανιστεί ότι τακτοποιεί όλα τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα στον διεθνή χώρο. Προβάλλει δε τη συμφωνία ως έναν συμβιβασμό που ενισχύει δήθεν τη διπλωματική θέση της χώρας. Ομως, η συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου δεν φαίνεται να είναι ένας έντιμος συμβιβασμός, αλλά μια άτακτη υποχώρηση για τους ακόλουθους λόγους:

 1. Η Ελλάδα αναγκάζεται να δεχτεί σχεδόν όλες τις απαιτήσεις των Αιγυπτίων.
 2. Δεν γίνεται οριοθέτηση από τον 28ο μέχρι και τον 32ο μεσημβρινό, όπου συμπεριλαμβάνεται και το Καστελόριζο. Δίνει περιορισμένη επήρεια σε μεγάλα ελληνικά νησιά όπως είναι η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Κρήτη, αλλά και στην Κάσο. Δεν δίνεται καθόλου επήρεια σε νησιά νότια της Κρήτης, όπως το Κουφονήσι, που μπορούν να συντηρήσουν αυτοτελή οικονομική ζωή. Υπενθυμίζεται ότι τέτοιου τύπου νησιά δικαιούνται πλήρη επήρεια σύμφωνα με την UNCLOS.
 3. Η Ελλάδα φαίνεται ότι δέχτηκε να μην εφαρμοστεί ως μέθοδος οριοθέτησης μόνο η μέθοδος της μέσης γραμμής. Η οριοθέτηση με εφαρμογή της αρχής της μέσης γραμμής θα έδινε ελληνική ΑΟΖ εμβαδού 38.859 km2. Αντιστοίχως θα έδινε αιγυπτιακή ΑΟΖ εμβαδού 35.051 km2. Η συμφωνία του Καΐρου δίνει στην Ελλάδα ΑΟΖ εμβαδού 32.525 km2 και στην Αίγυπτο ΑΟΖ εμβαδού 41.385 km2 και είναι αρκετά πιθανό να παραχωρήθηκε μέρος έκτασης που είναι πλούσια σε κοιτάσματα.4
 4. Η Ελλάδα δεν φρόντισε να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στην περιοχή στα 12 ν.μ. προ της συμφωνίας ώστε να ενισχυθεί η θέση της. Παραμένει αβέβαιο αν θα το πραγματοποιήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα.
 5. Οι Αιγύπτιοι ανάγκασαν την Ελλάδα σε τμηματική συμφωνία, διακηρύττοντας ότι μόνο με μια τέτοια συμφωνία θα προχωρήσουν σε υπογραφή. Παρ’ όλα αυτά η τμηματική συμφωνία, εκτός από τα προαναφερθέντα προβλήματα, φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την Ελλάδα. Με τη νέα της NAVTEX η Τουρκία ανακοινώνει έρευνες σε περιοχές που σταματούν ακριβώς στο σημείο που ξεκινά η οριοθέτηση ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Συνεπώς, η Ελλάδα με την τμηματική συμφωνία είναι σαν να αποδέχεται ότι τα ύδατα αυτά είναι αμφισβητούμενα και ότι αδυνατεί στην παρούσα φάση να τα οριοθετήσει, δίνοντας την ευκαιρία στην Τουρκία να παρουσιαστεί ως νόμιμη δύναμη. Η Τουρκία, όπως φαίνεται, αρπάζει αμέσως την ευκαιρία που της έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοινώνει τις προαναφερόμενες έρευνες, χωρίς παράλληλα να δεσμεύει περιοχές που η Ελλάδα οριοθέτησε με την Αίγυπτο.

Παρ’ ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, όπως αποδεικνύεται άλλωστε και από όλες τις ψύχραιμες και έντιμες αναλύσεις, αλλά και από τα ίδια τα στοιχεία καθαυτά, είναι καθ’ όλα επιζήμια για τα ελληνικά συμφέροντα και μάλιστα επιλύει ένα εθνικό ζήτημα διαπαντός, ήτοι χωρίς δυνατότητα αλλαγής ή υπαναχώρησης στο μέλλον, με βλαπτικό για τη χώρα μας τρόπο, ορισμένες φωνές από την αντιπολίτευση επέλεξαν να επικροτήσουν αυτήν την κακή συμφωνία.

Αλλωστε δεν είναι κρυφό ότι υφίσταται μια υποφώσκουσα σύγκλιση δυνάμεων της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, που έχει πατρίδα της μόνο την εξουσία και το χρήμα, με ορισμένες «αριστερίζουσες» δυνάμεις. Αυτές οι δυνάμεις συγκλίνουν σε ζητήματα που αφορούν από τις εθνικές υποχωρήσεις, τις οποίες υπογράφει τη μία πίσω από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέχρι και ζητήματα οικονομίας, όπως για παράδειγμα τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς το ζητούμενο για αυτές τις δυνάμεις, παρ’ ότι κινούνται από φαινομενικά αντιθετικούς πολιτικούς πόλους, δεν είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας, αλλά η πολιτική «του καλού παιδιού» στις ξένες δυνάμεις, στο όνομα της εξουσίας.

Αυτές οι πολιτικές αντιλήψεις που εκκινούν από την πλευρά της Δεξιάς δεν μας αφορούν. Εναπόκειται στις υγιείς δυνάμεις της Δεξιάς να καθαρίσουν την αυλή τους. Οσον αφορά όμως τις άλλες δυνάμεις, που εκκινούν από τα αριστερά, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι υπολογίζουν χωρίς τους προοδευτικούς ψηφοφόρους. Η μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη είναι πατριωτική δύναμη ευθύνης και πραγματική ασπίδα προστασίας στα εθνικά συμφέροντα και στα συμφέροντα των πολλών και μη προνομιούχων.

Με αυτές τις θέσεις η μεγάλη προοδευτική παράταξη κυβέρνησε τη χώρα για δεκαετίες προς όφελος του ελληνικού λαού και διαφύλαξε τα εθνικά συμφέροντα. Και αυτές οι δυνάμεις θα κυριαρχήσουν ξανά είτε το θέλουν είτε όχι οι αριστερίζουσες εκκρεμότητες, διότι ο προοδευτικός κόσμος έχει και πατρίδα και γνώση και διάθεση να πάει τη χώρα μπροστά.

* Βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακινησία με πυγμή
Πώς θα πορευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα ελληνοτουρκικά; Μπορώ να υποθέσω τι θέλει. Δεν ξέρω όμως αν είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με τους οπαδούς της ακινησίας και της πυγμής, οι οποίοι δεν είναι...
Ακινησία με πυγμή
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Κωλοτούμπες»
Η «κωλοτούμπα» Μητσοτάκη στο Μακεδονικό είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη. Είναι όμως ενδεικτική ενός ακραίου κυνισμού και αμοραλισμού, αφού δεν δίστασε να διακινδυνεύσει σοβαρά το εθνικό συμφέρον (με μια τυχόν μη...
«Κωλοτούμπες»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επτά σημεία για τις Πρέσπες
Ελπίζω τώρα να κοπάσουν οι κλαυθμοί και οι οδυρμοί για το «ξεπούλημα» της Μακεδονίας, όπως χαρακτήριζε μέχρι πρόσφατα την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών η ηγεσία της Ν.Δ., καθώς και άλλα ακροδεξιά σχήματα.
Επτά σημεία για τις Πρέσπες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια είναι η αριστερή στάση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών;
Το ΚΚΕ τοποθετήθηκε αρνητικά στη Συμφωνία των Πρεσπών, σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα θέσεις του. Πολλές φορές μάλιστα ήταν το μόνο κόμμα που πήγαινε κόντρα στο κλίμα εθνικής συναίνεσης με εθνικιστικό...
Ποια είναι η αριστερή στάση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μυστικά και ψέματα
Πρέπει όσοι έχουμε ασχοληθεί με τα θέματα αυτά να μιλήσουμε με αίσθηση ευθύνης τη γλώσσα της αλήθειας και όχι να αφήσουμε άλλους να «βγάλουν το φίδι από τη τρύπα». Δυστυχώς, τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΚΙΝ.ΑΛΛ....
Μυστικά και ψέματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πράξεις πίστης στον καιρό της «επικοινωνίας»
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κλείνει τον πρώτο κύκλο της κρίσης. Αποτελεί τον επίλογό του. Στον νέο κύκλο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί μια βαθιά προγραμματική και ιδεολογική ανανέωση. Μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των κοινωνικών...
Πράξεις πίστης στον καιρό της «επικοινωνίας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας