• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.6°C / 21.9°C
  0 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.3°C / 20.5°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 19.0°C
  1 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 15.3°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.7°C / 19.7°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 13.4°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 17.9°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 22.5°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.1°C / 23.3°C
  3 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.6°C / 20.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 14.8°C / 23.2°C
  0 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.8°C / 22.1°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.7°C / 20.5°C
  2 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  31%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περί Δικαιοσύνης και άλλων δαιμονίων

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενα από τα σημεία της συμφωνίας για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, που δεν έτυχε της προσοχής που του αρμόζει, έχει να κάνει με το κριτήριο του κράτους δικαίου, σύμφωνα με το οποίο η εκταμίευση κονδυλίων θα εξαρτάται, μεταξύ άλλων, και από την τήρηση ορισμένων προϋποθέσεων ορθής λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του Τύπου και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Η αναφορά σε αυτό το κριτήριο συνδέεται, περίπου αυτόματα, με ορισμένες χώρες-συνήθεις υπόπτους που παρουσιάζουν σε ανησυχητικό βαθμό ορισμένα χαρακτηριστικά της λεγόμενης ανελεύθερης δημοκρατίας: μιας πολιτειακής κατάστασης, όπου χωρίς να έχουν καταλυθεί οι δημοκρατικοί θεσμοί ή να έχει επιβληθεί δικτατορία, μια (δημοκρατικά εκλεγμένη) κυβέρνηση επιβάλλει τέτοιους περιορισμούς και ασκεί τέτοιον έλεγχο, ώστε στην ουσία να μην μπορεί να γίνεται λόγος για δημοκρατικό κράτος δικαίου, όπως τουλάχιστον εννοείται ο όρος στη μεταπολεμική Ευρώπη.

Η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν είναι μάλλον το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, με την Πολωνία και κάποιες άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να ακολουθούν. Βεβαίως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν τελικά μια απαξιωμένη, αδύναμη και διαιρεμένη Ε.Ε. είναι σε θέση να επιβάλει αυτό το κριτήριο. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο αυτές χώρες συνυπέγραψαν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μολονότι, τύποις, βρίσκονται υπό έλεγχο. Το πολιτικό, ωστόσο, ερώτημα που ανακύπτει έχει να κάνει με το κατά πόσον είναι μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι» που στην πράξη δεν σέβονται τις αρχές του κράτους δικαίου στη σημερινή Ευρώπη. Μήπως είναι ώρα να κοιτάξουμε και την περίπτωση της δικής μας χώρας;

Ποιοι είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες μιας ανελεύθερης δημοκρατίας; Η δυσανάλογη περιστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των συνταγματικών ελευθεριών από ένα αυταρχικό κράτος καταστολής, ο ασφυκτικός έλεγχος του Τύπου και η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. Υπάρχει κάποια αμφιβολία σε οποιονδήποτε δημοκρατικό πολίτη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαπρέπει με ξεχωριστή «αριστεία» και στα τρία αυτά πεδία; Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε εκτενώς στο κατάπτυστο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη - Μητσοτάκη για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων χωρίς αστυνομική άδεια. Ή στη διαβόητη λίστα Πέτσα - Μητσοτάκη που κυριολεκτικά διδάσκει καινοτόμες μεθόδους χειραγώγησης της ενημέρωσης μέσα από έναν άκρως επιτελικό μηχανισμό διοχέτευσης δημόσιου χρήματος σε ΜΜΕ και (συχνά ανύπαρκτα) sites–λιβανιστήρια της κυβέρνησης με, ταυτόχρονη, οικονομική ασφυξία όσων τολμούν να αρθρώσουν λόγο αντιπολιτευτικό ή δεν συμβαδίζουν με το κυρίαρχο φιλοκυβερνητικό αφήγημα. Ας εστιάσουμε, ωστόσο, στην απαξίωση του θεσμού της Δικαιοσύνης.

Η περίπτωση της Ελένης Τουλουπάκη είναι η πλέον χαρακτηριστική ενός φαινομένου με βαθιές ρίζες που έχει ήδη πλήξει βαριά -ανεπανόρθωτα ίσως- το κύρος της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ας περιγράψουμε την εικόνα χωρίς αναφορά σε πρόσωπα: μια εισαγγελική λειτουργός, επικεφαλής της δικαστικής υπηρεσίας για τη δίωξη της διαφθοράς, αναλαμβάνει τη σημαντικότερη υπόθεση διαφθοράς των τελευταίων δεκαετιών, μια υπόθεση στην οποία εμπλέκονται βαριά ονόματα πολιτικών και οικονομικών παραγόντων της χώρας. Από την πρώτη στιγμή, εξαπολύεται ένας λυσσαλέος πόλεμος εναντίον της, με στόχο να της αφαιρεθεί ο φάκελος της δικογραφίας. Με το που αλλάζει η κυβέρνηση της χώρας, ο πόλεμος αυτός κορυφώνεται.

Ενας από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους, ο οποίος τυγχάνει κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος και υπουργός της νέας κυβέρνησης, ανακοινώνει δημοσίως ότι η εν λόγω εισαγγελική λειτουργός σύντομα θα βρεθεί στη φυλακή γιατί «συνωμότησε εναντίον αθώων». Ολα αυτά, ενώ η δικαστική έρευνα συνεχίζεται. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνείται ότι η δήλωση του κορυφαίου υπουργού συνιστά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, γιατί ο υπουργός δεν μίλησε ως υπουργός, αλλά ως «δίκαια αγανακτισμένος πολίτης» που θίγεται λόγω της «σκευωρίας» εναντίον του. Και ιδού, λίγες εβδομάδες αργότερα, ασκείται ποινική δίωξη στην εισαγγελική λειτουργό, με αποτέλεσμα όλη η έρευνά της να βρίσκεται «στον αέρα» και να οδεύει προς το αρχείο. Συγχρόνως, άλλοι δικαστικοί λειτουργοί που επέδειξαν την αρμόζουσα, συνεργατική και σεβάσμια, συμπεριφορά προς το κυβερνών κόμμα, επιβραβεύονται με την προοπτική μιας λαμπρής καριέρας. To μήνυμα: οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν ελευθερία επιλογής ανάμεσα σε δύο έγγραφα: το πρώτο είναι η προαγωγή τους, το δεύτερο η αποπομπή ή και η ποινική τους δίωξη.

Αναρωτιέται, όμως, κανείς: Είναι αυτή η εικόνα ευρωπαϊκού κράτους δικαίου; Και είναι τόσο χαμένοι οι κυβερνώντες στον υπέροχο κόσμο της εικονικής τους πραγματικότητας, ώστε αδυνατούν να αντιληφθούν πως η κατάσταση αυτή είναι θέμα χρόνου να διεθνοποιηθεί; Πιστεύουν ότι θεσμοί που έχουν ως εξειδικευμένη αποστολή την προστασία του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, υπάρχουν μόνο ως καλές ευκαιρίες για οικογενειακές φωτογραφίες και δημόσιες σχέσεις; Και ας μη σπεύσουν κάποιοι να επικαλεστούν τη θεωρία της «εθνικής φανέλας» στο εξωτερικό. Σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο η κυβέρνηση της Ν.Δ. πορεύεται εντελώς μόνη.

* μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, π. βουλεύτρια

ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι μύθοι, οι ορδές και τα «καλά παιδιά» της Ευρώπης στο προσφυγικό
Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά φέρνει τη χώρα στη συντηρητική πρωτοπορία της Ευρώπης. Με το νομοσχέδιο για τις επιστροφές και τις απελάσεις συνεχίζει να ξηλώνει τις όποιες εγγυήσεις του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς...
Οι μύθοι, οι ορδές και τα «καλά παιδιά» της Ευρώπης στο προσφυγικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακή ατζέντα…
Την ώρα που ξεκινούν οι διαδικασίες για την απαγόρευση λειτουργίας του κουρδικού κόμματος ΗDP, η Ε.Ε. των 27 ετοιμάζεται να υιοθετήσει θετική ατζέντα απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν.
Φαντασιακή ατζέντα…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο κάλπικος ευρωπαϊσμός Μητσοτάκη
Σε «ταλιμπάν» της Δεξιάς εξελίσσεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σαν να μιλούσε σε κομματική σύναξη της Ν.Δ. και όχι σε εκδήλωση εορτασμού της ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ε. (πρώην ΕΟΚ), ο πρωθυπουργός επέλεξε άκρως...
Ο κάλπικος ευρωπαϊσμός Μητσοτάκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτή, λοιπόν, είναι η Ελλάδα;
Εχει ενδιαφέρον να αναρωτηθεί κανείς ποια είναι, άραγε, η άποψη όλων αυτών για την Ελλάδα όπως έχει γίνει σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά το κλείσιμο της «αριστερής παρένθεσης» και τη διόρθωση της «πολιτικής...
Αυτή, λοιπόν, είναι η Ελλάδα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ζωή ενδόμυχος
Οι αυτοπεριορισμοί της εξουσίας, δεν φαίνεται να είναι κάτι που απασχολεί τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. Δεν υφίσταται η παραμικρή παραδοχή κάποιας ευθύνης, παρά μισόλογα για «ατυχείς στιγμές» και ΕΔΕ.
Ζωή ενδόμυχος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προσοχή, δεν είναι σύνθημα: Μητσοτάκης – Ερντογάν, ίδιος μηχανισμός εκτροπής
Τους τελευταίους μήνες, οι συγκρίσεις της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αυταρχισμό του Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στον δημόσιο λόγο.
Προσοχή, δεν είναι σύνθημα: Μητσοτάκης – Ερντογάν, ίδιος μηχανισμός εκτροπής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας