• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.3°C
  2 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.8°C / 20.6°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.2°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 11.7°C / 20.6°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  1 BF
  88%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.3°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 21.1°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.6°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.2°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  72%
Η ληστεία των... ελευθεριών
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ληστεία των... ελευθεριών

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ισως η πιο γλαφυρή περιγραφή αυτού που οι γραφιάδες εκφράζουν με τη λέξη «αυτοπροσδιορισμός» και τη φράση «αποτύπωση του περιβάλλοντος» έγινε από τον Μπαλζάκ όταν στις «Χαμένες Ψευδαισθήσεις» έγραφε για την επιστολή του υποψήφιου αυτόχειρα Λυσιέν, τις συνθήκες που τον οδήγησαν σε αυτό το σημείο και όσα ακολούθησαν. Με τον ρεαλιστικό λυρισμό του, ο Γάλλος κλασικός ψηφοδέτησε το ψηφιδωτό της ζωής ενός ανθρώπου και τον δρόμο που ακολούθησε για να φτάσει μέχρι εκεί.

Σήμερα, με την απειλή του κορονοϊού να αλλάζει εμάς, τον τρόπο της ζωής μας και το περιβάλλον μας, είναι πιο επιτακτική από ποτέ άλλοτε η ανάγκη κάθε άνθρωπος να προσδιορίσει το σημείο στο οποίο βρίσκεται, τις διαδρομές που επέλεξε για να φτάσει μέχρι εκεί αλλά και εκείνες που ανοίγονται μπροστά του.

Να αντιληφθεί τις αλλαγές και να επιλέξει ποιες από αυτές καλυτερεύουν τη ζωή του και ποιες τον σκλαβώνουν. Η αλήθεια είναι ότι διανοούμενοι, επιστήμονες και πολιτικοί από όλο τον κόσμο, τους τελευταίους μήνες έχουν γράψει πολλά για το τι «θα» φέρει ο κορονοϊός.

Ελάχιστοι όμως έχουν ασχοληθεί με το τι ήδη έχει φέρει στην πολιτική κι οικονομική διακυβέρνηση του πλανήτη. Σε αυτούς τους έξι περίπου μήνες, έχουν γίνει πάρα πολλά τα οποία θα χρειάζονταν χρόνια ή και δεκαετίες για να συμβούν. Ομοια με τους ζυμομύκητες που επιταχύνουν τη ζύμωση του μούστου για να γίνει κρασί, έτσι και οι «ηγεσίες» αξιοποίησαν τον κορονοϊό για να επιβάλουν ανεπίστρεπτες αλλαγές στην καθημερινότητα, στην εργασία αλλά και στη δημοκρατία.

Σε αυτό το εξάμηνο, με πρόσχημα την πανδημία, οι πολιτικές ελίτ έχουν μετακινήσει τα θεσμικά όρια της δημοκρατίας, περιορίζοντας ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες με το πρόσχημα του «δημόσιου συμφέροντος». Αλλοτε με απροκάλυπτα αυταρχικές πρακτικές σαν και αυτές του Μπολσονάρο και του Τραμπ και άλλοτε με την επίφαση παροδικών και συγκυριακών κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών που βασίζονται –και– σε ψήφους υπηρετών πολλών αφεντάδων, έχουν επιβληθεί τρόποι και μέθοδοι διακυβέρνησης στις οποίες οι ηγέτες και οι ηγετίσκοι, επικαλούμενοι «ανωτέρα βία» ή το «συμφέρον της κοινωνίας», επιβάλλουν αποφάσεις που αυτοί θεωρούν «δέουσες».

Η διολίσθηση προς τον αυταρχισμό με την παραχώρηση ιδιωτικού χώρου προς όφελος –δήθεν– του δημόσιου συμφέροντος, είναι μία πραγματικότητα η οποία πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ανατραπεί στο μέλλον, καθώς οι εξουσίες ήδη το αντιμετωπίζουν ως κεκτημένο.

Από τον Μάρτιο οι αλλαγές που επιβλήθηκαν στην εργασία είναι μη αναστρέψιμες. Μέσα σε λίγους μήνες η εργασία αποσυνδέθηκε από τον τόπο και τον χρόνο και προσδέθηκε στο «όσο δουλεύεις τόσο πληρώνεσαι». Πρόκειται για βίαιη προσαρμογή στις απαιτήσεις της ψηφιακής και μεταψηφιακής οικονομίας, οι οποίες απαιτούν από τον εργαζόμενο να «παραιτηθεί» από τα δικαιώματα που αφορούν στο ωράριο, στον ελεύθερο χρόνο και στις κατοχυρωμένες αμοιβές. Η αγορά εργασίας του μέλλοντος θα είναι επίσης, σε μεγάλο βαθμό, απαλλαγμένη από τα γνωρίσματα της εντοπιότητας και της γλώσσας που τη χαρακτήριζαν μέχρι πρόσφατα.

Η διάρρηξη της σχέσης του τόπου της εργασίας με τον τόπο διαμονής και η γλωσσολογική ελευθερία που απαιτεί η τηλεργασία, είναι η θρυαλλίδα η οποία θα φέρει δομικές αλλαγές στον εθνικό χάρτη της εργασίας. Σε αυτή την αγορά, ο εργοδότης δεν θα προσλαμβάνει εργαζόμενους, αλλά «συνεργάτες» που θα πληρούν τις προϋποθέσεις που αυτός έχει θέσει. Πρόκειται για μια «αγορά» εργασίας χωρίς περιορισμούς και όρια, η οποία αργά ή γρήγορα θα ανατρέψει εργασιακά κεκτημένα δύο αιώνων και θα επιταχύνει την κατάρρευση των εθνικών συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.

Ο κορονοϊός επαναπροσδιόρισε και τις έννοιες: «καταναλωτής» και «πολίτης». Δεν έχει παρά να αναζητήσει κανείς τους τζίρους των κολοσσών του ηλεκτρονικού εμπορίου για να αντιληφθεί ότι η πανδημία επηρέασε ακόμα περισσότερο την αίσθηση του «εθνικού» στην οικονομία.

Ο φόβος και οι καραντίνες ανάγκασαν ακόμα περισσότερους να περιορίσουν την «ομιλία» και τη «φυσική παρουσία» στη συναλλακτική δραστηριότητά τους και να την αντικαταστήσουν με το πληκτρολόγιο. Από την άλλη πλευρά, ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας του δημοσίου και του ιδιωτικού συμφέροντος έβαλε τις βάσεις για να επανακαθοριστούν τα όρια των δικαιωμάτων του πολίτη.

Και είναι πράγματι αξιοπερίεργη η, σχεδόν, σχιζοφρενική προσέγγιση της ατομικότητας στις μέρες του νεοφιλελευθερισμού. Οι κυβερνήσεις που αυτοχαρακτηρίζονται υπερφιλελεύθερες, συρρικνώνουν τα δικαιώματα του ατόμου για να προάγουν τον ατομικισμό!

Ο κατάλογος με τις αλλαγές που έχουν γίνει στη διάρκεια της πανδημίας είναι μεγάλος και –δυστυχώς– δεν έχει συνταχθεί. Πρόκειται για «καινοτομίες» μόνιμες και νόμιμες (;) που παραπέμπουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και τις οποίες οι ελίτ δεν πρόκειται να απεμπολήσουν.

* δημοσιογράφος-συγγραφέας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Λογαριασμοί της πανδημίας περιμένουν στο συρτάρι
Πριν από μερικές εβδομάδες ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας των ΗΠΑ αποκάλυπτε ότι, εξαιτίας της πανδημίας, ένας μεγάλος αριθμός καρκίνων είτε δεν διαγνώστηκαν είτε οι πάσχοντες δεν υποβλήθηκαν σε...
Λογαριασμοί της πανδημίας περιμένουν στο συρτάρι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανδημία και το δολάριο
Οι κύριοι ανταγωνιστές του δολαρίου, η Κίνα και η Ε.Ε., σπεύδουν να καλύψουν τα κενά που προκαλούνται από την υπεράσπιση της ισχύος του αμερικανικού νομίσματος, αναπτύσσονται και μεγαλώνουν το μερίδιό τους...
Η πανδημία και το δολάριο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τοξική εξωστρέφεια
Ο κορονοϊός έγινε η αφορμή να συντριβούν πολλοί μύθοι που κατασκευάστηκαν και συντηρήθηκαν με περισσή επιμονή από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Απ’ όλους όμως αυτός που κατέρρευσε με τον θόρυβο και τη...
Η τοξική εξωστρέφεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το βαλκανικό πρόβλημα του κορονοϊού και η ελληνική οικονομία
Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί άμεσα για να διασφαλίσει τις απαραίτητες συμμαχίες σε επίπεδο Ε.Ε. προκειμένου να εξασφαλιστούν εμβόλια όχι μόνο για τους πολίτες της χώρας μας, αλλά και για εκείνους βαλκανικών...
Το βαλκανικό πρόβλημα του κορονοϊού και η ελληνική οικονομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συμπεριφέρεται ως άλλη μία πανδημία προς τους πολίτες»
Η χαρακτηριστική απραξία της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τα ελλιπή μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις οδηγούν μια ολόκληρη χώρα σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.
«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συμπεριφέρεται ως άλλη μία πανδημία προς τους πολίτες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας