Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ασκείται πολιτική σήμερα με τη «μέθοδο του ’89»;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ασκείται πολιτική σήμερα με τη «μέθοδο του ’89»;

  • A-
  • A+

Το ενδιαφέρον για το «βρόμικο ’89» δεν βρίσκεται τόσο στο χαλκευμένο άθλιο παρασκήνιο και τα σκαμπρόζικα παραπολιτικά του. Βρίσκεται στα «συστατικά στοιχεία» που συγκρότησαν τον «μηχανισμό– μοντέλο» για την εξουδετέρωση του Αντρέα Παπανδρέου.

Η σχετική «επιχείρηση» διευκολύνθηκε από τρία γεγονότα. Το διάχυτο κλίμα διαφθοράς της εποχής. Τη σοβαρή ασθένεια του Αντρέα και την προεξόφληση του τέλους του από ισχυρά κέντρα εξουσίας. Και την άνοδο στην ηγεσία της Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που προκρίθηκε από τα παραδοσιακά «τζάκια της Δεξιάς» ως ο πλέον ικανός για να σχεδιάσει και να επιτύχει την ανατροπή του Αντρέα.

Το πολιτικό σχέδιο είχε τρία βασικά συστατικά στοιχεία. Κατ’ αρχήν την πολιτική απομόνωση του τότε ΠΑΣΟΚ μέσω της στενής συνεργασίας–συμφωνίας της Ν.Δ. με τον Συνασπισμό. Ο ΣΥΝ εκτιμούσε ότι είχε φτάσει η ώρα να πάρει πίσω τις «αριστερές ψήφους», που νόμιζε ότι του είχε… «κλέψει» ο Αντρέας, με επιχείρημα βασικά την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου ήταν ο συνεταιρισμός με το εκδοτικό κατεστημένο της εποχής, και συντηρητικό και κεντροαριστερό–αριστερό (!), που είχε φοβηθεί με την προκλητική και επιθετική εκδοτική παρουσία Κοσκωτά. Ετσι στήριξε, και πρωτοστάτησε σχεδόν μονοπωλιακά, το σχέδιο Μητσοτάκη.

Και ο τρίτος πυλώνας ήταν ένα ισχυρό δικαστικό λόμπι (με βάση την περίφημη ομάδα του «Χίλτον»), που είχε ισχυρούς δεσμούς με τον τότε αρχηγό της Ν.Δ. και τέθηκε αρωγός στις πολιτικές επιδιώξεις του.

Από κει και πέρα τα γεγονότα είναι γνωστά. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πέτυχε τον πολιτικό στόχο του και έγινε πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας το «σκαμνάκι» που του προσέφερε αστόχαστα η τότε Αριστερά.

Ο ΣΥΝ απέτυχε πολιτικά. Από θύτης έγινε θύμα και μάλιστα χωρίς κανένα πολιτικό αντάλλαγμα ή εξυγιαντικό αποτέλεσμα στο πολιτικό σκηνικό, όπως ήλπιζε. Αντίθετα η πόλωση με τη δίκη του Αντρέα και την αθώωσή του συσπείρωσε και ανασυγκρότησε το ΠΑΣΟΚ οδηγώντας το στη μεγάλη νίκη του το ’93.

Βέβαια το 2020 δεν είναι ’89. Ομως η... «βασική συνταγή», δηλαδή το «μοντέλο», δεν έχει αλλάξει πολύ. Με «κέλυφος» την προανακριτική για τον κ. Παπαγγελόπουλο, έχει τεθεί σε κίνηση ένας ισχυρός δεξιός (με παρακρατικές μεθόδους) μηχανισμός ευρύτερης «τοξικοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, που φλερτάρει -είναι αλήθεια φοβικά- και με τη στοχοποίηση του Τσίπρα!

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ., δηλαδή ένα κόμμα της σοσιαλδημοκρατικής Αριστεράς, όπως ο ΣΥΝ του ’89, σήμερα πρωτοστατεί διευκολύνοντας τα πλέον ακραία στοιχεία της Ν.Δ. -βασιλικότερα του βασιλέως- στη στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως του... Αλέξη Τσίπρα!

Αντί να πάρει πολιτικά μαθήματα από τα βιώματα του ’89, διολισθαίνει στην αυταπάτη ότι διευκολύνοντας τους πολιτικούς στόχους της Ν.Δ., θα κερδίσει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιοι πάλι δικαστές, εμπλεκόμενοι και οι ίδιοι στην ιστορία της Novartis με διάφορους τρόπους χρησιμοποιούνται από την προανακριτική και αξιοποιούνται σχετικά για τις ανάγκες του σχεδίου της δήθεν «σκευωρίας» που προωθεί η κυβέρνηση.

Ενώ, επίσης, αρκετοί εκδότες και μιντιάρχες διευκολύνουν με αποσιωπήσεις και παραποιήσεις πραγματικών γεγονότων τη δημιουργία μιας άλλης «εικονικής» πραγματικότητας, που εκμεταλλεύεται δεόντως η κυβέρνηση.

Το εντελώς παράδοξο είναι ότι αυτά συμβαίνουν, όταν η ίδια η Novartis συνομολόγησε και απεδέχθη δικαστικά και εξώδικα «πρακτικές διαφθοράς» στην Ελλάδα και «πληρωμές κρατικών αξιωματούχων» για την περίοδο 2012-2015, καταβάλλοντας πρόστιμο στις ΗΠΑ για τις παραβάσεις αυτές 310 εκατομμύρια!

Πρόκειται αναμφισβήτητα για σοβαρό σκάνδαλο με τεράστια ζημιά του Δημοσίου και με προφανείς πολιτικές ευθύνες. Τα «πολιτικά κέρδη» που πιστεύει η Ν.Δ. ότι θα εισπράξει, θα στραφούν στο τέλος εναντίον της με τον ίδιο τρόπο που το «βρόμικο ’89» κατέληξε στο ’93…

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ., όπως ο ΣΥΝ το ’89, θα πληρώσει ακριβά το τίμημα της μικροπολιτικής απρονοησίας του με ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωσή του.

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία με την προφανή απόπειρα μετατροπής ενός μεγάλου και πραγματικού σκανδάλου σε σκευωρία θα διευκολυνθεί στη συσπείρωσή του, όπως συνέβη με το ΠΑΣΟΚ το ’89 – ’93.

Το χειρότερο όμως είναι το ενδεχόμενο κόστος που θα κληθεί να πληρώσει, λόγω μιας «τυφλής» πολιτικής πόλωσης, η χώρα. Με μια ανοιχτή, μεγάλη και αχαρτογράφητη οικονομική κρίση μπροστά μας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην κόψη του ξυραφιού, ποιος «σκοτεινός εγκέφαλος», χωρίς στοιχειώδη σοβαρότητα, σπρώχνει τη χώρα σε εσωτερικό αδιέξοδο;

Την ώρα μάλιστα που χρειάζονται συγκλίσεις, συνεννοήσεις και πεδία συμπτώσεων σε ένα (τουλάχιστον) ελάχιστο, αλλά αναγκαίο επίπεδο.

Προτιμά άραγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την εσωκομματική ησυχία του από τη διαμόρφωση εσωτερικών όρων για μια όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας, που απαιτούν ανάλογο κλίμα; Απορίας άξιον!

ΑΠΟΨΕΙΣ
Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή το περιβόητο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για την κρατική χρηματοδότηση της διαφημιστικής καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι – Μένουμε Ασφαλείς» αναδείχθηκαν ξανά οι προβληματισμοί των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το είδος της...
Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι διαδηλώσεις «στον γύψο»
Ενα από τα χαρακτηριστικά του νεοφιλελευθερισμού είναι το κατ’ επίφαση δεύτερο συνθετικό του. Επειδή ακριβώς επιδιώκει την αναδιανομή του πλούτου σε βάρος των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων και άρα την...
Οι διαδηλώσεις «στον γύψο»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής υποκαθιστούν τους δικαστές
Η λυσσώδης προσπάθεια ενοχοποίησης της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη έχει αγγίξει πλέον τον σκληρό πυρήνα παραβίασης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής υποκαθιστούν τους δικαστές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι πολιτικές πλευρές της προανακριτικής
Oλη η ιστορία της εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μεγαλύτερη πολιτική σημασία προφανώς έχει ο χειρισμός του θέματος από την πλευρά της Ν.Δ.
Οι πολιτικές πλευρές της προανακριτικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λιγόστεψαν τους... χειμώνες
Ο χειμώνας του 2020... δεν υπάρχει για την κυβέρνηση. Ο νέος προϋπολογισμός για το 2020 δεν περιλαμβάνει ΚΑΝΕΝΑ κονδύλιο για επίδομα θέρμανσης. Ο,τι δοθεί σαν ενίσχυση θα είναι μέχρι τις αρχές του 2020.
Λιγόστεψαν τους... χειμώνες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρακτικές μαφίας
Τους τελευταίους μήνες, συγκεκριμένα ΜΜΕ, φιλικά στη Ν.Δ. και στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., έχουν επιδοθεί σε μια συντονισμένη επιχείρηση «δολοφονίας χαρακτήρων». Προσωπικές επιθέσεις σε βάρος του προέδρου της ΔΗΜΑΡ με κάθε...
Πρακτικές μαφίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας