• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.8°C / 9.0°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.8°C / 5.5°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 11.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 3.7°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.0°C
  0 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 10.7°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.3°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C -1.1°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.9°C / 10.8°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -1.5°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C -1.5°C / 7.3°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.1°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.0°C / 9.2°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.4°C / 4.4°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 5.5°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  51%
AP Photo/Patrick Semansky
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για τη νέα διεθνή και εγχώρια Ακροδεξιά… Τραμπ και ξερό ψωμί;

 • A-
 • A+

Μας προέκυψε εσχάτως διακριτή ακροδεξιά διεθνής και καθ’ ημάς ομάδα οπαδών του Τραμπ και του «κόμματος του τσαγιού», που ακόμα και στις μαζικές διαμαρτυρίες που ξέσπασαν, με αφορμή τη στυγερή δολοφονία του Τζ. Φλόιντ στη Μινεάπολη, δεν βλέπουν παρά μόνο σκηνοθετημένη «έγχρωμη επανάσταση», η οποία στρέφεται κατά του ηγέτη που «ανέδειξε εκ νέου την ιδέα του έθνους-κράτους», δήθεν σε αντιδιαστολή με τους «εθνομηδενιστές-παγκοσμιοποιητές»…

Η απουσία ταξικής-κινηματικής ανάδειξης της εθνικοαπελευθερωτικής-αντιιμπεριαλιστικής διάστασης του αγώνα με την επίκληση της «ιδεολογικής-ταξικής καθαρότητας», σε συνδυασμό με τα μεταμοντέρνα νεοφιλελέ ιδεολογήματα, βάσει των οποίων τα έθνη δεν είναι παρά «κοινωνικές-συμβολικές κατασκευές» και κάθε αναφορά στο έθνος και στην πατρίδα είναι δήθεν δηλωτική εθνικισμού-φασισμού, ενώ ο ιμπεριαλιστικός κοσμοπολιτισμός τύπου Ε.Ε.-ΝΑΤΟ προβάλλει ως δήθεν «αυθεντικός διεθνισμός», οδήγησε και στην ευρείας κλίμακας εδραίωση και παγίωση μιας «αντιμνημονιακής» εκδοχής «εθνικο-πατριωτισμού».

Διαμορφώθηκε λοιπόν ένα «νέου τύπου» ακροδεξιό κοινό, το οποίο θεωρεί ως κυρίαρχη αντίθεση το δίπολο «παγκοσμιοποιητών/εθνομηδενιστών-αντιπαγκοσμιοποιητών/εθνικιστών». Ενα κοινό που έχει εθιστεί να καταπίνει αμάσητη και να μηρυκάζει άρδην όποια εθνικιστική και συνωμοσιολογική ακροδεξιά μπαρούφα εκλαμβάνει ως «επιχείρημα» και «αποχρώντα λόγο/εξηγητικό σχήμα» ό,τι του φανεί ότι «φωτίζει τον δρόμο» και ενισχύει το στρατόπεδό του σε αυτό το δίπολο «σκότους-φωτός»…

Στα συνολάκια ιδεολογημάτων του είδους προτείνονται πακέτα που συνδυάζουν την «αντιπαγκοσμιοποίηση» με εθνικισμό/ρατσισμό, θρησκοληψίες, «λαθρομεταναστοφαγικές» διαθέσεις, συνωμοσιολογικές «ερμηνείες» περί κατασκευής και διάδοσης του SARS-CoV-2 ή και περί παντελούς ανυπαρξίας του, αντιεμβολιαστική υστερία συνοδευόμενη από «αγώνα ενάντια στο τσιπάρισμα» (που μεθοδεύει ο Μπιλ Γκέιτς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι Κινέζοι κομμουνιστές κ.λπ.), μεταφυσική τεχνοφοβική υστερία κατά των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G, κατά των «αεροψεκασμών» και άλλα καλούδια για μερακλήδες του είδους. Κατά τα φαινόμενα, το κοινό αυτό δεν περιορίζεται σε κάποιους περιθωριακούς γραφικούς κύκλους. Δείχνει ότι είχε και έχει πλέον ιδεολογικοπολιτική έκφραση και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Οι φορείς του κεφαλαίου, κατά περίπτωση, προτάσσουν συνθήματα υπέρ του εθνικισμού/σοβινισμού/ρατσισμού κ.λπ. (όπως ο κάθε Τραμπ, Μπολσονάρο κ.λπ.) είτε υπέρ του «παγκοσμιοποιημένου» κοσμοπολιτισμού (όπως η Κλίντον, ο εσμός των απανταχού τέκνων του Σόρος κ.λπ.) για να προαγάγουν τα κυνικά ταξικά συμφέροντά τους, ως δύο όψεις ενός και του αυτού νομίσματος, των κατά βάση ίδιων ιδιοτελών συμφερόντων. Η όποια διαφορά αυτών των πόλων έγκειται μάλλον στις εκάστοτε εμφάσεις και στις ιεραρχήσεις επιμέρους κεφαλαίων και στις συνακόλουθες χειραγωγικές σκοπιμότητες παρά στα ευρύτερα και βαθύτερα στρατηγικά συμφέροντα του εν λόγω ιμπεριαλιστικού κέντρου που εξυπηρετεί η πολιτική τους.

Το κάνουν αυτό συγκαλύπτοντας τον ταξικό μηχανισμό εκμετάλλευσης του κεφαλαίου σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, πασχίζοντας επίσης να καμουφλάρουν τον όλο και πιο αποτρόπαια καταστροφικό χαρακτήρα της κυριαρχίας του κεφαλαίου και αποτρέποντας κάθε σκέψη για τη μόνη εναλλακτική προοπτική επιβίωσης της ανθρωπότητας: την επαναστατική ενοποίηση της ανθρωπότητας (σοσιαλισμό-κομμουνισμό κατά Μαρξ), για την οποία ωριμάζουν σε πρωτοφανή βαθμό οι νομοτελείς αναγκαίοι και ικανοί όροι (σε επίπεδο δημιουργικών δυνατοτήτων της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου προς όφελος της ανθρωπότητας, ανάπτυξης του υποκειμένου της εργασίας, αναγκαιότητας σχεδιοποίησης της παραγωγής και των επιπτώσεών της στη φύση και στην κοινωνία, αποτροπής οικολογικής ή και εμπόλεμης καταστροφής, διεξόδου στο Διάστημα κ.λπ.).

Εδώ φυσικά παίζει ρόλο και το εθνικό ζήτημα, όχι αυτόνομα, αλλά οργανικά ενταγμένο στον στρατηγικό αγώνα για την παραπάνω ενοποίηση, στον βαθμό που οι αγώνες λαών και περιφερειών για λαϊκή-εθνική κυριαρχία, κατά του ιμπεριαλισμού και της νεοαποικιοκρατίας συνιστούν δυναμικό στοιχείο του κοινού στρατηγικού αγώνα της εποχής. Αυτό αφορά τον αγώνα λαών και χωρών με μέσο ή και κάτω του μέσου επίπεδο ανάπτυξης και αντίστοιχες θέσεις/ρόλους στο παγκόσμιο χωροδικτύωμα συσχετισμού δυνάμεων.

Τουναντίον, όταν προτάσσεται το «μεγαλείο» ενός έθνους-κράτους εκ των μητροπόλεων του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος, αυτό αφορά μονοσήμαντα τις πιο επιθετικές, μισάνθρωπες και καταστροφικές δυνάμεις του παγκόσμιου κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Είναι επιεικώς αφελές να συντάσσεται κάποιος με τη μερίδα του Πολυεθνικού Πολυκλαδικού Μονοπωλιακού κεφαλαίου που εκφράζει ο Τραμπ (με την επιδίωξη του τελευταίου «να κάνει εκ νέου τις ΗΠΑ μεγάλες», δηλαδή να ανασχέσει την κατάπτωση του αμερικανικού πόλου αυτού του κεφαλαίου, να πασχίσει με νέες εκατόμβες να εδραιώσει και να επεκτείνει την κυριαρχία του) και να τρέφει αυταπάτες περί εξυπηρέτησης κατ' αυτό τον τρόπο εθνικών και διεθνικών «επαναστατικών σκοπών»!..

Οταν λοιπόν κάποιοι συγχέουν παρελκυστικά τους στρατηγικούς σκοπούς του καθεστώτος των ως άνω μονοπωλιακών ομίλων με τα συμφέροντα των καταπιεσμένων λαών, της εργατικής τάξης και της επανάστασης, είναι σαφές τίνος συμφέροντα εξυπηρετούν και για τι είδους χρήσιμους ηλιθίους ψαρεύουν στα θολά νερά της πρωτοφανούς συστημικής κρίσης...

* αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας Πολυτεχνείου Κρήτης, μέλος του Ομίλου Επαναστατικής Θεωρίας και της διεθνούς σχολής «Η Λογική της Ιστορίας»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο τραμπισμός ως πολιτικό συνεχές
Διανύουμε μια περίοδο διευρυνόμενης αντιπολιτικής στο Δυτικό τόξο. Ειδικότερα στις ΗΠΑ οι κοινωνικές συνέπειες ήταν τόσο καταστροφικές που οδήγησαν με άναρχο τρόπο σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε ακροδεξιό...
Ο τραμπισμός ως πολιτικό συνεχές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα «ορφανά» του Τραμπ
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, μπορούμε να πούμε ότι η διεθνής Ακροδεξιά έχασε τον ηγέτη της. Παράλληλα, η δημοκρατία απαλλάχθηκε από ένα κάκιστο παράδειγμα, όπου ένας ολιγάρχης, πέραν της οικονομικής του...
Τα «ορφανά» του Τραμπ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πραξικόπημα
Απόπειρα πραξικοπήματος της Ακρας Δεξιάς και μεγάλου τμήματος της Δεξιάς. Υποκινητής ο Ντόναλντ Τραμπ. Στην Ελλάδα δήθεν προβληματισμός και ανησυχία από τους εκφραστές της ιδεολογίας του τραμπισμού.
Το πραξικόπημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η λαϊκιστική Ακροδεξιά δεν χωράει στην Ελλάδα
Το ακροδεξιό λαϊκιστικό κίνημα μπορεί να έχει απλώσει τα δίχτυα του ακόμη και σε χώρες όπως η Σουηδία ή η Δανία, αλλά ευτυχώς δεν έχει αγκαλιάσει άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και εν μέρει η Ισπανία.
Η λαϊκιστική Ακροδεξιά δεν χωράει στην Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιστορική η δίκη, ορατά τα αποτελέσματα
Η δίκη της Χ.Α. προχωράει: δεκάδες μάρτυρες, πολλά στοιχεία, πλούσια δικογραφία. Σημαντική η κατάθεση του πρώην χρυσαυγίτη Σταύρου, σπουδαίοι οι μάρτυρες κατηγορίας που ακολουθούν, κρίσιμα τα αναγνωστέα που θα...
Ιστορική η δίκη, ορατά τα αποτελέσματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το γαλλικό πολιτικό πείραμα
Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, τα φαινόμενα απατούν. Δύο μεγάλες και διασταυρούμενες εξελίξεις μπορούν πάντως να συνδράμουν την ερμηνεία των όσων συμβαίνουν στη Γαλλία. Η παλαιά αντίφαση ανάμεσα στο κεφάλαιο και...
Το γαλλικό πολιτικό πείραμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας